5 beneficii ale semințelor de chia. Metode simple de a le include în dieta ta
Semințele de chia au renumele de a fi extrem de sănătoase. În zilele noastre, sunt integrate în categoria de superalimente, însă ele sunt folosite în dietă de mii de ani. Primele date istorice arată că erau consumate în mod regulat de azteci. Descoperă și tu cinci beneficii ale semințelor de chia, dar și metode simple prin care le poți integra în alimentația ta.
Semințele de chia au multiple beneficii nutriționale, datorită conținutului de fibre, proteine, minerale și acizi grași omega-3.
28 de grame de semințe de chia, adică aproximativ două linguri, au 138 calorii, 5 g de proteine, 8 grame de grăsimi, 12 grame de carbohidrați și 10 grame de fibre, potrivit Departamentului de Agricultură al SUA (USDA).
5 beneficii ale semințelor de chia
În ultimii ani, semințele de chia au devenit din ce în ce mai populare în România. Convinse de calitățile lor nutritive, din ce în ce mai multe presoane aleg să le includă în alimentație. De la rețete versatile de budincă de chia și pănă la adăgarea lor ca ingrediente în terciuri de ovăz sau salate, semințele de chia par să câștige din ce în care mai mult teren în preferințele românilor.
Descoperă mai jos cinci beneficii ale semințelor de chia. Iar dacă te-ai hotărât să le incluzi în alimentația ta, îți spunem că o porție de semințe de chia înseamnă aproximativ două linguri, potrivit USDA. Poți să depășești această cantitate atâta timp cât ții cont de faptul că au un conținut foarte mare de fibre.
Sursă importantă de acizi grași omega-3 de origine vegetală
Semințele de chia reprezintă una dintre cele mai importante surse de acizi grași omega-3 și omega-6, care ajută la susținerea funcțiilor de bază din organism. Sunt responsabile pentru formarea membranelor celulare, dau energie organismului, susțin sănătatea sistemului imunitar, vascular și endocrin. În plus, ajută la remedierea inflamațiilor din corp, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA.
Acizii grași omega protejează inima, reglează nivelul de zahăr din sânge și sunt un suport important pentru sănătatea mentală.
Susțin sănătatea sistemului digestiv
O porție de semințe de chia asigură aproape jumătate din necesarul zilnic de fibre, aducând un aport de 10 g.
Majoritatea fibrelor din semințele de chia sunt insolubile, ceea ce înseamnă că previn constipația. De asemenea, conțin o cantitate mai mică de fibre solubile. Acestea sunt absorbite în stomac, formând un gel care acționează ca o barieră protectoare.
Sunt foarte sățioase
Datorită conținutului de fibre și proteine, semințele de chia asigură un grad de sațietate mare, pentru că au stau mai mult în tractul digestiv. Același rol în au și fibrele solubile care dau rapid și pe termen lung senzația de stomac plin. În plus, reglează cantitatea de sânge din organism, dând energie pentru o perioadă mai mare.
Ajută la recuperarea de după antrenament
Semințele de chia asigură o paletă largă de proteine, ceea ce ajută organismul să se recupereze mai rapid după perioadele de efort fizic. Conțin toți cei nouă amino acizi esențiali care nu pot fi produși de organismul nostru. Ei ajută la refacerea celulelor și a țesuturilor.
Susțin sănătatea sistemului osos
Dacă nu vrei să consumi produse lactate, dar vrei să ai oase puternice poți introduce în dieta ta semințele de chia. Sunt o bună sursă de minerale – fosfor, potasiu, magneziu și calciu. 28 de grame de semințe de chia asigură 18% din necesarul de calciu al unui adult. În plus, magneziul împiedică apariția osteoporozei.
Îți oferim și variante pentru un mic dejun bogat în fibre. Iată 5 rețete pentru diminețile în care nu mai vrei fulgi de ovăz.
Semințele de chia și efectele lor adverse
Semințele de chia pot avea două efecte adverse de care ar trebui să ții cont. Conținutul ridicat de fibre poate duce la probleme ale stomacului: balonare, gaze sau crampe, mai ales dacă le incluzi brusc și în cantitate mare de la început.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este că atunci când consumi semințe de chia simple te poți îneca. Este indicat să le amesteci cu iaurt, lapte, budinci, smoothie pentru a evita acest risc.
Cum se consumă semințele de chia
Semințele de chia se pot încorpora destul de ușor în meniul zilnic. Cel mai simplu este să le pui în budinci, cu lapte, scorțișoară, esență de vanilie. Este suficient să le pui la înmuiat peste noapte într-un borcan și vei avea un mic-dejun delicios.
Poți încorpora semințele de chia în sosuri pentru salate cu lămâie. De asemenea, le poți folosi pentru a înlocui ouăle în rețete. Trebuie doar să le lași la înmuiat în apă și se vor transforma într-un gel care va avea aceeași capacitate de liant ca albușul.
Descoperă și care sunt beneficiile și contradicțiile consumului regulat de apă cu semințe de chia.