6 rețete de ciorbă de post gustoase și pline de vitamine de care să te bucuri la prânz sau cină

Sărmăluțe, tocănițe sau salate – toate își găsesc locul în meniul de post, dar nimic nu se compară cu o ciorbă fierbinte, sățioasă și plină de vitamine. Fie că este acră sau dulce, bogată în legume sau simplă, ciorba de post este o soluție perfectă pentru zilele în care vrei ceva reconfortant, fără ingrediente de origine animală.

Mai multe boluri cu ciorbă de post, așezate împreună pe o masă
Galerie foto

Galerie foto

Ciorbele de post sunt bogate în legume care aduc vitamine și minerale / Shutterstock

Gătitul unei ciorbe de post nu înseamnă compromis la gust sau consistență. Folosirea legumelor de sezon, a condimentelor aromate și a ingredientelor precum fasolea, lintea sau cartofii ajută la obținerea unei supe hrănitoare și echilibrate.

Borșul, zeama de lămâie sau oțetul sunt aliați de nădejde pentru a adăuga prospețime și savoare, iar verdețurile proaspete completează perfect orice rețetă.

Din bucătăria tradițională românească până la influențele orientale, opțiunile pentru ciorbe de post sunt nelimitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ciorba de legume clasică, ciorba de fasole boabe cu tarhon sau varianta mai exotică de ciorbă de linte cu lămâie sunt doar câteva exemple ce demonstrează cât de variate pot fi preparatele de post.

6 rețete de ciorbă de post gustoase și pline de vitamine

Alegerea unor ingrediente simple, dar de calitate, și respectarea unui timp de gătire optim transformă fiecare ciorbă într-un preparat plin de savoare, ideal pentru o alimentație echilibrată.

Ciorbă de legume acră

Această ciorbă este ideală pentru toate anotimpurile, oferind o sursă bogată de vitamine și fibre, fiind în același timp ușor de digerat. Se poate servi simplă sau cu smântână și verdeață proaspătă, aducând un plus de savoare și prospețime.

Un bol cu ciorbă de legume de post
Se poate servi simplă sau cu smântână și verdeață proaspătă / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 l apă
  • 50 ml ulei
  • 2 cartofi
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 100 g fasole verde
  • 1 roșie
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 200 ml borș sau zeamă de lămâie
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare după gust
  • piper după gust.

Mod de preparare

Ceapa, morcovul și ardeiul se toacă și se călesc ușor ulei și puțină apă. Se adaugă cartofii tăiați cuburi, fasolea verde și roșia tocată.

Se completează cu apă și se lasă să fiarbă la foc mic.

După 20 de minute, se adaugă pasta de tomate și borșul, apoi se mai fierbe 5 minute.

Se condimentează cu sare și piper și se presară pătrunjel proaspăt înainte de servire.

Ciorbă de fasole boabe cu tarhon

Pentru un plus de savoare, ciorba poate fi acrită cu oțet sau zeamă de lămâie și servită cu smântână și pâine proaspătă. Este o alegere excelentă pentru zilele reci, fiind sățioasă, hrănitoare și bogată în proteine vegetale.

Un bol cu ciorbă de fasole de post
Este o alegere excelentă pentru zilele reci / Shutterstock

Ingrediente

  • 300 g fasole albă uscată
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1 roșie
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 1 linguriță de tarhon uscat
  • 2 linguri de ulei
  • 2 l apă
  • sare
  • piper.

Mod de preparare

Fasolea se lasă la înmuiat peste noapte, apoi se fierbe în apă curată, schimbând apa de două ori.

Ceapa, morcovul și ardeiul se spală, se curăță și se toacă mărunt. Apoi se călesc în ulei. După ce s-au înmuiat se adaugă fasolea fiartă, pasta de tomate și roșia tocată.

Se completează cu apă și se lasă la fiert 15 minute.

Se condimentează cu tarhon, sare și piper, apoi se servește cu pâine proaspătă.

Ciorbă de varză cu mărar

Este o ciorbă ușoară, dar sățioasă, ideală pentru o alimentație echilibrată, mai ales în perioadele de post sau pentru cei care preferă preparatele simple și sănătoase.

Un bol cu ciorbă de varză de post
Este o ciorbă ușoară, dar sățioasă, ideală pentru o alimentație echilibrată / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 varză mică
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1 roșie
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 legătură de mărar
  • 2 linguri de ulei
  • 2 l apă
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

Varza se toacă mărunt. Ceapa, morcovul și ardeiul se spală, curăță și apoi se toacă mărunt. Apoi se călesc în ulei la foc mediu. Când s-au înmuiat se adaugă varza și roșia tocată, apoi se completează cu apă. Se amestecă. Se lasă la fiert 20 de minute.

După aceea se adaugă pasta de tomate și cimbrul, apoi se mai fierbe 10 minute.

