12 tipuri de dovleac de iarnă și sfaturi despre cum să le folosești

Unele dintre cele mai cunoscute tipuri de dovleac de iarnă de la noi sunt cel plăcintar și cel turcesc, însă există mult mai multe. Fiecare dintre ele se gătește într-un fel anume, fiind potrivite atât pentru preparate dulci, cât și pentru cele sărate.

mai mulți dovleci de iarnă așezați pe o masă alături de frunze uscate
Galerie foto

Galerie foto

Dovlecii de iarnă sunt o opțiune perfectă dacă vrei să ții o dietă, pentru că au un conținut scăzut de calorii / Shutterstock

Există multe motive pentru a iubi dovleceii de iarnă, inclusiv beneficiile lor pentru sănătate și durata lungă de valabilitate. 

Sunt extrem de versatili, motiv pentru care îi poți transforma în supe, plăcinte, garnituri pentru friptură, salate, budinci, cheesecake, sosuri pentru paste, ba chiar se potrivesc și în cafea.

Iată un ghid al celor mai cunoscute 12 tipuri de dovleac de iarnă, din care vrei afla cum să îi gătești, dar și cum să îi cumperi și depozitezi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Tipuri de dovleac de iarnă

Ca sfat general, trebuie să știi că în orice rețetă poți înlocui orice tip de dovleac de iarnă cu pulpa portocalie cu altul cu aceeași culoare. Se vor comporta la fel.

Dovleac de ghindă

Dovleacul de ghindă este mic, rotund și are o coajă culoare verde-închis, cu câteva umbre portocalii. Este recomandat să îi eviți pe cei care au prea mult portocaliu pe coajă pentru că tind să fie mai tari și mai fibroși.

Pulpa de dovleac ghindă este galben-portocalie, cu o aromă ușor dulce, cu note de nucă. Este perfect pentru coacere, prăjire, gătire la aburi, sotare sau chiar pentru gătit la microunde.

Datorită dimensiunii sale compacte, dovleacul de ghindă poate fi tăiat pe jumătate și umplut du diverse tipuri de carne sau cârnați, se potrivește drept garnitură la cotlete de porc, dar se poate și coace șu glazura cu sirop de arțar.

Dovleacul de ghindă a primit denumirea din cauza formei sale / Shutterstock

Dovleac banana

Dovleacul banană poate avea coaja portocalie, roz sau albastră , iar pulpa este portocaliu puternic. Este mare și alungit și poate cântări până la 15 kg. Dacă sunt depozitați corect pot rezista până la 6 luni.

Este considerat unul dintre cele mai bune și versatile tipuri de dovleac. Se potrivește cu arome bogate și îndrăznețe de ierburi și condimente, precum curry, ghimbir și scorțișoară.

Dovleacul banana are dimensiuni foarte mari / Shutterstock

Dovleac buttercup

Are culoare verde verde deschis și o creastă rotundă distinctă pe fund. Pulpa este portocaliu închis, oarecum uscată, cu un gust foarte blând și mult mai dulce decât alte tipuri de dovlecei de iarnă. Dacă sunt păstrați întregi, în condiții corecte rezistă până la 3 luni.

Dovleacul buttercup se gătește la cuptor sau sub formă de plăcintă. În preparate sărate se potrivește cu curry și poate fi transformat cu succes în piure.

Dovleacul buttercup este bun pentru plăcintă / Shutterstock

Dovleacul plăcintar

Unul dintre cele mai populare tipuri de dovleac, dovlecelul plăcintar are un exterior crem, portocaliu pal. Cu cât coaja este mai portocalie, cu atât pulpa va fi mai coaptă, mai uscată și mai dulce. Semințele sunt și ele comestibile. Dovlecii întregi se vor păstra până la 3 luni dacă sunt depozitați corespunzător.

Dovleacul plăcintar se poate folosi în zeci de feluri de la plăcinte, la piure, supă, garnitură, pus la cuptor simplu sau cu diverse condimente. Decoperă aici o rețetă delicioasă de dovleac copt cu miere și scorțișoară.

Dovleac ”carnaval”

Dovleacul ”carnaval” a rezultat dintr-o încrucișare între dovleacul de ghindă și cel ”de găluște dulci”. Coaja sa are brazde adânci și dungi, cu modele pestrițe vii, în verde, portocaliu și galben-crem. Caută-i pe cei care au încă puțin verde pe ei, ceea ce indică faptul că sunt copți, dar nu au trecut de maturitate.

Este pus cel mai bine în valoare atunci când este prăjit și adăugat în tocane, risotto, curry, paste sau amestecată în supe și sosuri.

Dovleacul ”carnaval” se remarcă doar prin colorit / Shutterstock

Dovleac delicata

Acest tip de dovleac, cunoscut și sub denumirea de dovleac boem sau ”de cartofi dulci”, are formă cilindrică, cu o coajă galben-pal cu dungi verzi. Când este gătită, pulpa sa portocalie are un gust asemănător cu cel al cartofilor dulci, cu o aromă cu note de pământ. Dovlecii delicata au o coajă mai subțire decât majoritatea soiurilor de dovleci de iarnă, ceea ce îl face ușor de manevrat. Se pot păstra întregi până la 3 luni.

Datorită formei sale, dovleacul delicata se pretează bine a fi umplut. Mai pot fi prăjiți, gătiți la abur sau la microunde. Coaja aste comestibilă, așa că nu este nevoie să o îndepărtezi înainte de a-l găti.

