5 rețete cu tortellini pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva rapid și gustos

Tortellini sunt un tip de paste tradiționale italiene, originare din regiunea Emilia-Romagna, cunoscute pentru forma lor specifică de inel sau „mic covrig”, cu margini îndoite care înfășoară o umplutură. Iată câteva rețete cu tortellini pe care le poți pregăti pentru prânz sau cină.

tortellini proaspeți pe un tocător
Tortellini pot fi găsiți în magazin atât proaspeți, cât și congelați/ Shutterstock

Legenda spune că inspirația pentru forma tortellini ar fi fost buricul zeiței Venus, considerată simbol al frumuseții.

Aceste paste sunt deseori comparate cu „colțunașii” din alte culturi, dar ceea ce le face unice este, pe lângă forma lor, diversitatea umpluturilor și varietatea modurilor de servire.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

5 rețete cu tortellini pe care să le încerci

Tortellini pot fi de multe tipuri, diferențiate în funcție de umplutură și regiunea în care sunt produse. Cele clasice sunt umplute cu carne de porc, prosciutto sau mortadella, dar există și variante moderne cu umpluturi de brânză ricotta, spanac, ciuperci sau diverse combinații de legume.

De asemenea, există tortellini cu umpluturi de pește sau fructe de mare, care sunt mai puțin comune, dar foarte apreciate în anumite regiuni.

Toate pot fi folosite în rețete cu tortellini diverse, cu sosuri, gătite pe aragaz sau la cuptor.

Salată de tortellini

Salata de tortellini este una dintre acele rețete de tortellini care poate fi servită și la prânz sau la cină, simplă sau alături de alte preparate.

Salată de tortellini servită într-un bol negru
Salata de tortellini se servește imediat ce a fost preparată/ Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g tortelloni cu brânză
  • 400 g baby spanac
  • busuioc proaspăt, tocat grosier
  • 400 g inimi de anghinare anghinare tăiate în sferturi, tăiate grosier
  • 1 kg roșii cherry, tăiate pe jumătate
  • 50 ml vin alb
  • 1 lingură de zahăr granulat
  • ½ linguriță de mărar uscat
  • ½ linguriță de pudră de usturoi
  • 1 linguriță de sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 50 ml ulei de măsline
  • 50 ml ulei de floarea-soarelui
  • 70 g parmezan mărunțit

Mod de preparare

Se pune la fiert apă cu sare și se lasă să clocotească. Apoi se pun tortellini și se lasă să fiarbă conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Când sunt gata, se scurg într-o strecurătoare.

Între timp, se toacă spanacul, busuiocul și inimioarele de anghinare și se feliază roșiile. Într-un castron mare, se amestecă oțetul, zahărul, mărarul uscat, pudra de usturoi, sarea și piperul negru proaspăt măcinat. Apoi se încorporează cele două tipuri de ulei. 

Odată ce pastele s-au scurs, se  pun în castronul cu dressingul și peste ele se pun legumele tocate. Se adaugă parmezanul și se amestecă pentru a se combina.

Se gustă și se adaugă sare sau mai mult parmezan după gust. Se serveste la temperatura camerei sau rece.

Supă cremoasă cu tortellini

Supa de tortellini este cremoasă și foarte aromată. Se servește cu pâine prăjită și busuioc proaspăt presărat deasupra.

Supă de tortellini servită în două boluri albe
Supa de tortellini este un fel de mâncare tradițional italian/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă galbenă mică
  • 4 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 800 g roșii zdrobite
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 1 l supă de legume
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 linguriță de busuioc uscat
  • 1 linguriță de sare
  • 400 g baby spanac
  • frunze de busuioc proaspăt
  • 100 ml smântână pentru gătit
  • 100 g parmezan ras
  • 450 g tortellini congelați sau refrigerați

Mod de preparare

Într-o oală mare se încălzește uleiul de măsline. Se adaugă ceapa și se călește aproximativ 5-6 minute până când devine translucidă. Apoi se pune usturoiul și mai lasă încă 30 de secunde. 

După aceea, se pun roșiile zdrobite, pasta de roșii, supa, ierburile și sarea. Se aduce la punctul de fierbere și se lasă 8 minute, după care se pun spanacul, frunzele de busuioc, smântâna și parmezanul. Se lasă să fiarbă și se adaugă tortellini.

Se lasă 2-3 minute dacă sunt refrigerate și 3-5 minute dacă sunt congelați. Se gustă și se adaugă sare după preferință. Se servește imediat.

Caserolă cu tortellini la cuptor

Caserola cu tortellini la cuptor se gătește foarte rapid, în 15-20 de minute. Este una dintre acele rețete cu tortellini perfectă pentru pachetul de a doua zi de la birou.

Caserola de tortellini alături de două sosuri
Caserola cu tortellini la cuptor este perfectă fierbinte cu un pahar de vin alături/ Shutterstock

Ingrediente

  • 800 g roșii zdrobite
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • 2 lingurițe de usturoi pudră
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • ¾ linguriță de sare
  • 120 ml apă
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 500 g  tortelloni cu brânză
  • 400 g spanac
  • 600 g brânză mozzarella mărunțită
  • 60 g parmezan ras
  • 2 linguri pesmet panko

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Într-un castron mare, se amestecă roșiile zdrobite, uleiul de măsline, oțetul balsamic, pudra de usturoi, oregano uscat, sarea, apă, tortellini și piperul negru proaspăt măcinat, după gust.

Pe fundul unui vas de copt se pune spanacul, iar deasupra lui se toarnă sosul și tortellini. Se acoperă cu mozzarella mărunțită și parmezanul ras. Se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 20 de minute.

După cele 20 de minute, se scoate folia, se presară pesmet și se mai coace încă 10 minute. Apoi se servește imediat.

