20 dintre cele mai populare condimente mexicane

Bucătăria mexicană este plină de preparate colorate, cu multe legume, dar și cu condimente ce dau gust și savoare. Pe multe dintre ele le folosim, însă altele sunt specifice zonei. Descoperă și tu 20 dintre cele mai populare condimente mexicane. Află cum le folosești corect în preparate.

condimente mexicane pe o masă
Majoritatea condimentelor mexicane sunt picante/ Shutterstock

Condimentele care se folosesc cel mai des în bucătăria mexicană sunt pudra de chili, chimenul, coriandrul și oregano mexican. Fiecare dintre ele este folosit într-un mod aparte și are un rol important în prepararea mâncărurilor.

Dintre toate, pudra de chili este condimentul care nu lipsește din nicio gospodărie și pare că este folosit în aproape orice.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai populare condimente mexicane

Condimentele sunt cele care pot schimba complet gustul unui preparat. Ele sunt folosite pentru a da mai multă aromă mâncărurilor tale preferate. Mai jos găsești o listă cu unele dintre cele mai populare condimente din Mexic.

Pudra de chili

Cel mai celebru fel de mâncare mexican care conține pudră de chili este chili con carne. Este un amestec de carne de vită, fasole boabe și roșii, toate aromate cu pudră de chili din plin.

Pudra de chili pusă într-un castronaș auriu alături de ardei iuți
Pudra de chili este condimentul cel mai utilizat în Mexic / Shutterstock

Pentru pudra de chili se folosesc mai multe tipuri de ardei iute: Aleppo, ancho, cayenne, chipotle, chile de árbol, jalapeño, New Mexico, pasilla și/sau piri piri. Alături de ardei iute uneori se mai adaugă și sare, pudră de usturoi, chimen măcinat sau praf de ceapă.

Chimen

Chimenul este un condiment foarte popular în gastronomia mexicană, fiind folosit în multe feluri de mâncare.

Chimen într-un recipient negru alături de o linguriță plină
Chimenul se folosește și pentru aluaturi și deserturi / Shutterstock

Aroma sa puternică, cu note de pământ se potrivește cu ingredientele ce se găsesc în preparatele tradiționale. Se utilizează în enchiladas, tacos sau chili.

Pudra de usturoi

Pudra de usturoi se folosește la enchiladas și tacos, în special, dar și pentru alte preparate. Este folosită nu doar pentru aroma sa puternică, dar și pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății.

Pudră de usturoi pusă într-un vas de lemn alături de un cățel de usturoi
Pudra de usturoi dă gust marinadelor pentru carne / Shutterstock

Pudra de ceapă

Pudra de ceapă este un condiment versatil ce poate fi folosit pentru a aroma o mulțime de preparate. Se folosește la sosuri și marinade.

Un bol alb cu pudră de ceapă alături de două cepe albe
Pudra de ceapă este folosită în amestec cu alte condimente / Shutterstock

De asemenea, se utilizează pentru tacos, burritos și enchiladas. Uneori se pune simplă, dar de multe ori o poți găsi în amestecuri de condimente.

Paprika

Paprika este un condiment popular care se potrivește perfect cu preparatele tradiționale mexicane.

Un bol plin cu paprika alături de o lingură de lemn
Paprika se prepară din ardei uscați și pisați / Shutterstock

În plus este o bună sursă de antioxidanți care ajută organismul să lupte cu diverse infecți. Se pune în supe, tocănițe, sosuri, marinade, tacos, preparate cu orez.

Ardei iute

Când spui bucătărie mexicană spui ardei iute. Îl vei găsi atât proaspăt, cât și uscat și apoi transformat în pudră.

Mai mulți ardei iuți alături de un bol plin cu o pastă de ardei
Mexicanii folosesc o varietate mare de ardei iuți în preparatele lor / Shutterstock

Se folosește simplu sau în amestec cu alte condimente cum ar fi chimen, pudră de chili sau oregano. Nu lipsește din chili con carne, salsa sau în rețeta de guacamole.

Frunze de oregano

Frunzele de oregano le vei întâlni în tacos, enchiladas, dar și în sosuri pe bază de chili, în salsa sau în marinade. Sunt un condiment esențial pentru bucătăria mexicană.

Un bol de lemn plin cu oregano
Frunzele de oregano se pot folosi atât proaspete, cât și uscate / Shutterstock

Cimbru

Cimbrul este folosit în bucătăria mexicană atât pentru gustul său cu note de pământ, dat și pentru proprietățile antioxidante.

O lingură plină cu cimbru alături de o crenguță de cimbru
Cimbrul este condiment și medicament pentru mexicani / Shutterstock

De aceea, îl vei găsi ca remediu comun pentru infecții respiratorii, pentru indigestie sau pentru dureri de cap.

Foi de dafin

Foile de dafin sunt ingrediente în multe feluri de mâncare inclusiv tacos, burritos sau enchiladas. De asemenea, se folosesc pentru a aroma sosurile, marinadele și dressingurile pentru salate.