Coaja dovleacului delicata este comestibilă / Shutterstock

Dovleac Hubbard

Mare și plin de denivelări, dovleacul hubbard au coaja portocalie, verde sau gri-albastru și pulpaportocalie dulce. Datorită dimensiunii sale, este de obicei vândut pe bucăți, cu tot cu semințe. Se păstrează întreg timp de până la șase luni.

Dovleacul hubbard este cel mai bun pentru piure sau plăcintă. De asemenea, îl poți curăța și fierbe, prăji, coace sau fierbe la abur.

Dovleacul hubbard este bun și pentru feluri de mâncare sărate / Shutterstock

Dovleac Kabocha

Dovleacul Kabocha este destul de mic, cu coaja verde-închis. Se mai întâlnește și sub denumirea de dovleac japonez. Pulpa sa dulce, portocalie are gust ce seamănă cu un amestec de dovleac plăcintar și cartof dulce. Se păstrează întregi timp de până la 1 lună.

În Japonia, kabocha este folosit pe scară largă în tempura și sau pentru a îngroșa supele și tocanele.

Dovleacul Kabocha nu rezistă foarte mult / Shutterstock

Dovleac spaghetti

Dacă ești în căutarea unei alternative cu conținut scăzut de calorii la paste, aceasta este. Dovleacul spaghetti are formă cilindrică, cu coaja de la galben pal la galben intens. Odată gătit, poți răzui pulpa în șiruri care seamănă cu spaghetele. Îl poți păstra întregi la temperatura camerei timp de câteva săptămâni.

Dovleacul spaghetti este cel mai popular înlocuitor sănătos pentru paste, fără să aibă un aport așa de mare de carbohidrați.

Dovleacul spaghetti este o alternativă sănătoasă la paste / Shutterstock

Dovleacul de zahăr

Dovleacul de zahăr nu este foarte mare și are pulpa portocalie. Se poate păstra timp de până la 1 lună.

Se pot găti sub formă de plăcintă, de piure de supă, în curry, cu diverse tipuri de carne, copți la cuptor cu condimente și ierburi aromatice.

Dovleacul de zahăr este potrivit și pentru preparate sărate și pentru cele dulci / Shutterstock

Dovleac ”de găluște dulci”

Dovleacul ”de găluște dulci ” este mic și compact, cu coaja alb-gălbuie și striații verzi. Are un gust similar cu cel al cartofilor dulci sau al porumbului. Se poate păstra întreg timp de până la trei luni.

Dovleacul ”de găluște dulci” are coaja comestibilă și este un bun înlocuitor pentru dovleacul plăcintar sau pentru cartofi dulci. 

Dovleacul ”de găluște dulci” poate înlocui cartofii dulci / Shutterstock

Dovleac turban

Este o varietate mare, decorativă, cu coaja denivelată care poate fi verde, portocaliu, galben sau toate cele trei culori. Pulpa are un gust ce poate merge de la fad până la dulce. Se poate păstra timp de până la 3 luni.

Datorită aromei sale blânde, dovleacul turban se potrivesc bine cu o mare varietate de alimente, de la pere și coriandru până la carne de vită și pui. 

Dovleacul turban este foarte versatil / Shutterstock

Cum se aleg și se păstrează dovlecii de iarnă

Alege întotdeauna un dovleac ferm, fără pete, vânătăi sau puncte moi. Coaja trebuie să fie ternă, nu lucioasă. Tulpina trebuie să fie intactă, iar dovleacul trebuie să se simtă greu pentru dimensiunea sa.

Unul dintre marile avantaje ale dovleceilor de iarnă este termenul de valabilitate lung, presupunând că îi depozitezi în mod corespunzător. Trebuie să stea într-un spațiu răcoros, uscat și bine ventilat, care are o temperatură între 7 și 10°C.

Odată tăiați, trebuie să îi acoperi bine cu folie de plastic și să îi păstrezi la frigider până la 5 zile. 

Bonus: Dovlecii de iarnă sunt plini de carbohidrați complecși, fibre, mangan, acid folic, vitaminele A, B6 și C și o mulțime de antioxidanți. Sunt o opțiune perfectă dacă vrei să ții o dietă, pentru că au un conținut scăzut de calorii.

Citește și
CELE MAI CITITE
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Paste cremoase cu sos de dovleac
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
dovleac pentru copt pus pe o farfurie albă
Cum alegi cel mai bun dovleac pentru copt. Soiul ideal pentru acest desert
Cum alegi cel mai bun dovleac pentru copt. Soiul ideal pentru acest desert
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
26 iunie, 06:33
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
25 iunie, 06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cod galben de vreme severă emis de ANM. Vijelii puternice lovesc în 11 județe, în următoarele ore
Cod galben de vreme severă emis de ANM. Vijelii puternice lovesc în 11 județe, în următoarele ore
Cod galben de vreme severă emis de ANM. Vijelii puternice lovesc în 11 județe, în următoarele ore
amp;#8220;Nu am să vă mintamp;#8230;” Celebrul milionar de 34 de ani, mesaj viral după ce a fost în luna de miere!
amp;#8220;Nu am să vă mintamp;#8230;” Celebrul milionar de 34 de ani, mesaj viral după ce a fost în luna de miere!
amp;#8220;Nu am să vă mintamp;#8230;” Celebrul milionar de 34 de ani, mesaj viral după ce a fost în luna de miere!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: A dispărut tot!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
închide