Tortellini cu sos de roșii

Tortellini cu sos de roșii este una dintre cele mai ușoare rețete cu tortellini, care se prepară în doar câteva minute.

Tortellini cu sos de roșii pe o farfurie albă
Tortellini cu sos de roșii se prepară în 15 minute/ Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g  tortellini cu brânză
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • ½ linguriță de semințe de fenicul
  • 800 g roșii zdrobite
  • 1 ½ linguriță de pastă de tomate concentrată
  • 6 linguri smântână pentru gătit
  • 1/2 ceapă galbenă
  • ½ linguriță de sare
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • piper negru proaspăt măcinat
  • parmezan
  • busuioc proaspăt (opțional)

Mod de preparare

Pentru început se prepară sosul. Se toacă usturoiu. Se încinge uleiul de măsline la foc mediu, apoi se pun în tigaie usturoiul și semințele de fenicul și se lasă aproximativ 1 minut.

Apoi se dă focul mai mic și se pun roșiile, pasta de roșii, jumătate din cantitatea de smântână, ceapa și sarea. Se lasă să fiarbă 20-30 de minute până când sosul se îngroașă. Apoi se scoate ceapa și se încorporează restul de smântână.

Se pune la fiert o oală mare cu apă cu sare. Se fiert tortellini aproximativ 2 minute. Când sosul este gata, se adaugă pastele scurse în tigaie. Se acoperă cu parmezan și busuioc proaspăt.

Tortellini cu piept de pui cu parmezan și spanac

Tortellini cu piept de pui cu parmezan și spanac se servește fierbinte, cu parmezan ras deasupra din belșug.

Tortellini cu carne de pui și spanac servit cu cașcval cald
Se pot folosi atât tortellini proaspeți, cât și congelați/ Shutterstock

Ingrediente

  • 3 bucăți de piept de pui dezosat tăiat pe jumătate orizontal
  • sare
  • piper
  • 50 g făină universală
  • 1 linguriță  de praf de usturoi
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 60 g unt sărat
  • 2 șalote, tocate mărunt
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt
  • frunze de cimbru proaspăt 
  • fulgi de ardei iute
  • spanac proaspăt pentru copii
  • 70 ml vin alb sec (Pinot Grigio sau Sauvignon Blanc)
  • 250 ml supă de pui
  • 1 kg tortellini cu brânză
  • 120 ml smântână pentru gătit
  • 100 g parmezan ras
  • sucul de la 1 lămâie

Mod de preparare

Se asezonează puiul cu sare și piper. Făina și pudra de usturoi se amestecă într-un bol puțin adânc, iar bucățile de piept de pui se trec prin compoziție.

Se încing două linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Apoi se pun bucățile de pui și se prăjesc pe ambele părți până devine aurii, aproximativ 5 minute pe fiecare parte. Se scot din tigaie și se lasă deoparte.

În aceeași tigaie, se adaugă o lingură de ulei de măsline, șalota, usturoiul, cimbrul și câte un praf de fulgi de ardei iute, sarea și piperul. Se lasă 3-4 minute, apoi se pun untul și spanacul care se gătesc încă 2-3 minute.

După aceea, se toarnă vinul și supa și se gătesc 8 minute până scade puțin, apoi se adaugă tortellini și se gătesc încă două minute.

Se pune smântâna și se adaugă parmezanul, amestecând până se topește și sosul devine cremos. La final se pune puiul înapoi în tigaie și se fierbe timp de 5 minute sau până când se încălzește și sosul s-a îngroșat ușor.

Se servește puiul acoperit cu sosul de cremă de spanac. Se stoarce deasupra puțină zeamă de lămâie și un parmezan.

Citește și
CELE MAI CITITE
chicken parmigiana
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
peka
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
Salata tabbouleh
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
bala baiana
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tonkatsu
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
crostata cu gem
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
Cum se păstrează lămâile
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tonkatsu
06:31
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
crostata cu gem
05:09
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
musculițele de pe fructe
05:06
Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
18 octombrie, 06:50
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Cum se păstrează lămâile
18 octombrie, 06:06
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat, porționat
18 octombrie, 05:34
Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat
ceafa de porc la cuptor
17 octombrie, 11:57
Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie pe o farfurie, alături de un borcan cu dressing, smochine și un bol cu salată rucola
17 octombrie, 10:07
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Vedeta care a ales un look nonconformist la Academy Museum Gala 2025. Cine se ascundea, de fapt, sub mască
Vedeta care a ales un look nonconformist la Academy Museum Gala 2025. Cine se ascundea, de fapt, sub mască
Vedeta care a ales un look nonconformist la Academy Museum Gala 2025. Cine se ascundea, de fapt, sub mască
Palatul Împăratului, vila modernizată de RA-APPS pentru Iohannis, scoasă la închiriere. Cât costă
"Palatul Împăratului", vila modernizată de RA-APPS pentru Iohannis, scoasă la închiriere. Cât costă
"Palatul Împăratului", vila modernizată de RA-APPS pentru Iohannis, scoasă la închiriere. Cât costă
Piţurcă a văzut noua afacere a lui Gigi Neţoiu şi a exclamat: amp;#8220;Incredibil”! De ce nu a investit alături de el
Piţurcă a văzut noua afacere a lui Gigi Neţoiu şi a exclamat: amp;#8220;Incredibil”! De ce nu a investit alături de el
Piţurcă a văzut noua afacere a lui Gigi Neţoiu şi a exclamat: amp;#8220;Incredibil”! De ce nu a investit alături de el
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din Bridgerton. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
fresh
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup

Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup

Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup

Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie

Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie

Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit

Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit

Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate

Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate

Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat

Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat
închide