Foi de dafin puse într-un bol de lemn
Foile de dafin se folosesc în cantități mici pentru că au un gust ușor amar / Shutterstock

Fulgi de ardei

Vei întâlni fulgii de ardei în foarte multe rețete mexicane. Se folosesc în special în sosuri, salsa, marinade, dresinguri pentru salate, dar și în guacamole sau chili con carne.

Fuldi de ardei puși într-un bol mic de lemn
Fulgii de ardei dau o notă picantă oricărui preparat / Shutterstock

Scorțișoara

Scorțișoara se folosește atât în feluri de mâncare dulci, cât și în cele sărate.

Mai multe batoane de scorțișoară legate cu sfoară
corțișoara poate aroma atât deserturi, cât și preparate sărate / Shutterstock

O vei găsi sub formă de pudră sau baton în tot felul de prăjituri sau crème, în sosuri, în marinade pentru diverse fripturi sau în tocănițe.

Coriandru

Coriandrul are o aromă ușor dulce care se potrivește ingredientelor specifice bucătăriei mexicane. Se folosește ca atare în tacos, burritos, enchiladas și supe, dar și în amestecuri de condimente.

O lingură de lemn plină cu boabe de coriandru
De la coriandru se utilizează atât frunzele, cât și semințele / Shutterstock

Cardamon

Cardamonul poate fi folosit în supe, tocănițe, curry sau preparate din orez. De asemenea, este potrivit în aluaturi. Este popular în Mexic, dar și în Orientul Mijlociu sau în nordul Africii. Se utilizează atât sub formă de pudră, cât și întreg.

Boabele de cardamon puse într-un lemn de lemn
Boabele de cardamon sunt foarte parfumate / Shutterstock

Cuișoare

Cuișoarele au rolul de a aduce o aromă mai complexă preparatelor. Se pot folosi atât măcinate, cât și întregi, proaspete sau uscate. Le vei găsi în preparate sărate, dar și în unele deserturi.

O lingură de lemn plină cu cuișoare
Cuișoarele se utilizează în cantități mici pentru că au o aromă foarte puternică / Shutterstock

Ienibahar

Ienibaharul este un condiment cu aromă ușor piperată, dar cu note dulci. Fie că îl folosești întreg sau măcinat îl poți pune în preparate sărate sau dulci, în special prăjituri și plăcinte.

Ienibaharul făcut pudră și pus într-un bol alb
Ienibaharul poate aroma supe, sosuri, murături sau preparate din carne / Shutterstock

Semințe de annatto

Semințele de annatto se obțin de la copacul achiote, arbust indigen. Se folosesc la tacos, burritos, enchiladas, dar și alte feluri de mâncare. Sunt recunoscute pentru proprietățile lor antioxidante.

Semințele de annatto într-o fotografie portret
Semințele de annatto se potrivesc foarte bine cu carnea de pui / Shutterstock

Semințe de schinduf

Semințele de schinduf sunt o sursă de fibre și proteine, iar adăugarea lor în mâncare aduce un plus de valoare. Se pot pune în supe, tacos, burritos, enchiladas.

Semințele de schinduf puse într-o lingură de lemn
Semințele de schinduf sunt folosite și pentru proprietățile lor nutritive / Shutterstock

Semințe de muștar

Semințele de muștar sunt folosite în bucătăria mexicană pentru a aroma supe, tocănițe, sosuri, marinade sau dressinguri pentru salate. Sunt ușor picante, cu o aromă distinctă cu note de pământ.

O lingură de lemn plină cu semințe de muștar
Semințele de muștar se potrivesc foarte bine cu preparatele din carne / Shutterstock

Boabe de piper

În gastronomia mexicană se folosesc boabele de piper negre, verzi sau albe. Fiecare dintre ele are o aromă diferită și se potrivește în combinații distincte de ingrediente.

Un bol plin cu boabe de piper alături de o lingură de lemn
Boabele de piper sunt unul dintre cele mai versatile condimente / Shutterstock

Oricum, toate sunt ușor picante, așa că pune în mâncare gustând din când în când.

Semințe de mac

Semințele de mac sunt folosite adesea pentru diverse preparate de brutărie, de patiserie sau de cofetărie, mai ales pentru décor. Au un gust cu note de nuci și aduc un plus de textură crocantă.

Semnințe de mac puse într-uncastron alb
Semințele de mac se folosesc atât pentru gust, cât și pentru textură / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
condimente pentru mâncare indiană puse în mai multe boluri de lemn
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
O oală cu vin fiert și bucăți de măr și portocală
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
harissa pusă într-un bol negru
Harissa, pasta picantă din Tunisia care a cucerit lumea. Ce este și cum se folosește
Harissa, pasta picantă din Tunisia care a cucerit lumea. Ce este și cum se folosește
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide