20 dintre cele mai populare condimente mexicane

Bucătăria mexicană este plină de preparate colorate, cu multe legume, dar și cu condimente ce dau gust și savoare. Pe multe dintre ele le folosim, însă altele sunt specifice zonei. Descoperă și tu 20 dintre cele mai populare condimente mexicane. Află cum le folosești corect în preparate.

condimente mexicane pe o masă
Majoritatea condimentelor mexicane sunt picante/ Shutterstock

Condimentele care se folosesc cel mai des în bucătăria mexicană sunt pudra de chili, chimenul, coriandrul și oregano mexican. Fiecare dintre ele este folosit într-un mod aparte și are un rol important în prepararea mâncărurilor.

Dintre toate, pudra de chili este condimentul care nu lipsește din nicio gospodărie și pare că este folosit în aproape orice.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai populare condimente mexicane

Condimentele sunt cele care pot schimba complet gustul unui preparat. Ele sunt folosite pentru a da mai multă aromă mâncărurilor tale preferate. Mai jos găsești o listă cu unele dintre cele mai populare condimente din Mexic.

Pudra de chili

Cel mai celebru fel de mâncare mexican care conține pudră de chili este chili con carne. Este un amestec de carne de vită, fasole boabe și roșii, toate aromate cu pudră de chili din plin.

Pudra de chili pusă într-un castronaș auriu alături de ardei iuți
Pudra de chili este condimentul cel mai utilizat în Mexic / Shutterstock

Pentru pudra de chili se folosesc mai multe tipuri de ardei iute: Aleppo, ancho, cayenne, chipotle, chile de árbol, jalapeño, New Mexico, pasilla și/sau piri piri. Alături de ardei iute uneori se mai adaugă și sare, pudră de usturoi, chimen măcinat sau praf de ceapă.

Chimen

Chimenul este un condiment foarte popular în gastronomia mexicană, fiind folosit în multe feluri de mâncare.

Chimen într-un recipient negru alături de o linguriță plină
Chimenul se folosește și pentru aluaturi și deserturi / Shutterstock

Aroma sa puternică, cu note de pământ se potrivește cu ingredientele ce se găsesc în preparatele tradiționale. Se utilizează în enchiladas, tacos sau chili.

Pudra de usturoi

Pudra de usturoi se folosește la enchiladas și tacos, în special, dar și pentru alte preparate. Este folosită nu doar pentru aroma sa puternică, dar și pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății.

Pudră de usturoi pusă într-un vas de lemn alături de un cățel de usturoi
Pudra de usturoi dă gust marinadelor pentru carne / Shutterstock

Pudra de ceapă

Pudra de ceapă este un condiment versatil ce poate fi folosit pentru a aroma o mulțime de preparate. Se folosește la sosuri și marinade.

Un bol alb cu pudră de ceapă alături de două cepe albe
Pudra de ceapă este folosită în amestec cu alte condimente / Shutterstock

De asemenea, se utilizează pentru tacos, burritos și enchiladas. Uneori se pune simplă, dar de multe ori o poți găsi în amestecuri de condimente.

Paprika

Paprika este un condiment popular care se potrivește perfect cu preparatele tradiționale mexicane.

Un bol plin cu paprika alături de o lingură de lemn
Paprika se prepară din ardei uscați și pisați / Shutterstock

În plus este o bună sursă de antioxidanți care ajută organismul să lupte cu diverse infecți. Se pune în supe, tocănițe, sosuri, marinade, tacos, preparate cu orez.

Ardei iute

Când spui bucătărie mexicană spui ardei iute. Îl vei găsi atât proaspăt, cât și uscat și apoi transformat în pudră.

Mai mulți ardei iuți alături de un bol plin cu o pastă de ardei
Mexicanii folosesc o varietate mare de ardei iuți în preparatele lor / Shutterstock

Se folosește simplu sau în amestec cu alte condimente cum ar fi chimen, pudră de chili sau oregano. Nu lipsește din chili con carne, salsa sau în rețeta de guacamole.

Frunze de oregano

Frunzele de oregano le vei întâlni în tacos, enchiladas, dar și în sosuri pe bază de chili, în salsa sau în marinade. Sunt un condiment esențial pentru bucătăria mexicană.

Un bol de lemn plin cu oregano
Frunzele de oregano se pot folosi atât proaspete, cât și uscate / Shutterstock

Cimbru

Cimbrul este folosit în bucătăria mexicană atât pentru gustul său cu note de pământ, dat și pentru proprietățile antioxidante.

O lingură plină cu cimbru alături de o crenguță de cimbru
Cimbrul este condiment și medicament pentru mexicani / Shutterstock

De aceea, îl vei găsi ca remediu comun pentru infecții respiratorii, pentru indigestie sau pentru dureri de cap.

