5 moduri diferite de a găti cartofii. Cum poți obține garnitura perfectă

Cartofii au fost și rămân un aliment esențial în bucătăriile din toată lumea. Sunt o sursă importantă de nutrienți, energie și o bază versatilă pentru multe rețete delicioase. Se pot prepara în atât de multe moduri, încât dacă îți plac cartofii poți să pregătești un preparat diferit pentru fiecare masă a zilei. Iată 5 moduri diferite de a găti cartofii care sunt absolut delicioase. Descoperă și tu rețetele simple și rapide.

Moduri diferite de a găti cartofii ilustrate cu ajutorul unui colaj cu preparate de cartofi
Modul în care gătești cartofii le poate schimba total textura / Shutterstock

Cartofii au o istorie impresionantă care începe în America de Sud, mai precis în zonele care astăzi fac parte din Peru și Bolivia. Aceștia erau cultivați de incași cu multe secole înainte de a fi aduși în Europa de spanioli în secolul al XVI-lea.

În Europa, cartofii au fost inițial priviți cu suspiciune și au fost folosiți mai degrabă ca plante ornamentale decât ca hrană. Cu toate acestea, în timp, au devenit o parte esențială a dietei europene și ulterior s-au răspândit în întreaga lume.

Cartofii se pot prepara în atât de multe feluri, de la aperitive, la gustări, supe, feluri principale, garnituri sau chiar deserturi. Totuși, cel mai des însoțesc alte feluri de mâncare—preparate din carne, salate, sandviciuri, preparate din legume sau pește.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cartofi la cuptor

Cartofii la cuptor se pot servi cu sos de smântână și ceapă, cu bacon și brânzeturi, cu unt și ierburi aromatice, cu guacamole, cu legume la grătar, cu carne la grătar, cu humus sau cu alte tipuri de sos.

Un platou pe care se află cartofi copți
Cartofii copți trebuie mâncați cât sunt calzi / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg cartofi roșii
  • ulei vegetal
  • sare

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 180°C. Se spală bine cartofii cu apă rece, apoi se uscă cu un prosop de hârtie. Folosind o furculiță, se fac găuri adânci pe toată suprafața cartofilor. 

Se ung ușor cu ulei și se freacă cu sare. Apoi se așează direct pe un grătar in mijlocul cuptorului. Se pune o foaie de copt pe raftul inferior pentru ca uleiul să se scurgă în ea.

Se coc aproximativ o oră, până când coaja se simte crocantă, dar se încrețește când este înțepată cu o furculiță. Se taie în felii și se servește cu diverse toppinguri.

Cartofi înăbușiti cu unt

Poți presăra deasupra cartofilor înăbușiți în unt diverse tipuri de brânzeturi, bacon crocant, carne de pui, îi poți servi cu sos bechamel sau olandez, cu mujdei de usturoi sau cu salată verde.

Cartofi înăbușiți în unt puși într-o crăticioară
În cartofii înăbușiți în unt poți adăuga și ierburi aromatice / Shutterstock

Ingrediente

  • 1½ kg cartofi fingerling curățați
  • 100 g unt nesărat, la temperatura camerei
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare

Se taie cartofii în bucăți de aproximativ 2 cm. Bucățile ar trebui să aibă toate aproximativ aceeași dimensiune, astfel încât să se gătească în același timp.

Se încinge o tigaie de 28 cm la foc mediu. Când tigaia este fierbinte se adaugă untul. După ce se topește se adaugă cartofii. Se aranjează într-un singur strat și se asezonează cu sare. Se lasă să se gătească fără a amesteca timp de 4 minute. 

Se amestecă, apoi se rearanjează într-un singur strat, cu partea gătită în sus. Se amestecă după 2-3 minute, apoi se amestecă din nou după încă 2-3 minute. Se verifică dacă sunt gata și se mai repetă procesul dacă este necesar. Dacă sunt gata, se ia tigaia după foc. Se tranferă cartofii pe vasul de servire.

Cartofi fierți și prăjiți

Cartofii fierți și prăjiți sunt perfecți cu ketchup, maioneză sau orice sos pe bază de maioneză, cu salată de legume sau cu preparate din carne.

