5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos

Tortellini sunt un tip de paste tradiționale italiene, originare din regiunea Emilia-Romagna, cunoscute pentru forma lor specifică de inel sau „mic covrig”, cu margini îndoite care înfășoară o umplutură. Iată câteva rețete cu tortellini pe care le poți pregăti pentru prânz sau cină.

tortellini proaspeți pe un tocător
Tortellini pot fi găsiți în magazin atât proaspeți, cât și congelați/ Shutterstock

Legenda spune că inspirația pentru forma tortellini ar fi fost buricul zeiței Venus, considerată simbol al frumuseții.

Aceste paste sunt deseori comparate cu „colțunașii” din alte culturi, dar ceea ce le face unice este, pe lângă forma lor, diversitatea umpluturilor și varietatea modurilor de servire.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

5 rețete cu tortellini pe care să le încerci

Tortellini pot fi de multe tipuri, diferențiate în funcție de umplutură și regiunea în care sunt produse. Cele clasice sunt umplute cu carne de porc, prosciutto sau mortadella, dar există și variante moderne cu umpluturi de brânză ricotta, spanac, ciuperci sau diverse combinații de legume.

De asemenea, există tortellini cu umpluturi de pește sau fructe de mare, care sunt mai puțin comune, dar foarte apreciate în anumite regiuni.

Toate pot fi folosite în rețete cu tortellini diverse, cu sosuri, gătite pe aragaz sau la cuptor.

Salată de tortellini

Salata de tortellini este una dintre acele rețete de tortellini care poate fi servită și la prânz sau la cină, simplă sau alături de alte preparate.

Salată de tortellini servită într-un bol negru
Salata de tortellini se servește imediat ce a fost preparată/ Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g tortelloni cu brânză
  • 400 g baby spanac
  • busuioc proaspăt, tocat grosier
  • 400 g inimi de anghinare anghinare tăiate în sferturi, tăiate grosier
  • 1 kg roșii cherry, tăiate pe jumătate
  • 50 ml vin alb
  • 1 lingură de zahăr granulat
  • ½ linguriță de mărar uscat
  • ½ linguriță de pudră de usturoi
  • 1 linguriță de sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 50 ml ulei de măsline
  • 50 ml ulei de floarea-soarelui
  • 70 g parmezan mărunțit

Mod de preparare

Se pune la fiert apă cu sare și se lasă să clocotească. Apoi se pun tortellini și se lasă să fiarbă conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Când sunt gata, se scurg într-o strecurătoare.

Între timp, se toacă spanacul, busuiocul și inimioarele de anghinare și se feliază roșiile. Într-un castron mare, se amestecă oțetul, zahărul, mărarul uscat, pudra de usturoi, sarea și piperul negru proaspăt măcinat. Apoi se încorporează cele două tipuri de ulei. 

Odată ce pastele s-au scurs, se  pun în castronul cu dressingul și peste ele se pun legumele tocate. Se adaugă parmezanul și se amestecă pentru a se combina.

Se gustă și se adaugă sare sau mai mult parmezan după gust. Se serveste la temperatura camerei sau rece.

Supă cremoasă cu tortellini

Supa de tortellini este cremoasă și foarte aromată. Se servește cu pâine prăjită și busuioc proaspăt presărat deasupra.

Supă de tortellini servită în două boluri albe
Supa de tortellini este un fel de mâncare tradițional italian/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă galbenă mică
  • 4 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 800 g roșii zdrobite
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 1 l supă de legume
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 linguriță de busuioc uscat
  • 1 linguriță de sare
  • 400 g baby spanac
  • frunze de busuioc proaspăt
  • 100 ml smântână pentru gătit
  • 100 g parmezan ras
  • 450 g tortellini congelați sau refrigerați

Mod de preparare

Într-o oală mare se încălzește uleiul de măsline. Se adaugă ceapa și se călește aproximativ 5-6 minute până când devine translucidă. Apoi se pune usturoiul și mai lasă încă 30 de secunde. 

După aceea, se pun roșiile zdrobite, pasta de roșii, supa, ierburile și sarea. Se aduce la punctul de fierbere și se lasă 8 minute, după care se pun spanacul, frunzele de busuioc, smântâna și parmezanul. Se lasă să fiarbă și se adaugă tortellini.

Se lasă 2-3 minute dacă sunt refrigerate și 3-5 minute dacă sunt congelați. Se gustă și se adaugă sare după preferință. Se servește imediat.