Se condimentează și se presară mărar proaspăt tocat.

Citește și

Ciorbă de cartofi cu leuștean

Ciorba de cartofi cu leuștean este ideală atât în perioadele de post, cât și ca o masă ușoară și hrănitoare, servită simplă sau cu smântână și ardei iute.

Un bol cu ciorbă de cartofi de post
Ciorba de cartofi cu leuștean este ideală atât în perioadele de post / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 cartofi
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1 roșie
  • 200 ml borș
  • 1 legătură de leuștean
  • 2 linguri de ulei
  • 2 l apă
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

Ceapa, morcovul și ardeiul se spală, se curăță și se taie mărunt. Apoi se pun într-o tigaie cu ulei și se călesc ușor. Apoi se adaugă cartofii tăiați cuburi și roșia tocată. Se amestecă și se completează cu apă. Se lasă la fiert 20 de minute cu capacul pus.

Se adaugă borșul și se mai fierbe ciorba încă 5 minute.

Se condimentează și se adaugă leușteanul proaspăt.

Ciorbă de linte cu lămâie

Este o rețetă hrănitoare, bogată în proteine vegetale și fibre, ideală pentru un prânz sățios și sănătos. Se servește simplă sau cu iaurt și verdeață proaspătă.

Un bol cu ciorbă de linte de post
Se servește simplă sau cu iaurt și verdeață proaspătă / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g linte roșie
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 1 roșie
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • zeama de la 1 lămâie
  • 2 l apă
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

Ceapa, morcovul și ardeiul se spală, se curăță și se toacă mărunt. Se călesc în ulei de măsline, apoi se adaugă lintea spălată și roșia tocată.

După ce legumele s-au înmuiat se completează cu apă și se lasă la fiert 20 de minute.

Se condimentează cu chimion, boia, sare și piper, apoi se adaugă zeama de lămâie. Se mai lasă 5 minute.

Se servește fierbinte, cu pătrunjel proaspăt.

Ciorbă de sfeclă roșie

Ciorba de sfeclă roșie este bogată în antioxidanți și vitamine, fiind ideală pentru susținerea imunității și a sănătății cardiovasculare. Se servește caldă, cu smântână și verdeață proaspătă, precum pătrunjel sau mărar, pentru un plus de prospețime și aromă.

Un bol cu ciorbă de sfeclă roșie
Se servește caldă, cu smântână și verdeață proaspătă, precum pătrunjel sau mărar / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 sfecle roșii
  • 1 cartof
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 1 linguriță de oțet de mere
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2 linguri de ulei
  • 2 l apă
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

Sfecla se spală, se curăță și se dă pe răzătoare. Ceapa, morcovul și ardeiul se spală, se curăță și se toacă mărunt. Apoi se pun împreună cu sfecla într-o tigaie cu ulei și se călesc.

După ce s-au înmuiat, se adaugă cartofii tăiați cuburi, pasta de tomate și apa.

Se fierbe ciorba 30 de minute, apoi se adaugă oțetul pentru a intensifica gustul sfeclei.

Se condimentează și se presară pătrunjel tocat.

Citește și
Mai multe boluri cu ciorbă de post, așezate împreună pe o masă
Galerie foto

Galerie foto

Un bol cu ciorbă de legume de post
Un bol cu ciorbă de fasole de post
Un bol cu ciorbă de varză de post
+4
CELE MAI CITITE
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjituri de post fără coacere, într-un colaj
Galerie foto
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Fasole verde scăzută ardelenească, într-un recipient metalic, alături de un capac și alte legume așezate pe o masă
Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros
Fasole verde scăzută ardelenească. Pașii de urmat pentru un gust savuros
Dulciuri de post uşor de făcut
Galerie foto
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
11 septembrie, 09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
11 septembrie, 05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
10 septembrie, 08:48
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb, decorată cu verdeață
10 septembrie, 08:24
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin, potrivit experților
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin, potrivit experților
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin, potrivit experților
Era desfoliată toată faţa. A dat nas în nas cu ursul lânga casă. Lupta cu el l-a băgat în spital
"Era desfoliată toată faţa". A dat nas în nas cu ursul lânga casă. Lupta cu el l-a băgat în spital
"Era desfoliată toată faţa". A dat nas în nas cu ursul lânga casă. Lupta cu el l-a băgat în spital
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Ispita Marcel din sezonul 8 Insula Iubirii nu mai arată deloc așa cum îl știai. La ce schimbare de look a apelat
Ispita Marcel din sezonul 8 Insula Iubirii nu mai arată deloc așa cum îl știai. La ce schimbare de look a apelat
Ispita Marcel din sezonul 8 Insula Iubirii nu mai arată deloc așa cum îl știai. La ce schimbare de look a apelat
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
închide