De ce să mănânci de dimineață, chiar dacă nu îți este foame. Ce spun nutriționiștii

Ai auzit de nenumărate ori, încă din copilărie, că micul-dejun este cea mai importantă masă a zilei. Totuși, parcă nu îți vine să mănânci imediat ce te-ai trezit. Parcă nimic nu îți place. Ce ar trebui să faci în această situație?

Publicat: 28 iunie 2022, 06:54 / Actualizat: 25 august 2022, 18:26
Cornuri cu unt și zmeură, alături de o ceașcă de cafea cu lapte și un prosop cu pătrățele albastre.
Micul-dejun ar trebui luat în primele două ore de la trezire / Shutterstock

Nutriționiștii spun că trebuie să încerci să mănânci măcar puțin pentru a nu-ți afecta buna funcționare a organismului.

Persoanele care mănâncă la micul-dejun nu se mai simt la fel de înfometate peste zi și, în plus, au tendința de a face alegeri alimentare mult mai bune, a mai explicat specialista.

Pentru cei mai mulți dintre oameni există o mulțime de beneficii dacă iau micul-dejun chiar și atunci când nu le este foame. Prima masă a zilei ne ajută să întrerupem «postul» de peste noapte și să-i dăm energie corpului”, explică Rahaf Al Bochi, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietă din SUA.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce trebuie să mănânci dimineața

Efectele benefice pe care micul-dejun le are asupra organismului au fost demonstrate de o mulțime de studii, însă sunt o mulțime de persoane care sar peste prima masă a zilei. De fapt, potrivit unui studiu realizat în SUA de Evolution Fresh, 25% dintre oameni nu mănânce aproape niciodată de dimineață și aproape 70% nu au nicio tragere de inimă să se trezească înainte de ora 8:00 pentru a-și pregăti ceva de mâncare.

Nu este nicio problema dacă sunt zile dacă sari peste micul-dejun. Efectele negative încep să se vadă dacă faci acest lucru cu regularitate. Mai mult, ar trebui să începi să îți asculți corpul pentru a vedea care sunt motivele pentru care nu îți este foame dimineața.

Micul-dejun ajută la un start bun al zilei

Micul-dejun ar trebui luat în primele două ore de la trezire, spune Christina Meyer-Jax, profesor la Northwestern Health Sciences University.

Studiile arată că atunci când mâncăm în acest interval avem mai multă energie, metabolistul este impulsionat, nivelul glicemiei este normal, ajută în procesul de păstrare a greutății normale, ajută buna funcționare a sistemului cardiovascular și îmbunătățește funcțiile cognitive și sănătatea mentală.

Este importantă să mâncăm dimineața, dar și mai important este să alegem alimentele potrivite spune Meyer-Jax. Ideal ar fi să alegem proteine de calitate – carne slabă și/sau ouă, grăsimi sănătoase – nuci și semințe, carbohidrați complecși – fructe de pădure, cereale integrale.

Aceste alimente ne reîncarcă bateriile cu energie pentru toată ziua, reduc senzația de foame și ne împiedică să avem tot felul de pofte.

– Christina Meyer-Jax, profesor la Northwestern Health Sciences University

Pe lângă alimente sănătoase este bine să bem și suficientă apă. Nu doar că ne hidratăm, dar nici nu vom mai mânca mai mult decât ne este necesar.

Nu consuma glucide la micul-dejun

Alimentele bogate în glucide consumate la micul-dejun cresc nivelul de zahăr din organism și te vor face să te simți extrem de obosită. Pe termen lung, în organism vor apărea procese inflamatorii care vor afecta în mod serios starea de sănătate, subliniază Meyer-Jax.

Nu trebuie să te apuci de gătit ca să ai parte de un mic-dejun sănătos. O banană, niște unt de arahide, un iaurt grecesc și puține fructe de pădure sunt suficiente. Important este să le ai mereu în frigider.

Dacă faci mișcare dimineața încearcă să consumi o gustare bogată în carbohidrați complecși înainte de a începe exercițiile fizice.

Citește și

De ce trebuie să înțelegi semnalele pe care ți le trimite organismul

Poate în unele dimineți chiar nu îți este foame. Poți să faci o excepție și să nu mănânci nimic. Dacă acest lucru începe să devină un obicei este bine să începi să analizezi care îi este originea.

Atunci când sari peste micul-dejun începe să îți fie foame cu câteva ore înainte de prânz, iar peste zi simți mereu nevoia de a mânca ceva. Dacă acest lucru se întâmplă ar trebui să iei în considerare schimbarea obiceiurilor alimentare de dimineață. Un mic-dejun echilibrat te poate ajuta, iar printre preparatele pe care le poți savura dimineața se numără și ouăle poșate cu sparanghel.

Mănâncă în mod conștient

În loc să ne forțăm să mănânci, Meyer-Jax ne recomandă să începem să consumăm alimentele în mod conștient, ascultându-ne corpul. Acesta ne trimite semnale cu privire la nevoile lui și la faptul că avem nevoie să mâncăm. Dacă simți că stomacul tău scoate zgomote ciudate, corpul îți este slăbit, ai dureri de cap și ești lipsit de energie poate este doar pentru că îți este foame.

