5 idei de preparate pentru cina de Ziua Îndrăgostiților. Iată cum poți să-ți surprinzi partenerul
Cina de Ziua Îndrăgostiților poate fi o provocare dacă vrei să o pregătești acasă. Vrei ceva ușor, dar gustos, hrănitor și incitant și, cu siguranță, deosebit.
Caută preparate care se gătesc repede și pe care le puteți pregăti în doi ascultând muzică romantică și bucurându-vă de timpul petrecut împreună. Cina romantică în confortul casei tale creează atmosfera confortabilă, făcând totuși seara mai specială, fie de Ziua Îndrăgostiților, fie dacă sărbătoriți ceva deosebit în cuplu.
Idei de preparate pentru cina de Ziua Îndrăgostiților
Inspiră-te din rețetele noastre pentru cina de Ziua Îndrăgostiților care sunt potrivite și pentru vegani, dar și pentru cei care iubesc preparatele din carne. Uite cum poți să-ți surprinzi partenerul cu preparate gustoase și sănătoase.
Ravioli cu ciuperci și sparanghel
Sparanghelul este un aliment afrodiziac din cele mai vechi timpuri, așa că ezita să îl folosești la cina de Ziua Îndrăgostiților.
Ingrediente
- 1 kg ravioli cu brânză
- 2 linguri de ulei de măsline, împărțit
- 450 ciuperci amestecate, tăiate
- 250 g sparanghel feliat subțire
- 2 șalote, tocate mărunt
- sare
- piper
- 100 ml vin alb sec
- 80 ml smântână pentru gătit
- arpagic tocat
Mod de preparare
Se gătesc ravioli potrivit indicațiilor de pe pachet.
Se încălzește o lingură de ulei într-o tigaie mare la foc mediu. Se adaugă jumătate din cantitatea de ciuperci și se gătesc, amestecând o dată, până devin maro-aurii, aproximativ 5 minute. Se transferă într-un castron și se repetă procesul cu ciupercile rămase.
În aceeași tigaie se pun sparanghelul și lingurița rămasă de ulei, se amestecă până când se înmoaie, aproximativ 2 minute. Se transferă în bolul cu ciuperci.
Se pune șalota în tigaie, se asezonează cu ½ linguriță de sare și piper și se gătește la foc mediu, amestecând ocazional până devine translucidă, aproximativ 2 minute. Se pune vinul și se fierbe până când se reduce sosul la 2 linguri, încă 2 minute. Se amestecă cu smântâna și apoi se pune peste legume. Toată compoziția se încorporează cu ravioli și se presară cu arpagic.
Somon cu piure de conopidă
Somonul este o alegere excelentă pentru o cină romantică pentru că este hrănitor și gustos și are avantajul de a se găti destul de repede. Te invităm să afli mai multe și despre beneficiile consumului de somon.
Ingrediente
- 1 lămâie, feliată subțire
- 1,5 kg file de somon fără piele
- 1/2 linguriță de fulgi de ardei roșu măcinați
- sare
- piper negru
- 1/2 conopidă mare tocată
- 400 g fasole albă din conservă, clătită
- pătrunjel proaspăt tocat
- 3 linguri de pesto
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 220°C. Se tapează cu hârtie de copt o tavă pentru cuptor. În mijlocul acesteia se aranjează feliile de lămâie. Deasupra lor se pune peștele. Se condimentează cu fulgii de ardei și sarea. Se dă la cuptor, 12-15 minute.
Între timp, se pune apă la fiert într-o oală încăpătoare. Se pune conopida cu un praf de sare. Se lasă 4-5 minute. Se scoate cu o spatulă și se pune fasolea. Dacă este necesar se mai adaugă apă. Se aduce la punctul de fierbere.
Apoi, se scoate în același bol în care a fost pusă conopida și se zdrobesc grosier. Se condimentează cu pesto și piper. Se servește cu somonul. Se presară deasupra pătrunjel.
Curcan la cuptor cu condimente
Poate părea o porție foarte mare, dar resturile pot fi folosite pentru a face a doua zi sandviciuri delicioase pentru la birou.
