Ienibahar. La ce se folosește și ce gust are
Ienibaharul este un condiment obținut din fructele de pădure uscate ale unei plante cunoscute sub numele de Pimenta dioica, care face parte din familia mirturilor. Aroma de ienibahar amintește de scorțișoară, cuișoare, nucșoară și piper.
Ienibaharul este folosit cu precădere în Caraibe, Orientul Mijlociu și America Latină. Este un condiment versatil ce poate fi folosit pentru a aroma deserturi, garnituri, feluri principale și băuturi, inclusiv vin fiert sau cidru fierbinte.
Ce este ienibaharul
Numele ar putea sugera că este un amestec, dar ienibaharul este un singur condiment făcut din fructe de pădure uscate ale arborelui de ienibahar, care arată ca boabele de piper.
Arborele de ienibahar este originar din Jamaica și este cunoscut și sub numele de piper Jamaica, ”allspice” sau ”condiment nou”. A fost descoperit de Cristofor Columb în timpul celei de-a doua călătorii în Lumea Nouă.
Europenii au crezut că ienibaharul combină aromele mai multor condimente și l-au folosit în preparatele lor. Află mai multe și despre beneficiile consumului de scorțișoară.
Cum se folosește ienibaharul
Ienibaharul poate fi folosit măcinat sau întreg. Odată măcinat își poate pierde rapid gustul picant, dar restul aromelor sunt mai intense decât variantele întregi.
Boabele întregi de ienibahar pot fi folosite în tocănițe și supe, la preparate din carne de vită sau miel, precum și pentru murături de legume sau pește sau diverse tipuri de saramură.
Cel măcinat este mai potrivit în deserturi cu dovleac sau turtă dulce, dar și pentru carne, supe, tocănițe, legume. În saramură se pune alături de cuișoare întregi, semințe de muștar , boabe de piper negru, foi de dafin sau alte aromate.
Ienibaharul combină aromele de scorțișoară, nucșoară, cuișoare și piper. De obicei, va fi adăugat la începutul gătitului sau coacerii. Descoperă mai multe despre beneficiile consumului de piper.
Cu ce poți înlocui ienibaharul
Dacă o rețetă necesită ienibahar și nu ai, poți amesteca un părți egale de cuișoare măcinate, scorțișoară măcinată și nucșoară măcinată.
Dacă vrei să înlocuiești boabele întregi de ienibahar cu ienibaharul măcinat sau invers, conversia este de șase boabe de ienibahar întregi sunt echivalentul a 1/4 până la 1/2 linguriță de ienibahar măcinat. Dacă adăugați condimentul întreg într-o supă sau tocană scoate boabele înainte de a mânca.
Boabele de ienibahar pot fi măcinate într-o râșniță de condimente, blender sau într-un mojar cu pistil. Va avea mai multă aromă decât cel cumpărat de-a gata, așa că este posibil să trebuiască să ajustezi cantitatea adăugată la o rețetă.
De unde poți cumpăra ienibaharul
Ienibaharul este vândut împreună cu alte mirodenii în secțiunea de condimente din majoritatea magazinelor alimentare. Îl puteți găsi cu ușurință ambalat de marile mărci de condimente atât în formă integrală, cât și în formă măcinată.
Cum depozitezi acest condiment
Ieninaharul proaspăt se păstrează într-un borcan ermetic sau alt recipient, ferit de lumina directă a soarelui. Nu trebuie ținut la frigider sau la congelator. Ienibaharul va rezista ani de zile, fie că este întreg sau măcinat, deși condimentele măcinate își pierd rapid aroma.
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ienibaharului
Cantitatea de ienibahar folosită la gătit nu este de obicei suficientă pentru a fi semnificativă din punct de vedere nutrițional. Totuși, uleiul esențial are o concentrație mare de eugenol antimicrobian, antiinflamator. Poate fi folosit ca remediu pentru răceli, crampe menstruale și stomac deranjat.