5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță

În fiecare țară există rețete de mic dejun specifice care reflectă cultura locală, tipul de ingrediente pe care le găsești pe piață și stilul de viață din respectivul loc. Am făcut pentru tine o listă cu preparate pentru un mic dejun din diverse zone ale lumii. Descoperă și tu 5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Află ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță.

rețete de mic dejun puse pe o masă de o femeie
Prima masă a zilei reflectă stilul de viață al unei țări / Shutterstock

În unele țări la micul dejun se consumă preparate bogate, cu multe ingrediente. Majoritatea folosesc ingrediente locale și au o istorie bogată în bucătăriile din zonele respective. Odată ce oamenii au început să călătorească mai mult preparatele au ajuns să fie cunoscute în întreaga lume.

Iată 5 rețete de mic mic dejun pe care să le încerci când vrei ceva mai special.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Shakshuka (Nordul Africii)

Numele felului de mâncare, shakshuka, înseamnă în esență „totul amestecat” și acest lucru este adevărat. Originea sa este fie din Yemen, fie din Tunis.

Shakshuka servit într-un bol negru
Shakshuka este foarte popular în Israel / Shutterstock

Se prepară din ouă gătite în sos de roșii și ardei, uneori cu ceapă, alte ierburi sau brânză și este de obicei servit în tigaia în care a fost gătit, împreună cu câteva pâine.

Este una dintre acele rețete de mic dejun pe care o poți face în zilele în care ai mai mult timp la dispoziție.

Ingrediente

  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 2 ardei verzi tocați
  • 1 ceapă mare tocată
  • 3 căței de usturoi tocați
  • 1½ linguriță de paprika
  • ½ linguriță de chimen
  • ¼ de linguriță fulgi de ardei roșu
  • 800 g roșii tocate
  • 120 ml sos de roșii
  • sare
  • piper
  • 6 ouă mari
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

Într-o tigaie mare, se încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ardeiul gras și ceapa tocată și se gătesc până când ceapa devine translucidă, aproximativ 5 minute. Apoi se pun usturoiul tocat, paprika, chimenul și fulgii de ardei roșu și se mai lasă încă un minut.

Se amestecă roșiile tocate și sosul de roșii și se lasă să fiarbă la foc mediu timp de 5-7 minute până când începe să se îngroașe. Se adaugă sare și piper după gust.

Se fac șase găuri folosind o lingură și apoi se sparg ouăle în fiecare dintre ele. Se pune capacul și se mai lasă 5-8 minute. Se ornează cu pătrunjel.

Mic dejun englezesc (Marea Britanie)

Ideea micului dejun englezesc ca fel de mâncare național, începe încă din secolele XIV-XV în casele nobilității engleze.

Aceștia erau recunoscuți pentru faptul că făceau o sărbătoare din prima masă a zilei. Respectau vechea tradiție anglo-saxonă a ospitalității, când oamenii obișnuiau să ofere micul-dejun copios și complet oaspeților care le treceau pragul, prietenii, rudele și vecinii. 

Micul dejun englezesc pus pe un blat negru
Micul dejun englezesc este foarte bogat și consistent / Shutterstock

Le plăcea să se răsfețe cu „mic dejun englezesc complet” înainte de a ieși la vânătoare, înainte de o călătorie lungă, în dimineața după petrecerile lor obișnuite și, de asemenea, atunci când îi întâmpinau pe noii sosiți la proprietate.

Ingrediente

  • 1 conservă de fasole
  • 4  cârnați 
  • 4 felii de bacon 
  • 4 felii de sângerete
  • 250 g ciuperci tăiate felii
  • 2 roșii mici tăiate pe jumătate
  • 4 felii de pâine
  • 4 ouă

Mod de preparare

Se pune pe foc la foc mediu fasolea și se lasă să se încălzească. Se gătesc cârnații la foc mediu până când se rumenesc. Se scot și în aceeași tigaie se pune baconul și se lasă 2-3 minute pe fiecare parte. Se scot și se pun feliile de sângerete și se lasă și ele 3-4 minute pe fiecare parte.

Într-o altă tigaie se încinge puțin ulei și se călesc ciupercile până se rumenesc și se caramelizează. Se scot din tigaie, apoi se pun roșiile și se lasă puțin pe partea tăiată. Se scot și se asezonează cu sare și piper.

Se șterge tigaia și se încălzește puțin ulei. Se prăjește pâinea până devine aurie pe fiecare parte. Se scoate și se lasă deoparte. La final, se prăjesc ouăle. Se pun toate componentele în farfurie și se servesc imediat.