Ingrediente
- 1 curcan de 4-5 kg
- 1 căpățână de usturoi
- 1 portocală mică, tăiată pe jumătate
- 3 cepe mici, tăiate în patru
- 1/2 buchet cimbru proaspăt
- 6 crenguțe de salvie proaspătă
- sare
- piper
- 3 linguri de unt moale
- 2 morcovi mari, tăiați în bucăți
Mod de preparare
Se pune curcanul pe o foaie de copt într-o tavă pentru cuptor. Se umple cu usturoi, portocală, jumătate din cantitatea de ceapă, de cimbru și de salvie.
Se încinge cuptorul la 190°C. Se leagă picioarele curcanului cu o sfoară de bucătărie. Se pun vârfurile aripilor sub corp. Apoi se freacă exteriorul cu unt și asezonează cu câte o linguriță de sare și piper.
Se pun restul de ceapă, morcovii și restul de condimente în tavă pe lângă curcan. Se dă la cuptor aproximativ 3 ore. Se acoperă lejer cu folie dacă se rumenește prea repede și se adaugă supă sau apă în tavă dacă legumele încep să se ardă.
Se scoate de la cuptor, se lasă să se odihnească minimum 25 de minute și se servește cu garnitura dorită.
Friptură de vită cu linte
Friptura de vită este o alegere elegantă pentru cina de Ziua Îndrăgostiților. Se potrivește foarte bine cu lintea.
Ingrediente
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
- 200 g linte uscată
- 60 ml vin alb sec
- 750 ml supă de pui
- 2 bucăți de antricot de vită
- 1 lingură de boia afumată
- sare
- piper
- 150 g baby spanac
- iaurt grecesc
- pătrunjel tocat
Mod de preparare
Într-o cratiță medie, se pun o lingură de ulei și usturoiul și se lasă la foc mediu până când usturoiul sfârâie pe margini. Se adaugă lintea și se amestecă. Apoi se pune vinul și se lasă să fiarbă 2 minute. Se adaugă supa, se acoperă vasul și după ce ajunge la punctul de fierbere se reduce focul și se mai lasă să fiarbă 20 -22 de minute. Află mai multe despre condimentele potrivite pentru friptură.
Între timp, se uscă fripturile cu un prosop de hârtie, apoi se freacă cu boia și 1/2 linguriță de sare și piper. Se încălzește o lingură de ulei într-o tigaie mare la foc mediu și se gătește până la nivelul dorit, 4-5 minute pe fiecare parte pentru medium-rare. Se transferă pe un tocător și se lasă să se odihnească cel puțin 5 minute înainte de o a tăia felii.
Se aruncă excesul de lichid din linte, apoi se adaugă spanacul, restul de linguriță de ulei și ¼ de linguriță de sare și piper.
Se servește friptura cu linte. Se pune iaurt deasupra și se presară cu boia de ardei și pătrunjel dacă se dorește.
Cotlete de porc cu salată de quinoa
Salata de quinoa este o garnitură perfectă pentru cotletele de porc marinate într-un sos cu note asiatice.
Ingrediente
- 60 ml sos de soia
- 2 linguri de hrean răzuit
- 2 linguri de sos hoisin
- 2 linguri de oțet de sherry
- 2 linguri de ulei de susan
- 4 cotlete de porc cu os
- 100 g quinoa
- 2 linguri de ulei de masline
- sare
- piper
- 1 şalotă, tocată mărunt
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 50 g măsline negre
- mentă proaspătă tocată
- pătrunjel proaspăt tocat
Mod de preparare
Într-un blender se pun sosul de soia, hreanul, sosul hoisin, oțetul și uleiul de susan și se procesează până se omogenizează. Se toarnă marinada peste cotlete de porc și se lasă să stea 15 minute.
Între timp se gătește quinoa conform instrucțiunilor de pachet. Se amestecă cu o furculiță și transferă într-un castron mare. Se amestecă cu 1 lingură ulei și 1/4 linguriță de sare și piper, apoi se pun șalota, coaja de lămâie și măslinele. Se amestecă și se presară menta si pătrunjelul.
Se încinge o tigaie la foc mediu. Se asezonează carnea de porc cu 1/4 linguriță de sare. Se adaugă restul de lingură de ulei, apoi carnea de porc și se gătește până se rumenește, 3-4 minute pe fiecare parte. Se transferă pe farfurii și se lasă să se odihnească 5 minute. Se servește cu salata de quinoa.