4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos

Toamna aduce cu sine o paletă bogată de ingrediente proaspete, perfecte pentru a pregăti supe delicioase și reconfortante. Această perioadă este marcată de culori vibrante, cum ar fi portocaliul dovleacului, galbenul porumbului și verdele legumelor de sezon, care nu doar că oferă o estetică plăcută, ci și o multitudine de arome și nutrienți. Iată câteva rețete de supă de toamnă cu care să te răsfeți sezonul aceasta.

supă de toamnă pusă într-un bol mare
Cele mai bune de toamnă sunt cele bogate în legume și ierburi aromatice/ Shutterstock

Un ingredient esențial pentru supele de toamnă este dovleacul, care conferă o textură cremoasă și un gust dulceag. Este adesea asociat cu morcovii și cartofii, care adaugă o notă de dulceață și consistență. Ceapa, usturoiul și țelina sunt alte ingrediente de bază care aduc profunzime și aromă supelor. Aceste legume pot fi sotate la început, pentru a intensifica aromele, înainte de a adăuga lichidul de bază, fie că este vorba despre apă, supă de legume sau supă de pui.

Condimentele joacă un rol crucial în definirea gustului supei. Cimbrul și rozmarinul sunt adesea folosite pentru a evidenția aromele de toamnă, în timp ce piperul negru și sarea pot fi ajustate pentru a aduce un echilibru perfect. Ghimbirul și nucșoara adaugă o notă exotică, ideală pentru supele pe bază de dovleac, în timp ce coriandrul proaspăt poate oferi o notă răcoritoare și vibrantă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Supele de toamnă pot fi și o oportunitate excelentă de a experimenta cu ingrediente variate, cum ar fi fasolea, lintea sau quinoa, care nu doar că îmbogățesc preparatul, dar îl transformă într-o masă hrănitoare. Aceste ingrediente pot fi adăugate în ultimele etape de gătire, pentru a se asigura că rămân la o textură plăcută.

O altă caracteristică a supelor de toamnă este opțiunea de a le servi cu crutoane sau pâine prăjită, pentru a adăuga un element crocant care contrastează plăcut cu textura fină a supei. La final, un strop de ulei de măsline sau o lingură de smântână pot face supa mai bogată și mai cremoasă, completând astfel o masă caldă și reconfortantă.

Supă de păstârnac

Supa de păstârnac are o aromă foarte puternică și de aceea este recomandat să o servești cu crutoane aromate cu usturoi pentru a echilibra gustul.

Un bol plin cu supă cremă de spanac
Supa de păstârnac are o aromă foarte puternică / Shutterstock

Ingrediente

  • 600 g păstârnac, decojit și tocat grosier
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 50 g unt
  • 225 g ceapă, feliată subțire
  • 1 lingură de rozmarin uscat
  • 750 ml lapte
  • 750 ml itru de apă
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pune păstârnacul pe o tavă și se stropește cu jumătate din cantitatea de ulei de măsline. Se amestecă. Se coace 15 minute până devin maro-auriu și se înmoaie, apoi se scoate și se lasă deoparte.

Se încălzește uleiul de măsline rămas și untul într-o cratiță mare. Se adaugă ceapa și rozmarinul uscat, se acoperă și se gătesc 3-4 minute.

Apoi se adaugă păstârnacul copt și restul ingredientelor și se aduce supa la punctul de fierbere.

După aceea, se reduce focul și se mai lasă să fiarbă până când păstârnacul este foarte moale. Apoi se pune totul într-un blender și se procesează până când compoziția se omogenizează. Se asezonează după gust cu sare și piper.

Supă de dovleac

Supa de dovleac se poate face atât din dovleac proaspăt, cât și congelat. Alege fie dovleac plăcintar, fie turcesc. Este acea supă de toamnă de care ai nevoie când îți este poftă de ceva bun.