Caserolă cu tortellini la cuptor

Caserola cu tortellini la cuptor se gătește foarte rapid, în 15-20 de minute. Este una dintre acele rețete cu tortellini perfectă pentru pachetul de a doua zi de la birou.

Caserola de tortellini alături de două sosuri
Caserola cu tortellini la cuptor este perfectă fierbinte cu un pahar de vin alături/ Shutterstock

Ingrediente

  • 800 g roșii zdrobite
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • 2 lingurițe de usturoi pudră
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • ¾ linguriță de sare
  • 120 ml apă
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 500 g  tortelloni cu brânză
  • 400 g spanac
  • 600 g brânză mozzarella mărunțită
  • 60 g parmezan ras
  • 2 linguri pesmet panko

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Într-un castron mare, se amestecă roșiile zdrobite, uleiul de măsline, oțetul balsamic, pudra de usturoi, oregano uscat, sarea, apă, tortellini și piperul negru proaspăt măcinat, după gust.

Pe fundul unui vas de copt se pune spanacul, iar deasupra lui se toarnă sosul și tortellini. Se acoperă cu mozzarella mărunțită și parmezanul ras. Se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 20 de minute.

După cele 20 de minute, se scoate folia, se presară pesmet și se mai coace încă 10 minute. Apoi se servește imediat.

Tortellini cu sos de roșii

Tortellini cu sos de roșii este una dintre cele mai ușoare rețete cu tortellini, care se prepară în doar câteva minute.

Tortellini cu sos de roșii pe o farfurie albă
Tortellini cu sos de roșii se prepară în 15 minute/ Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g  tortellini cu brânză
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • ½ linguriță de semințe de fenicul
  • 800 g roșii zdrobite
  • 1 ½ linguriță de pastă de tomate concentrată
  • 6 linguri smântână pentru gătit
  • 1/2 ceapă galbenă
  • ½ linguriță de sare
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • piper negru proaspăt măcinat
  • parmezan
  • busuioc proaspăt (opțional)

Mod de preparare

Pentru început se prepară sosul. Se toacă usturoiu. Se încinge uleiul de măsline la foc mediu, apoi se pun în tigaie usturoiul și semințele de fenicul și se lasă aproximativ 1 minut.

Apoi se dă focul mai mic și se pun roșiile, pasta de roșii, jumătate din cantitatea de smântână, ceapa și sarea. Se lasă să fiarbă 20-30 de minute până când sosul se îngroașă. Apoi se scoate ceapa și se încorporează restul de smântână.

Se pune la fiert o oală mare cu apă cu sare. Se fiert tortellini aproximativ 2 minute. Când sosul este gata, se adaugă pastele scurse în tigaie. Se acoperă cu parmezan și busuioc proaspăt.

Tortellini cu piept de pui cu parmezan și spanac

Tortellini cu piept de pui cu parmezan și spanac se servește fierbinte, cu parmezan ras deasupra din belșug.

Tortellini cu carne de pui și spanac servit cu cașcval cald
Se pot folosi atât tortellini proaspeți, cât și congelați/ Shutterstock

Ingrediente

  • 3 bucăți de piept de pui dezosat tăiat pe jumătate orizontal
  • sare
  • piper
  • 50 g făină universală
  • 1 linguriță  de praf de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 60 g unt sărat
  • 2 șalote, tocate mărunt
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt
  • frunze de cimbru proaspăt 
  • fulgi de ardei iute
  • spanac proaspăt pentru copii
  • 70 ml vin alb sec (Pinot Grigio sau Sauvignon Blanc)
  • 250 ml supă de pui
  • 1 kg tortellini cu brânză
  • 120 ml smântână pentru gătit
  • 100 g parmezan ras
  • sucul de la 1 lămâie

Mod de preparare

Se asezonează puiul cu sare și piper. Făina și pudra de usturoi se amestecă într-un bol puțin adânc, iar bucățile de piept de pui se trec prin compoziție.

Se încing două linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Apoi se pun bucățile de pui și se prăjesc pe ambele părți până devine aurii, aproximativ 5 minute pe fiecare parte. Se scot din tigaie și se lasă deoparte.

În aceeași tigaie, se adaugă o lingură de ulei de măsline, șalota, usturoiul, cimbrul și câte un praf de fulgi de ardei iute, sarea și piperul. Se lasă 3-4 minute, apoi se pun untul și spanacul care se gătesc încă 2-3 minute.

