Unt preparat în casă. Două metode simple de pregătire

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă obișnuiești să consumi unt la micul dejun sau să îl folosești în diferite preparate, îl poți prepara cu ușurință și în casă. Îți oferim mai jos o rețetă de unt preparat în casă și două metode simple de preparare.

Femeie punând unt preparat în casă pe felii de pâine
Galerie foto

Galerie foto

Untul este unul dintre alimentele consumate la micul dejun / Shutterstock

Rețeta untului de casă este foarte veche. O preparau bunicile și străbunicile din mediul rural, pentru că laptele de vacă, de oaie sau chiar de capră era nelipsit în gospodăriile rurale. Laptele se consuma atât proaspăt, cât și transformat în iaurt, brânză sau unt. Produsele respective erau și gustoase, dar și foarte sănătoase, fiind preparate din lapte natural, nediluat sau nedegresat.

Câteva dintre proprietățile untului

Untul conține o mulțime de nutrienți, dar și grăsimi saturate, esențiale pentru sănătatea organismului. Este bogat în vitamine liposolubile, precum vitamina A, D, E și K.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vitamina A este importantă în special pentru sănătatea ochilor, dar și pentru întărirea sistemului imunitar. Vitamina D este importantă pentru fixarea calciului acolo unde este nevoie de el. Vitamina E este esențială pentru sănătatea pielii, iar vitamina K este are rol în menținerea sănătății vaselor sanguine.

Citește și

În conținutul untului se găsesc și minerale, necesare unui organism sănătos.

Untul de casă poate fi preparat în două variante: din lapte proaspăt, nedegresat sau din smântână grasă pentru frișcă.

Descoperă și cea mai simplă rețetă pentru brânză ricotta făcută în casă.

Cum faci unt preparat în casă din lapte proaspăt

Dacă prepari pentru prima dată unt, începe cu doi litri de lapte. Amestecă într-o cratiță un litru de lapte fiert cu un litru de lapte nefiert. Apoi lasă cratița cu amestecul de lapte la temperatura camerei pentru 24 de ore sau până când acesta capătă textura ca a iaurtului.

Acesta este de fapt laptele prins. La suprafața laptelui prins se formează un strat generos de grăsime. Această grăsime este smântâna naturală. Poți opta pentru a separa smântâna și a prepara din ea untul. Însă poți opta pentru a prepara untul amestecând laptele cu smântâna.

Prin amestecarea intensă, folosind un mixer sau blenderul, untul se va ridica la suprafață. Separă untul cu o spumieră și pune-l într-un bol sau într-un borcan. Laptele rămas în cratiță este laptele bătut, bun de băut la una dintre mesele zilei.

Untul din bol sau din borcan mai necesită puțină amestecare, pentru aproximativ 10-15 minute. Vei observa că va rezulta puțin lichid, pe care îl vei îndepărta. Acesta este zerul care nu se aruncă. Poate fi folosit la supe și ciorbe, dar și la aluaturi sau alte preparate.

După formare, pune untul într-o sită foarte deasă și trece-l pin apă rece pentru a elimina tot zerul. Apoi îl poți folosi proaspăt sau îl poți păstra în frigider, în borcan cu capac sau caserolă cu capac.

Descoperă și o rețetă de biscuiți aperitiv cu unt și brânză.

Cum faci unt preparat în casă din smântână pentru frișcă

Aceasta este cea mai simplă și mai rapidă metodă de a face unt de casă. Smântâna se ține la temperatura camerei timp de cel puțin o oră. Apoi o amesteci cu mixerul până când obții o frișcă tăiată, adică și cremă, dar și lichid.

Scurge lichidul și continuă amestecarea, scurgându-l de câte ori se formează. La un moment dat nu se va mai forma lichid și atunci poți pune untul într-o sită deasă. Trece-l prin apă rece, ca și la pasul anterior, pentru a elimina tot zerul. Depozitează-l într-un borcan cu capac sau o caserolă cu capac.

Poți depozita untul și la congelator, în cantități mai mici.

Descoperă și 12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie.

Citește și
Unt porționat pe o hîrtie
Galerie foto

Galerie foto

Unt preparat în casă din smântână pentru frișcă în bol
Femeie punând unt preparat în casă pe felii de pâine
+0
CELE MAI CITITE
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porție de porridge cu fulgi de cereale și căpșuni
Porridge cu fulgi de cereale și căpșuni. Rețeta unui mic dejun sănătos
Porridge cu fulgi de cereale și căpșuni. Rețeta unui mic dejun sănătos
Mai multe cupe de înghețată de casă cu frișcă
Galerie foto
Cum să faci înghețată de casă cu frișcă. Rețeta delicioasă de desert de vară
Cum să faci înghețată de casă cu frișcă. Rețeta delicioasă de desert de vară
Choux-uri cu vanilie și frișcă pe un platou
Galerie foto
Choux à la crème cu vanilie și frișcă. Un desert delicios și elegant
Choux à la crème cu vanilie și frișcă. Un desert delicios și elegant
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
25 noiembrie, 05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Explozie într-un bloc din Buftea: 6 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 6 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 6 victime. Există risc de prăbuşire
Afacerile din care a făcut avere milionarul român care şi-a susţinut lucrarea de licenţă la 43 de ani
Afacerile din care a făcut avere milionarul român care şi-a susţinut lucrarea de licenţă la 43 de ani
Afacerile din care a făcut avere milionarul român care şi-a susţinut lucrarea de licenţă la 43 de ani
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
închide