7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Cum să le eviți

Uleiul de măsline este unul dintre ingredientele care nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie. Iată cum alegi uleiul de măsline potrivit preparatului pe care îl gătești. Descoperă 7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Află ce spun specialiștii în bucătărie.

Uleiul de măsline pus în mai multe sticluțe
Cel mai bun ulei de măsline este cel extravirgin / Shutterstock

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai falsificate alimente din lume. Trebuie să citești cu atenție eticheta pentru a nu fi păcălită. Chiar și după ce ai ales uleiul potrivit trebuie să știi că este un ingredient care necesită atenție.

Pentru a te bucura de calitățile lui trebuie expus la anumite temperaturi, trebuie păstrat în anumite condiții și asociat corect. Iată ce greșeli să nu faci atunci când folosești ulei de măsline.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline

Îl poți folosi la preparate calde sau reci, din legume sau carne. Le face mai savuroase, mai gustoase și mai sănătoase. Cu toate acestea trebuie ales cu atenție, pentru că deseori ce se vinde ca ulei de măsline este un amestec nu tocmai pur.

Nu toate tipurile de ulei de măsline sunt la fel

În orice magazin spațiul alocat uleiului de măsline este destul de mare și te poți simți copleșită de atâtea sortimente. Deși este adevărat că tot uleiul de măsline provine din măsline nu toate sunt la fel. Este foarte important să alegi uleiul de măsline potrivit.

Uleiul de măsline extravirgin sau EVOO este cel mai puțin procesat. Nu este niciodată expus la căldură,  măslinele fiind presate când sunt reci.

Apoi este foarte puțin filtrat, doar pentru a se elimina orice resturi solide. Are, de asemenea, cea mai puternică aromă, cei mai mulți nutrienți și este cel mai bun pentru preparate precum sosuri de salată sau întins pe pâine.

Uleiul de măsline virgin este puțin mai greu de găsit, dar este procesat în mod similar cu EVOO. Producătorii permit defecte „minore” de aromă, deși cei mai mulți dintre noi nu ar ști niciodată diferența.

Uleiul de măsline obișnuit este tratat termic pentru a elimina potențialele defecte de aromă și este cel mai bun ulei de gătit de uz general.

Dacă vezi pe etichetă mențiunea ”light” nu înseamnă că are mai puține calorii. Este de fapt un amestec de uleiuri rafinate și virgine.

Temperatura la care poate fi folosit uleiul de măsline

Probabil că știi că fiecare tip de ulei are un punct de fum, adică o temperatură până la care poate fi încălzit astfel încât să nu își piardă proprietățile.

Uleiul de măsline extravirgin are un punct de fum foarte scăzut, de aproximativ 180°C.

Din această cauză trebuie să folosești mereu focul la minimum, cel mult la mediu. Dacă îl dai prea tare, va începe să fumege, ceea ce va afecta gustul alimentelor.

Dacă vrei să salvezi situația amestecând uleiul de măsline extravirgin sau virgin cu unt ar trebui să renunți. Și acesta din urmă are un punct de fum la de scăzut.

Folosește uleiul de măsline virgin/ extravirgin doar pentru sotat legume sau pentru orice preparate care nu necesită temperaturi înalte.

Pentru a evita aceste probleme este bine să folosești ulei de măsline obișnuit care are un punct de fum între 180 și 220°C. Chiar și așa nu este indicat să îl utilizezi pentru prăjit carne sau cartofi. În acest caz uleiul de floarea-soarelui, susan, arahide, soia, palmierul, avocado sau șofranul sunt mai potrivite.

La uleiul de măsline prețul contează

Atunci când cumperi ulei de măsline, indiferent de tipul acestuia, contrează foarte mult calitatea lui. Un ulei bun va transforma orice fel de mâncare din banal în savuros.

Atunci când desfaci sticla unui produs superior vei simți o aromă ierboasă, puternică. Dar până să ajungi cu el acasă, ai câteva indicii încă din magazin.

Uleiul de măsline de calitate are un preț mai ridicat, este ambalat în sticle de culoare închisă pentru a nu permite luminii că îi influențeze calitățile. De asemenea, este mai probabil să aibă date de expirare imprimate pe etichetă.

Ține cont de data de exprimare a uleiului

Indiferent de tipul de ulei de măsline pe care îl cumperi trebuie să știi că prospețimea lui este foarte importantă, scrie EatThis.

Cu cât măslinele au fost presate mai recent, cu atât este mai probabil să se simtă mai puternic aromele. Este posibil să simți note de piper sau arome de citrice. Pe măsură de timpul trece acestea se estompează. Lumina soarelui are un impact major în acest proces.

Nedeschisă, o sticlă de ulei de măsline păstrată corect, într-un loc întunecat și rece, este în general bună pentru aproximativ 18 luni.

Odată deschis, trebuie să consumată între 3 și 4 luni. Dacă miroase ciudat sau rânced, trebuie aruncat. De asemenea, dacă își schimbă culoarea și este tulbure nu mai este bun de consum.

Uleiul de măsline folosit la gătit poate fi reutilizat

Nu mai arunca uleiul de măsline pe care îl folosești la gătit pentru că poate fi refolosit. Poți să îl mai utilizezi de 3 până la 5 ori, potrivit Food Republic.

