12 moduri de a folosi smântâna în bucătărie. Idei care îți vor transforma preparatele în delicatese

Smântâna nu ar trebui să îți lipsească din frigider. Este un ingredient versatil pe care îl poți folosi atât pentru preparate sărate, cât și dulci. Se potrivește în aproape orice combinație și este destul de ușor de integrat în mâncare. Sunt atât de multe moduri de a folosi smântâna în bucătărie încât o să rămâi surprinsă. Descoperă cum o poți integra în preparatele tale.

Un bol transparent plin cu smântână
Smântâna poate fi folosite în aluaturi, supe, salate / Shutterstock

Smântâna se obține din lapte, așa încât trebuie să ai grijă cum o păstrezi. Trebuie să stea la rece, acoperită pentru că are tendința de a absorbi alte mirosuri din frigider. Păstrată în condiții optime poate rezista până la 3 săptămâni. 

Smântâna este folosită în preparatele dulci, dar și în preparatele sărate. Poate adăuga un gust desfăvârșit preparatelor tale dacă este folosită așa cum trebuie.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Moduri de a folosi smântâna în bucătărie

Smântâna este un ingredient care nu ar trebui să lipsească din bucătăria unei gospodine. Aceasta se folosește în multe preparate rapide și delicioase. Smântâna este un ingredient care poate schimba radical gustul unui preparat.

Ajută la frăgezirea aluatului

Grăsimea joacă un rol esențial în deserturile care au nevoie de aluat frământat, iar folosirea smântânii este întotdeauna o idee bună. 

250 g de smântână integrală conțin 44,5 g de grăsime, dar la fel de bine poți pune și smântână cu un conținut redus de grăsimi.

Nu trebuie sa te temi că desertul tău va avea note de acru din cauză că ai pus smântână. Aceasta se va integra foarte bine cu restul ingredientelor și în urma tratamentului termic va rămâne doar gustul dulce. 

Face omleta mai pufoasă

Dacă îți place să ai la micul dejun o omletă pufoasă și aerată nu ezita să pui în compoziție și o lingură generoasă de smântână. Ideal este să folosești un sortiment care are peste 18% grăsime.

Smântâna poate fi pusă atunci când bați ouăle înainte de a le pune în tigaie sau în timpul preparării. Orice ai alege trebuie să ai grijă că temperatura să nu fie prea ridicată pentru că smântâna să nu se închege. 

Combină smântâna cu caviarul

Smântâna se potrivește atât în rețete simple și ieftine, cât și în preparate rafinate și costisitoare. Încearcă să o amesteci cu caviarul, pentru că aroma ei dulce-acrisoară se îmbină perfect cu gustul puternic al icrelor de sturion. 

Echilibrează preparatele picante

Deși nu este un ingredient tradițional al bucătăriei mexicane, smântâna a fost folosită în ultimii ani in multe dintre preparate. Se îmbină foarte bine cu condimentele autentice ale acestei zone, în special cu chili. 

Îmbogățește supele și ciorbele

Smântâna se potrivește în foarte multe tipuri de supe și ciorbe, și de legume, dar și cu carne. Se poate folosi și smântâna pentru gătit care este mai dulce, dar și cea fermentată.

Pentru supele cremă indicată este cea pentru gătit, cu o cantitate cât mai mare de grăsime, în schimb ce pentru ciorbe se potrivește mai bine smântâna fermentată. 

Poate fi sos în salate

Poți pune smântână simplă ca sos în salate, dar o poți combina cu alte ingrediente pentru a obține un dressing cremos. Este compatibilă cu oțet, cu ulei de măsline, cu usturoiul, anșoa, pătrunjel, mărar, ceapă verde sau tarhon. 

Sosurile pe bază de smântână se potrivesc foarte bine cu salatele de cartofi, cărora le dau o aromă mai puternică și o textură fină. 

De asemenea, poate fi un sos cu care să servești gustări din crudități, biscuiți, cartofi prăjiți sau diferite preparate din carne. Poate înlocui cu succes maioneza sau alte sosuri pe care le foloseai de obicei. 

Poate îngroșa sosul tartar

Dacă adori să mănânci fructe de mare, cu siguranță ai încercat sosul tartar alături de pește, creveți sau calamari.

Atunci când îl prepari acasă poți înlocui maioneza care intră în compoziția acestui sos cu smântână și vei obține un preparat la fel de gustos și de cremos, dar cu note ușor acrișoare. 

Este baza perfectă pentru frișcă

Frișca se obține din smântână dulce, însă poți să adaugi și o lingură din smântână fermentată. Poți încerca acest truc mai ales dacă nu îți plac deserturile care sunt foarte dulci.

Nu va fi ușor să obții o frișcă fermă, dar va merita efortul. Nu doar că gustul va fi mai temperat, dar vei avea și o frișcă mai vâscoasă și cu mai mult volum. 

Dă gust umpluturilor pentru plăcintă

Smântâna este un ingredient valoros în aproape toate preparatele care necesită coacere, fie că sunt dulci sau sărate. Nu doar în aluat are un rol important, ci și în umplutură.

Punând câteva linguri de smântână vei avea o compoziție mai bogată și mai fină atât pentru deserturi, cât și pentru produse de patiserie. 

Se folosește în aluatul de prăjituri

Dacă îți plac prăjiturile cu aluat moale atunci trebuie neapărat să folosești smântâna. Grăsimea le va frăgezi, va spori aroma, iar după coacere vor rezista mult mai mult timp fără să se întărească.  

Este secretul unui piure moale

Data viitoare când faci piure de cartofi pune 1-2 linguri de smântână fermentată și vei vedea diferența. Va fi mult mai pufos și poate înlocui chiar și untul.

Smântâna are mai multă apă ceea ce face ca și piureul să fie la final mai aerat. Trebuie să îl amesteci cu un tel pentru ca textura să fie cea ce pe care o cauți. 

Dă volum cremelor pentru prăjituri

Poți să cumperi crema pentru prăjituri de la magazin gata făcută sau sub formă de premix sau o poți prepara tu în casă.

Dacă ai timp să faci acest lucru atunci nu ezita să pui și o lingură de smântână fermentată. Va echilibra gustul de dulce și îi va da mai multă consistență. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
condimente indiene
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
25 noiembrie, 05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Explozie într-un bloc din Buftea: 6 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 6 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 6 victime. Există risc de prăbuşire
Afacerile cu care Ion Țiriac a devenit cel mai bogat român: amp;#8220;Oameni săraci n-am văzut”! Ce avere uriaşă are 
Afacerile cu care Ion Țiriac a devenit cel mai bogat român: amp;#8220;Oameni săraci n-am văzut”! Ce avere uriaşă are 
Afacerile cu care Ion Țiriac a devenit cel mai bogat român: amp;#8220;Oameni săraci n-am văzut”! Ce avere uriaşă are 
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
închide