Foi de dafin

Foile de dafin sunt ingrediente în multe feluri de mâncare inclusiv tacos, burritos sau enchiladas. De asemenea, se folosesc pentru a aroma sosurile, marinadele și dressingurile pentru salate.

Foi de dafin puse într-un bol de lemn
Foile de dafin se folosesc în cantități mici pentru că au un gust ușor amar / Shutterstock

Fulgi de ardei

Vei întâlni fulgii de ardei în foarte multe rețete mexicane. Se folosesc în special în sosuri, salsa, marinade, dresinguri pentru salate, dar și în guacamole sau chili con carne.

Fuldi de ardei puși într-un bol mic de lemn
Fulgii de ardei dau o notă picantă oricărui preparat / Shutterstock

Scorțișoara

Scorțișoara se folosește atât în feluri de mâncare dulci, cât și în cele sărate.

Mai multe batoane de scorțișoară legate cu sfoară
corțișoara poate aroma atât deserturi, cât și preparate sărate / Shutterstock

O vei găsi sub formă de pudră sau baton în tot felul de prăjituri sau crème, în sosuri, în marinade pentru diverse fripturi sau în tocănițe.

Coriandru

Coriandrul are o aromă ușor dulce care se potrivește ingredientelor specifice bucătăriei mexicane. Se folosește ca atare în tacos, burritos, enchiladas și supe, dar și în amestecuri de condimente.

O lingură de lemn plină cu boabe de coriandru
De la coriandru se utilizează atât frunzele, cât și semințele / Shutterstock

Cardamon

Cardamonul poate fi folosit în supe, tocănițe, curry sau preparate din orez. De asemenea, este potrivit în aluaturi. Este popular în Mexic, dar și în Orientul Mijlociu sau în nordul Africii. Se utilizează atât sub formă de pudră, cât și întreg.

Boabele de cardamon puse într-un lemn de lemn
Boabele de cardamon sunt foarte parfumate / Shutterstock

Cuișoare

Cuișoarele au rolul de a aduce o aromă mai complexă preparatelor. Se pot folosi atât măcinate, cât și întregi, proaspete sau uscate. Le vei găsi în preparate sărate, dar și în unele deserturi.

O lingură de lemn plină cu cuișoare
Cuișoarele se utilizează în cantități mici pentru că au o aromă foarte puternică / Shutterstock

Ienibahar

Ienibaharul este un condiment cu aromă ușor piperată, dar cu note dulci. Fie că îl folosești întreg sau măcinat îl poți pune în preparate sărate sau dulci, în special prăjituri și plăcinte.

Ienibaharul făcut pudră și pus într-un bol alb
Ienibaharul poate aroma supe, sosuri, murături sau preparate din carne / Shutterstock

Semințe de annatto

Semințele de annatto se obțin de la copacul achiote, arbust indigen. Se folosesc la tacos, burritos, enchiladas, dar și alte feluri de mâncare. Sunt recunoscute pentru proprietățile lor antioxidante.

Semințele de annatto într-o fotografie portret
Semințele de annatto se potrivesc foarte bine cu carnea de pui / Shutterstock

Semințe de schinduf

Semințele de schinduf sunt o sursă de fibre și proteine, iar adăugarea lor în mâncare aduce un plus de valoare. Se pot pune în supe, tacos, burritos, enchiladas.

Semințele de schinduf puse într-o lingură de lemn
Semințele de schinduf sunt folosite și pentru proprietățile lor nutritive / Shutterstock

Semințe de muștar

Semințele de muștar sunt folosite în bucătăria mexicană pentru a aroma supe, tocănițe, sosuri, marinade sau dressinguri pentru salate. Sunt ușor picante, cu o aromă distinctă cu note de pământ.

O lingură de lemn plină cu semințe de muștar
Semințele de muștar se potrivesc foarte bine cu preparatele din carne / Shutterstock

Boabe de piper

În gastronomia mexicană se folosesc boabele de piper negre, verzi sau albe. Fiecare dintre ele are o aromă diferită și se potrivește în combinații distincte de ingrediente.

Un bol plin cu boabe de piper alături de o lingură de lemn
Boabele de piper sunt unul dintre cele mai versatile condimente / Shutterstock

Oricum, toate sunt ușor picante, așa că pune în mâncare gustând din când în când.

Semințe de mac

Semințele de mac sunt folosite adesea pentru diverse preparate de brutărie, de patiserie sau de cofetărie, mai ales pentru décor. Au un gust cu note de nuci și aduc un plus de textură crocantă.

Semnințe de mac puse într-uncastron alb
Semințele de mac se folosesc atât pentru gust, cât și pentru textură / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
carne de porc și condimente
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
carne de pui și condimente pe o masă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
condimente indiene
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: Doar el putea să facă asta
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
închide