Pentru a determina numărul exact de reutilizări contează temperatura la care ați gătit și pentru ce l-ai folosit. Dacă de exemplu ai făcut legume pane și au rămas multe resturi va trebui să îl arunci, dar dacă este curat nu ezita să mai gătești cu el.

Dacă vrei să refolosești uleiul de măsline de cât mai multe ori gătește la temperaturi mici și nu pune ingredientele ude.

Când apa este eliberată în ulei pe măsură ce alimentele se gătesc, uleiul respectiv poate începe să se descompună, făcând reutilizarea mai dificilă.

Poți face ulei de măsline aromat la tine acasă

Oricât de minunat este uleiul de măsline ca ingredient, poate fi și mai bun și mai delicios dacă este infuzat cu usturoi, busuioc, rozmarin, lămâie, ardei iute.

Pentru a face acasă acest lucru nu este suficient să pui o crenguță de busuioc sau un mănunchi de rozmarin într-un borcan și să pui ulei peste el. Dacă o faci, probabil că nu vei avea un produs foarte aromat. Mai rău, este posibil să te îmbolnăvești.

Acest lucru se datorează faptului că adăugarea de ingrediente „proaspete” sau umede în ulei creează un potențial teren de reproducere a bacteriior periculoase. Uleiurile infuzate făcute astfel sunt, de asemenea, predispuse la apariția mucegaiului.

Pentru a face un ulei infuzat cu ierburi proaspete amestecă-le într-un blender până la omogenizare completă. Apoi, pune amestecul de ierburi și ulei într-o cratiță la foc mediu și adu-l al punctul de fierbere. Lăsă-l să fiarbă 45 de secunde, apoi dă focul mai mic, mai lasă-l câteva minute și ia-l de pe foc.

După ce s-a răcit suficient, strecoară-l pentru a îndepărta toate resturile. Depozitează-l într-o sticlă și pune-l la frigider. Poate fi consumat în decurs de câteva luni.

Folosește uleiul de măsline potrivit felurilor de mâncare gătite

Asocierea uleiurilor de măsline cu alimentele potrivite este foarte importantă. Dacă nu faci acest lucru s-ar putea ca aroma puternică a acestuia să copleșească restul ingredientelor.

De asemenea, dacă este prea blând este posibil să nu îi simți deloc gustul.

Uleiul de măsline robust se potrivește cu carnea la grătar, cu supele consistente, cu tocănițe, cu legume cu gust puternic precum broccoli, varză de Bruxelles, varză, conopidă, ceapă sau napi. Îl mai poți folosi pentru bruschete sau paste gătite cu usturoi sau ardei iute. În Toscana sau Spania sunt produse uleiuri de măsline cu aromă bogată.

Uleiurile de măsline mai blânde sunt potrivite pentru salate, ierburi sau legume gătite la abur, carne de pasăre sau fructe de mare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
câte zile se ține orezul în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ulei de palmier
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
O sticlă cu ulei de măsline alături de o farfurie plină cu măsline negre
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
O tigaie plină cu cartofi puși la prăjit într-un ulei refolosit
De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit
De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cozonac de casă
06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
piept de rață cu portocală
05:22
Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă
Cârnați de casă moldovenești
21 decembrie, 11:14
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Cu ce se poate înlocui praful de copt
21 decembrie, 11:11
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
mămăligă moldovenească
21 decembrie, 09:55
Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
20 decembrie, 07:32
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
20 decembrie, 06:58
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ce i-au spus magistraţii preşedintelui: Politicieni, mână în mână cu unii judecători şi sistem oligarhic
Ce i-au spus magistraţii preşedintelui: Politicieni, mână în mână cu unii judecători şi sistem oligarhic
Ce i-au spus magistraţii preşedintelui: Politicieni, mână în mână cu unii judecători şi sistem oligarhic
Afacerile cu care şi-a mărit de 4 ori averea milionarul român care are avion privat, dar merge cu metroul!
Afacerile cu care şi-a mărit de 4 ori averea milionarul român care are avion privat, dar merge cu metroul!
Afacerile cu care şi-a mărit de 4 ori averea milionarul român care are avion privat, dar merge cu metroul!
Ce a transmis Naba Salem înainte de plecarea la Survivor 2026: Prima dată când zbor atât de goală. Mesajul din aeroport
Ce a transmis Naba Salem înainte de plecarea la Survivor 2026: „Prima dată când zbor atât de goală”. Mesajul din aeroport
Ce a transmis Naba Salem înainte de plecarea la Survivor 2026: „Prima dată când zbor atât de goală”. Mesajul din aeroport
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Chec festiv cu brăduț de ciocolată în interior
Chec festiv cu brăduț de ciocolată în interior
Chec festiv cu brăduț de ciocolată în interior
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Tot ce trebuie să știi despre sindromul de apnee în somn: ce este, cum se manifestă și cum se tratează
Tot ce trebuie să știi despre sindromul de apnee în somn: ce este, cum se manifestă și cum se tratează
Tot ce trebuie să știi despre sindromul de apnee în somn: ce este, cum se manifestă și cum se tratează
fresh
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor

Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor

Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor

Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune

Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune

Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată

Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche
închide