5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos

Tortellini sunt un tip de paste tradiționale italiene, originare din regiunea Emilia-Romagna, cunoscute pentru forma lor specifică de inel sau „mic covrig”, cu margini îndoite care înfășoară o umplutură. Iată câteva rețete cu tortellini pe care le poți pregăti pentru prânz sau cină.

tortellini proaspeți pe un tocător
Tortellini pot fi găsiți în magazin atât proaspeți, cât și congelați/ Shutterstock

Legenda spune că inspirația pentru forma tortellini ar fi fost buricul zeiței Venus, considerată simbol al frumuseții.

Aceste paste sunt deseori comparate cu „colțunașii” din alte culturi, dar ceea ce le face unice este, pe lângă forma lor, diversitatea umpluturilor și varietatea modurilor de servire.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

5 rețete cu tortellini pe care să le încerci

Tortellini pot fi de multe tipuri, diferențiate în funcție de umplutură și regiunea în care sunt produse. Cele clasice sunt umplute cu carne de porc, prosciutto sau mortadella, dar există și variante moderne cu umpluturi de brânză ricotta, spanac, ciuperci sau diverse combinații de legume.

De asemenea, există tortellini cu umpluturi de pește sau fructe de mare, care sunt mai puțin comune, dar foarte apreciate în anumite regiuni.

Toate pot fi folosite în rețete cu tortellini diverse, cu sosuri, gătite pe aragaz sau la cuptor.

Salată de tortellini

Salata de tortellini este una dintre acele rețete de tortellini care poate fi servită și la prânz sau la cină, simplă sau alături de alte preparate.

Salată de tortellini servită într-un bol negru
Salata de tortellini se servește imediat ce a fost preparată/ Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g tortelloni cu brânză
  • 400 g baby spanac
  • busuioc proaspăt, tocat grosier
  • 400 g inimi de anghinare anghinare tăiate în sferturi, tăiate grosier
  • 1 kg roșii cherry, tăiate pe jumătate
  • 50 ml vin alb
  • 1 lingură de zahăr granulat
  • ½ linguriță de mărar uscat
  • ½ linguriță de pudră de usturoi
  • 1 linguriță de sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 50 ml ulei de măsline
  • 50 ml ulei de floarea-soarelui
  • 70 g parmezan mărunțit

Mod de preparare

Se pune la fiert apă cu sare și se lasă să clocotească. Apoi se pun tortellini și se lasă să fiarbă conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Când sunt gata, se scurg într-o strecurătoare.

Între timp, se toacă spanacul, busuiocul și inimioarele de anghinare și se feliază roșiile. Într-un castron mare, se amestecă oțetul, zahărul, mărarul uscat, pudra de usturoi, sarea și piperul negru proaspăt măcinat. Apoi se încorporează cele două tipuri de ulei. 

Odată ce pastele s-au scurs, se  pun în castronul cu dressingul și peste ele se pun legumele tocate. Se adaugă parmezanul și se amestecă pentru a se combina.

Se gustă și se adaugă sare sau mai mult parmezan după gust. Se serveste la temperatura camerei sau rece.

Supă cremoasă cu tortellini

Supa de tortellini este cremoasă și foarte aromată. Se servește cu pâine prăjită și busuioc proaspăt presărat deasupra.

Supă de tortellini servită în două boluri albe
Supa de tortellini este un fel de mâncare tradițional italian/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă galbenă mică
  • 4 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 800 g roșii zdrobite
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 1 l supă de legume
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 linguriță de busuioc uscat
  • 1 linguriță de sare
  • 400 g baby spanac
  • frunze de busuioc proaspăt
  • 100 ml smântână pentru gătit
  • 100 g parmezan ras
  • 450 g tortellini congelați sau refrigerați

Mod de preparare

Într-o oală mare se încălzește uleiul de măsline. Se adaugă ceapa și se călește aproximativ 5-6 minute până când devine translucidă. Apoi se pune usturoiul și mai lasă încă 30 de secunde. 

După aceea, se pun roșiile zdrobite, pasta de roșii, supa, ierburile și sarea. Se aduce la punctul de fierbere și se lasă 8 minute, după care se pun spanacul, frunzele de busuioc, smântâna și parmezanul. Se lasă să fiarbă și se adaugă tortellini.

Se lasă 2-3 minute dacă sunt refrigerate și 3-5 minute dacă sunt congelați. Se gustă și se adaugă sare după preferință. Se servește imediat.

Caserolă cu tortellini la cuptor

Caserola cu tortellini la cuptor se gătește foarte rapid, în 15-20 de minute. Este una dintre acele rețete cu tortellini perfectă pentru pachetul de a doua zi de la birou.

Caserola de tortellini alături de două sosuri
Caserola cu tortellini la cuptor este perfectă fierbinte cu un pahar de vin alături/ Shutterstock

Ingrediente

  • 800 g roșii zdrobite
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • 2 lingurițe de usturoi pudră
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • ¾ linguriță de sare
  • 120 ml apă
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 500 g  tortelloni cu brânză
  • 400 g spanac
  • 600 g brânză mozzarella mărunțită
  • 60 g parmezan ras
  • 2 linguri pesmet panko

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Într-un castron mare, se amestecă roșiile zdrobite, uleiul de măsline, oțetul balsamic, pudra de usturoi, oregano uscat, sarea, apă, tortellini și piperul negru proaspăt măcinat, după gust.

