5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță

În fiecare țară există rețete de mic dejun specifice care reflectă cultura locală, tipul de ingrediente pe care le găsești pe piață și stilul de viață din respectivul loc. Am făcut pentru tine o listă cu preparate pentru un mic dejun din diverse zone ale lumii. Descoperă și tu 5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Află ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță.

rețete de mic dejun puse pe o masă de o femeie
Prima masă a zilei reflectă stilul de viață al unei țări / Shutterstock

În unele țări la micul dejun se consumă preparate bogate, cu multe ingrediente. Majoritatea folosesc ingrediente locale și au o istorie bogată în bucătăriile din zonele respective. Odată ce oamenii au început să călătorească mai mult preparatele au ajuns să fie cunoscute în întreaga lume.

Iată 5 rețete de mic mic dejun pe care să le încerci când vrei ceva mai special.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Shakshuka (Nordul Africii)

Numele felului de mâncare, shakshuka, înseamnă în esență „totul amestecat” și acest lucru este adevărat. Originea sa este fie din Yemen, fie din Tunis.

Shakshuka servit într-un bol negru
Shakshuka este foarte popular în Israel / Shutterstock

Se prepară din ouă gătite în sos de roșii și ardei, uneori cu ceapă, alte ierburi sau brânză și este de obicei servit în tigaia în care a fost gătit, împreună cu câteva pâine.

Este una dintre acele rețete de mic dejun pe care o poți face în zilele în care ai mai mult timp la dispoziție.

Ingrediente

  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 2 ardei verzi tocați
  • 1 ceapă mare tocată
  • 3 căței de usturoi tocați
  • 1½ linguriță de paprika
  • ½ linguriță de chimen
  • ¼ de linguriță fulgi de ardei roșu
  • 800 g roșii tocate
  • 120 ml sos de roșii
  • sare
  • piper
  • 6 ouă mari
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

Într-o tigaie mare, se încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ardeiul gras și ceapa tocată și se gătesc până când ceapa devine translucidă, aproximativ 5 minute. Apoi se pun usturoiul tocat, paprika, chimenul și fulgii de ardei roșu și se mai lasă încă un minut.

Se amestecă roșiile tocate și sosul de roșii și se lasă să fiarbă la foc mediu timp de 5-7 minute până când începe să se îngroașe. Se adaugă sare și piper după gust.

Se fac șase găuri folosind o lingură și apoi se sparg ouăle în fiecare dintre ele. Se pune capacul și se mai lasă 5-8 minute. Se ornează cu pătrunjel.

Mic dejun englezesc (Marea Britanie)

Ideea micului dejun englezesc ca fel de mâncare național, începe încă din secolele XIV-XV în casele nobilității engleze.

Aceștia erau recunoscuți pentru faptul că făceau o sărbătoare din prima masă a zilei. Respectau vechea tradiție anglo-saxonă a ospitalității, când oamenii obișnuiau să ofere micul-dejun copios și complet oaspeților care le treceau pragul, prietenii, rudele și vecinii. 

Micul dejun englezesc pus pe un blat negru
Micul dejun englezesc este foarte bogat și consistent / Shutterstock

Le plăcea să se răsfețe cu „mic dejun englezesc complet” înainte de a ieși la vânătoare, înainte de o călătorie lungă, în dimineața după petrecerile lor obișnuite și, de asemenea, atunci când îi întâmpinau pe noii sosiți la proprietate.

Ingrediente

  • 1 conservă de fasole
  • 4  cârnați 
  • 4 felii de bacon 
  • 4 felii de sângerete
  • 250 g ciuperci tăiate felii
  • 2 roșii mici tăiate pe jumătate
  • 4 felii de pâine
  • 4 ouă

Mod de preparare

Se pune pe foc la foc mediu fasolea și se lasă să se încălzească. Se gătesc cârnații la foc mediu până când se rumenesc. Se scot și în aceeași tigaie se pune baconul și se lasă 2-3 minute pe fiecare parte. Se scot și se pun feliile de sângerete și se lasă și ele 3-4 minute pe fiecare parte.

Într-o altă tigaie se încinge puțin ulei și se călesc ciupercile până se rumenesc și se caramelizează. Se scot din tigaie, apoi se pun roșiile și se lasă puțin pe partea tăiată. Se scot și se asezonează cu sare și piper.

Se șterge tigaia și se încălzește puțin ulei. Se prăjește pâinea până devine aurie pe fiecare parte. Se scoate și se lasă deoparte. La final, se prăjesc ouăle. Se pun toate componentele în farfurie și se servesc imediat.

Omletă Denver (SUA)

Omleta Denver se servește la micul dejun, dar poate fi la fel de bine o cină alături de cartofi prăjiți sau pâine prăjită. La început a fost un simplu sandvici, însă cu timpul rețeta a fost schimbată și a devenit la forma actuală. Acest preparat se află pe lista cu 5 rețete de mic dejun din întreaga lume.

Omleta Denver pe o farfurie albă
Omleta Denver se poate servi în orice parte a zilei / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 ouă mari
  • 30 g unt
  • 110 g șuncă afumată tăiată cubulețe
  • 1 ceapă tăiată cubulețe
  • 1 ardei gras verde tăiat cubulețe
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 80 g brânză Cheddar mărunțită
  • 1 praf de piper cayenne

Mod de preparare

Se bat ouăle într-un castron mic până când se combină. Se topește untul într-o tigaie la foc mediu. Se adaugă șunca, ceapa și ardeiul gras. Se asezonează cu sare și piper. Se amestecă până când ceapa se înmoaie și șunca începe să se caramelizeze, aproximativ 5 minute.

