Pizza marinara, cea mai simplă rețetă din lume
Pizza marinara este pizza clasică napolitană. Nu are în compoziție brânză, așa că roșiile sunt foarte importante. Usturoiul și oregano sunt cele care parfumează această pizza atât de simplă, dar atât de gustoasă.
Pizza marinara este cea mai simplă dintre pizza clasică napolitană. Are toppinguri simple, un aluat subțire la mijloc și pufos la exterior, copt de obicei într-un cuptor cu lemne la temperaturi super ridicate. Pizza marinara nu are brânză, ci doar sos de roșii, usturoi tăiat felii subțiri și oregano. Seamănă cu pizza margherita, dar fără brânză. Unele surse afirmă că pizza marinara se gătea încă de la mijlocul anilor 1700 în orașul Napoli din Italia.
Ingrediente
Mod de preparare
Se amestecă făina, sarea și drojdia într-un bol sau în bolul mixerului până se omogenizează. Apoi se adaugă apa și uleiul de măsline și se mixează până când se formează un aluat zdrențuros. Se scoate din bol și se pune pe o suprafață cu făină. Se frământă împingând cu baza palmei, apoi formând o minge. Se continuă frământarea timp de 8 minute până când aluatul are un exterior neted și întins.
După ce se termină frământarea, se împarte aluatul în 3 bucăți egale. Se pune făină pe mâini și se formează bile prin plierea aluatului sub el însuși. Se pune fiecare dintre ele pe o suprafață înfăinată și se tamponează aluatul cu un pic de ulei de măsline pentru a-l menține umed. Se acoperă cu un prosop umed și se lasă să dospească până când se dublează în dimensiune, aproximativ 45 de minute -1 oră.
Pentru a întinde aluatul, se pun pe o suprafață presărată ușor cu făină. Când se obține cerc de 20 cm, se ridică aluatul și se drapează ușor peste ambele mâini. Se rotește încet, permițând gravitației să-l întindă într-un cerc de aproximativ 28 cm în diametru.
Cum se asamblează pizza marinara
Cât timp dospește aluatul se face sosul. Se taie usturoiul în câteva bucăți. Se pun toate ingredientele într-un blender și se mixează până când sunt complet combinate.Îți recomandăm rețeta unui sos aromat potrivit pentru orice tip de pizza.
Se pune o piatră de pizza în cuptor și se preîncălzește la puterea lui maximă. Îți recomandăm și rețeta de pizza margherita.
Se pregătesc toppingurile. Se taie usturoiul felii subțiri. Frunzele de oregano se rup cu mâna.
Când cuptorul este gata, se pudrează un blat de pizza cu mălai, apoi se pune în tava de pizza. Se întind sosul peste aluat folosind dosul unei linguri pentru a crea un strat subțire. Se presară usturoiul tăiat felii subțiri. Se dă la cuptor pentru aproximativ 5-7 minute la cuptorul normal sau 1 minut într-un cuptor pentru pizza.
Se scoate din cuptor. Se ornează cu un strop de ulei de măsline, un praf de sare și oreagno proaspăt. Se servește imediat.
Secretul pentru a obține cea mai bună pizza
Pentru a face cea mai autentică pizza marinara, veți avea nevoie de o piatră de pizza pentru a o coace. Cuptoarele clasice de pizza napolitane ajung până la peste 500°C, iar pizza este gata în doar 1-2 minute. Cuptorul aragazului poate ajunge la maximum 220-240°C, în funcție de model.
Piatra pentru pizza ajută la obținerea căldurii sub pizza și face blatul crocant la exterior, dar moale la interior. O poți coace și la cuptorul aragazului fără să ai o piatră specială, însă ai grijă să fie foarte bine încins înainte.