Pe fundul unui vas de copt se pune spanacul, iar deasupra lui se toarnă sosul și tortellini. Se acoperă cu mozzarella mărunțită și parmezanul ras. Se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 20 de minute.

După cele 20 de minute, se scoate folia, se presară pesmet și se mai coace încă 10 minute. Apoi se servește imediat.

Tortellini cu sos de roșii

Tortellini cu sos de roșii este una dintre cele mai ușoare rețete cu tortellini, care se prepară în doar câteva minute.

Tortellini cu sos de roșii pe o farfurie albă
Tortellini cu sos de roșii se prepară în 15 minute/ Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g  tortellini cu brânză
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • ½ linguriță de semințe de fenicul
  • 800 g roșii zdrobite
  • 1 ½ linguriță de pastă de tomate concentrată
  • 6 linguri smântână pentru gătit
  • 1/2 ceapă galbenă
  • ½ linguriță de sare
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • piper negru proaspăt măcinat
  • parmezan
  • busuioc proaspăt (opțional)

Mod de preparare

Pentru început se prepară sosul. Se toacă usturoiu. Se încinge uleiul de măsline la foc mediu, apoi se pun în tigaie usturoiul și semințele de fenicul și se lasă aproximativ 1 minut.

Apoi se dă focul mai mic și se pun roșiile, pasta de roșii, jumătate din cantitatea de smântână, ceapa și sarea. Se lasă să fiarbă 20-30 de minute până când sosul se îngroașă. Apoi se scoate ceapa și se încorporează restul de smântână.

Se pune la fiert o oală mare cu apă cu sare. Se fiert tortellini aproximativ 2 minute. Când sosul este gata, se adaugă pastele scurse în tigaie. Se acoperă cu parmezan și busuioc proaspăt.

Tortellini cu piept de pui cu parmezan și spanac

Tortellini cu piept de pui cu parmezan și spanac se servește fierbinte, cu parmezan ras deasupra din belșug.

Tortellini cu carne de pui și spanac servit cu cașcval cald
Se pot folosi atât tortellini proaspeți, cât și congelați/ Shutterstock

Ingrediente

  • 3 bucăți de piept de pui dezosat tăiat pe jumătate orizontal
  • sare
  • piper
  • 50 g făină universală
  • 1 linguriță  de praf de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 60 g unt sărat
  • 2 șalote, tocate mărunt
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt
  • frunze de cimbru proaspăt 
  • fulgi de ardei iute
  • spanac proaspăt pentru copii
  • 70 ml vin alb sec (Pinot Grigio sau Sauvignon Blanc)
  • 250 ml supă de pui
  • 1 kg tortellini cu brânză
  • 120 ml smântână pentru gătit
  • 100 g parmezan ras
  • sucul de la 1 lămâie

Mod de preparare

Se asezonează puiul cu sare și piper. Făina și pudra de usturoi se amestecă într-un bol puțin adânc, iar bucățile de piept de pui se trec prin compoziție.

Se încing două linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Apoi se pun bucățile de pui și se prăjesc pe ambele părți până devine aurii, aproximativ 5 minute pe fiecare parte. Se scot din tigaie și se lasă deoparte.

În aceeași tigaie, se adaugă o lingură de ulei de măsline, șalota, usturoiul, cimbrul și câte un praf de fulgi de ardei iute, sarea și piperul. Se lasă 3-4 minute, apoi se pun untul și spanacul care se gătesc încă 2-3 minute.

După aceea, se toarnă vinul și supa și se gătesc 8 minute până scade puțin, apoi se adaugă tortellini și se gătesc încă două minute.

Se pune smântâna și se adaugă parmezanul, amestecând până se topește și sosul devine cremos. La final se pune puiul înapoi în tigaie și se fierbe timp de 5 minute sau până când se încălzește și sosul s-a îngroșat ușor.

Se servește puiul acoperit cu sosul de cremă de spanac. Se stoarce deasupra puțină zeamă de lămâie și un parmezan.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pui tandoori
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Primarul care de 7 ani promite canalizare în comuna cu 1.000 locuitori. Ia 1.200 lei spor de proiecte europene
Primarul care de 7 ani promite canalizare în comuna cu 1.000 locuitori. Ia 1.200 lei spor de proiecte europene
Primarul care de 7 ani promite canalizare în comuna cu 1.000 locuitori. Ia 1.200 lei spor de proiecte europene
Încă un mare motiv de bucurie pentru David Popovici, după ce a împlinit 21 de ani. Anunţul iubitei lui
Încă un mare motiv de bucurie pentru David Popovici, după ce a împlinit 21 de ani. Anunţul iubitei lui
Încă un mare motiv de bucurie pentru David Popovici, după ce a împlinit 21 de ani. Anunţul iubitei lui
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale familiei Bieber
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
închide