De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit

Ai prăjit cartofi și nu știi ce să faci cu uleiul rămas în tigaie? L-ai arunca, dar e cam mult, l-ai păstra, dar nu știi dacă este în regulă? În funcție de uleiul utilizat și de temperatura la care ai prăjit poți să îl mai folosești de câteva ori, cu condiția să fii atentă la detaliile care pot face diferența între o intoxicație alimentară și o masă copiosă. Descoperă de la specialiști de câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit. Află cum poți să-l folosești în siguranță.

O tigaie plină cu cartofi puși la prăjit într-un ulei refolosit
Uleiul de floarea-soarelui poate fi refolosit, dar în anumite condiții / Shutterstock

Uleiul folosit la prăjit se poate refolosi, dar în anumite condiții. Contează foarte mult tipul de ulei, temperatura la care a fost utilizat și ce ai prăjit în el. Dacă ai făcut șnițele sau alt tip de pane în mod cert va trebui să îl arunci.

Motivul este că rămân în el tot felul de reziduri care vor influența calitatea preparatelor pe care le vei face ulterior. De asemenea, dacă ai folosit usturoi sau alte condimente trebuie să ții cont de acest aspect.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit

Uleiurile cu un punct de fum mai ridicat sunt de obicei mai stabile. De aceea, pot fi folosite de mai multe ori în comparație cu cele cu un punct de fum mai scăzut. Uleiurile cu un punct de fum mai scăzut, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, sunt mai susceptibile la degradare la temperaturi ridicate. Acestea nu ar trebui să fie folosite de mai multe ori pentru prăjit.

Temperatura la care încălzești uleiul îi poate afecta durata de utilizare. Dacă este folosit la temperaturi mai ridicate decât punctul său de fum se va degrada mai repede și nu va mai fi sigur pentru utilizare ulterioară.

Anumite ingrediente pot contamina uleiul mai repede decât altele. De exemplu, prăjirea alimentelor care lasă reziduuri sau particule mici în ulei poate accelera degradarea acestuia.

În general, chiar și cu uleiuri de înaltă calitate, nu este recomandabil să nu le folosești de mai multe ori. Motivele țin de motive de sănătate și pentru a obține un preparat de calitate.

Reutilizarea uleiului pentru prăjit depinde de mai mulți factori, inclusiv tipul de ulei, temperatura de prăjire și ingredientele utilizate.

Uleiul de floarea-soarelui

Uleiul de floarea-soarelui este unul dintre cele mai comune uleiuri utilizate pentru prăjit. Poate fi reutilizat de mai multe ori. De preferat este să nu fie refolosit la temperaturi ridicate pentru a evita degradarea rapidă a calității. 

Dacă temperatura de prăjire nu depășește punctul de fum al uleiului de floarea-soarelui—aproximativ 232°C, acesta poate fi reutilizat de mai multe ori, în funcție de aspectul și mirosul său.

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline extravirgin are un punct de fum mai scăzut decât alte uleiuri și este mai susceptibil la degradare la temperaturi ridicate. În general, nu este recomandat pentru prăjit, dar variantele rafinate pot fi utilizate la temperaturi mai scăzute. Dacă folosești ulei de măsline pentru prăjit, ar trebui să fie o singură utilizare.

Uleiul de palmier

Uleiul de palmier are un punct de fum ridicat și este destul de stabil la temperaturi ridicate. Poate fi reutilizat de mai multe ori. Ar trebui să fie filtrat și depozitat în condiții adecvate pentru a-i prelungi durata de viață.

Uleiul de avocado

Uleiul de avocado are un punct de fum ridicat și este rezistent la oxidare. Ca și uleiul de palmier trebuie filtrat și depozitat în condiții optime pentru a-și păstra calitățile.

În general, indiferent de tipul de ulei, reutilizarea acestuia pentru prăjit ar trebui să fie făcută cu prudență. Filtrarea, depozitarea adecvată și monitorizarea aspectului și mirosului uleiului sunt importante pentru a determina dacă poate fi utilizat în continuare. În plus, evită reutilizarea uleiului dacă a fost folosit pentru alimente cu arome puternice.

De ce nu trebuie să arunci uleiul prăjit în chiuvetă sau în vasul de toaletă

Este foarte la îndemână să arunci uleiul în care ai prăjit diverse alimente în chiuveta din bucătărie sau chiar în vasul de toaletă.

Doar că nu ar trebui să faci acest lucru pentru că poate provoca blocarea conductelor atunci când se răcește și se solidifică. Acest lucru poate duce la probleme grave de canalizare și poate necesita intervenții costisitoare pentru a remedia situația.

Uleiul prăjit poate afecta mediul înconjurător dacă este aruncat în chiuvetă sau în vasul de toaletă. Atunci când ajunge în sistemele de canalizare sau în apele de suprafață, uleiul poate polua apa și poate afecta ecosistemele acvatice. Mai mult, poate interfera cu procesele de tratare a apelor din stațiile de epurare. Se poate acumula în filtre și poate împiedica eficiența proceselor de tratare a apelor uzate.