După aceea, se toarnă vinul și supa și se gătesc 8 minute până scade puțin, apoi se adaugă tortellini și se gătesc încă două minute.

Se pune smântâna și se adaugă parmezanul, amestecând până se topește și sosul devine cremos. La final se pune puiul înapoi în tigaie și se fierbe timp de 5 minute sau până când se încălzește și sosul s-a îngroșat ușor.

Se servește puiul acoperit cu sosul de cremă de spanac. Se stoarce deasupra puțină zeamă de lămâie și un parmezan.

Citește și
CELE MAI CITITE
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Chec de post cu dovleac copt porționat pe un platou alb dreptunghiular
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Paste cu ciuperci de post în farfurie neagră, alături de două furculițe, ciuperci, pătrunjel verde și două felii de pâine
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată pe un tocător de lemn, alături de un dovleac secționat și o măsură metalică de ingediente
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
spaghetti alla Nerano servite pe o farfurie
Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă
Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă
covrigi de casă puși pe un tocător de lemn
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Sos piri-piri pus într-un bol alb
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
tortellini proaspeți pe un tocător
26 noiembrie, 06:55
5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos 5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos
o femeie care curăță coaja unui ou fiert cu ajutorul unui truc secret
26 noiembrie, 05:48
Trucul care te poate ajuta să cureți perfect coaja oului fiert Trucul care te poate ajuta să cureți perfect coaja oului fiert
Chec cu fructe uscate și nuci secționat pe un tocător de lemn, alături de o felie pe o farfurie cu furculiță
26 noiembrie, 05:32
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
spaghetti alla Nerano servite pe o farfurie
25 noiembrie, 05:56
Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă
O cană plină cu dressing pentru salată
25 noiembrie, 05:35
8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată 8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată
covrigi de casă puși pe un tocător de lemn
25 noiembrie, 05:29
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Mai multe bucăți de ciocolată pe care este presărată sare
24 noiembrie, 06:33
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
Sos piri-piri pus într-un bol alb
24 noiembrie, 05:44
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Escalop de porc cu ciuperci și sos cremos, pentru un prânz savuros
Escalop de porc cu ciuperci și sos cremos, pentru un prânz savuros
Escalop de porc cu ciuperci și sos cremos, pentru un prânz savuros
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl său a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Decizie radicală
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl său a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Decizie radicală
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl său a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Decizie radicală
Cine sunt nașii de cununie ai lui DOC și ai Ancăi Munteanu. Sunt tot persoane publice
Cine sunt nașii de cununie ai lui DOC și ai Ancăi Munteanu. Sunt tot persoane publice
Cine sunt nașii de cununie ai lui DOC și ai Ancăi Munteanu. Sunt tot persoane publice
William Levy și Emilia Dides își confirmă relația după săptămâni de speculații. Cei doi formează un cuplu
William Levy și Emilia Dides își confirmă relația după săptămâni de speculații. Cei doi formează un cuplu
William Levy și Emilia Dides își confirmă relația după săptămâni de speculații. Cei doi formează un cuplu
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați utilizatorii din mai multe țări
Chec cu fructe uscate și migdale
Chec cu fructe uscate și migdale
Chec cu fructe uscate și migdale
Clătite din cartofi dulci pentru copii. Rețeta simplă și rapidă
Clătite din cartofi dulci pentru copii. Rețeta simplă și rapidă
Clătite din cartofi dulci pentru copii. Rețeta simplă și rapidă
Ed Sheeran a cumpărat o clădire de birouri de lux în Londra. Compozitorul și-a extins portofoliul de investiții de 70 de milioane de lire sterline 
Ed Sheeran a cumpărat o clădire de birouri de lux în Londra. Compozitorul și-a extins portofoliul de investiții de 70 de milioane de lire sterline 
Ed Sheeran a cumpărat o clădire de birouri de lux în Londra. Compozitorul și-a extins portofoliul de investiții de 70 de milioane de lire sterline 
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
fresh
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie

Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie

Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie

Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri

Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri

Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă

Spaghetti alla Nerano sau paste cremoase cu dovlecei. Rețetă pe cât de ușoară, pe atât de apetisantă

8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată

8 feluri inedite în care poți folosi dressingul pentru salată

5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos

5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos
închide