7 mituri despre unt care au fost demontate de specialiști

Untul este unul dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din frigider. Poate fi mâncat ca atare sau folosit la gătit pentru o mulțime de preparate dulci sau sărate. Pentru că este atât de popular în jurul său au apărut o serie de legende, unele adevărate, altele fără niciun sâmbure de adevăr. Iată 7 mituri despre unt și explicațiile legate de veridicitatea lor.

Un pachet de unt pe un blat de lemn
În anumite condiții, untul poate fi păstrat la temperatura camerei / Shutterstock

Originea untului poate fi urmărită în antichitate, când oamenii descopereau calitățile sale hrănitoare și gustul bogat. Totuși, metoda modernă de producție a untului a fost rafinată în secolele trecute.

Untul este, în principal, produs din smântâna laptelui, care este bătută sau agitată până când grăsimile se separă de zer. Acest proces creează untul, iar lichidul rezultat este cunoscut sub numele de zer.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mituri despre unt care au fost demontate de specialiști

Untul este cunoscut pentru textura sa moale și cremoasă, variind de la o culoare galben pal până la o nuanță auriu intens, în funcție de tipul de lapte și procesul de producție.

Adăugat în preparate oferă un gust bogat, ușor sărat și aromat. Aromele pot varia în funcție de tipul de lapte folosit și de modul în care este procesat. Untul este o sursă de grăsimi saturate, dar conține și vitamine precum A, D și E. Consumul moderat poate aduce beneficii organismului.

Iată 7 mituri despre unt care nu sunt adevărate, potrivit specialiștilor de la Mashed.com.

Untul trebuie păstrat la frigider

În multe regiuni ale lumii untul poate fi păstrat la temperatura camerei. Evident, că nu poate fi ținut zile întregi, însă untul sărat poate sta 1-2 zile fără probleme.

Dacă la tine în bucătărie sunt aproximativ 21°C poate sta pe blat dacă este acoperit sau dacă este păstrat într-o untieră. Untul nesărat nu va rezista la temperatura camerei, pentru că nu are sarea care joacă rol de conservant.

Nu sunt diferențe între untul sărat și cel nesărat

Unul dintre miturile legate de unt este că atunci când este consumat nu contează dacă folosești un sortiment cu sare sau unul nesărat. De exemplu, dacă vrei să mănânci pâine prăjită cu unt va fi mai gustos untul sărat pentru că are un gust mai sărat.

Utilizarea untului nesărat îți va permite să controlezi cantitatea de sare dintr-o rețetă, dar atât de multe rețete au alte arome încât sarea din unt ar putea să nu fie detectabilă în multe cazuri. Rețineți că există și excepții, mai ales când ai nevoie de o cantitate mare de unt.

Dacă faci o cremă pe bază de unt este bine să pui unt nesărat pentru ca sarea să nu îi influențeze gustul final.

Untul sărat tinde să aibă mai multă umiditate, iar asta poate arunca textura produsului copt finit. Totuși, trebuie să ții cont că poate. Acest lucru ține mai mult de formarea glutenului. Dacă te temi de efecte nedorite ar fi mai bine să folosești unt nesărat.

Este un aliment adevărat nesănătos din cauza conținutului de grăsimi

Untul a fost și este exclus din dieta multor oameni din cauza conținutului mare de grăsimi. De-a lungul timpului a fost asociat cu apariția bolilor de inimă și a mai multor tipuri de afecțiuni. De asemenea, a fost găsit responsabil pentru acumularea de kilograme nedorite.

În 2014, a apărut un studiu care a arătat că reducerea grăsimilor saturate nu a ajutat la reducerea riscului de boli de inimă și s-a dovedit că untul nu este cel mai rău aliment.

Chiar dacă grăsimea are mai multe calorii decât proteinele și carbohidrații, dieteticienii și medicii au căzut de acord că doar consumul de alimente grase, cum ar fi untul, nu înseamnă că vei deveni o persoană cu probleme de sănătate.

