7 mituri despre unt care au fost demontate de specialiști

Untul este unul dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din frigider. Poate fi mâncat ca atare sau folosit la gătit pentru o mulțime de preparate dulci sau sărate. Pentru că este atât de popular în jurul său au apărut o serie de legende, unele adevărate, altele fără niciun sâmbure de adevăr. Iată 7 mituri despre unt și explicațiile legate de veridicitatea lor.

Un pachet de unt pe un blat de lemn
În anumite condiții, untul poate fi păstrat la temperatura camerei / Shutterstock

Originea untului poate fi urmărită în antichitate, când oamenii descopereau calitățile sale hrănitoare și gustul bogat. Totuși, metoda modernă de producție a untului a fost rafinată în secolele trecute.

Untul este, în principal, produs din smântâna laptelui, care este bătută sau agitată până când grăsimile se separă de zer. Acest proces creează untul, iar lichidul rezultat este cunoscut sub numele de zer.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mituri despre unt care au fost demontate de specialiști

Untul este cunoscut pentru textura sa moale și cremoasă, variind de la o culoare galben pal până la o nuanță auriu intens, în funcție de tipul de lapte și procesul de producție.

Adăugat în preparate oferă un gust bogat, ușor sărat și aromat. Aromele pot varia în funcție de tipul de lapte folosit și de modul în care este procesat. Untul este o sursă de grăsimi saturate, dar conține și vitamine precum A, D și E. Consumul moderat poate aduce beneficii organismului.

Iată 7 mituri despre unt care nu sunt adevărate, potrivit specialiștilor de la Mashed.com.

Untul trebuie păstrat la frigider

În multe regiuni ale lumii untul poate fi păstrat la temperatura camerei. Evident, că nu poate fi ținut zile întregi, însă untul sărat poate sta 1-2 zile fără probleme.

Dacă la tine în bucătărie sunt aproximativ 21°C poate sta pe blat dacă este acoperit sau dacă este păstrat într-o untieră. Untul nesărat nu va rezista la temperatura camerei, pentru că nu are sarea care joacă rol de conservant.

Nu sunt diferențe între untul sărat și cel nesărat

Unul dintre miturile legate de unt este că atunci când este consumat nu contează dacă folosești un sortiment cu sare sau unul nesărat. De exemplu, dacă vrei să mănânci pâine prăjită cu unt va fi mai gustos untul sărat pentru că are un gust mai sărat.

Utilizarea untului nesărat îți va permite să controlezi cantitatea de sare dintr-o rețetă, dar atât de multe rețete au alte arome încât sarea din unt ar putea să nu fie detectabilă în multe cazuri. Rețineți că există și excepții, mai ales când ai nevoie de o cantitate mare de unt.

Dacă faci o cremă pe bază de unt este bine să pui unt nesărat pentru ca sarea să nu îi influențeze gustul final.

Untul sărat tinde să aibă mai multă umiditate, iar asta poate arunca textura produsului copt finit. Totuși, trebuie să ții cont că poate. Acest lucru ține mai mult de formarea glutenului. Dacă te temi de efecte nedorite ar fi mai bine să folosești unt nesărat.

Este un aliment adevărat nesănătos din cauza conținutului de grăsimi

Untul a fost și este exclus din dieta multor oameni din cauza conținutului mare de grăsimi. De-a lungul timpului a fost asociat cu apariția bolilor de inimă și a mai multor tipuri de afecțiuni. De asemenea, a fost găsit responsabil pentru acumularea de kilograme nedorite.

În 2014, a apărut un studiu care a arătat că reducerea grăsimilor saturate nu a ajutat la reducerea riscului de boli de inimă și s-a dovedit că untul nu este cel mai rău aliment.

Chiar dacă grăsimea are mai multe calorii decât proteinele și carbohidrații, dieteticienii și medicii au căzut de acord că doar consumul de alimente grase, cum ar fi untul, nu înseamnă că vei deveni o persoană cu probleme de sănătate.

Untul este un aliment complet și de aceea este sănătos

Chiar dacă untul nu poate fi încadrat în categoria alimentelor nesănătoase, trebuie mâncat cu măsură. Pentru că este produs dintr-un singur ingredient, untul este de multe ori asociat cu alimentele tradiționale, consumate încă de pe vremea când oamenii mâncau curat și simplu.

Cu toate acestea, ca în cazul oricărui alt produs, trebuie să existe un echilibru.

Studiul din 2014 menționat mai sus, care a arătat că grăsimile saturate nu sunt atât de rele pe cât credeam, a fost criticat pentru că nu a privit ceea ce mănâncă oamenii în loc de grăsimi saturate.

Cineva care înlocuiește grăsimile saturate cu zahărul poate să nu aibă nicio modificare a riscului de boli de inimă, care rămâne constant.

Totuși cineva care înlocuiește grăsimile saturate cu preparate din pește și ulei de măsline ar putea constata o scădere a riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare. Așadar, untul trebuie consumat cu moderație.

Untul este obținut din lapte de calitate scăzută

De unde acest fapt fals? Calitatea untului pe care îl aveți variază în funcție de calitatea pe care o are smântâna folosită, așa că pentru a obține un unt premium este nevoie de ingrediente din aceeași categorie.

Este adevărat că procesul de a face unt comercial de calitate nu este atât de ușor pe cât pare. Cantitatea de oxigen și expunerea la lumină, temperatura de depozitare, pH-ul smântânii și alți factori pot contribui la apariția mirosurilor neplăcute și a gusturilor neplăcute.

Companiile producătoare trebuie să obțină acel amestec exact pentru a produce unt cu un gust și miros apetisant.

Temperatura untului nu contează

Uneori nu ai timp să aștepți ca untul să se înmoaie așa cum cere în rețetă. Totuși, ar trebui să te ocupi din timp de acest ingredient atât de sensibil în ceea ce privește temperatura.

Când într-o rețetă se menționează că trebuie folosit unt rece, înmuiat, la temperatura camerei fă tot posibilul să urmezi instrucțiunile respective. Există un motiv pentru care ți se cere acel lucru.

Temperatura untului afectează cât de bine este reținut aerul, ceea ce influențează densitatea finală a preparatului. Untul la temperatura camerei îți va permite să amesteci ingredientele mai bine și să obții un aluat mai fin, în timp ce untul rece nu se va topi la fel de repede când aluatul este copt.

Acest lucru este esențial pentru prăjiturile care ar trebui să fie groase. Dacă folosești unt la o temperatură greșită pentru o rețetă, rezultatul poate fi totuși comestibil și poate avea un gust bun. Probabil textura va fi diferită decât cea indicată de rețetă.

Untul nu se poate congela

Untul păstrat la frigider ar trebui să fie bun de consum aproximativ 6-9 luni. Poți prelungi această durată de viață cu ușurință. Este suficient să îl porționezi și să îl pui la congelator. Va mai putea fi folosit pentru încă 6 luni cel nesărat și încă un an cel sărat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Merdenele pe un tocător de lemn
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
3 iulie, 07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
3 iulie, 06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: Stop, stop, stop
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
fresh
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
închide