Ce poți să faci cu uleiul prăjit după ce l-ai folosit

Pentru a elimina uleiul prăjit în mod responsabil, este recomandat să îl colectezi într-un recipient adecvat și să îl duci ulterior la un centru de reciclare autorizat sau la un punct de colectare specializat pentru reciclarea uleiului.

Mulți supermarketuri și centre de reciclare acceptă uleiul de gătit uzat pentru reciclare în scopuri energetice sau industriale și oferă și diverse cadouri celor care le trec pragul. Alternativ, îl poți colecta într-un recipient etanș și îl poți arunca la gunoi în mod corespunzător.

Dacă ai un compost sau ai acces la un serviciu de compostare comunitar, poți adăuga uleiul prăjit în compost. Cu toate acestea, este important să nu adaugi cantități mari, deoarece poate afecta balanța de umiditate și aer din compost și poate atrage animale nedorite.

Unele facilități de reciclare colectează uleiul de gătit uzat pentru a fi utilizat în procese de reciclare energetică, cum ar fi conversia în biocombustibili sau alte surse de energie regenerabilă.

Poți folosi uleiul prăjit pentru alte scopuri casnice, cum ar fi lubrifierea ușilor sau a articulațiilor, îndepărtarea ruginei de pe obiecte metalice sau chiar pentru a face săpunuri sau lumânări acasă.

De ce nu trebuie să folosești de prea multe ori uleiul pentru prăjit

Refolosirea uleiului pentru prăjit trebuie făcută doar în anumite condiții. Încălzirea repetată la temperaturi ridicate poate duce la degradarea acestuia.

Temperaturile de prăjire pot produce oxidare și descompunere a uleiului. Acesta duce la apariția de compuși nedoriti și toxici, cum ar fi acroleină, aldehide și alte substanțe care pot fi nocive pentru sănătate.

În plus, persoanele cu alergii alimentare pot fi expuse la riscul de reacții alergice din cauza contaminării uleiului cu particule alimentare în timpul procesului de prăjire repetată.

Uleiurile utilizate de mai multe ori pot avea un conținut mai mare de substanțe nocive și pot contribui la creșterea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) în corp. Acesta poate crește riscul de boli cardiovasculare.

Uleiul folosit de mai multe ori poate transfera gust și miros alimentelor, ceea ce poate afecta calitatea și savoarea acestora. Mai mult, uleiul care a fost folosit de mai multe ori este mai predispus să ardă sau să producă fum la temperaturi ridicate, ceea ce poate fi periculos și poate duce la incendii.

În concluzie, pentru a evita aceste probleme și pentru a asigura siguranța și calitatea alimentelor, este recomandat să folosești ulei proaspăt pentru prăjire și să nu îl reutilizezi uleiul de prea multe ori.

De asemenea, este important să respecți temperaturile recomandate de prăjire și să monitorizezi aspectul și mirosul uleiului în timpul procesului de gătit.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
mai multe tipuri de paste
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Uleiul de măsline pus în mai multe sticluțe
7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Cum să le eviți
7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Cum să le eviți
O sticlă cu ulei de măsline alături de mai multe felii de pâine pentru a ilustra cum se degustă uleiul de măsline
Degustă uleiul de măsline ca un profesionist pentru a-ți da seama de calitatea lui
Degustă uleiul de măsline ca un profesionist pentru a-ți da seama de calitatea lui
Uleiul de argan puns într-un-borcănaș transparent
Uleiul de argan se folosește și în bucătărie. Sfaturi utile de la specialiști
Uleiul de argan se folosește și în bucătărie. Sfaturi utile de la specialiști
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
condimente pentru carnea de miel
08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
24 aprilie, 08:01
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Drob vegetarian cu ciuperci și orez feliat și pus pe un tocător de lemn alături de trei ouă roșii
24 aprilie, 07:11
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
23 aprilie, 09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
23 aprilie, 08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
22 aprilie, 08:47
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
22 aprilie, 05:55
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Cum arată Diletta Leotta în costum de baie la câteva luni după ce a născut. Fosta iubită a lui Can Yaman strălucește
Cum arată Diletta Leotta în costum de baie la câteva luni după ce a născut. Fosta iubită a lui Can Yaman strălucește
Cum arată Diletta Leotta în costum de baie la câteva luni după ce a născut. Fosta iubită a lui Can Yaman strălucește
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
Brioșe cu mascarpone și rubarbă
Brioșe cu mascarpone și rubarbă
Brioșe cu mascarpone și rubarbă
Tehnici de parenting care te-ar putea face să te îndoiești de tine. Care este cea mai bună metodă de creștere a unui copil
Tehnici de parenting care te-ar putea face să te îndoiești de tine. Care este cea mai bună metodă de creștere a unui copil
Tehnici de parenting care te-ar putea face să te îndoiești de tine. Care este cea mai bună metodă de creștere a unui copil
Ricky Martin și familia lui s-au bucurat de o excursie în Japonia. Cum arată acum fii gemeni ai cântărețului
Ricky Martin și familia lui s-au bucurat de o excursie în Japonia. Cum arată acum fii gemeni ai cântărețului
Ricky Martin și familia lui s-au bucurat de o excursie în Japonia. Cum arată acum fii gemeni ai cântărețului
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
fresh
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente

Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
închide