7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Cum să le eviți

Uleiul de măsline este unul dintre ingredientele care nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie. Iată cum alegi uleiul de măsline potrivit preparatului pe care îl gătești. Descoperă 7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Află ce spun specialiștii în bucătărie.

Uleiul de măsline pus în mai multe sticluțe
Cel mai bun ulei de măsline este cel extravirgin / Shutterstock

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai falsificate alimente din lume. Trebuie să citești cu atenție eticheta pentru a nu fi păcălită. Chiar și după ce ai ales uleiul potrivit trebuie să știi că este un ingredient care necesită atenție.

Pentru a te bucura de calitățile lui trebuie expus la anumite temperaturi, trebuie păstrat în anumite condiții și asociat corect. Iată ce greșeli să nu faci atunci când folosești ulei de măsline.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline

Îl poți folosi la preparate calde sau reci, din legume sau carne. Le face mai savuroase, mai gustoase și mai sănătoase. Cu toate acestea trebuie ales cu atenție, pentru că deseori ce se vinde ca ulei de măsline este un amestec nu tocmai pur.

Nu toate tipurile de ulei de măsline sunt la fel

În orice magazin spațiul alocat uleiului de măsline este destul de mare și te poți simți copleșită de atâtea sortimente. Deși este adevărat că tot uleiul de măsline provine din măsline nu toate sunt la fel. Este foarte important să alegi uleiul de măsline potrivit.

Uleiul de măsline extravirgin sau EVOO este cel mai puțin procesat. Nu este niciodată expus la căldură,  măslinele fiind presate când sunt reci.

Apoi este foarte puțin filtrat, doar pentru a se elimina orice resturi solide. Are, de asemenea, cea mai puternică aromă, cei mai mulți nutrienți și este cel mai bun pentru preparate precum sosuri de salată sau întins pe pâine.

Uleiul de măsline virgin este puțin mai greu de găsit, dar este procesat în mod similar cu EVOO. Producătorii permit defecte „minore” de aromă, deși cei mai mulți dintre noi nu ar ști niciodată diferența.

Uleiul de măsline obișnuit este tratat termic pentru a elimina potențialele defecte de aromă și este cel mai bun ulei de gătit de uz general.

Dacă vezi pe etichetă mențiunea ”light” nu înseamnă că are mai puține calorii. Este de fapt un amestec de uleiuri rafinate și virgine.

Temperatura la care poate fi folosit uleiul de măsline

Probabil că știi că fiecare tip de ulei are un punct de fum, adică o temperatură până la care poate fi încălzit astfel încât să nu își piardă proprietățile.

Uleiul de măsline extravirgin are un punct de fum foarte scăzut, de aproximativ 180°C.

Din această cauză trebuie să folosești mereu focul la minimum, cel mult la mediu. Dacă îl dai prea tare, va începe să fumege, ceea ce va afecta gustul alimentelor.

Dacă vrei să salvezi situația amestecând uleiul de măsline extravirgin sau virgin cu unt ar trebui să renunți. Și acesta din urmă are un punct de fum la de scăzut.

Folosește uleiul de măsline virgin/ extravirgin doar pentru sotat legume sau pentru orice preparate care nu necesită temperaturi înalte.

Pentru a evita aceste probleme este bine să folosești ulei de măsline obișnuit care are un punct de fum între 180 și 220°C. Chiar și așa nu este indicat să îl utilizezi pentru prăjit carne sau cartofi. În acest caz uleiul de floarea-soarelui, susan, arahide, soia, palmierul, avocado sau șofranul sunt mai potrivite.

La uleiul de măsline prețul contează

Atunci când cumperi ulei de măsline, indiferent de tipul acestuia, contrează foarte mult calitatea lui. Un ulei bun va transforma orice fel de mâncare din banal în savuros.

Atunci când desfaci sticla unui produs superior vei simți o aromă ierboasă, puternică. Dar până să ajungi cu el acasă, ai câteva indicii încă din magazin.

Uleiul de măsline de calitate are un preț mai ridicat, este ambalat în sticle de culoare închisă pentru a nu permite luminii că îi influențeze calitățile. De asemenea, este mai probabil să aibă date de expirare imprimate pe etichetă.

Ține cont de data de exprimare a uleiului

Indiferent de tipul de ulei de măsline pe care îl cumperi trebuie să știi că prospețimea lui este foarte importantă, scrie EatThis.

