De ce să mănânci de dimineață, chiar dacă nu îți este foame. Ce spun nutriționiștii
Ai auzit de nenumărate ori, încă din copilărie, că micul-dejun este cea mai importantă masă a zilei. Totuși, parcă nu îți vine să mănânci imediat ce te-ai trezit. Parcă nimic nu îți place. Ce ar trebui să faci în această situație?
Nutriționiștii spun că trebuie să încerci să mănânci măcar puțin pentru a nu-ți afecta buna funcționare a organismului.
Persoanele care mănâncă la micul-dejun nu se mai simt la fel de înfometate peste zi și, în plus, au tendința de a face alegeri alimentare mult mai bune, a mai explicat specialista.
”Pentru cei mai mulți dintre oameni există o mulțime de beneficii dacă iau micul-dejun chiar și atunci când nu le este foame. Prima masă a zilei ne ajută să întrerupem «postul» de peste noapte și să-i dăm energie corpului”, explică Rahaf Al Bochi, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietă din SUA.
De ce trebuie să mănânci dimineața
Efectele benefice pe care micul-dejun le are asupra organismului au fost demonstrate de o mulțime de studii, însă sunt o mulțime de persoane care sar peste prima masă a zilei. De fapt, potrivit unui studiu realizat în SUA de Evolution Fresh, 25% dintre oameni nu mănânce aproape niciodată de dimineață și aproape 70% nu au nicio tragere de inimă să se trezească înainte de ora 8:00 pentru a-și pregăti ceva de mâncare.
Nu este nicio problema dacă sunt zile dacă sari peste micul-dejun. Efectele negative încep să se vadă dacă faci acest lucru cu regularitate. Mai mult, ar trebui să începi să îți asculți corpul pentru a vedea care sunt motivele pentru care nu îți este foame dimineața.
Micul-dejun ajută la un start bun al zilei
Micul-dejun ar trebui luat în primele două ore de la trezire, spune Christina Meyer-Jax, profesor la Northwestern Health Sciences University.
Studiile arată că atunci când mâncăm în acest interval avem mai multă energie, metabolistul este impulsionat, nivelul glicemiei este normal, ajută în procesul de păstrare a greutății normale, ajută buna funcționare a sistemului cardiovascular și îmbunătățește funcțiile cognitive și sănătatea mentală.
Este importantă să mâncăm dimineața, dar și mai important este să alegem alimentele potrivite spune Meyer-Jax. Ideal ar fi să alegem proteine de calitate – carne slabă și/sau ouă, grăsimi sănătoase – nuci și semințe, carbohidrați complecși – fructe de pădure, cereale integrale.
Aceste alimente ne reîncarcă bateriile cu energie pentru toată ziua, reduc senzația de foame și ne împiedică să avem tot felul de pofte.
– Christina Meyer-Jax, profesor la Northwestern Health Sciences University
Pe lângă alimente sănătoase este bine să bem și suficientă apă. Nu doar că ne hidratăm, dar nici nu vom mai mânca mai mult decât ne este necesar.
Nu consuma glucide la micul-dejun
Alimentele bogate în glucide consumate la micul-dejun cresc nivelul de zahăr din organism și te vor face să te simți extrem de obosită. Pe termen lung, în organism vor apărea procese inflamatorii care vor afecta în mod serios starea de sănătate, subliniază Meyer-Jax.
Nu trebuie să te apuci de gătit ca să ai parte de un mic-dejun sănătos. O banană, niște unt de arahide, un iaurt grecesc și puține fructe de pădure sunt suficiente. Important este să le ai mereu în frigider.
Dacă faci mișcare dimineața încearcă să consumi o gustare bogată în carbohidrați complecși înainte de a începe exercițiile fizice.
De ce trebuie să înțelegi semnalele pe care ți le trimite organismul
Poate în unele dimineți chiar nu îți este foame. Poți să faci o excepție și să nu mănânci nimic. Dacă acest lucru începe să devină un obicei este bine să începi să analizezi care îi este originea.
Atunci când sari peste micul-dejun începe să îți fie foame cu câteva ore înainte de prânz, iar peste zi simți mereu nevoia de a mânca ceva. Dacă acest lucru se întâmplă ar trebui să iei în considerare schimbarea obiceiurilor alimentare de dimineață. Un mic-dejun echilibrat te poate ajuta, iar printre preparatele pe care le poți savura dimineața se numără și ouăle poșate cu sparanghel.
Mănâncă în mod conștient
În loc să ne forțăm să mănânci, Meyer-Jax ne recomandă să începem să consumăm alimentele în mod conștient, ascultându-ne corpul. Acesta ne trimite semnale cu privire la nevoile lui și la faptul că avem nevoie să mâncăm. Dacă simți că stomacul tău scoate zgomote ciudate, corpul îți este slăbit, ai dureri de cap și ești lipsit de energie poate este doar pentru că îți este foame.
Mergi la medic dacă te doare stomacul
Durerile de stomac pe care le ai dimineața te pot face să refuzi orice aliment. Totuși, consumul unei cantități mici de mâncare poate ajuta digestia. De asemenea, poate stimula procesul metabolic al enzimelor și hormonilor astfel încât să te simți sătul.
Dacă suferi de reflux gastroesofagian sau arsuri pofta de mâncare poate să dispară pentru că ai impresia că orice aliment îți face rău. De asemenea, anumite medicamente sau sarcina scad pofta de mâncare, mai ales dimineața.
În acest caz este recomandat să vorbești cu un medic despre aceste simptome pentru că este posibil să ai nevoie de un tratament adecvat.
Cum îți influențează obiceiurile nocturne pofta de mâncare de dimineață
Un program foarte aglomerat și rutina de seara pot influența modul în care ne raportăm la micul-dejun. În mod evident, ar trebui să ne organizăm astfel încât dimineața să avem timp suficient să mâncăm ceva.
Un sfat bun de urmat ar fi să pregătim micul-dejun încă de seara. De exemplu, putem pune în blender ingredientele pentru un smoothie, putem să punem diverse tipuri de semințe în iaurt. De asemenea, putem să consumăm resturile de la cină.
O cină ușoară cu două ore înainte de culcare ne va face să ne trezim mai înfometați. În plus, nici nu este recomandat să ne culcăm cu stomacul plin pentru că nu vom dormi bine și vom acumula kilograme în plus. Ca într-un cerc vicios, dacă nu ne odihnim suficient vom avea tendința ca peste zi să avem poftă de alimente bogate în zahăr și grăsimi.