Mergi la medic dacă te doare stomacul

Durerile de stomac pe care le ai dimineața te pot face să refuzi orice aliment. Totuși, consumul unei cantități mici de mâncare poate ajuta digestia. De asemenea, poate stimula procesul metabolic al enzimelor și hormonilor astfel încât să te simți sătul.

Dacă suferi de reflux gastroesofagian sau arsuri pofta de mâncare poate să dispară pentru că ai impresia că orice aliment îți face rău. De asemenea, anumite medicamente sau sarcina scad pofta de mâncare, mai ales dimineața.

În acest caz este recomandat să vorbești cu un medic despre aceste simptome pentru că este posibil să ai nevoie de un tratament adecvat.

Cum îți influențează obiceiurile nocturne pofta de mâncare de dimineață

Un program foarte aglomerat și rutina de seara pot influența modul în care ne raportăm la micul-dejun. În mod evident, ar trebui să ne organizăm astfel încât dimineața să avem timp suficient să mâncăm ceva.

Un sfat bun de urmat ar fi să pregătim micul-dejun încă de seara. De exemplu, putem pune în blender ingredientele pentru un smoothie, putem să punem diverse tipuri de semințe în iaurt. De asemenea, putem să consumăm resturile de la cină.

O cină ușoară cu două ore înainte de culcare ne va face să ne trezim mai înfometați. În plus, nici nu este recomandat să ne culcăm cu stomacul plin pentru că nu vom dormi bine și vom acumula kilograme în plus. Ca într-un cerc vicios, dacă nu ne odihnim suficient vom avea tendința ca peste zi să avem poftă de alimente bogate în zahăr și grăsimi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort de ciocolată cu glazură oglindă decorat cu fructe
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Cornulețe cu cremă de mac și cacao pe un platou alb, alături de un cuțit, o sită cu zahăr și un vas alb
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cea mai bună prăjitură din lume porționată
Prăjitura Verdens Beste. Rețetă tradițională norvegiană
Prăjitura Verdens Beste. Rețetă tradițională norvegiană
Clătite de post cu lapte vegetal pe un tocător de lemn
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
Tort Bienenstich porționat pe platou, alături de alte prăjituri
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Alimente despre care sunt sănătoase, dar care nu sunt indicate de nutriționiști
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Păstrarea alimentelor la frigider ilustrată cu ajutorul unui frigider plin
Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie
Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie
O femeie care mănâncă alimente împotriva burnout
Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist
Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
05:02
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Clătite de post cu bere pe un tocător de lemn
04:48
Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake, porționată în tavă
04:10
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
cele mai bune fructe din lume puse într-un coș
03:40
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
17 aprilie, 07:59
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
17 aprilie, 05:56
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
mai multe tipuri de cafea pe o masă
17 aprilie, 05:27
18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi 18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi
Clătite de post cu praf de copt pe o farfurie albă
17 aprilie, 04:36
Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Zodii care pot depăși toate obstacolele pe 18 aprilie 2024. Respectul față de sine îi va ajuta mult
Zodii care pot depăși toate obstacolele pe 18 aprilie 2024. Respectul față de sine îi va ajuta mult
Zodii care pot depăși toate obstacolele pe 18 aprilie 2024. Respectul față de sine îi va ajuta mult
Cum s-a schimbat viața europenilor din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: Noi avem nici 100 de euro pensie. Ăia ia și 2000 de euro pe lună
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici 100 de euro pensie. Ăia ia și 2000 de euro pe lună"
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici 100 de euro pensie. Ăia ia și 2000 de euro pe lună"
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a „moştenit” de la tatăl său
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a „moştenit” de la tatăl său
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a „moştenit” de la tatăl său
Ce gest neașteptat a făcut un tată, la scurt timp după ce fiica lui nu l-a lăsat s-o conducă la altar, la nuntă
Ce gest neașteptat a făcut un tată, la scurt timp după ce fiica lui nu l-a lăsat s-o conducă la altar, la nuntă
Ce gest neașteptat a făcut un tată, la scurt timp după ce fiica lui nu l-a lăsat s-o conducă la altar, la nuntă
Cine e noul iubit al lui Serenay Sarıkaya. Actrița a confirmat relația cu un cântăreț celebru
Cine e noul iubit al lui Serenay Sarıkaya. Actrița a confirmat relația cu un cântăreț celebru
Cine e noul iubit al lui Serenay Sarıkaya. Actrița a confirmat relația cu un cântăreț celebru
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Billie Eilish s-a sărutat cu mai mulți influenceri la Coachella: Trăiește cea mai bună viață a ei
Billie Eilish s-a sărutat cu mai mulți influenceri la Coachella: „Trăiește cea mai bună viață a ei”
Billie Eilish s-a sărutat cu mai mulți influenceri la Coachella: „Trăiește cea mai bună viață a ei”
Cele mai bune ceaiuri pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sfaturi utile pentru a pierde în greutate
Cele mai bune ceaiuri pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sfaturi utile pentru a pierde în greutate
Cele mai bune ceaiuri pentru a scăpa de kilogramele în plus. Sfaturi utile pentru a pierde în greutate
fresh
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat

Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat

Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat

18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi

18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi

Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile

Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile

Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan

Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan

Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere

Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
închide