De ce să mănânci de dimineață, chiar dacă nu îți este foame. Ce spun nutriționiștii

Ai auzit de nenumărate ori, încă din copilărie, că micul-dejun este cea mai importantă masă a zilei. Totuși, parcă nu îți vine să mănânci imediat ce te-ai trezit. Parcă nimic nu îți place. Ce ar trebui să faci în această situație?

Publicat: 28 iunie 2022, 06:54 / Actualizat: 25 august 2022, 18:26
Cornuri cu unt și zmeură, alături de o ceașcă de cafea cu lapte și un prosop cu pătrățele albastre.
Micul-dejun ar trebui luat în primele două ore de la trezire / Shutterstock

Nutriționiștii spun că trebuie să încerci să mănânci măcar puțin pentru a nu-ți afecta buna funcționare a organismului.

Persoanele care mănâncă la micul-dejun nu se mai simt la fel de înfometate peste zi și, în plus, au tendința de a face alegeri alimentare mult mai bune, a mai explicat specialista.

Pentru cei mai mulți dintre oameni există o mulțime de beneficii dacă iau micul-dejun chiar și atunci când nu le este foame. Prima masă a zilei ne ajută să întrerupem «postul» de peste noapte și să-i dăm energie corpului”, explică Rahaf Al Bochi, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietă din SUA.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce trebuie să mănânci dimineața

Efectele benefice pe care micul-dejun le are asupra organismului au fost demonstrate de o mulțime de studii, însă sunt o mulțime de persoane care sar peste prima masă a zilei. De fapt, potrivit unui studiu realizat în SUA de Evolution Fresh, 25% dintre oameni nu mănânce aproape niciodată de dimineață și aproape 70% nu au nicio tragere de inimă să se trezească înainte de ora 8:00 pentru a-și pregăti ceva de mâncare.

Nu este nicio problema dacă sunt zile dacă sari peste micul-dejun. Efectele negative încep să se vadă dacă faci acest lucru cu regularitate. Mai mult, ar trebui să începi să îți asculți corpul pentru a vedea care sunt motivele pentru care nu îți este foame dimineața.

Micul-dejun ajută la un start bun al zilei

Micul-dejun ar trebui luat în primele două ore de la trezire, spune Christina Meyer-Jax, profesor la Northwestern Health Sciences University.

Studiile arată că atunci când mâncăm în acest interval avem mai multă energie, metabolistul este impulsionat, nivelul glicemiei este normal, ajută în procesul de păstrare a greutății normale, ajută buna funcționare a sistemului cardiovascular și îmbunătățește funcțiile cognitive și sănătatea mentală.

Este importantă să mâncăm dimineața, dar și mai important este să alegem alimentele potrivite spune Meyer-Jax. Ideal ar fi să alegem proteine de calitate – carne slabă și/sau ouă, grăsimi sănătoase – nuci și semințe, carbohidrați complecși – fructe de pădure, cereale integrale.

Aceste alimente ne reîncarcă bateriile cu energie pentru toată ziua, reduc senzația de foame și ne împiedică să avem tot felul de pofte.

– Christina Meyer-Jax, profesor la Northwestern Health Sciences University

Pe lângă alimente sănătoase este bine să bem și suficientă apă. Nu doar că ne hidratăm, dar nici nu vom mai mânca mai mult decât ne este necesar.

Nu consuma glucide la micul-dejun

Alimentele bogate în glucide consumate la micul-dejun cresc nivelul de zahăr din organism și te vor face să te simți extrem de obosită. Pe termen lung, în organism vor apărea procese inflamatorii care vor afecta în mod serios starea de sănătate, subliniază Meyer-Jax.

Nu trebuie să te apuci de gătit ca să ai parte de un mic-dejun sănătos. O banană, niște unt de arahide, un iaurt grecesc și puține fructe de pădure sunt suficiente. Important este să le ai mereu în frigider.

Dacă faci mișcare dimineața încearcă să consumi o gustare bogată în carbohidrați complecși înainte de a începe exercițiile fizice.

Citește și

De ce trebuie să înțelegi semnalele pe care ți le trimite organismul

Poate în unele dimineți chiar nu îți este foame. Poți să faci o excepție și să nu mănânci nimic. Dacă acest lucru începe să devină un obicei este bine să începi să analizezi care îi este originea.

