5 rețete de gustări sănătoase pentru drum, de care ai nevoie în vacanță
Drumurile lungi cu mașina înseamnă și multe opriri la benzinărie de unde ești tentat să cumperi tot felul de gustări, multe dintre ele pline de zahăr și alte ingrediente nesănătoase. Poți schimba acest lucru pregătind de acasă gustări sănătoase pentru drum. Descoperă-le rețetele și savurează-le atunci când nu ai timp să servești un prânz copios.
Pe lângă fructe, în călătoriile lungi cu mașina, poți să iei și gustări făcute în casă din ingrediente sănătoase și cu cantități de zahăr pe care le poți controla chiar tu. Numeroase studii au arătat că în timpul călătoriilor stomacul nu mai funcționează la parametrii normali așa că nu este cazul să pui presiune pe el cu alimente procesate.
Am pregătit pentru tine o listă cu cinci gustări sănătoase pentru drum, pe care le poți face rapid în casă și pe care le poți adapta în funcție de preferințele tale.
Batoane cu unt de arahide fără coacere
Poți înlocui semințele de floarea soarelui cu nuci sau alune și, dacă vrei să te bucuri de un preparat cu un conținut crescut de fibre, adaugă mai mult ovăz.
Ingrediente
- 200 g unt de arahide
- 200 g miere
- 1 kg fulgi de ovăz
- 200 g miez de floarea-soarelui
- 100 g stafide
- 1/4 linguriță de sare.
Mod de preparare
Într-un castron mare se amestecă untul de arahide și mierea. Compoziția se încălzește la cuptorul cu microunde 20-30 de secunde. Apoi se amestecă până la omogenizare.
Se adăugă ingredientele rămase și se amestecă până se omogenizează. Se transferă într-o tavă ușor unsă și se întinde uniform. Se acoperă și se lasă la frigider până se întăresc, 1 oră sau peste noapte. Se tăie în batoane.
Brioșe cu banane
Aceste brioșe cu banane sunt perfecte și pentru copiii deoarece sunt cremoase și dulci.
Ingrediente
- 400 g făină
- 200 g zahăr
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță de sare
- 3 banane medii coapte
- 1 ou mare, la temperatura camerei
- 70 ml ulei
- 1 linguriță de extract de vanilie.
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă ingredientele uscate. Într-un alt bol, se mixează bananele până devin piure. Se adăugă oul, uleiul și vanilia și se amestecă bine. Se amestecă ingredientele uscate cu cele umede până se omogenizează. Se umplu pe jumătate formele pentru brioșe unse sau tapetate cu hârtie.
Se coc la 180°C timp de 18-22 minute sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată. Se răcesc timp de 10 minute apoi se scot din forme.
Iar dacă ești în căutatea unei rețete delicioase de brioșe sărate, îți oferim rețeta de muffins cu legume, ideală pentru un mic dejun copios.
Bile de curmale cu ciocolată
Aceste bile energizante și sănătoase de curmale și ciocolată îți satisfac pofta de dulce fără să aibă adaos de zahăr rafinat.
Ingrediente
- 320 g curmale fără sâmburi, tăiate grosier
- 85 g ciocolată amăruie 60%, tocată grosier
- 70 g cireșe confiate neîndulcite, tocate
- 70 g nuci, tocate grosier
- 50 g fulgi de cocos neîndulciți
- 50 g miez de floarea-soarelui
- 2 lingurițe de ulei de măsline
- 1 linguriță de extract de vanilie.
Mod de preparare
Se pun curmale, ciocolata și cireșele într-un robot de bucătărie. Se procesează până se toacă mărunt, aproximativ 1 minut. Se adăugă nucile, nuca de cocos și miezul de floarea-soarelui.
Se procesează până se omogenizează. Se pun uleiul și vanilia și se mixează până se omogenizează. Se formează 12 bile care se dau la rece. Se păstrează într-un recipient ermetic la frigider.
Află totul și despre dieta mediteraneană, un regim alimentar bogat în ingrediente sănătoase, precum fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase.
Biscuiți graham cu miere
Biscuiții graham cu miere sunt perfecți pentru drum deoarece sunt sățioși, crocanți și aromați.
Ingrediente
- 250 g făină integrală
- 70 g făină albă
- 100 g germeni de grâu
- 50 g zahăr brun
- 1 pachet de praf de copt
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 100 g unt rece, tăiate cubulețe
- 80 g miere
- 4 linguri de apă cu gheață.
Mod de preparare
Într-un castron, se mixează primele 8 ingrediente, apoi se încorporează untul până se obține o compoziție sfărâmicioasă. Într-un alt castron, se amestecă mierea și apa, apoi se adaugă treptat la ingredientele uscate, amestecând cu o furculiță până când aluatul se ține împreună când este presat.
Se împarte aluatul în jumătate. Se modelează fiecare într-o bilă, apoi se acoperă și se da la frigider până când este suficient de ferm pentru a se rula, aproximativ 30 de minute.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Pe o suprafață ușor înfăinată, se întinde porție de aluat într-un pătrat cu latura de 20 cm. Folosind un cuțit sau o roată de patiserie canelată, se taie fiecare în pătrate cu latura de 5 cm. Se pun în tava de copt tapetată cu foaie de copt.
Se coc până când marginile devin maro deschis, 10-12 minute. Se lasă să se răcească.
Batoane de curmale din fulgi de ovăz
Printre cele cinci rețete de gustări sănătoase pentru drum se numără și batoanele de curmale și fulgi de ovăz. Se pregătesc foarte repede, sunt ușoare, delicioase și foarte hrănitoare.
Ingrediente
- 200 g curmale tocate
- 100 ml apă
- 70 g zahăr
- 400 g fulgi de ovaz
- 200 g făină
- 200 g zahăr brun
- 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/4 linguriță de sare
- 80 g unt, topit
- 1 albuș mare, la temperatura camerei.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pun curmalele, apa și zahărul într-o cratiță mică, pe foc până ating punctul de fierbere, amestecând continuu. Se reduce focul și se lasă să fiarbă, neacoperit, până se îngroașă, aproximativ 5 minute, amestecând continuu.
Într-un castron mare, se amestecă ovăzul, făina, zahărul brun, bicarbonatul de sodiu și sarea. Se adaugă untul topit și albușul. Se pune jumătate din compoziția de făină într-o tavă de 20 cm unsă cu ulei. Deasupra se întinde cu grijă amestecul de curmale. Se acoperă cu amestecul de ovăz rămas.
Se coc până se rumenesc ușor, 20-25 de minute. Se scot de la cuptor și se lasă să se răcească în tavă apoi de taie în batoane.