Ienibahar. La ce se folosește și ce gust are

Ienibaharul este un condiment obținut din fructele de pădure uscate ale unei plante cunoscute sub numele de Pimenta dioica, care face parte din familia mirturilor. Aroma de ienibahar amintește de scorțișoară, cuișoare, nucșoară și piper. 

ienibahar întreg și ienibahar măcinat pe o masă de lemn
Ienibaharul se folosește atât pentru deserturi, cât și pentru preparate sărate / Shutterstock

Ienibaharul este folosit cu precădere în Caraibe, Orientul Mijlociu și America Latină. Este un condiment versatil ce poate fi folosit pentru a aroma deserturi, garnituri, feluri principale și băuturi, inclusiv vin fiert sau cidru fierbinte.

Ce este ienibaharul

Numele ar putea sugera că este un amestec, dar ienibaharul este un singur condiment făcut din fructe de pădure uscate ale arborelui de ienibahar, care arată ca boabele de piper. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Arborele de ienibahar este originar din Jamaica și este cunoscut și sub numele de piper Jamaica, ”allspice” sau ”condiment nou”. A fost descoperit de Cristofor Columb în timpul celei de-a doua călătorii în Lumea Nouă.

Europenii au crezut că ienibaharul combină aromele mai multor condimente și l-au folosit în preparatele lor. Află mai multe și despre beneficiile consumului de scorțișoară.

Citește și

Cum se folosește ienibaharul

Ienibaharul poate fi folosit măcinat sau întreg. Odată măcinat își poate pierde rapid gustul picant, dar restul aromelor sunt mai intense decât variantele întregi. 

Boabele întregi de ienibahar pot fi folosite în tocănițe și supe, la preparate din carne de vită sau miel, precum și pentru murături de legume sau pește sau diverse tipuri de saramură. 

Cel măcinat este mai potrivit în deserturi cu dovleac sau turtă dulce, dar și pentru carne, supe, tocănițe, legume. În saramură se pune alături de cuișoare întregi, semințe de muștar , boabe de piper negru, foi de dafin sau alte aromate.

Ienibaharul combină aromele de scorțișoară, nucșoară, cuișoare și piper. De obicei, va fi adăugat la începutul gătitului sau coacerii. Descoperă mai multe despre beneficiile consumului de piper.

Cu ce poți înlocui ienibaharul

Dacă o rețetă necesită ienibahar și nu ai, poți amesteca un părți egale de cuișoare măcinate, scorțișoară măcinată și nucșoară măcinată.

Dacă vrei să înlocuiești boabele întregi de ienibahar cu ienibaharul măcinat sau invers, conversia este de șase boabe de ienibahar întregi sunt echivalentul a 1/4 până la 1/2 linguriță de ienibahar măcinat. Dacă adăugați condimentul întreg într-o supă sau tocană scoate boabele înainte de a mânca.

Boabele de ienibahar pot fi măcinate într-o râșniță de condimente, blender sau într-un mojar cu pistil. Va avea mai multă aromă decât cel cumpărat de-a gata, așa că este posibil să trebuiască să ajustezi cantitatea adăugată la o rețetă.

De unde poți cumpăra ienibaharul

Ienibaharul este vândut împreună cu alte mirodenii în secțiunea de condimente din majoritatea magazinelor alimentare. Îl puteți găsi cu ușurință ambalat de marile mărci de condimente atât în ​​formă integrală, cât și în formă măcinată.

Cum depozitezi acest condiment

Ieninaharul proaspăt se păstrează într-un borcan ermetic sau alt recipient, ferit de lumina directă a soarelui. Nu trebuie ținut la frigider sau la congelator. Ienibaharul va rezista ani de zile, fie că este întreg sau măcinat, deși condimentele măcinate își pierd rapid aroma.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ienibaharului

Cantitatea de ienibahar folosită la gătit nu este de obicei suficientă pentru a fi semnificativă din punct de vedere nutrițional. Totuși, uleiul esențial are o concentrație mare de eugenol antimicrobian, antiinflamator. Poate fi folosit ca remediu pentru răceli, crampe menstruale și stomac deranjat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, porționat
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, pentru gustări zilnice
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, pentru gustări zilnice
Vegeta de casă din legume și verdețuri
Vegeta de casă din legume și verdețuri, pentru preparate savuroase
Vegeta de casă din legume și verdețuri, pentru preparate savuroase
Tartă cu smochine, mascarpone și miere porționată
Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat
Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Pâine cu ceapă feliată pe o hârtie albă
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, dar simplă și ușoară
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, dar simplă și ușoară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
condimente pentru mâncare indiană puse în mai multe boluri de lemn
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
O oală cu vin fiert și bucăți de măr și portocală
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
harissa pusă într-un bol negru
Harissa, pasta picantă din Tunisia care a cucerit lumea. Ce este și cum se folosește
Harissa, pasta picantă din Tunisia care a cucerit lumea. Ce este și cum se folosește
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
11 septembrie, 09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
11 septembrie, 05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
10 septembrie, 08:48
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb, decorată cu verdeață
10 septembrie, 08:24
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
9 septembrie, 09:10
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
9 septembrie, 07:21
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Margot Robbie a strălucit într-o rochie transparentă la premiera unui film. Cum s-a schimbat corpul ei după naștere
Margot Robbie a strălucit într-o rochie transparentă la premiera unui film. Cum s-a schimbat corpul ei după naștere
Margot Robbie a strălucit într-o rochie transparentă la premiera unui film. Cum s-a schimbat corpul ei după naștere
Experiment mașină vs. metrou. Cât durează drumul de la Grozăveşti la Piaţa Unirii
Experiment mașină vs. metrou. Cât durează drumul de la Grozăveşti la Piaţa Unirii
Experiment mașină vs. metrou. Cât durează drumul de la Grozăveşti la Piaţa Unirii
amp;#8220;Ce femeie frumoasă”. Corina Caciuc i-a surprins pe toţi cu ultima postare. Cum s-a afişat iubita lui Laurenţiu Reghecampf
amp;#8220;Ce femeie frumoasă”. Corina Caciuc i-a surprins pe toţi cu ultima postare. Cum s-a afişat iubita lui Laurenţiu Reghecampf
amp;#8220;Ce femeie frumoasă”. Corina Caciuc i-a surprins pe toţi cu ultima postare. Cum s-a afişat iubita lui Laurenţiu Reghecampf
Andreea Antonescu se mută din România. Unde se va stabili și planuri are alături de fiicele ei
Andreea Antonescu se mută din România. Unde se va stabili și planuri are alături de fiicele ei
Andreea Antonescu se mută din România. Unde se va stabili și planuri are alături de fiicele ei
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb

Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb

Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb

Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă

Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă

Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă

Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă

Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure

Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
închide