Atunci când sari peste micul-dejun începe să îți fie foame cu câteva ore înainte de prânz, iar peste zi simți mereu nevoia de a mânca ceva. Dacă acest lucru se întâmplă ar trebui să iei în considerare schimbarea obiceiurilor alimentare de dimineață. Un mic-dejun echilibrat te poate ajuta, iar printre preparatele pe care le poți savura dimineața se numără și ouăle poșate cu sparanghel.

Mănâncă în mod conștient

În loc să ne forțăm să mănânci, Meyer-Jax ne recomandă să începem să consumăm alimentele în mod conștient, ascultându-ne corpul. Acesta ne trimite semnale cu privire la nevoile lui și la faptul că avem nevoie să mâncăm. Dacă simți că stomacul tău scoate zgomote ciudate, corpul îți este slăbit, ai dureri de cap și ești lipsit de energie poate este doar pentru că îți este foame.

Mergi la medic dacă te doare stomacul

Durerile de stomac pe care le ai dimineața te pot face să refuzi orice aliment. Totuși, consumul unei cantități mici de mâncare poate ajuta digestia. De asemenea, poate stimula procesul metabolic al enzimelor și hormonilor astfel încât să te simți sătul.

Dacă suferi de reflux gastroesofagian sau arsuri pofta de mâncare poate să dispară pentru că ai impresia că orice aliment îți face rău. De asemenea, anumite medicamente sau sarcina scad pofta de mâncare, mai ales dimineața.

În acest caz este recomandat să vorbești cu un medic despre aceste simptome pentru că este posibil să ai nevoie de un tratament adecvat.

Cum îți influențează obiceiurile nocturne pofta de mâncare de dimineață

Un program foarte aglomerat și rutina de seara pot influența modul în care ne raportăm la micul-dejun. În mod evident, ar trebui să ne organizăm astfel încât dimineața să avem timp suficient să mâncăm ceva.

Un sfat bun de urmat ar fi să pregătim micul-dejun încă de seara. De exemplu, putem pune în blender ingredientele pentru un smoothie, putem să punem diverse tipuri de semințe în iaurt. De asemenea, putem să consumăm resturile de la cină.