Cartofi fierți și prăjiți, apoi serviți pe o farfurie maro
Cartofii fierți și prăjiți sunt mai moi la interior și mai crocanți la exterior decât cei clasici / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg cartofi roșii
  • 1 lingură de oțet alb
  • sare
  • ulei vegetal

Mod de preparare

Se taie cartofii în fâșii groase de un cm. Se pun cartofii și oțetul într-o cratiță. Se adaugă un litru de apă și un lingură de sare. Se aduce la punctul de fierbere la foc mare. 

Se lasă să fiarbă timp de 6-8 minute, până când cartofii sunt complet fragezi, dar nu se desfac. Se scurg și se întind pe o tavă tapetată cu un prosop. Se lasă să se usuce.

Se pune ulei într-o cratiță cu fund greu și se lasă să se încingă. Se prăjesc cartofii în loturi astfel încât să nu se aglomereze prea mult vasul.

Când sunt gata se scot și se lasă să se răcească la temperatura camerei, aproximativ 30 de minute. Apoi se pun din nou în tigaie și se mai prăjesc pentru 3 minute. Se scot și se presară cu sare.

Cartofi gratinați

Cartofii gratinați pot fi un fel de mâncare principal, o garnitură sau un aperitiv delicios și cremos. Dacă vrei, poți pune mai multe feluri de brânzeturi.

Cartofi gratinați și serviți într-o tavă de fontă
Cartofii gratinați sunt perfecți pentru zilele reci de toamnă sau iarnă / Shutterstock

Ingrediente

  • 100 g unt nesărat
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 praf de sare
  • 6 cartofi mari roșii, decojiți și tăiați subțiri
  • 500 ml smântână pentru gătit
  • 250 g brânză Gruyère răzuită

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 200°C. Se freacă interiorul unui vas de copt de 20 × 20 cm cu o lingură de unt. Se zdrobește usturoiul cu marginea unui cuțit și se stropește generos cu sare. Se mărunțește și se freacă cu spatele unei linguri până devine o pastă moale.

Se taie în cuburi restul de unt, apoi se adaugă într-o oală cu pasta de usturoi, cartofii și smântâna pentru gătit și se asezonează cu sare. 

În timp ce amestecați cu o lingură, se aduce la punctul de fierbere și se mai lasă 8-10 minute, până când cartofii sunt puțin fragezi și lichidul s-a îngroșat. 

Se transferă amestecul în vasul pregătit și se netezește cu o spatulă. Se presară deasupra brânza Gruyère și se dă la cuptor pentru 20-30 de minute.

Cartofi copți la air fryer

Cartofi copți la air fryer sunt o variantă excelentă când nu ai prea mult timp la dispoziție sau când nu vrei să folosești o cantitate mare de ulei pentru gătit.  

Cartofii la air fryer serviți în coșuleț
Cartofii la air fryer sunt foarte crocanți / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg cartofi noi, tăiați pe jumătate
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • sare

Mod de preparare

Se încălzește un air fryer la 200°C. Într-un castron mare, se pun cartofii, uleiul și sarea și se amestecă. Apoi se pun în coșul friteuzei și se gătesc timp de 10 minute. După aceea, se agită coșul și se amestecă cartofii. Se mai lasă până când cartofii sunt aurii și fragezi, încă 8-10 minute.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cartofi copți la cuptor electric și serviți într-o cratiță neagră
Cum se fac cartofii copți la cuptorul electric. La ce temperatură se gătesc și cât se lasă de fapt
Cum se fac cartofii copți la cuptorul electric. La ce temperatură se gătesc și cât se lasă de fapt
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
tipuri de ceai pentru a face ice tea puse pe o masă
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Gluma virală despre milionarul celebru care a avut o relaţie cu soţia fratelui său şi a plătit o avere să stingă scandalul!
Gluma virală despre milionarul celebru care a avut o relaţie cu soţia fratelui său şi a plătit o avere să stingă scandalul!
Gluma virală despre milionarul celebru care a avut o relaţie cu soţia fratelui său şi a plătit o avere să stingă scandalul!
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Relația cu mama, influențată de zodia în care te-ai născut. Ce impact are Luna asupra acestei legături
Relația cu mama, influențată de zodia în care te-ai născut. Ce impact are Luna asupra acestei legături
Relația cu mama, influențată de zodia în care te-ai născut. Ce impact are Luna asupra acestei legături
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat nepotrivit. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide