De ce să mănânci de dimineață, chiar dacă nu îți este foame. Ce spun nutriționiștii

Ai auzit de nenumărate ori, încă din copilărie, că micul-dejun este cea mai importantă masă a zilei. Totuși, parcă nu îți vine să mănânci imediat ce te-ai trezit. Parcă nimic nu îți place. Ce ar trebui să faci în această situație?

Publicat: 28 iunie 2022, 06:54 / Actualizat: 25 august 2022, 18:26
Cornuri cu unt și zmeură, alături de o ceașcă de cafea cu lapte și un prosop cu pătrățele albastre.
Micul-dejun ar trebui luat în primele două ore de la trezire / Shutterstock

Nutriționiștii spun că trebuie să încerci să mănânci măcar puțin pentru a nu-ți afecta buna funcționare a organismului.

Persoanele care mănâncă la micul-dejun nu se mai simt la fel de înfometate peste zi și, în plus, au tendința de a face alegeri alimentare mult mai bune, a mai explicat specialista.

Pentru cei mai mulți dintre oameni există o mulțime de beneficii dacă iau micul-dejun chiar și atunci când nu le este foame. Prima masă a zilei ne ajută să întrerupem «postul» de peste noapte și să-i dăm energie corpului”, explică Rahaf Al Bochi, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietă din SUA.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce trebuie să mănânci dimineața

Efectele benefice pe care micul-dejun le are asupra organismului au fost demonstrate de o mulțime de studii, însă sunt o mulțime de persoane care sar peste prima masă a zilei. De fapt, potrivit unui studiu realizat în SUA de Evolution Fresh, 25% dintre oameni nu mănânce aproape niciodată de dimineață și aproape 70% nu au nicio tragere de inimă să se trezească înainte de ora 8:00 pentru a-și pregăti ceva de mâncare.

Nu este nicio problema dacă sunt zile dacă sari peste micul-dejun. Efectele negative încep să se vadă dacă faci acest lucru cu regularitate. Mai mult, ar trebui să începi să îți asculți corpul pentru a vedea care sunt motivele pentru care nu îți este foame dimineața.

Micul-dejun ajută la un start bun al zilei

Micul-dejun ar trebui luat în primele două ore de la trezire, spune Christina Meyer-Jax, profesor la Northwestern Health Sciences University.

Studiile arată că atunci când mâncăm în acest interval avem mai multă energie, metabolistul este impulsionat, nivelul glicemiei este normal, ajută în procesul de păstrare a greutății normale, ajută buna funcționare a sistemului cardiovascular și îmbunătățește funcțiile cognitive și sănătatea mentală.

Este importantă să mâncăm dimineața, dar și mai important este să alegem alimentele potrivite spune Meyer-Jax. Ideal ar fi să alegem proteine de calitate – carne slabă și/sau ouă, grăsimi sănătoase – nuci și semințe, carbohidrați complecși – fructe de pădure, cereale integrale.

Aceste alimente ne reîncarcă bateriile cu energie pentru toată ziua, reduc senzația de foame și ne împiedică să avem tot felul de pofte.

– Christina Meyer-Jax, profesor la Northwestern Health Sciences University

Pe lângă alimente sănătoase este bine să bem și suficientă apă. Nu doar că ne hidratăm, dar nici nu vom mai mânca mai mult decât ne este necesar.

Nu consuma glucide la micul-dejun

Alimentele bogate în glucide consumate la micul-dejun cresc nivelul de zahăr din organism și te vor face să te simți extrem de obosită. Pe termen lung, în organism vor apărea procese inflamatorii care vor afecta în mod serios starea de sănătate, subliniază Meyer-Jax.

Nu trebuie să te apuci de gătit ca să ai parte de un mic-dejun sănătos. O banană, niște unt de arahide, un iaurt grecesc și puține fructe de pădure sunt suficiente. Important este să le ai mereu în frigider.

Dacă faci mișcare dimineața încearcă să consumi o gustare bogată în carbohidrați complecși înainte de a începe exercițiile fizice.

