12 tipuri de dovleac de iarnă și sfaturi despre cum să le folosești

Unele dintre cele mai cunoscute tipuri de dovleac de iarnă de la noi sunt cel plăcintar și cel turcesc, însă există mult mai multe. Fiecare dintre ele se gătește într-un fel anume, fiind potrivite atât pentru preparate dulci, cât și pentru cele sărate.

mai mulți dovleci de iarnă așezați pe o masă alături de frunze uscate
Galerie foto

Galerie foto

Dovlecii de iarnă sunt o opțiune perfectă dacă vrei să ții o dietă, pentru că au un conținut scăzut de calorii / Shutterstock

Există multe motive pentru a iubi dovleceii de iarnă, inclusiv beneficiile lor pentru sănătate și durata lungă de valabilitate. 

Sunt extrem de versatili, motiv pentru care îi poți transforma în supe, plăcinte, garnituri pentru friptură, salate, budinci, cheesecake, sosuri pentru paste, ba chiar se potrivesc și în cafea.

Iată un ghid al celor mai cunoscute 12 tipuri de dovleac de iarnă, din care vrei afla cum să îi gătești, dar și cum să îi cumperi și depozitezi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Tipuri de dovleac de iarnă

Ca sfat general, trebuie să știi că în orice rețetă poți înlocui orice tip de dovleac de iarnă cu pulpa portocalie cu altul cu aceeași culoare. Se vor comporta la fel.

Dovleac de ghindă

Dovleacul de ghindă este mic, rotund și are o coajă culoare verde-închis, cu câteva umbre portocalii. Este recomandat să îi eviți pe cei care au prea mult portocaliu pe coajă pentru că tind să fie mai tari și mai fibroși.

Pulpa de dovleac ghindă este galben-portocalie, cu o aromă ușor dulce, cu note de nucă. Este perfect pentru coacere, prăjire, gătire la aburi, sotare sau chiar pentru gătit la microunde.

Datorită dimensiunii sale compacte, dovleacul de ghindă poate fi tăiat pe jumătate și umplut du diverse tipuri de carne sau cârnați, se potrivește drept garnitură la cotlete de porc, dar se poate și coace șu glazura cu sirop de arțar.

Dovleacul de ghindă a primit denumirea din cauza formei sale / Shutterstock

Dovleac banana

Dovleacul banană poate avea coaja portocalie, roz sau albastră , iar pulpa este portocaliu puternic. Este mare și alungit și poate cântări până la 15 kg. Dacă sunt depozitați corect pot rezista până la 6 luni.

Este considerat unul dintre cele mai bune și versatile tipuri de dovleac. Se potrivește cu arome bogate și îndrăznețe de ierburi și condimente, precum curry, ghimbir și scorțișoară.

Dovleacul banana are dimensiuni foarte mari / Shutterstock

Dovleac buttercup

Are culoare verde verde deschis și o creastă rotundă distinctă pe fund. Pulpa este portocaliu închis, oarecum uscată, cu un gust foarte blând și mult mai dulce decât alte tipuri de dovlecei de iarnă. Dacă sunt păstrați întregi, în condiții corecte rezistă până la 3 luni.

Dovleacul buttercup se gătește la cuptor sau sub formă de plăcintă. În preparate sărate se potrivește cu curry și poate fi transformat cu succes în piure.

Dovleacul buttercup este bun pentru plăcintă / Shutterstock

Dovleacul plăcintar

Unul dintre cele mai populare tipuri de dovleac, dovlecelul plăcintar are un exterior crem, portocaliu pal. Cu cât coaja este mai portocalie, cu atât pulpa va fi mai coaptă, mai uscată și mai dulce. Semințele sunt și ele comestibile. Dovlecii întregi se vor păstra până la 3 luni dacă sunt depozitați corespunzător.

Dovleacul plăcintar se poate folosi în zeci de feluri de la plăcinte, la piure, supă, garnitură, pus la cuptor simplu sau cu diverse condimente. Decoperă aici o rețetă delicioasă de dovleac copt cu miere și scorțișoară.

