7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Cum să le eviți

Uleiul de măsline este unul dintre ingredientele care nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie. Iată cum alegi uleiul de măsline potrivit preparatului pe care îl gătești. Descoperă 7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Află ce spun specialiștii în bucătărie.

Uleiul de măsline pus în mai multe sticluțe
Cel mai bun ulei de măsline este cel extravirgin / Shutterstock

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai falsificate alimente din lume. Trebuie să citești cu atenție eticheta pentru a nu fi păcălită. Chiar și după ce ai ales uleiul potrivit trebuie să știi că este un ingredient care necesită atenție.

Pentru a te bucura de calitățile lui trebuie expus la anumite temperaturi, trebuie păstrat în anumite condiții și asociat corect. Iată ce greșeli să nu faci atunci când folosești ulei de măsline.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline

Îl poți folosi la preparate calde sau reci, din legume sau carne. Le face mai savuroase, mai gustoase și mai sănătoase. Cu toate acestea trebuie ales cu atenție, pentru că deseori ce se vinde ca ulei de măsline este un amestec nu tocmai pur.

Nu toate tipurile de ulei de măsline sunt la fel

În orice magazin spațiul alocat uleiului de măsline este destul de mare și te poți simți copleșită de atâtea sortimente. Deși este adevărat că tot uleiul de măsline provine din măsline nu toate sunt la fel. Este foarte important să alegi uleiul de măsline potrivit.

Uleiul de măsline extravirgin sau EVOO este cel mai puțin procesat. Nu este niciodată expus la căldură,  măslinele fiind presate când sunt reci.

Apoi este foarte puțin filtrat, doar pentru a se elimina orice resturi solide. Are, de asemenea, cea mai puternică aromă, cei mai mulți nutrienți și este cel mai bun pentru preparate precum sosuri de salată sau întins pe pâine.

Uleiul de măsline virgin este puțin mai greu de găsit, dar este procesat în mod similar cu EVOO. Producătorii permit defecte „minore” de aromă, deși cei mai mulți dintre noi nu ar ști niciodată diferența.

Uleiul de măsline obișnuit este tratat termic pentru a elimina potențialele defecte de aromă și este cel mai bun ulei de gătit de uz general.

Dacă vezi pe etichetă mențiunea ”light” nu înseamnă că are mai puține calorii. Este de fapt un amestec de uleiuri rafinate și virgine.

Temperatura la care poate fi folosit uleiul de măsline

Probabil că știi că fiecare tip de ulei are un punct de fum, adică o temperatură până la care poate fi încălzit astfel încât să nu își piardă proprietățile.

Uleiul de măsline extravirgin are un punct de fum foarte scăzut, de aproximativ 180°C.

Din această cauză trebuie să folosești mereu focul la minimum, cel mult la mediu. Dacă îl dai prea tare, va începe să fumege, ceea ce va afecta gustul alimentelor.

Dacă vrei să salvezi situația amestecând uleiul de măsline extravirgin sau virgin cu unt ar trebui să renunți. Și acesta din urmă are un punct de fum la de scăzut.

Folosește uleiul de măsline virgin/ extravirgin doar pentru sotat legume sau pentru orice preparate care nu necesită temperaturi înalte.

Pentru a evita aceste probleme este bine să folosești ulei de măsline obișnuit care are un punct de fum între 180 și 220°C. Chiar și așa nu este indicat să îl utilizezi pentru prăjit carne sau cartofi. În acest caz uleiul de floarea-soarelui, susan, arahide, soia, palmierul, avocado sau șofranul sunt mai potrivite.

La uleiul de măsline prețul contează

Atunci când cumperi ulei de măsline, indiferent de tipul acestuia, contrează foarte mult calitatea lui. Un ulei bun va transforma orice fel de mâncare din banal în savuros.

Atunci când desfaci sticla unui produs superior vei simți o aromă ierboasă, puternică. Dar până să ajungi cu el acasă, ai câteva indicii încă din magazin.

Uleiul de măsline de calitate are un preț mai ridicat, este ambalat în sticle de culoare închisă pentru a nu permite luminii că îi influențeze calitățile. De asemenea, este mai probabil să aibă date de expirare imprimate pe etichetă.

Ține cont de data de exprimare a uleiului

Indiferent de tipul de ulei de măsline pe care îl cumperi trebuie să știi că prospețimea lui este foarte importantă, scrie EatThis.

Cu cât măslinele au fost presate mai recent, cu atât este mai probabil să se simtă mai puternic aromele. Este posibil să simți note de piper sau arome de citrice. Pe măsură de timpul trece acestea se estompează. Lumina soarelui are un impact major în acest proces.

