3 rețete cu piept de pui. Preparate delicioase pe care să le încerci la cină
Pieptul de pui este pe cât de consumat, pe atât de blamat. Are avantajul că este versatil și nu are multe grăsimi, dar în același timp multă lume se ferește de el pentru că poate fi fad dacă nu este gătit corect. Totuși, respectând câteva reguli poți să obții preparate cu adevărat delicioase. Iată 3 rețete cu piept de pui pe care vei vrea să le gătești la pentru fiecare cină. Vezi ce recomandări fac bucătarii specialiști.
Atunci când este gătit corect pieptul de pui poate fi incredibil de suculent și un punct de plecare excelent pentru orice preparate pe care dorești să îl gătești. Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont atunci când gătești piept de pui.
Dacă gătești piept de pui congelat asigură-te că este dezghețat complet înainte de utilizare, pentru că se poate găti neuniform. Îl vei decongela lăsându-l peste noapte la frigider. Ideal este să lași pieptul de pui să ajungă la temperatura camerei înainte de a-l găti atunci când îl scoți de la frigider.
Următorul pas pe care trebuie să îl faci este să uniformizezi grosimea bucății de carne. Bate pieptul de pui punând folie alimentară deasupra pentru a nu face dezastru în bucătărie.
Piept de pui crocant cu sos de roșii
Pieptul de pui crocant cu sos de roșii se poate servi cu salată de crudități, cu piure de legume sau de cartofi sau cu murături.
Ingrediente
- 1 ou mare, la temperatura camerei
- 150 g pesmet
- 60 g semințe de pin măcinate fin
- 60 g + 2 linguri parmezan ras, împărțit
- ½ linguriță de usturoi pudră
- ½ linguriță de oregano uscat
- ½ linguriță de sare
- ¼ linguriță de de piper măcinat
- 4 bucăți de piept de pui
- 150 g făină
- 3 linguri de ulei de măsline, împărțit
- 1 ceapă mică, tocată mărunt
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 800 g roșii tocate
- 1 linguriță de zahăr brun
- 1 linguriță de amestec de ierburi uscate
- 1 praf de fulgi de chili
- 150 gmozzarella proaspătă, mărunțită
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-un castron se sparge oul și se bate cu o furculiță. Apoi se lasă deoparte.
Într-un alt castron, se pun pesmetul, semințele de pin, 60 g parmezan ras, pudra de usturoi, oregano, sarea și piperul, apoi se amestecă până când totul se omogenizează.
Se ia o bucată de piept de pui, se trece printr-un strat de făină, apoi se trece prin ou, iar la final prin amestecul de pesmet. Trebuie să fie bine acoperit. Se repetă procesul cu toate bucățile de piept de pui.
Într-o tigaie largă, se încing 2 linguri de ulei de măsline și se pun bucățile de piept de pui astfel încât să nu fie înghesuite. Se lasă 3 minute pe fiecare parte până devin aurii. Puiul nu trebuie să fie gătit complet, deoarece se va mai găti și la cuptor. Se scot și se lasă deoparte.
Se șterge tigaia și se adaugă și ultima lingură de ulei de măsline și ceapa tocată mărunt. Se prăjește 4 minute până devine translucidă, apoi se adaugă usturoiul tocat și se mai lasă încă 2 minute.
Descoperă cât de sănătos este să gătești cu ulei. Iată ce spun specialiștii.
Se adaugă roșiile, zahărul brun, ierburile amestecate și praful de fulgi de chili si se lasă să fiarbă 5 minute.
Odată ce sosul de roșii s-a fiert, se toarnă într-o tavă mare de cuptor, iar deasupra lui se pun bucățile de piept de pui. Deasupra de presară mozzarella și restul de parmezan. Se dă tava la cuptor și se lasă 25 de minute. Se scoate din cuptor și se ornează cu busuioc proaspăt înainte de servire.
Piept de pui cu susan la crockpot
Pieptul de pui cu susan are o inspirație asiatică, fiind o combinație de mai multe gusturi care te va fascina.
Ingrediente
- 2 kg de piept de pui dezosat și fără piele
- 70 ml sos de soia
- 70 ml ketchup
- 50 g miere
- 1 lingură de ulei de susan
- 1 ceapă, tăiată cubulețe
- 4 căței de usturoi, tocați
- ¼ de linguriță de fulgi de ardei roșu
- 1 lingură de amidon de porumb
- 1 lingură de apa
- sare, după gust
- piper, după gust
Mod de preparare
Se pun bucățile de piept de pui în vasul de la crockpot.
Într-un castron de mărime medie, se amestecă sosul de soia, ketchup, mierea, uleiul de susan, ceapa tăiată cubulețe, usturoiul tocat și fulgii de ardei roșu. Apoi se toarnă peste pieptul de pui.
Se acoperă și se gătește la foc mic 3-4 ore, până când puiul este gătit complet. Apoi se scoate și se lasă să se odihnească.
Se amestecă amidonul de porumb și apa și se adăugă la lichidul din crockpot. Se dă aparatul la temperatura maximă și se gătește sosul 10-15 minute, amestecând din când în când, până se îngroașă.
Se tocă puiul și se adaugă în sosul din aparat. Se adaugă sare și piper după gust. Se servește imediat.
Piept de pui cu sos de ceapă în stil franțuzesc
Sosul de ceapă dă acestui preparat un gust dulce pe care îl vei adora. Servește-l cu piure de conopidă sau cu legume trase la tigaie.
Ingrediente
- 3 cepe galbene
- 120 g unt
- 4 căței de usturoi
- ½ linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 2 crenguțe de cimbru proaspăt
- 160 ml supă de vită
- 2 linguri de oțet balsamic
- 4 bucăți de piept de pui dezosat și fără piele
- 1 linguriță de sare grunjoasă
- 200 g brânză Gruyere, mărunțită
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C.
În timp ce cuptorul se preîncălzește, se feliază grosier ceapa. Usturoiul se feliază subțire. Se adaugă untul într-o tigaie mare și se pune la foc mediu. Odată topit, se adaugă ceapa și ½ linguriță de sare. Se acoperă și se gătește 7- 9 minute, amestecând la fiecare 2-3 minute.
Apoi se ia capacul și se lasă ceapa să fiarbă până când umezeala se evaporă și începe să devină aurie, aproximativ 8-10 minute. Se amestecă la fiecare 1-2 minute. Apoi se adaugă usturoiul, piperul negru și crenguțele de cimbru. Se amestecă și se fierbe timp de 1 minut.
După aceea se pune oțetul balsamic, se amestecă și se lasă 30 de secunde. Apoi se pune supa de vită, se amestecă și se lasă până scade la o consistență asemănătoare gemului, aproximativ 10 minute. Se scot tulpinile de cimbru și se aruncă.
Se oprește focul și se scoate aproximativ ⅔ din ceapă din tigaie și se lasă deoparte. Se întinde uniform restul de ceapă pe fundul unui vas potrivit pentru cuptor.
Se asezonează pieptul de pui pe ambele părți cu restul de sare și se pune deasupra cepei. Se acoperă cu ceapa rămasă. Se presară uniform brânza Gruyere peste puiul acoperit cu ceapă. Se dă la cuptor 15-20 de minute, până când temperatura internă a puiului ajunge la 73°C.