Dovleac ”carnaval”

Dovleacul ”carnaval” a rezultat dintr-o încrucișare între dovleacul de ghindă și cel ”de găluște dulci”. Coaja sa are brazde adânci și dungi, cu modele pestrițe vii, în verde, portocaliu și galben-crem. Caută-i pe cei care au încă puțin verde pe ei, ceea ce indică faptul că sunt copți, dar nu au trecut de maturitate.

Este pus cel mai bine în valoare atunci când este prăjit și adăugat în tocane, risotto, curry, paste sau amestecată în supe și sosuri.

Dovleacul ”carnaval” se remarcă doar prin colorit / Shutterstock

Dovleac delicata

Acest tip de dovleac, cunoscut și sub denumirea de dovleac boem sau ”de cartofi dulci”, are formă cilindrică, cu o coajă galben-pal cu dungi verzi. Când este gătită, pulpa sa portocalie are un gust asemănător cu cel al cartofilor dulci, cu o aromă cu note de pământ. Dovlecii delicata au o coajă mai subțire decât majoritatea soiurilor de dovleci de iarnă, ceea ce îl face ușor de manevrat. Se pot păstra întregi până la 3 luni.

Datorită formei sale, dovleacul delicata se pretează bine a fi umplut. Mai pot fi prăjiți, gătiți la abur sau la microunde. Coaja aste comestibilă, așa că nu este nevoie să o îndepărtezi înainte de a-l găti.

Coaja dovleacului delicata este comestibilă / Shutterstock

Dovleac Hubbard

Mare și plin de denivelări, dovleacul hubbard au coaja portocalie, verde sau gri-albastru și pulpaportocalie dulce. Datorită dimensiunii sale, este de obicei vândut pe bucăți, cu tot cu semințe. Se păstrează întreg timp de până la șase luni.

Dovleacul hubbard este cel mai bun pentru piure sau plăcintă. De asemenea, îl poți curăța și fierbe, prăji, coace sau fierbe la abur.

Dovleacul hubbard este bun și pentru feluri de mâncare sărate / Shutterstock

Dovleac Kabocha

Dovleacul Kabocha este destul de mic, cu coaja verde-închis. Se mai întâlnește și sub denumirea de dovleac japonez. Pulpa sa dulce, portocalie are gust ce seamănă cu un amestec de dovleac plăcintar și cartof dulce. Se păstrează întregi timp de până la 1 lună.

În Japonia, kabocha este folosit pe scară largă în tempura și sau pentru a îngroșa supele și tocanele.

Dovleacul Kabocha nu rezistă foarte mult / Shutterstock

Dovleac spaghetti

Dacă ești în căutarea unei alternative cu conținut scăzut de calorii la paste, aceasta este. Dovleacul spaghetti are formă cilindrică, cu coaja de la galben pal la galben intens. Odată gătit, poți răzui pulpa în șiruri care seamănă cu spaghetele. Îl poți păstra întregi la temperatura camerei timp de câteva săptămâni.

Dovleacul spaghetti este cel mai popular înlocuitor sănătos pentru paste, fără să aibă un aport așa de mare de carbohidrați.

Dovleacul spaghetti este o alternativă sănătoasă la paste / Shutterstock

Dovleacul de zahăr

Dovleacul de zahăr nu este foarte mare și are pulpa portocalie. Se poate păstra timp de până la 1 lună.

Se pot găti sub formă de plăcintă, de piure de supă, în curry, cu diverse tipuri de carne, copți la cuptor cu condimente și ierburi aromatice.

Dovleacul de zahăr este potrivit și pentru preparate sărate și pentru cele dulci / Shutterstock

Dovleac ”de găluște dulci”

Dovleacul ”de găluște dulci ” este mic și compact, cu coaja alb-gălbuie și striații verzi. Are un gust similar cu cel al cartofilor dulci sau al porumbului. Se poate păstra întreg timp de până la trei luni.

Dovleacul ”de găluște dulci” are coaja comestibilă și este un bun înlocuitor pentru dovleacul plăcintar sau pentru cartofi dulci. 

Dovleacul ”de găluște dulci” poate înlocui cartofii dulci / Shutterstock

Dovleac turban

Este o varietate mare, decorativă, cu coaja denivelată care poate fi verde, portocaliu, galben sau toate cele trei culori. Pulpa are un gust ce poate merge de la fad până la dulce. Se poate păstra timp de până la 3 luni.

Datorită aromei sale blânde, dovleacul turban se potrivesc bine cu o mare varietate de alimente, de la pere și coriandru până la carne de vită și pui. 

Dovleacul turban este foarte versatil / Shutterstock

Cum se aleg și se păstrează dovlecii de iarnă

Alege întotdeauna un dovleac ferm, fără pete, vânătăi sau puncte moi. Coaja trebuie să fie ternă, nu lucioasă. Tulpina trebuie să fie intactă, iar dovleacul trebuie să se simtă greu pentru dimensiunea sa.

Unul dintre marile avantaje ale dovleceilor de iarnă este termenul de valabilitate lung, presupunând că îi depozitezi în mod corespunzător. Trebuie să stea într-un spațiu răcoros, uscat și bine ventilat, care are o temperatură între 7 și 10°C.

Odată tăiați, trebuie să îi acoperi bine cu folie de plastic și să îi păstrezi la frigider până la 5 zile. 

Bonus: Dovlecii de iarnă sunt plini de carbohidrați complecși, fibre, mangan, acid folic, vitaminele A, B6 și C și o mulțime de antioxidanți. Sunt o opțiune perfectă dacă vrei să ții o dietă, pentru că au un conținut scăzut de calorii.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere și nuci porționată pe platou și pe două farfurii
Prăjitură de post cu mere și nuci, aromată cu scorțișoară
Prăjitură de post cu mere și nuci, aromată cu scorțișoară
Două porții de plăcintă cu brânză și urzici
Plăcintă cu brânză și urzici. Rețetă pentru gustări delicioase
Plăcintă cu brânză și urzici. Rețetă pentru gustări delicioase
mic dejun care te ajută să scapi de grăsimea de pe burtă
Ce poți mânca la micul dejun dacă vrei să reduci grăsimea abdominală, potrivit unui nutriționist
Ce poți mânca la micul dejun dacă vrei să reduci grăsimea abdominală, potrivit unui nutriționist
Cornulețe de post cu borș în aluat, umplute cu gem de căpșuni așezate pe un tocător de lemn, alături de un bol cu gem
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Ou prăjit în pâine și decorat cu semințe pe o farfurie neagră, alături de felii de bacon crocante
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Risotto cu usturoi și dovleac servit într-o farfurie albă
Risotto cu usturoi și dovleac, preparatul reconfortant de care ai nevoie când vremea se răcește
Risotto cu usturoi și dovleac, preparatul reconfortant de care ai nevoie când vremea se răcește
Tartă sărată cu dovleac și alte ingrediente porționată pe un platou negru
Galerie foto
Tartă sărată cu dovleac și alte ingrediente. Rețetă de aperitiv
Tartă sărată cu dovleac și alte ingrediente. Rețetă de aperitiv
Prăjitură cu dovleac și nuci porționată pe un platou alb
Galerie foto
Prăjitură cu dovleac și nuci. Desert de toamnă delicios
Prăjitură cu dovleac și nuci. Desert de toamnă delicios
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Micul dejun englezesc pe o farfurie albă
05:29
Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic
gustări sănătoase
05:09
6 gustări bogate în carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase 6 gustări bogate în carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase
Gălebenușuri de ouă puse într-un castron negru
04:54
Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete
Profiterol cu vanilie și ciocolată pe o farfurie albastră
03:31
Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
25 martie, 10:13
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
Un bol transparent plin cu smântână
25 martie, 07:42
12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Idei care îți vor transforma preparatele în delicatese 12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Idei care îți vor transforma preparatele în delicatese
Ingrediente pentru rețete keto pentru cină
25 martie, 06:38
Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
băuturi pe care nu trebuie să le comanzi în timp ce sunt pregătite de un barman
25 martie, 06:32
10 băuturi pe care nu e recomandat să le comanzi într-un local. La ce să fii atentă data viitoare când mergi în oraș 10 băuturi pe care nu e recomandat să le comanzi într-un local. La ce să fii atentă data viitoare când mergi în oraș
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
1
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncarea de cartofi poate fi foarte gustoasă și sățioasă, chiar și fără ingrediente de origine animală. Cu puțină creativitate și atenție la detalii, mâncarea de cartofi de post poate fi o...
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
2
