12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Idei care îți vor transforma preparatele în delicatese
Smântâna nu ar trebui să îți lipsească din frigider. Este un ingredient versatil pe care îl poți folosi atât pentru preparate sărate, cât și dulci. Se potrivește în aproape orice combinație și este destul de ușor de integrat în mâncare. Sunt atât de multe moduri de a folosi smântâna în bucătărie încât o să rămâi surprinsă. Descoperă cum o poți integra în preparatele tale.
Smântâna se obține din lapte, așa încât trebuie să ai grijă cum o păstrezi. Trebuie să stea la rece, acoperită pentru că are tendința de a absorbi alte mirosuri din frigider. Păstrată în condiții optime poate rezista până la 3 săptămâni.
Smântâna este folosită în preparatele dulci, dar și în preparatele sărate. Poate adăuga un gust desfăvârșit preparatelor tale dacă este folosită așa cum trebuie.
Moduri de a folosi smântâna în bucătărie
Smântâna este un ingredient care nu ar trebui să lipsească din bucătăria unei gospodine. Aceasta se folosește în multe preparate rapide și delicioase. Smântâna este un ingredient care poate schimba radical gustul unui preparat.
Ajută la frăgezirea aluatului
Grăsimea joacă un rol esențial în deserturile care au nevoie de aluat frământat, iar folosirea smântânii este întotdeauna o idee bună.
250 g de smântână integrală conțin 44,5 g de grăsime, dar la fel de bine poți pune și smântână cu un conținut redus de grăsimi.
Nu trebuie sa te temi că desertul tău va avea note de acru din cauză că ai pus smântână. Aceasta se va integra foarte bine cu restul ingredientelor și în urma tratamentului termic va rămâne doar gustul dulce.
Face omleta mai pufoasă
Dacă îți place să ai la micul dejun o omletă pufoasă și aerată nu ezita să pui în compoziție și o lingură generoasă de smântână. Ideal este să folosești un sortiment care are peste 18% grăsime.
Smântâna poate fi pusă atunci când bați ouăle înainte de a le pune în tigaie sau în timpul preparării. Orice ai alege trebuie să ai grijă că temperatura să nu fie prea ridicată pentru că smântâna să nu se închege.
Combină smântâna cu caviarul
Smântâna se potrivește atât în rețete simple și ieftine, cât și în preparate rafinate și costisitoare. Încearcă să o amesteci cu caviarul, pentru că aroma ei dulce-acrisoară se îmbină perfect cu gustul puternic al icrelor de sturion.
Echilibrează preparatele picante
Deși nu este un ingredient tradițional al bucătăriei mexicane, smântâna a fost folosită în ultimii ani in multe dintre preparate. Se îmbină foarte bine cu condimentele autentice ale acestei zone, în special cu chili.
Îmbogățește supele și ciorbele
Smântâna se potrivește în foarte multe tipuri de supe și ciorbe, și de legume, dar și cu carne. Se poate folosi și smântâna pentru gătit care este mai dulce, dar și cea fermentată.
Pentru supele cremă indicată este cea pentru gătit, cu o cantitate cât mai mare de grăsime, în schimb ce pentru ciorbe se potrivește mai bine smântâna fermentată.
Poate fi sos în salate
Poți pune smântână simplă ca sos în salate, dar o poți combina cu alte ingrediente pentru a obține un dressing cremos. Este compatibilă cu oțet, cu ulei de măsline, cu usturoiul, anșoa, pătrunjel, mărar, ceapă verde sau tarhon.
Sosurile pe bază de smântână se potrivesc foarte bine cu salatele de cartofi, cărora le dau o aromă mai puternică și o textură fină.
De asemenea, poate fi un sos cu care să servești gustări din crudități, biscuiți, cartofi prăjiți sau diferite preparate din carne. Poate înlocui cu succes maioneza sau alte sosuri pe care le foloseai de obicei.
Poate îngroșa sosul tartar
Dacă adori să mănânci fructe de mare, cu siguranță ai încercat sosul tartar alături de pește, creveți sau calamari.
Atunci când îl prepari acasă poți înlocui maioneza care intră în compoziția acestui sos cu smântână și vei obține un preparat la fel de gustos și de cremos, dar cu note ușor acrișoare.
Este baza perfectă pentru frișcă
Frișca se obține din smântână dulce, însă poți să adaugi și o lingură din smântână fermentată. Poți încerca acest truc mai ales dacă nu îți plac deserturile care sunt foarte dulci.
Nu va fi ușor să obții o frișcă fermă, dar va merita efortul. Nu doar că gustul va fi mai temperat, dar vei avea și o frișcă mai vâscoasă și cu mai mult volum.
Dă gust umpluturilor pentru plăcintă
Smântâna este un ingredient valoros în aproape toate preparatele care necesită coacere, fie că sunt dulci sau sărate. Nu doar în aluat are un rol important, ci și în umplutură.
Punând câteva linguri de smântână vei avea o compoziție mai bogată și mai fină atât pentru deserturi, cât și pentru produse de patiserie.
Se folosește în aluatul de prăjituri
Dacă îți plac prăjiturile cu aluat moale atunci trebuie neapărat să folosești smântâna. Grăsimea le va frăgezi, va spori aroma, iar după coacere vor rezista mult mai mult timp fără să se întărească.
Este secretul unui piure moale
Data viitoare când faci piure de cartofi pune 1-2 linguri de smântână fermentată și vei vedea diferența. Va fi mult mai pufos și poate înlocui chiar și untul.
Smântâna are mai multă apă ceea ce face ca și piureul să fie la final mai aerat. Trebuie să îl amesteci cu un tel pentru ca textura să fie cea ce pe care o cauți.
Dă volum cremelor pentru prăjituri
Poți să cumperi crema pentru prăjituri de la magazin gata făcută sau sub formă de premix sau o poți prepara tu în casă.
Dacă ai timp să faci acest lucru atunci nu ezita să pui și o lingură de smântână fermentată. Va echilibra gustul de dulce și îi va da mai multă consistență.