Nedeschisă, o sticlă de ulei de măsline păstrată corect, într-un loc întunecat și rece, este în general bună pentru aproximativ 18 luni.

Odată deschis, trebuie să consumată între 3 și 4 luni. Dacă miroase ciudat sau rânced, trebuie aruncat. De asemenea, dacă își schimbă culoarea și este tulbure nu mai este bun de consum.

Uleiul de măsline folosit la gătit poate fi reutilizat

Nu mai arunca uleiul de măsline pe care îl folosești la gătit pentru că poate fi refolosit. Poți să îl mai utilizezi de 3 până la 5 ori, potrivit Food Republic.

Pentru a determina numărul exact de reutilizări contează temperatura la care ați gătit și pentru ce l-ai folosit. Dacă de exemplu ai făcut legume pane și au rămas multe resturi va trebui să îl arunci, dar dacă este curat nu ezita să mai gătești cu el.

Dacă vrei să refolosești uleiul de măsline de cât mai multe ori gătește la temperaturi mici și nu pune ingredientele ude.

Când apa este eliberată în ulei pe măsură ce alimentele se gătesc, uleiul respectiv poate începe să se descompună, făcând reutilizarea mai dificilă.

Poți face ulei de măsline aromat la tine acasă

Oricât de minunat este uleiul de măsline ca ingredient, poate fi și mai bun și mai delicios dacă este infuzat cu usturoi, busuioc, rozmarin, lămâie, ardei iute.

Pentru a face acasă acest lucru nu este suficient să pui o crenguță de busuioc sau un mănunchi de rozmarin într-un borcan și să pui ulei peste el. Dacă o faci, probabil că nu vei avea un produs foarte aromat. Mai rău, este posibil să te îmbolnăvești.

Acest lucru se datorează faptului că adăugarea de ingrediente „proaspete” sau umede în ulei creează un potențial teren de reproducere a bacteriior periculoase. Uleiurile infuzate făcute astfel sunt, de asemenea, predispuse la apariția mucegaiului.

Pentru a face un ulei infuzat cu ierburi proaspete amestecă-le într-un blender până la omogenizare completă. Apoi, pune amestecul de ierburi și ulei într-o cratiță la foc mediu și adu-l al punctul de fierbere. Lăsă-l să fiarbă 45 de secunde, apoi dă focul mai mic, mai lasă-l câteva minute și ia-l de pe foc.

După ce s-a răcit suficient, strecoară-l pentru a îndepărta toate resturile. Depozitează-l într-o sticlă și pune-l la frigider. Poate fi consumat în decurs de câteva luni.

Folosește uleiul de măsline potrivit felurilor de mâncare gătite

Asocierea uleiurilor de măsline cu alimentele potrivite este foarte importantă. Dacă nu faci acest lucru s-ar putea ca aroma puternică a acestuia să copleșească restul ingredientelor.

De asemenea, dacă este prea blând este posibil să nu îi simți deloc gustul.

Uleiul de măsline robust se potrivește cu carnea la grătar, cu supele consistente, cu tocănițe, cu legume cu gust puternic precum broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă, ceapă sau napi. Îl mai poți folosi pentru bruschete sau paste gătite cu usturoi sau ardei iute. În Toscana sau Spania sunt produse uleiuri de măsline cu aromă bogată.

Uleiurile de măsline mai blânde sunt potrivite pentru salate, ierburi sau legume gătite la abur, carne de pasăre sau fructe de mare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Trei secțiuni de blat de tort
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ulei de palmier
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
O sticlă cu ulei de măsline alături de o farfurie plină cu măsline negre
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
O tigaie plină cu cartofi puși la prăjit într-un ulei refolosit
De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit
De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
05:43
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
turtă dulce în coșuleț
16 decembrie, 07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
16 decembrie, 07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
16 decembrie, 05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Crenvurști de casă din piept de pui, simpli, curați și potriviți pentru toată familia
Crenvurști de casă din piept de pui, simpli, curați și potriviți pentru toată familia
Crenvurști de casă din piept de pui, simpli, curați și potriviți pentru toată familia
Reacţia unei chinezoaice stabilite în Bacău: România este o ţară periculoasă pentru fete
Reacţia unei chinezoaice stabilite în Bacău: România este o ţară periculoasă pentru fete
Reacţia unei chinezoaice stabilite în Bacău: România este o ţară periculoasă pentru fete
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
La 12 ani după dubla mastectomie, Angelina Jolie își arată cicatricile după operație. Pictorial emoționant
La 12 ani după dubla mastectomie, Angelina Jolie își arată cicatricile după operație. Pictorial emoționant
La 12 ani după dubla mastectomie, Angelina Jolie își arată cicatricile după operație. Pictorial emoționant
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
închide