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Rețeta de ficăței de pui cu ceapă este ușor de preparat. Vei obține un preparat savuros și hrănitor, perfect pentru o cină rapidă în timpul săptămânii. Poți, de asemenea, să adaugi...
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
3
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Pentru că ouăle ochiuri sunt printre cele mai populare alimente pentru micul dejun, încearcă-le și preparate altfel. Îți recomandăm o rețetă de ouă prăjite în pâine. Pâinea toast feliată este cea...
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
4
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Pentru că a început postul și sunt la mare căutare rețetele de dulciuri de post, îți oferim mai jos o rețetă de cornulețe de post cu borș în aluat și umplute...
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
5
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
De sute de ani oamenii au conservat fructele pentru a se bucura de ele pe tot parcursul anului. Au fost uscate, transformate în dulceață sau compot, murate sau congelate, atunci când...
Parteneri
Zodii care nu suportă nedreptatea. Sunt persoane răzbunătoare, dar corecte
Zodii care nu suportă nedreptatea. Sunt persoane răzbunătoare, dar corecte
Zodii care nu suportă nedreptatea. Sunt persoane răzbunătoare, dar corecte
Ţara în care 1 MB de internet ne costă 9 euro, dacă activăm roamingul
Ţara în care 1 MB de internet ne costă 9 euro, dacă activăm roamingul
Ţara în care 1 MB de internet ne costă 9 euro, dacă activăm roamingul
„Rămas bun, maestre” Primele reacţii după moartea lui George Nicolescu! Ce a transmis clubul de suflet al cântăreţului
„Rămas bun, maestre” Primele reacţii după moartea lui George Nicolescu! Ce a transmis clubul de suflet al cântăreţului
„Rămas bun, maestre” Primele reacţii după moartea lui George Nicolescu! Ce a transmis clubul de suflet al cântăreţului
A murit George Nicolescu, cântărețul nevăzător, celebru pentru șlagărul Eternitate. Anunțul a fost făcut de un coleg de breaslă
A murit George Nicolescu, cântărețul nevăzător, celebru pentru șlagărul „Eternitate”. Anunțul a fost făcut de un coleg de breaslă
A murit George Nicolescu, cântărețul nevăzător, celebru pentru șlagărul „Eternitate”. Anunțul a fost făcut de un coleg de breaslă
Văduvul actriței Edith González a publicat o fotografie cu actuala sa parteneră. Lorenzo Lazo locuiește cu Luz Blanchet și copiii ei
Văduvul actriței Edith González a publicat o fotografie cu actuala sa parteneră. Lorenzo Lazo locuiește cu Luz Blanchet și copiii ei
Văduvul actriței Edith González a publicat o fotografie cu actuala sa parteneră. Lorenzo Lazo locuiește cu Luz Blanchet și copiii ei
Înșelăciunea care îți poate goli conturile doar cu un apel sau SMS. Cum funcționează metoda spoofing
Înșelăciunea care îți poate goli conturile doar cu un apel sau SMS. Cum funcționează metoda spoofing
Înșelăciunea care îți poate goli conturile doar cu un apel sau SMS. Cum funcționează metoda spoofing
Cel mai simplu salam de biscuiți, de post
Cel mai simplu salam de biscuiți, de post
Cel mai simplu salam de biscuiți, de post
Limba geografică: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Limba geografică: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Limba geografică: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Rihanna și-a făcut apariția cu o nouă coafură. Cântăreața este de nerecunoscut
Rihanna și-a făcut apariția cu o nouă coafură. Cântăreața este de nerecunoscut
Rihanna și-a făcut apariția cu o nouă coafură. Cântăreața este de nerecunoscut
Proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce. Cum te poate ajuta acest condiment
Proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce. Cum te poate ajuta acest condiment
Proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce. Cum te poate ajuta acest condiment
fresh
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni

Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni

Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni

Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros

Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană

12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Idei care îți vor transforma preparatele în delicatese

12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Idei care îți vor transforma preparatele în delicatese

Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii

Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
închide