Omletă Denver (SUA)

Omleta Denver se servește la micul dejun, dar poate fi la fel de bine o cină alături de cartofi prăjiți sau pâine prăjită. La început a fost un simplu sandvici, însă cu timpul rețeta a fost schimbată și a devenit la forma actuală. Acest preparat se află pe lista cu 5 rețete de mic dejun din întreaga lume.

Omleta Denver pe o farfurie albă
Omleta Denver se poate servi în orice parte a zilei / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 ouă mari
  • 30 g unt
  • 110 g șuncă afumată tăiată cubulețe
  • 1 ceapă tăiată cubulețe
  • 1 ardei gras verde tăiat cubulețe
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 80 g brânză Cheddar mărunțită
  • 1 praf de piper cayenne

Mod de preparare

Se bat ouăle într-un castron mic până când se combină. Se topește untul într-o tigaie la foc mediu. Se adaugă șunca, ceapa și ardeiul gras. Se asezonează cu sare și piper. Se amestecă până când ceapa se înmoaie și șunca începe să se caramelizeze, aproximativ 5 minute.

Se dă focul mai mic și se pun ouăle. Se amestecă cu o spatulă în timp ce se agită tigaia pentru ca ingredientele să fie distribuite uniform. Se trece rapid spatula de-a lungul marginilor omletei. Se presară brânză cheddar și piper cayenne deasupra.

Se gătesc agitând tigaia din când în când, până când blatul este încă umed, dar nu curge, aproximativ 5 minute. Se folosește o spatulă pentru a împături omleta în jumătate și se transferă pe o farfurie.

Misto Quente (Brazilia)

Misto Quente este un sandviș destul de simplu care se servește în casele din Brazilia, chiar și în localuri. Este asemănător cu Croque monsieur, preparatul specific franțuzesc.

Misto Quente pe un tocător de lemn
Misto Quente se servește cu o cană de cafea sau cu ceai / Shutterstock

Este una dintre acele rețete de mic dejun pe care o poți face des pentru că nu necesită mult timp.

Ingrediente

  • 2 felii de pâine
  • 2 linguri de maioneză
  • 2 felii de brânză mozzarella
  • 2 felii de șuncă crudă

Mod de preparare

Se întinde maioneza pe suprafața interioară a feliilor de pâine. Se încinge o tigaie la foc mic, se pun feliile în tigaie cu partea de maioneză în jos.

Se aranjează feliile de mozzarella și șuncă și se acoperă cu cealaltă felie de pâine, lăsând maioneza în sus. Se întoarce sandvișul și se mai lasă încă 2 minute sau până când brânza se topește. Se ia de pe foc și se servește cald.

Youtiao (China)

Youtiao este unul dintre cele mai populare preparate pentru micul dejun din China. Datează din timpul dinastiei Song când liderul Qin Gui, sub influența soției sale, l-a executat pe un general pe nume Yue Fei, care era iubit de oameni.

Youtiao lângă un sos special
Youtiao are în spate o poveste dramatică / Shutterstock

În semn de protest, un bucătar a făcut din aluat o pereche care au fost modelate astfel încât să semene cu ființele umane (liderul și soția sa) și le-a prăjit simbolic în ulei încins. Acest preparat se află pe lista cu 5 rețete de mic dejun din întreaga lume.

Așa și-a primit porecla youtiao – you zha gui, tradus prin ”fantome prăjite”. Face parte din categoria de rețete de mic-dejun care necesită timp, dar merită tot efortul.

Ingrediente

  • 500 g  făină universală
  • 1 ou
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1½ linguriță de praf de copt
  • 1 lingură de lapte
  • 2 linguri de unt nesărat înmuiat
  • 80 ml apă (cantitatea exactă se schimbă în funcție de umiditatea din bucătărie; aluatul trebuie să fie foarte moale, dar să nu se lipească de bolul de amestecare)
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Folosind mixerul electric cu accesoriul pentru aluat, se amestecă mai întâi făina, oul, sarea, praful de copt, laptele și untul înmuiat împreună la viteză minimă. Apoi se adaugă încet apa, puțin câte puțin. S-ar putea să fie nevoie de mai mult sau mai puțin, în funcție de umiditatea din bucătărie.

Se frământă aluatul timp de 15 minute. Trebuie să fie lipicios, dar să nu se lipească de părțile laterale ale vasului. Se acoperă aluatul și se lasă să se odihnească timp de 30 de minute. După aceea se frământă aluatul încă 5-10 minute.

Pe o suprafață curată, ușor înfăinată, se modelează aluatul într-o formă de pâine lungă și plată, de aproximativ 0,5 cm grosime și 10 cm lățime. Se așează în centrul unei bucăți mari de folie de plastic. Se înfășoară aluatul, baăând cele două capete ale plasticului sub pâine, acoperindu-l complet. Se dă la frigider peste noapte.

Dimineața se scoate aluatul și se lasă pe blat învelit 1-3 ore până când revine complet la temperatura camerei și este foarte moale la atingere. Acest pas este critic și poate dura mai mult în lunile mai reci. Dacă nu este lăsat să revină la temperatura camerei, nu se va prăji corect.

Se pregătește uleiul pentru prăjit în wok la foc mediu. Între timp aluatul moale și scos din folie se pune pe o suprafață ușor înfăinată. Se pune puțină făină și pe partea superioară a aluatului. Apoi, se taie în fâșii lățime de 2,5 cm. Apoi se stivuiesc două câte două și se apasă în centru, pe lungime, cu un bețișor. Se țin cele două capete ale fiecărei bucăți și se întinde ușor aluatul până ajunge la o lungime de aproximativ 23 cm.

Odată ce uleiul s-a încins, se pune grijă aluatul întins în ulei. Cu un bețișor se rulează rapid aluatul într-o mișcare continuă timp de aproximativ un minut. Youtiao este gata odată ce devin maro auriu deschis. Se repetă procesul cu tot aluatul.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune porționată pe platou
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Cremă de ciocolată și cafea în bol
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos pe un suport rustic de lemn
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone în bol
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Femeie punând unt preparat în casă pe felii de pâine
Galerie foto
Unt preparat în casă. Două metode simple de pregătire
Unt preparat în casă. Două metode simple de pregătire
rețete sofisticate pentru mic dejun
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
castronele cu fructe proaspete și borcane cu iaurt și fructe mărunțite
5 rețete de mic dejun pe care le poți prepara de seara
5 rețete de mic dejun pe care le poți prepara de seara
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mazăre congelată sau la borcan ilustrată într-un colaj cu două poze
06:52
Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești
supa crema de ciuperci servită într-un bol negru
06:48
Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști
Glazură de cafea și ciocolată deasupra unui tort porționat
05:25
Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate
plăcintă din fulgi de ovăz
11 decembrie, 05:49
Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun
mânare de mazăre fără carne pusă într-o farfurie albă
11 decembrie, 05:19
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post
cel mai bun aluat pentru plăcinte pus într-o formă specială
11 decembrie, 05:10
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat
Femeie întinzând glazură oglindă colorată peste tort
10 decembrie, 06:56
Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase
Paste cremoase cu sos de dovleac
10 decembrie, 05:33
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Caviar servit pe blinii, cu sos de smântână. Un aperitiv elegant
Caviar servit pe blinii, cu sos de smântână. Un aperitiv elegant
Caviar servit pe blinii, cu sos de smântână. Un aperitiv elegant
Zonele lovite de ninsori şi viscol. Iarna pune stăpânire pe 15 judeţe din ţară
Zonele lovite de ninsori şi viscol. Iarna pune stăpânire pe 15 judeţe din ţară
Zonele lovite de ninsori şi viscol. Iarna pune stăpânire pe 15 judeţe din ţară
„Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea!” Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: „Era pe şantier şi a venit de urgenţă acasă!”
„Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea!” Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: „Era pe şantier şi a venit de urgenţă acasă!”
„Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea!” Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: „Era pe şantier şi a venit de urgenţă acasă!”
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Elizabeth Gutiérrez își surprinde fanii cu o nouă intervenție chirurgicală. Ce schimbări a făcut vedeta
Elizabeth Gutiérrez își surprinde fanii cu o nouă intervenție chirurgicală. Ce schimbări a făcut vedeta
Elizabeth Gutiérrez își surprinde fanii cu o nouă intervenție chirurgicală. Ce schimbări a făcut vedeta
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an
Cotlet de porc cu legume la cuptor
Cotlet de porc cu legume la cuptor
Cotlet de porc cu legume la cuptor
Cum să-i înveți pe copii să fie recunoscători în perioada sărbătorilor
Cum să-i înveți pe copii să fie recunoscători în perioada sărbătorilor
Cum să-i înveți pe copii să fie recunoscători în perioada sărbătorilor
50 Cent l-a criticat pe Jay-Z într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă. Rapperul a fost acuzat recent de viol
50 Cent l-a criticat pe Jay-Z într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă. Rapperul a fost acuzat recent de viol
50 Cent l-a criticat pe Jay-Z într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă. Rapperul a fost acuzat recent de viol
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
fresh
Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat

Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase

Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase

Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece

Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
închide