Cu cât măslinele au fost presate mai recent, cu atât este mai probabil să se simtă mai puternic aromele. Este posibil să simți note de piper sau arome de citrice. Pe măsură de timpul trece acestea se estompează. Lumina soarelui are un impact major în acest proces.

Nedeschisă, o sticlă de ulei de măsline păstrată corect, într-un loc întunecat și rece, este în general bună pentru aproximativ 18 luni.

Odată deschis, trebuie să consumată între 3 și 4 luni. Dacă miroase ciudat sau rânced, trebuie aruncat. De asemenea, dacă își schimbă culoarea și este tulbure nu mai este bun de consum.

Uleiul de măsline folosit la gătit poate fi reutilizat

Nu mai arunca uleiul de măsline pe care îl folosești la gătit pentru că poate fi refolosit. Poți să îl mai utilizezi de 3 până la 5 ori, potrivit Food Republic.

Pentru a determina numărul exact de reutilizări contează temperatura la care ați gătit și pentru ce l-ai folosit. Dacă de exemplu ai făcut legume pane și au rămas multe resturi va trebui să îl arunci, dar dacă este curat nu ezita să mai gătești cu el.

Dacă vrei să refolosești uleiul de măsline de cât mai multe ori gătește la temperaturi mici și nu pune ingredientele ude.

Când apa este eliberată în ulei pe măsură ce alimentele se gătesc, uleiul respectiv poate începe să se descompună, făcând reutilizarea mai dificilă.

Poți face ulei de măsline aromat la tine acasă

Oricât de minunat este uleiul de măsline ca ingredient, poate fi și mai bun și mai delicios dacă este infuzat cu usturoi, busuioc, rozmarin, lămâie, ardei iute.

Pentru a face acasă acest lucru nu este suficient să pui o crenguță de busuioc sau un mănunchi de rozmarin într-un borcan și să pui ulei peste el. Dacă o faci, probabil că nu vei avea un produs foarte aromat. Mai rău, este posibil să te îmbolnăvești.

Acest lucru se datorează faptului că adăugarea de ingrediente „proaspete” sau umede în ulei creează un potențial teren de reproducere a bacteriior periculoase. Uleiurile infuzate făcute astfel sunt, de asemenea, predispuse la apariția mucegaiului.

Pentru a face un ulei infuzat cu ierburi proaspete amestecă-le într-un blender până la omogenizare completă. Apoi, pune amestecul de ierburi și ulei într-o cratiță la foc mediu și adu-l al punctul de fierbere. Lăsă-l să fiarbă 45 de secunde, apoi dă focul mai mic, mai lasă-l câteva minute și ia-l de pe foc.

După ce s-a răcit suficient, strecoară-l pentru a îndepărta toate resturile. Depozitează-l într-o sticlă și pune-l la frigider. Poate fi consumat în decurs de câteva luni.

Folosește uleiul de măsline potrivit felurilor de mâncare gătite

Asocierea uleiurilor de măsline cu alimentele potrivite este foarte importantă. Dacă nu faci acest lucru s-ar putea ca aroma puternică a acestuia să copleșească restul ingredientelor.

De asemenea, dacă este prea blând este posibil să nu îi simți deloc gustul.

Uleiul de măsline robust se potrivește cu carnea la grătar, cu supele consistente, cu tocănițe, cu legume cu gust puternic precum broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă, ceapă sau napi. Îl mai poți folosi pentru bruschete sau paste gătite cu usturoi sau ardei iute. În Toscana sau Spania sunt produse uleiuri de măsline cu aromă bogată.

Uleiurile de măsline mai blânde sunt potrivite pentru salate, ierburi sau legume gătite la abur, carne de pasăre sau fructe de mare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O sticlă cu ulei de măsline alături de o farfurie plină cu măsline negre
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
O tigaie plină cu cartofi puși la prăjit într-un ulei refolosit
De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit
De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit
O sticlă cu ulei de măsline alături de mai multe felii de pâine pentru a ilustra cum se degustă uleiul de măsline
Degustă uleiul de măsline ca un profesionist pentru a-ți da seama de calitatea lui
Degustă uleiul de măsline ca un profesionist pentru a-ți da seama de calitatea lui
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!. Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
închide