Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți

Uleiul de măsline este ingredientul de bază în dieta meditaraneană, considerată a fi cea mai sănătoasă din lume. Efectele pozitive ale uleiului de măsline se văd doar dacă acesta este de calitate. Contează toate etapele de producție, de la recoltarea măslinelor și procesarea lor, până la procesare, depozitare și modul în care îl utilizezi. Descoperă cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin.

O sticlă cu ulei de măsline alături de o farfurie plină cu măsline negre
Între recoltarea măslinelor și prelucrarea lor nu trebuie să treacă mai mult de două zile / Shutterstock

Nenumărate studii au demonstrat efectele benefice ale uleiului de măsline asupra sănătății. Totuși, nu orice sortiment este bun.

„Beneficiile pentru sănătate depind de o varietate de factori sau de componente din uleiul de măsline. Cel mai important este acidul oleic care este considerat elementul cu cele mai multe beneficii pentru sănătate.”, a declarat dr. Tassos Kyriakides, profesor asistent de biostatistică la Yale School of Public Health din New Haven, Connecticut.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Importantă este și cantitatea bogată de polifenoli din uleiul de măsline. Aceștia sunt sunt un tip de antioxidanți care ajută la protejarea împotriva deteriorării celulare și a inflamației din organism, scrie CNN.

Iată ce trebuie să știi pentru a alege cel mai bun ulei de măsline posibil pentru dieta ta.

Cum alegi cel mai bun ulei de măsline

Mărcile care mențin o calitate înaltă a uleiului de măsline sunt cele care acordă o grijă deosebită întregului proces de producție, începând de la recoltarea măslinelor.

Uleiul obținut din măsline foarte verzi, recoltate manual, care nu s-au copt complet este cel mai bun. Acestea au o concentrație mai mare de componente sănătoase.

Contează foarte mult și cât timp trece din momentul în care sunt recoltate măslinele până când încep să fie prelucrate. Unele companii au propriile lor prese, iar procesul de producție începe în maximum două ore. În felul acesta se reduce la minimum riscul de oxidare sau fermentare a măslinelor.

În mod normal, nu ar trebui să treacă mai mult de 2-3 zile între datele de recoltare și începutul prelucrării.

Modul în care este procesat uleiul este unul dintre cei mai importanți factori care indică dacă acel produs este sănătos. Uleiul de măsline extravirgin este cea mai sănătoasă versiune.

Este presat la rece o singură dată, fără căldură mare sau solvenți chimici. Prelucrarea specială ajută uleiul extravirgin să-și păstreze nutrienții.

Cum îți dai seama dacă un ulei de măsline este proaspăt

Probabil te întrebi cum poți afla cât timp a trecut între recoltarea măslinelor și momentul în care au început să fie prelucrate atunci când ești în magazin în fața unui raft cu sticle de ulei.

Odată cu popularitatea tot mai mare a consumului de ulei de măsline, unele companii au plasat aceste detalii direct pe etichetele produselor.

Alternativ, unele etichete au un cod QR pe ​​care îl poți scana pentru a citi acele informații pe smartphone-ul tău. Pe lângă această informație, trebuie să verifici și data de producție pentru a te asigura că achiziționezi cel mai proaspăt ulei.

Sticlele care au avut un parcurs de maximum 3 luni de la recoltare până la raft sunt cea mai bună alegere. Valabilitatea nu trebuie să fie mai mare de doi ani de la îmbuteliere.

Află mai multe și despre cele mai bune tipuri de măsline. Descoperă care sunt cele mai potrivite pentru consum.

Dacă sticla unei mărci spune că sezonul de recoltare a fost „23/24”, de exemplu, acest lucru înseamnă că recolta lor a fost culeasă în a doua parte a anului 2023 până la începutul anului 2024.

Unii producători vor fi foarte exacți și vor menționa cu exactitate lunile în care au fost culese măslinele.

Depozitarea uleiului de măsline

La fel ca și compușii din ceai sau ciocolată, cei din uleiul de măsline se degradează în timp, mai ales dacă sticlele sunt depozitate într-un mediu cu căldură sau cu lumină excesivă.

Acesta este motivul pentru care depozitarea uleiului într-un mediu răcoros, în sticle de culoare închisă sunt cruciale.

De asemenea, este bine ca uleiul de măsline să fie consumat fără a fi expus la tratament termic. Totuși, indiferent de modul în care este consumat, uleiul de măsline este mult mai sănătos decât uleiurile puternic rafinate.

Dacă la magazin vezi uleiul de măsline extravirgin depozitat pe un raft superior, în bătaia directă a  luminii, iar sticla este caldă, ar trebui să cauți alt loc de unde să cumperi.

Cu cât un ulei de măsline are o aromă și un gust mai puternice, cu atât are mai multe beneficii pentru sănătate. Compușii responsabili pentru aceștia contribuie sunt responsabili pentru aceste calități.

Experții CNN spun că ar trebui să îți intre în obișnuință să deschizi sticla de ulei de măsline imediat ce o ajungi acasă. Trebuie să îl și guști. În acest fel vei învăța să recunoști mai bine un produs de calitate.

Dacă constați că este un ulei foarte bun, nu îl păstra pentru ocazii speciale. Consumă-l cât mai curând posibil pentru a te bucura de calitățile lui și de beneficiile pentru sănătate.

Păstrarea constantă a uleiului în frigider poate face ca fenolicii să fie protejați pentru încă un an sau doi. Înainte de consum scoate-l pe blatul din bucătărie să ajungă la temperatura camerei și să ajungă la consistența sa normală.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
05:22
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Porții de cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
05:19
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
8 iulie, 05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
8 iulie, 05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o inteligență ieșită din comun
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o inteligență ieșită din comun
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o inteligență ieșită din comun
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
Milionarul român care i-a şocat pe italieni! Dezvăluiri fără perdea ale afaceristului: amp;#8220;Vreau să fac profit”
Milionarul român care i-a şocat pe italieni! Dezvăluiri fără perdea ale afaceristului: amp;#8220;Vreau să fac profit”
Milionarul român care i-a şocat pe italieni! Dezvăluiri fără perdea ale afaceristului: amp;#8220;Vreau să fac profit”
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
închide