3 rețete pentru diabetici. Preparate gustoase și ușor de făcut
Diabetul este o afecțiune metabolică cronică destul de complicată, dar cu o abordare atentă și conștientă a alimentației poate fi ținută sub control. Dieta zilnică are un impact semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge și a stării generale de sănătate mai ales în cazul persoanelor cu diabet. Acest lucru nu înseamnă că mâncarea nu trebuie să aibă gust. Îți oferim trei idei de rețete pentru diabetici pe care să le încerci atunci când nu mai știi ce să gătești.
Alimentele pe care le consumi pot influența nivelul de glucoză din sânge. Dacă suferi de diabet primul lucru pe care trebuie să îl faci este să limitezi consumul de alimente bogate în carbohidrați simpli și să le alegi pe cele cu carbohidrați complecși. În felul acesta poți să menții un nivel stabil al zahărului din sânge.
O dietă sănătoasă poate ajuta la menținerea unei greutăți corporale potrivite, dar și la controlul tensiunii arteriale, reducând astfel riscul de complicații asociate diabetului.
Dieta persoanelor care suferă de diabet trebuie să conțină legume fără amidon—broccoli, dovlecei, varză, roșii, cereale integrale—ovăz, orez brun, quinoa, proteine slabe—pește, carne slabă, tofu, grăsimi sănătoase—ulei de măsline, avocado, nuci și semințe.
Plăcintă cu pui și legume
Plăcinta cu pui și legume este una dintre acele rețete pentru diabetici care poate fi servită atât la prânz, cât și la cină. În plus, este perfectă pentru pachetul de la birou.
Ingrediente
- 400 ml supă de pui
- 2 linguri de făină
- 1 lingură de ulei de măsline
- 220 g ciuperci cremini feliate
- 1 ceapă tocată
- 6 căței de usturoi, tocați
- 200 g morcovi și mazăre congelate
- salvie proaspătă tocată
- frunze de cimbru proaspăt, plus crenguțe pentru ornat
- ½ linguriță de sare
- ½ linguriță de piper măcinat
- 1 kg carne de pui gătită mărunțită
- 250 g aluat plăcintă congelat, dezghețat
- 1 albuș de ou, bătut ușor
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C.
Într-un castron se amestecă până se omogenizează 350 ml supă și făina și se lasă deoparte. Se încălzește uleiul într-o tigaie antiaderentă la foc mediu. Se pun ciupercile și se gătesc, se rumenesc, 6- 8 minute. Se dă focul mai mic și se adaugă ceapa și usturoiul.
Se lasă până se înmoaie, 4-6 minute. Apoi se pune restul de supă și se amestecă răzuind pereții tigăii. După aceea se încorporează amestecul de făină și supă, mazărea și morcovii, salvia, cimbrul, sarea și piperul.
Se aduce la punctul de fierbere, amestecând continuu. Se dă focul mai mic și se lasă să se gătească, amestecând din când în când, până când legumele sunt fragede, aproximativ 10 minute. Se ia de pe foc și se încorporează carnea de pui.
Se pune amestecul într-un vas termorezistent. Deasupra se așează aluatul de plăcintă îndoind marginile astfel încât să se potrivească pe forma vasului. Se taie în 4-5 locuri pentru a permite aburului să iasă. Se unge cu albuș.
Se dă la cuptor pentru 20-25 de minute. Se lasă să se răcească 10 minute înainte de servire. Se decorează cu crenguțe de cimbru.
Budincă de vinete cu mozzarella
Oricând vrei să faci un preparat rapid și gustos poți încerca budinca de vinete cu mozzarella. Este foarte aromată și este una dintre acele rețete pentru diabetici pe care o vei adora.
Ingrediente
- 1 vânătă mare
- 200 g fasole albă fiartă
- pătrunjel proaspăt tocat
- busuioc proaspăt
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- sucul de la 1/2 lămâie
- 2 căței de usturoi
- ½ linguriță de sare
- 400 ml sos marinara
- 120 g brânză ricotta
- 120 g brânză mozzarella
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă mare. Se taie vinetele în felii. Apoi se aranjează într-un singur strat pe tava de copt pregătită. Se coc până se înmoaie, aproximativ 20 de minute.
Între timp, fasolea, pătrunjelul, busuiocul, uleiul, zeama de lămâie, usturoiul și sare se pun într-un robot de bucătărie. Se procesează până se omogenizează, răzuind părțile laterale ale vasului,
Se pun 50 ml de sos marinara într-o tigaie medie rezistentă la cuptor. Deasupra se pun aproximativ 4 sau 5 felii de vinete, ușor suprapuse, într-un singur strat astfel încât să acopere sosul.
Peste vinete se pune apoi 100 ml sos marinara, 100 ml de compoziție de fasole și 60 g brânză ricotta, răspândind straturile uniform peste vinete.
Se repetă procesul până se termină toate ingredientele. Ultimul strat trebuie să fie de vinete, iar deasupra lui se presară uniform mozzarella.
Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 30 de minute. Apoi se scoate folia și se mai lasă încă 10 minute, până când se rumenește brânza.
Budincă de broccoli cu șuncă
Bundica de broccoli cu șuncă este perfectă pentru mic-dejun, dar o poți servi și la cină cu o salată de legume alături.
Ingrediente
- 1 căpățână mică de broccoli
- 2 linguri de ulei
- 1 cartof dulce mediu
- 4 fire de ceapă verde tăiată grosier
- 170 g șuncă de curcan
- 200 g brânză Cheddar mărunțită
- 8 ouă, bătute ușor
- 120 ml lapte degresat
- ½ linguriță de sare
- ½ linguriță de piper negru
- ¼ linguriță de pudră de usturoi
Mod de preparare
Se fierbe broccoli în apă cu sare timp de 3 minute. Apoi se scurge. Cartofii dulci se feliază și se trag la tigaie până se înmoaie.
Se unge o tavă dreptunghiulară cu ulei. Se pun cartofii dulci și ceapa verde și se amestecă. Deasupra lor se pun bucățile de broccoli, șunca mărunțită și brânza dată pe răzătoare. Într-un castron mediu se amestecă ouăle, laptele, sarea, piperul și pudra de usturoi. Se toarnă amestecul de ouă peste de cartofi.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se dă tava la cuptor pentru 50 sau până când ouăle sunt întărite. Se servește cald.