20 dintre cele mai populare condimente mexicane
Bucătăria mexicană este plină de preparate colorate, cu multe legume, dar și cu condimente ce dau gust și savoare. Pe multe dintre ele le folosim, însă altele sunt specifice zonei. Descoperă și tu 20 dintre cele mai populare condimente mexicane. Află cum le folosești corect în preparate.
Condimentele care se folosesc cel mai des în bucătăria mexicană sunt pudra de chili, chimenul, coriandrul și oregano mexican. Fiecare dintre ele este folosit într-un mod aparte și are un rol important în prepararea mâncărurilor.
Dintre toate, pudra de chili este condimentul care nu lipsește din nicio gospodărie și pare că este folosit în aproape orice.
Cele mai populare condimente mexicane
Condimentele sunt cele care pot schimba complet gustul unui preparat. Ele sunt folosite pentru a da mai multă aromă mâncărurilor tale preferate. Mai jos găsești o listă cu unele dintre cele mai populare condimente din Mexic.
Pudra de chili
Cel mai celebru fel de mâncare mexican care conține pudră de chili este chili con carne. Este un amestec de carne de vită, fasole boabe și roșii, toate aromate cu pudră de chili din plin.
Pentru pudra de chili se folosesc mai multe tipuri de ardei iute: Aleppo, ancho, cayenne, chipotle, chile de árbol, jalapeño, New Mexico, pasilla și/sau piri piri. Alături de ardei iute uneori se mai adaugă și sare, pudră de usturoi, chimen măcinat sau praf de ceapă.
Chimen
Chimenul este un condiment foarte popular în gastronomia mexicană, fiind folosit în multe feluri de mâncare.
Aroma sa puternică, cu note de pământ se potrivește cu ingredientele ce se găsesc în preparatele tradiționale. Se utilizează în enchiladas, tacos sau chili.
Pudra de usturoi
Pudra de usturoi se folosește la enchiladas și tacos, în special, dar și pentru alte preparate. Este folosită nu doar pentru aroma sa puternică, dar și pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății.
Pudra de ceapă
Pudra de ceapă este un condiment versatil ce poate fi folosit pentru a aroma o mulțime de preparate. Se folosește la sosuri și marinade.
De asemenea, se utilizează pentru tacos, burritos și enchiladas. Uneori se pune simplă, dar de multe ori o poți găsi în amestecuri de condimente.
Paprika
Paprika este un condiment popular care se potrivește perfect cu preparatele tradiționale mexicane.
În plus este o bună sursă de antioxidanți care ajută organismul să lupte cu diverse infecți. Se pune în supe, tocănițe, sosuri, marinade, tacos, preparate cu orez.
Ardei iute
Când spui bucătărie mexicană spui ardei iute. Îl vei găsi atât proaspăt, cât și uscat și apoi transformat în pudră.
Se folosește simplu sau în amestec cu alte condimente cum ar fi chimen, pudră de chili sau oregano. Nu lipsește din chili con carne, salsa sau în rețeta de guacamole.
Frunze de oregano
Frunzele de oregano le vei întâlni în tacos, enchiladas, dar și în sosuri pe bază de chili, în salsa sau în marinade. Sunt un condiment esențial pentru bucătăria mexicană.
Cimbru
Cimbrul este folosit în bucătăria mexicană atât pentru gustul său cu note de pământ, dat și pentru proprietățile antioxidante.
De aceea, îl vei găsi ca remediu comun pentru infecții respiratorii, pentru indigestie sau pentru dureri de cap.
Foi de dafin
Foile de dafin sunt ingrediente în multe feluri de mâncare inclusiv tacos, burritos sau enchiladas. De asemenea, se folosesc pentru a aroma sosurile, marinadele și dressingurile pentru salate.
Fulgi de ardei
Vei întâlni fulgii de ardei în foarte multe rețete mexicane. Se folosesc în special în sosuri, salsa, marinade, dresinguri pentru salate, dar și în guacamole sau chili con carne.
Scorțișoara
Scorțișoara se folosește atât în feluri de mâncare dulci, cât și în cele sărate.
O vei găsi sub formă de pudră sau baton în tot felul de prăjituri sau crème, în sosuri, în marinade pentru diverse fripturi sau în tocănițe.
Coriandru
Coriandrul are o aromă ușor dulce care se potrivește ingredientelor specifice bucătăriei mexicane. Se folosește ca atare în tacos, burritos, enchiladas și supe, dar și în amestecuri de condimente.
Cardamon
Cardamonul poate fi folosit în supe, tocănițe, curry sau preparate din orez. De asemenea, este potrivit în aluaturi. Este popular în Mexic, dar și în Orientul Mijlociu sau în nordul Africii. Se utilizează atât sub formă de pudră, cât și întreg.
Cuișoare
Cuișoarele au rolul de a aduce o aromă mai complexă preparatelor. Se pot folosi atât măcinate, cât și întregi, proaspete sau uscate. Le vei găsi în preparate sărate, dar și în unele deserturi.
Ienibahar
Ienibaharul este un condiment cu aromă ușor piperată, dar cu note dulci. Fie că îl folosești întreg sau măcinat îl poți pune în preparate sărate sau dulci, în special prăjituri și plăcinte.
Semințe de annatto
Semințele de annatto se obțin de la copacul achiote, arbust indigen. Se folosesc la tacos, burritos, enchiladas, dar și alte feluri de mâncare. Sunt recunoscute pentru proprietățile lor antioxidante.
Semințe de schinduf
Semințele de schinduf sunt o sursă de fibre și proteine, iar adăugarea lor în mâncare aduce un plus de valoare. Se pot pune în supe, tacos, burritos, enchiladas.
Semințe de muștar
Semințele de muștar sunt folosite în bucătăria mexicană pentru a aroma supe, tocănițe, sosuri, marinade sau dressinguri pentru salate. Sunt ușor picante, cu o aromă distinctă cu note de pământ.
Boabe de piper
În gastronomia mexicană se folosesc boabele de piper negre, verzi sau albe. Fiecare dintre ele are o aromă diferită și se potrivește în combinații distincte de ingrediente.
Oricum, toate sunt ușor picante, așa că pune în mâncare gustând din când în când.
Semințe de mac
Semințele de mac sunt folosite adesea pentru diverse preparate de brutărie, de patiserie sau de cofetărie, mai ales pentru décor. Au un gust cu note de nuci și aduc un plus de textură crocantă.