Untul este un aliment complet și de aceea este sănătos

Chiar dacă untul nu poate fi încadrat în categoria alimentelor nesănătoase, trebuie mâncat cu măsură. Pentru că este produs dintr-un singur ingredient, untul este de multe ori asociat cu alimentele tradiționale, consumate încă de pe vremea când oamenii mâncau curat și simplu.

Cu toate acestea, ca în cazul oricărui alt produs, trebuie să existe un echilibru.

Studiul din 2014 menționat mai sus, care a arătat că grăsimile saturate nu sunt atât de rele pe cât credeam, a fost criticat pentru că nu a privit ceea ce mănâncă oamenii în loc de grăsimi saturate.

Cineva care înlocuiește grăsimile saturate cu zahărul poate să nu aibă nicio modificare a riscului de boli de inimă, care rămâne constant.

Totuși cineva care înlocuiește grăsimile saturate cu preparate din pește și ulei de măsline ar putea constata o scădere a riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare. Așadar, untul trebuie consumat cu moderație.

Untul este obținut din lapte de calitate scăzută

De unde acest fapt fals? Calitatea untului pe care îl aveți variază în funcție de calitatea pe care o are smântâna folosită, așa că pentru a obține un unt premium este nevoie de ingrediente din aceeași categorie.

Este adevărat că procesul de a face unt comercial de calitate nu este atât de ușor pe cât pare. Cantitatea de oxigen și expunerea la lumină, temperatura de depozitare, pH-ul smântânii și alți factori pot contribui la apariția mirosurilor neplăcute și a gusturilor neplăcute.

Companiile producătoare trebuie să obțină acel amestec exact pentru a produce unt cu un gust și miros apetisant.

Temperatura untului nu contează

Uneori nu ai timp să aștepți ca untul să se înmoaie așa cum cere în rețetă. Totuși, ar trebui să te ocupi din timp de acest ingredient atât de sensibil în ceea ce privește temperatura.

Când într-o rețetă se menționează că trebuie folosit unt rece, înmuiat, la temperatura camerei fă tot posibilul să urmezi instrucțiunile respective. Există un motiv pentru care ți se cere acel lucru.

Temperatura untului afectează cât de bine este reținut aerul, ceea ce influențează densitatea finală a preparatului. Untul la temperatura camerei îți va permite să amesteci ingredientele mai bine și să obții un aluat mai fin, în timp ce untul rece nu se va topi la fel de repede când aluatul este copt.

Acest lucru este esențial pentru prăjiturile care ar trebui să fie groase. Dacă folosești unt la o temperatură greșită pentru o rețetă, rezultatul poate fi totuși comestibil și poate avea un gust bun. Probabil textura va fi diferită decât cea indicată de rețetă.

Untul nu se poate congela

Untul păstrat la frigider ar trebui să fie bun de consum aproximativ 6-9 luni. Poți prelungi această durată de viață cu ușurință. Este suficient să îl porționezi și să îl pui la congelator. Va mai putea fi folosit pentru încă 6 luni cel nesărat și încă un an cel sărat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
ulei de palmier
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
arsura de congelator
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
pilaf sârbesc cu legume
09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
19 noiembrie, 05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
18 noiembrie, 07:28
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
18 noiembrie, 06:59
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Plăcinte cu iaurt la tigaie, moi, elastice și cu savoare de aluat simplu și bun
Plăcinte cu iaurt la tigaie, moi, elastice și cu savoare de aluat simplu și bun
Plăcinte cu iaurt la tigaie, moi, elastice și cu savoare de aluat simplu și bun
Decizii de impunere, emise instant de ANAF. Datornicii, cu conturi blocate printr-o procedură fulger
Decizii de impunere, emise instant de ANAF. Datornicii, cu conturi blocate printr-o procedură fulger
Decizii de impunere, emise instant de ANAF. Datornicii, cu conturi blocate printr-o procedură fulger
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie

Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
închide