Se dă focul mai mic și se pun ouăle. Se amestecă cu o spatulă în timp ce se agită tigaia pentru ca ingredientele să fie distribuite uniform. Se trece rapid spatula de-a lungul marginilor omletei. Se presară brânză cheddar și piper cayenne deasupra.

Se gătesc agitând tigaia din când în când, până când blatul este încă umed, dar nu curge, aproximativ 5 minute. Se folosește o spatulă pentru a împături omleta în jumătate și se transferă pe o farfurie.

Misto Quente (Brazilia)

Misto Quente este un sandviș destul de simplu care se servește în casele din Brazilia, chiar și în localuri. Este asemănător cu Croque monsieur, preparatul specific franțuzesc.

Misto Quente pe un tocător de lemn
Misto Quente se servește cu o cană de cafea sau cu ceai / Shutterstock

Este una dintre acele rețete de mic dejun pe care o poți face des pentru că nu necesită mult timp.

Ingrediente

  • 2 felii de pâine
  • 2 linguri de maioneză
  • 2 felii de brânză mozzarella
  • 2 felii de șuncă crudă

Mod de preparare

Se întinde maioneza pe suprafața interioară a feliilor de pâine. Se încinge o tigaie la foc mic, se pun feliile în tigaie cu partea de maioneză în jos.

Se aranjează feliile de mozzarella și șuncă și se acoperă cu cealaltă felie de pâine, lăsând maioneza în sus. Se întoarce sandvișul și se mai lasă încă 2 minute sau până când brânza se topește. Se ia de pe foc și se servește cald.

Youtiao (China)

Youtiao este unul dintre cele mai populare preparate pentru micul dejun din China. Datează din timpul dinastiei Song când liderul Qin Gui, sub influența soției sale, l-a executat pe un general pe nume Yue Fei, care era iubit de oameni.

Youtiao lângă un sos special
Youtiao are în spate o poveste dramatică / Shutterstock

În semn de protest, un bucătar a făcut din aluat o pereche care au fost modelate astfel încât să semene cu ființele umane (liderul și soția sa) și le-a prăjit simbolic în ulei încins. Acest preparat se află pe lista cu 5 rețete de mic dejun din întreaga lume.

Așa și-a primit porecla youtiao – you zha gui, tradus prin ”fantome prăjite”. Face parte din categoria de rețete de mic-dejun care necesită timp, dar merită tot efortul.

Ingrediente

  • 500 g  făină universală
  • 1 ou
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1½ linguriță de praf de copt
  • 1 lingură de lapte
  • 2 linguri de unt nesărat înmuiat
  • 80 ml apă (cantitatea exactă se schimbă în funcție de umiditatea din bucătărie; aluatul trebuie să fie foarte moale, dar să nu se lipească de bolul de amestecare)
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Folosind mixerul electric cu accesoriul pentru aluat, se amestecă mai întâi făina, oul, sarea, praful de copt, laptele și untul înmuiat împreună la viteză minimă. Apoi se adaugă încet apa, puțin câte puțin. S-ar putea să fie nevoie de mai mult sau mai puțin, în funcție de umiditatea din bucătărie.

Se frământă aluatul timp de 15 minute. Trebuie să fie lipicios, dar să nu se lipească de părțile laterale ale vasului. Se acoperă aluatul și se lasă să se odihnească timp de 30 de minute. După aceea se frământă aluatul încă 5-10 minute.

Pe o suprafață curată, ușor înfăinată, se modelează aluatul într-o formă de pâine lungă și plată, de aproximativ 0,5 cm grosime și 10 cm lățime. Se așează în centrul unei bucăți mari de folie de plastic. Se înfășoară aluatul, baăând cele două capete ale plasticului sub pâine, acoperindu-l complet. Se dă la frigider peste noapte.

Dimineața se scoate aluatul și se lasă pe blat învelit 1-3 ore până când revine complet la temperatura camerei și este foarte moale la atingere. Acest pas este critic și poate dura mai mult în lunile mai reci. Dacă nu este lăsat să revină la temperatura camerei, nu se va prăji corect.

Se pregătește uleiul pentru prăjit în wok la foc mediu. Între timp aluatul moale și scos din folie se pune pe o suprafață ușor înfăinată. Se pune puțină făină și pe partea superioară a aluatului. Apoi, se taie în fâșii lățime de 2,5 cm. Apoi se stivuiesc două câte două și se apasă în centru, pe lungime, cu un bețișor. Se țin cele două capete ale fiecărei bucăți și se întinde ușor aluatul până ajunge la o lungime de aproximativ 23 cm.

Odată ce uleiul s-a încins, se pune grijă aluatul întins în ulei. Cu un bețișor se rulează rapid aluatul într-o mișcare continuă timp de aproximativ un minut. Youtiao este gata odată ce devin maro auriu deschis. Se repetă procesul cu tot aluatul.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porție de porridge cu fulgi de cereale și căpșuni
Porridge cu fulgi de cereale și căpșuni. Rețeta unui mic dejun sănătos
Porridge cu fulgi de cereale și căpșuni. Rețeta unui mic dejun sănătos
Femeie punând unt preparat în casă pe felii de pâine
Galerie foto
Unt preparat în casă. Două metode simple de pregătire
Unt preparat în casă. Două metode simple de pregătire
rețete sofisticate pentru mic dejun
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Castraveți murați crocanți în saramură
23 noiembrie, 05:49
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
varza murata si zeama de varza
22 noiembrie, 06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
22 noiembrie, 05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură cu banane și cocos
22 noiembrie, 05:31
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
închide