7 mituri despre unt care au fost demontate de specialiști
Untul este unul dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din frigider. Poate fi mâncat ca atare sau folosit la gătit pentru o mulțime de preparate dulci sau sărate. Pentru că este atât de popular în jurul său au apărut o serie de legende, unele adevărate, altele fără niciun sâmbure de adevăr. Iată 7 mituri despre unt și explicațiile legate de veridicitatea lor.
Originea untului poate fi urmărită în antichitate, când oamenii descopereau calitățile sale hrănitoare și gustul bogat. Totuși, metoda modernă de producție a untului a fost rafinată în secolele trecute.
Untul este, în principal, produs din smântâna laptelui, care este bătută sau agitată până când grăsimile se separă de zer. Acest proces creează untul, iar lichidul rezultat este cunoscut sub numele de zer.
Mituri despre unt care au fost demontate de specialiști
Untul este cunoscut pentru textura sa moale și cremoasă, variind de la o culoare galben pal până la o nuanță auriu intens, în funcție de tipul de lapte și procesul de producție.
Adăugat în preparate oferă un gust bogat, ușor sărat și aromat. Aromele pot varia în funcție de tipul de lapte folosit și de modul în care este procesat. Untul este o sursă de grăsimi saturate, dar conține și vitamine precum A, D și E. Consumul moderat poate aduce beneficii organismului.
Iată 7 mituri despre unt care nu sunt adevărate, potrivit specialiștilor de la Mashed.com.
Untul trebuie păstrat la frigider
În multe regiuni ale lumii untul poate fi păstrat la temperatura camerei. Evident, că nu poate fi ținut zile întregi, însă untul sărat poate sta 1-2 zile fără probleme.
Dacă la tine în bucătărie sunt aproximativ 21°C poate sta pe blat dacă este acoperit sau dacă este păstrat într-o untieră. Untul nesărat nu va rezista la temperatura camerei, pentru că nu are sarea care joacă rol de conservant.
Nu sunt diferențe între untul sărat și cel nesărat
Unul dintre miturile legate de unt este că atunci când este consumat nu contează dacă folosești un sortiment cu sare sau unul nesărat. De exemplu, dacă vrei să mănânci pâine prăjită cu unt va fi mai gustos untul sărat pentru că are un gust mai sărat.
Utilizarea untului nesărat îți va permite să controlezi cantitatea de sare dintr-o rețetă, dar atât de multe rețete au alte arome încât sarea din unt ar putea să nu fie detectabilă în multe cazuri. Rețineți că există și excepții, mai ales când ai nevoie de o cantitate mare de unt.
Dacă faci o cremă pe bază de unt este bine să pui unt nesărat pentru ca sarea să nu îi influențeze gustul final.
Untul sărat tinde să aibă mai multă umiditate, iar asta poate arunca textura produsului copt finit. Totuși, trebuie să ții cont că poate. Acest lucru ține mai mult de formarea glutenului. Dacă te temi de efecte nedorite ar fi mai bine să folosești unt nesărat.
Este un aliment adevărat nesănătos din cauza conținutului de grăsimi
Untul a fost și este exclus din dieta multor oameni din cauza conținutului mare de grăsimi. De-a lungul timpului a fost asociat cu apariția bolilor de inimă și a mai multor tipuri de afecțiuni. De asemenea, a fost găsit responsabil pentru acumularea de kilograme nedorite.
În 2014, a apărut un studiu care a arătat că reducerea grăsimilor saturate nu a ajutat la reducerea riscului de boli de inimă și s-a dovedit că untul nu este cel mai rău aliment.
Chiar dacă grăsimea are mai multe calorii decât proteinele și carbohidrații, dieteticienii și medicii au căzut de acord că doar consumul de alimente grase, cum ar fi untul, nu înseamnă că vei deveni o persoană cu probleme de sănătate.
Untul este un aliment complet și de aceea este sănătos
Chiar dacă untul nu poate fi încadrat în categoria alimentelor nesănătoase, trebuie mâncat cu măsură. Pentru că este produs dintr-un singur ingredient, untul este de multe ori asociat cu alimentele tradiționale, consumate încă de pe vremea când oamenii mâncau curat și simplu.
Cu toate acestea, ca în cazul oricărui alt produs, trebuie să existe un echilibru.
Studiul din 2014 menționat mai sus, care a arătat că grăsimile saturate nu sunt atât de rele pe cât credeam, a fost criticat pentru că nu a privit ceea ce mănâncă oamenii în loc de grăsimi saturate.
Cineva care înlocuiește grăsimile saturate cu zahărul poate să nu aibă nicio modificare a riscului de boli de inimă, care rămâne constant.
Totuși cineva care înlocuiește grăsimile saturate cu preparate din pește și ulei de măsline ar putea constata o scădere a riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare. Așadar, untul trebuie consumat cu moderație.
Untul este obținut din lapte de calitate scăzută
De unde acest fapt fals? Calitatea untului pe care îl aveți variază în funcție de calitatea pe care o are smântâna folosită, așa că pentru a obține un unt premium este nevoie de ingrediente din aceeași categorie.
Este adevărat că procesul de a face unt comercial de calitate nu este atât de ușor pe cât pare. Cantitatea de oxigen și expunerea la lumină, temperatura de depozitare, pH-ul smântânii și alți factori pot contribui la apariția mirosurilor neplăcute și a gusturilor neplăcute.
Companiile producătoare trebuie să obțină acel amestec exact pentru a produce unt cu un gust și miros apetisant.
Temperatura untului nu contează
Uneori nu ai timp să aștepți ca untul să se înmoaie așa cum cere în rețetă. Totuși, ar trebui să te ocupi din timp de acest ingredient atât de sensibil în ceea ce privește temperatura.
Când într-o rețetă se menționează că trebuie folosit unt rece, înmuiat, la temperatura camerei fă tot posibilul să urmezi instrucțiunile respective. Există un motiv pentru care ți se cere acel lucru.
Temperatura untului afectează cât de bine este reținut aerul, ceea ce influențează densitatea finală a preparatului. Untul la temperatura camerei îți va permite să amesteci ingredientele mai bine și să obții un aluat mai fin, în timp ce untul rece nu se va topi la fel de repede când aluatul este copt.
Acest lucru este esențial pentru prăjiturile care ar trebui să fie groase. Dacă folosești unt la o temperatură greșită pentru o rețetă, rezultatul poate fi totuși comestibil și poate avea un gust bun. Probabil textura va fi diferită decât cea indicată de rețetă.
Untul nu se poate congela
Untul păstrat la frigider ar trebui să fie bun de consum aproximativ 6-9 luni. Poți prelungi această durată de viață cu ușurință. Este suficient să îl porționezi și să îl pui la congelator. Va mai putea fi folosit pentru încă 6 luni cel nesărat și încă un an cel sărat.