Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Uleiul de măsline este ingredientul de bază în dieta meditaraneană, considerată a fi cea mai sănătoasă din lume. Efectele pozitive ale uleiului de măsline se văd doar dacă acesta este de calitate. Contează toate etapele de producție, de la recoltarea măslinelor și procesarea lor, până la procesare, depozitare și modul în care îl utilizezi. Descoperă cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin.
Nenumărate studii au demonstrat efectele benefice ale uleiului de măsline asupra sănătății. Totuși, nu orice sortiment este bun.
„Beneficiile pentru sănătate depind de o varietate de factori sau de componente din uleiul de măsline. Cel mai important este acidul oleic care este considerat elementul cu cele mai multe beneficii pentru sănătate.”, a declarat dr. Tassos Kyriakides, profesor asistent de biostatistică la Yale School of Public Health din New Haven, Connecticut.
Importantă este și cantitatea bogată de polifenoli din uleiul de măsline. Aceștia sunt sunt un tip de antioxidanți care ajută la protejarea împotriva deteriorării celulare și a inflamației din organism, scrie CNN.
Iată ce trebuie să știi pentru a alege cel mai bun ulei de măsline posibil pentru dieta ta.
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline
Mărcile care mențin o calitate înaltă a uleiului de măsline sunt cele care acordă o grijă deosebită întregului proces de producție, începând de la recoltarea măslinelor.
Uleiul obținut din măsline foarte verzi, recoltate manual, care nu s-au copt complet este cel mai bun. Acestea au o concentrație mai mare de componente sănătoase.
Contează foarte mult și cât timp trece din momentul în care sunt recoltate măslinele până când încep să fie prelucrate. Unele companii au propriile lor prese, iar procesul de producție începe în maximum două ore. În felul acesta se reduce la minimum riscul de oxidare sau fermentare a măslinelor.
În mod normal, nu ar trebui să treacă mai mult de 2-3 zile între datele de recoltare și începutul prelucrării.
Modul în care este procesat uleiul este unul dintre cei mai importanți factori care indică dacă acel produs este sănătos. Uleiul de măsline extravirgin este cea mai sănătoasă versiune.
Este presat la rece o singură dată, fără căldură mare sau solvenți chimici. Prelucrarea specială ajută uleiul extravirgin să-și păstreze nutrienții.
Cum îți dai seama dacă un ulei de măsline este proaspăt
Probabil te întrebi cum poți afla cât timp a trecut între recoltarea măslinelor și momentul în care au început să fie prelucrate atunci când ești în magazin în fața unui raft cu sticle de ulei.
Odată cu popularitatea tot mai mare a consumului de ulei de măsline, unele companii au plasat aceste detalii direct pe etichetele produselor.
Alternativ, unele etichete au un cod QR pe care îl poți scana pentru a citi acele informații pe smartphone-ul tău. Pe lângă această informație, trebuie să verifici și data de producție pentru a te asigura că achiziționezi cel mai proaspăt ulei.
Sticlele care au avut un parcurs de maximum 3 luni de la recoltare până la raft sunt cea mai bună alegere. Valabilitatea nu trebuie să fie mai mare de doi ani de la îmbuteliere.
Află mai multe și despre cele mai bune tipuri de măsline. Descoperă care sunt cele mai potrivite pentru consum.
Dacă sticla unei mărci spune că sezonul de recoltare a fost „23/24”, de exemplu, acest lucru înseamnă că recolta lor a fost culeasă în a doua parte a anului 2023 până la începutul anului 2024.
Unii producători vor fi foarte exacți și vor menționa cu exactitate lunile în care au fost culese măslinele.
Depozitarea uleiului de măsline
La fel ca și compușii din ceai sau ciocolată, cei din uleiul de măsline se degradează în timp, mai ales dacă sticlele sunt depozitate într-un mediu cu căldură sau cu lumină excesivă.
Acesta este motivul pentru care depozitarea uleiului într-un mediu răcoros, în sticle de culoare închisă sunt cruciale.
De asemenea, este bine ca uleiul de măsline să fie consumat fără a fi expus la tratament termic. Totuși, indiferent de modul în care este consumat, uleiul de măsline este mult mai sănătos decât uleiurile puternic rafinate.
Dacă la magazin vezi uleiul de măsline extravirgin depozitat pe un raft superior, în bătaia directă a luminii, iar sticla este caldă, ar trebui să cauți alt loc de unde să cumperi.
Cu cât un ulei de măsline are o aromă și un gust mai puternice, cu atât are mai multe beneficii pentru sănătate. Compușii responsabili pentru aceștia contribuie sunt responsabili pentru aceste calități.
Experții CNN spun că ar trebui să îți intre în obișnuință să deschizi sticla de ulei de măsline imediat ce o ajungi acasă. Trebuie să îl și guști. În acest fel vei învăța să recunoști mai bine un produs de calitate.
Dacă constați că este un ulei foarte bun, nu îl păstra pentru ocazii speciale. Consumă-l cât mai curând posibil pentru a te bucura de calitățile lui și de beneficiile pentru sănătate.
Păstrarea constantă a uleiului în frigider poate face ca fenolicii să fie protejați pentru încă un an sau doi. Înainte de consum scoate-l pe blatul din bucătărie să ajungă la temperatura camerei și să ajungă la consistența sa normală.