O cină ușoară cu două ore înainte de culcare ne va face să ne trezim mai înfometați. În plus, nici nu este recomandat să ne culcăm cu stomacul plin pentru că nu vom dormi bine și vom acumula kilograme în plus. Ca într-un cerc vicios, dacă nu ne odihnim suficient vom avea tendința ca peste zi să avem poftă de alimente bogate în zahăr și grăsimi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cremă de avocado cu iaurt în bol cu lingură, alături de un avocado secționat în jumătăți
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Mascarpone cu nucă de cocos în bol de sticlă cu lingură
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Ciorba țărănească de ștevie cu multe legume
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
mai mulți oameni mâncând felul doi la o masă de lemn
Ce mai gătești la felul doi? 5 idei din care să te inspiri
Ce mai gătești la felul doi? 5 idei din care să te inspiri
Orez cu lapte cremos și aromat pus într-un bol mare și alb
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Păstrarea alimentelor la frigider ilustrată cu ajutorul unui frigider plin
Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie
Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie
O femeie care mănâncă alimente împotriva burnout
Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist
Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist
alimente pentru creierul copilului tău puse pe o masă
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Un bol plin cu bicarbonat de sodiu alături de o lingură de lemn
07:23
Cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect. 12 sfaturi practice Cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect. 12 sfaturi practice
mai multe alimente organice puse pe o masă de lemn
05:49
Ce alimente organice recomandă nutriționiștii. Produse pe care le poți include pe lista ta de cumpărături Ce alimente organice recomandă nutriționiștii. Produse pe care le poți include pe lista ta de cumpărături
brioșe englezești pe o farfurie
05:15
10 preparate delicioase pentru care poți folosi brioșe englezești 10 preparate delicioase pentru care poți folosi brioșe englezești
deserturi pe bază de ouă
04:07
Top 8 cele mai populare deserturi pe bază de ouă din întreaga lume Top 8 cele mai populare deserturi pe bază de ouă din întreaga lume
Limonada din Angliea servită într-un pahar mic
17 martie, 03:06
Ce vei primi în Anglia dacă comanzi limonadă. La ce să te aștepți atunci când mergi în vacanță Ce vei primi în Anglia dacă comanzi limonadă. La ce să te aștepți atunci când mergi în vacanță
Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval, în felii de pâine toast, așezate pe un tocător de lemn cu cuțit și furculiță
17 martie, 02:57
Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast
Pastă de năut cu ardei copți în bol cu lipie, alături de ardei roșii și o sticlă de ulei
17 martie, 01:20
Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus
orez cu lapte în stil turcesc servit într-un bol maro
17 martie, 01:15
Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
1
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Atunci când vrei să prepari un desert rapid și nu ai timp pentru fierberea cremelor, poți apela cu succes la cremele preparate la rece. Una dintre acestea este și crema de...
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
2
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
Pachetul pentru prânzul de la birou poate fi la fel de delicios ca un preparat comandat de la restaurant. Cu câteva salate care combină proteine și legume proaspete poți să-ți acoperi...
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
3
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
Dacă îți place plăcinta grecească cu brânză și spanac, o poți prepara cu ușurință și în varianta de post. Îți oferim mai jos o variantă delicioasă pentru spanakopita de post, preparată...
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
4
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Dacă îți place fructul avocado și vrei să profiți de gustul și beneficiile lui în cât mai multe preparate, încearcă și rețeta de cremă de avocado cu iaurt. Este o rețetă...
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
5
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Odată cu venirea primăverii te poți bucura de toate verdețurile pline de vitamine. Ștevia, loboda sau urzicile se găsesc în toate piețele și este păcat să nu le iei acasă pentru...
Parteneri
Pilaf cu urzici. Rețetă de post plină de savoare și vitamine
Pilaf cu urzici. Rețetă de post plină de savoare și vitamine
Pilaf cu urzici. Rețetă de post plină de savoare și vitamine
De câte salarii medii ai nevoie pentru a cumpăra un apartament de 70 de mp în Bucureşti. Topul celor mai accesibile capitale europene
De câte salarii medii ai nevoie pentru a cumpăra un apartament de 70 de mp în Bucureşti. Topul celor mai accesibile capitale europene
De câte salarii medii ai nevoie pentru a cumpăra un apartament de 70 de mp în Bucureşti. Topul celor mai accesibile capitale europene
Ianis Hagi și Elena pregătesc nunta anului în România! Detalii fabuloase despre evenimentul colosal, care va costa o avere
Ianis Hagi și Elena pregătesc nunta anului în România! Detalii fabuloase despre evenimentul colosal, care va costa o avere
Ianis Hagi și Elena pregătesc nunta anului în România! Detalii fabuloase despre evenimentul colosal, care va costa o avere
Rezultate Loto azi, 17 martie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 17 martie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 17 martie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Noi detalii despre continuarea serialului Betty cea urâtă. Cum arată personajele Marcela Valencia, Patricia Fernández și Hugo Lombardi după 20 de ani
Noi detalii despre continuarea serialului ”Betty cea urâtă”. Cum arată personajele Marcela Valencia, Patricia Fernández și Hugo Lombardi după 20 de ani
Noi detalii despre continuarea serialului ”Betty cea urâtă”. Cum arată personajele Marcela Valencia, Patricia Fernández și Hugo Lombardi după 20 de ani
Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp
Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp
Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp
Pesto de leurdă cu parmezan
Pesto de leurdă cu parmezan
Pesto de leurdă cu parmezan
Beneficiile unui animal de companie pentru copii
Beneficiile unui animal de companie pentru copii
Beneficiile unui animal de companie pentru copii
10 melodii pe care nu știai că le-a scris Ed Sheeran
10 melodii pe care nu știai că le-a scris Ed Sheeran
10 melodii pe care nu știai că le-a scris Ed Sheeran
Întrebuințările medicinale ale extractului de silimarină. Impactul acestei plante asupra sănătății
Întrebuințările medicinale ale extractului de silimarină. Impactul acestei plante asupra sănătății
Întrebuințările medicinale ale extractului de silimarină. Impactul acestei plante asupra sănătății
fresh
Chiftele de ciuperci preparate la cuptor. Rețetă simplă de post

Chiftele de ciuperci preparate la cuptor. Rețetă simplă de post

Chiftele de ciuperci preparate la cuptor. Rețetă simplă de post

Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus

Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus

Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast

Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast

Cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan. Un desert simplu și savuros

Cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan. Un desert simplu și savuros

Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă

Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă
închide