Un bol alb plin cu supă cremă de dovleac
Supa de dovleac se poate face atât din dovleac proaspăt, cât și congelat / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă mare, tocată
  • 2 morcovi, curățați și tocați
  • 2 căței de usturoi
  • 1 frunză de dafin
  • 25 g unt nesărat
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 850 g dovleac fără semințe, tocat grosier
  • 1 cartof tocat grosier
  • 1 l supă de legume sau pui 
  • 100 ml smântână pentru gătit
  • 3 linguri de semințe de dovleac
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se pun ceapa, morcovii, usturoiul, frunza de dafin, untul si jumătate din cantitatea de ulei de măsline într-o cratiță mare. Se gătesc la foc mic-mediu aproximativ 10 minute până când legumele sunt fragede, dar nu își schimbă culoarea.

Api se adaugă dovleceii și cartofii, se amestecă și se mai gătesc încă 2-3 minute. Se toarnă supa, se condimentează bine și se aduce la punctul de fierbere. Se reduce focul, se acoperă pe jumătate cu un capac și se lasă încă 40 de minute până când dovleacul este foarte fraged.

După aceea, se scoate frunza de dafin și se pune supa într-un blender. Se procesează până se omogenizează și apoi se adaugă smântâna și se încorporează și ea.

Între timp, se încălzește uleiul rămas într-o tigaie la foc mediu și se prăjesc semințele de dovleac. Se pune supa în boluri și se servește cu semințe presărate deasupra.

Supă de conopidă

Supa de conopidă se servește fierbinte. Pentru un plus de textură poți să adaugi deasupra bucăți de bacon prăjit.

Un bol în care se află supă cremă de conopidă
Supa de conopidă se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 800 g conopidă, tăiate grosier
  • 1 l supă de pui sau legume
  • 150 ml smântână pentru gătit

Mod de preparate

Uleiul de măsline se încălzește la foc mediu. Se pun ceapa și usturoiul și se călesc 2-3 minute sau până când se înmoaie. Apoi se pun chimenul și coriandrul măcinat și se mai lasă 1-2 minute. se adaugă conopida și supa.

Se aduce compoziția la punctul de fierbere, apoi se reduce focul și se mai fierbe 8-12 minute, sau până când conopida este fragedă. Se ia de pe foc și se lasă deoparte să se răcească.

Se toarnă supa într-un robot de bucătărie și se procesează până când devine foarte fină. Se întoarce în tigaie și se adaugă smântâna. Se condimentează, după gust, cu sare și piper negru proaspăt măcinat și se încălzește timp de 1-2 minute. Se servește caldă cu pâine și unt.

Supă de cartofi dulci

Supa de cartofi dulci este foarte cremoasă, cu note dulci, perfectă pentru zilele reci de toamnă sau iarnă. Se servește cu crutoane cu ierburi aromatice.

Un bol plin cu supă cremă de cartofi dulci
Supa de cartofi dulci este foarte cremoasă / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 ceapă, tocată grosier
  • 2 morcovi mari curățați și tocați grosier
  • 4 cm rădăcină de ghimbir proaspăt, tocat fin
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • ½ linguriță de fulgi de ardei iute roșu uscat
  • 700 g cartofi dulci, curățați și tăiați cuburi
  • 2 l supa de legume
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o cratiță mare, cu capac, la foc mediu. Se pun ceapa și morcovii și se gătesc până se înmoaie. Se pun apoi ghimbirul, usturoiul și fulgii de ardei iute și se lasă 2-3 minute. După aceea, se adaugă cartofii dulci și supa. Se lasă să fiarbă și după ce clocotește se dă focul mai mic și se mai lasă 15 minute sau până când cartofii dulci sunt fragezi.

Se ia cratița de pe foc și se mixează supa cu un blender până se omogenizează. Se asezonează și se servește caldă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
carne de vită condimentată
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
7 decembrie, 05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
6 decembrie, 06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
6 decembrie, 05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
6 decembrie, 05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Destinația care concurează cu stațiunile montane de Revelion. Oferte de la 2.100 lei pentru 3 nopţi de cazare
Destinația care concurează cu stațiunile montane de Revelion. Oferte de la 2.100 lei pentru 3 nopţi de cazare
Destinația care concurează cu stațiunile montane de Revelion. Oferte de la 2.100 lei pentru 3 nopţi de cazare
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Chefi la cuțite, 8 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Verdictul ce i-a uimit pe toți
Chefi la cuțite, 8 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Verdictul ce i-a uimit pe toți
Chefi la cuțite, 8 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Verdictul ce i-a uimit pe toți
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
închide