Citește și

De ce trebuie să înțelegi semnalele pe care ți le trimite organismul

Poate în unele dimineți chiar nu îți este foame. Poți să faci o excepție și să nu mănânci nimic. Dacă acest lucru începe să devină un obicei este bine să începi să analizezi care îi este originea.

Atunci când sari peste micul-dejun începe să îți fie foame cu câteva ore înainte de prânz, iar peste zi simți mereu nevoia de a mânca ceva. Dacă acest lucru se întâmplă ar trebui să iei în considerare schimbarea obiceiurilor alimentare de dimineață. Un mic-dejun echilibrat te poate ajuta, iar printre preparatele pe care le poți savura dimineața se numără și ouăle poșate cu sparanghel.

Mănâncă în mod conștient

În loc să ne forțăm să mănânci, Meyer-Jax ne recomandă să începem să consumăm alimentele în mod conștient, ascultându-ne corpul. Acesta ne trimite semnale cu privire la nevoile lui și la faptul că avem nevoie să mâncăm. Dacă simți că stomacul tău scoate zgomote ciudate, corpul îți este slăbit, ai dureri de cap și ești lipsit de energie poate este doar pentru că îți este foame.

Mergi la medic dacă te doare stomacul

Durerile de stomac pe care le ai dimineața te pot face să refuzi orice aliment. Totuși, consumul unei cantități mici de mâncare poate ajuta digestia. De asemenea, poate stimula procesul metabolic al enzimelor și hormonilor astfel încât să te simți sătul.

Dacă suferi de reflux gastroesofagian sau arsuri pofta de mâncare poate să dispară pentru că ai impresia că orice aliment îți face rău. De asemenea, anumite medicamente sau sarcina scad pofta de mâncare, mai ales dimineața.

În acest caz este recomandat să vorbești cu un medic despre aceste simptome pentru că este posibil să ai nevoie de un tratament adecvat.

Cum îți influențează obiceiurile nocturne pofta de mâncare de dimineață

Un program foarte aglomerat și rutina de seara pot influența modul în care ne raportăm la micul-dejun. În mod evident, ar trebui să ne organizăm astfel încât dimineața să avem timp suficient să mâncăm ceva.

Un sfat bun de urmat ar fi să pregătim micul-dejun încă de seara. De exemplu, putem pune în blender ingredientele pentru un smoothie, putem să punem diverse tipuri de semințe în iaurt. De asemenea, putem să consumăm resturile de la cină.

O cină ușoară cu două ore înainte de culcare ne va face să ne trezim mai înfometați. În plus, nici nu este recomandat să ne culcăm cu stomacul plin pentru că nu vom dormi bine și vom acumula kilograme în plus. Ca într-un cerc vicios, dacă nu ne odihnim suficient vom avea tendința ca peste zi să avem poftă de alimente bogate în zahăr și grăsimi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Alimente despre care sunt sănătoase, dar care nu sunt indicate de nutriționiști
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Păstrarea alimentelor la frigider ilustrată cu ajutorul unui frigider plin
Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie
Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Insula din Caraibe unde oamenii dispar fără urmă. Poliţia s-a enervat şi ne-a spus să ne oprim
Insula din Caraibe unde oamenii dispar fără urmă. "Poliţia s-a enervat şi ne-a spus să ne oprim"
Insula din Caraibe unde oamenii dispar fără urmă. "Poliţia s-a enervat şi ne-a spus să ne oprim"
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Schimbările pe care platforma Facebook vrea să le facă în curând. Cum îi va afecta pe utilizatori
Schimbările pe care platforma Facebook vrea să le facă în curând. Cum îi va afecta pe utilizatori
Schimbările pe care platforma Facebook vrea să le facă în curând. Cum îi va afecta pe utilizatori
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Selena Gomez a recunoscut că a fost foarte impulsivă în relațiile anterioare: Am făcut greșeli
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
fresh
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide