7 mituri despre unt care au fost demontate de specialiști

Untul este unul dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din frigider. Poate fi mâncat ca atare sau folosit la gătit pentru o mulțime de preparate dulci sau sărate. Pentru că este atât de popular în jurul său au apărut o serie de legende, unele adevărate, altele fără niciun sâmbure de adevăr. Iată 7 mituri despre unt și explicațiile legate de veridicitatea lor.

Un pachet de unt pe un blat de lemn
În anumite condiții, untul poate fi păstrat la temperatura camerei / Shutterstock

Originea untului poate fi urmărită în antichitate, când oamenii descopereau calitățile sale hrănitoare și gustul bogat. Totuși, metoda modernă de producție a untului a fost rafinată în secolele trecute.

Untul este, în principal, produs din smântâna laptelui, care este bătută sau agitată până când grăsimile se separă de zer. Acest proces creează untul, iar lichidul rezultat este cunoscut sub numele de zer.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mituri despre unt care au fost demontate de specialiști

Untul este cunoscut pentru textura sa moale și cremoasă, variind de la o culoare galben pal până la o nuanță auriu intens, în funcție de tipul de lapte și procesul de producție.

Adăugat în preparate oferă un gust bogat, ușor sărat și aromat. Aromele pot varia în funcție de tipul de lapte folosit și de modul în care este procesat. Untul este o sursă de grăsimi saturate, dar conține și vitamine precum A, D și E. Consumul moderat poate aduce beneficii organismului.

Iată 7 mituri despre unt care nu sunt adevărate, potrivit specialiștilor de la Mashed.com.

Untul trebuie păstrat la frigider

În multe regiuni ale lumii untul poate fi păstrat la temperatura camerei. Evident, că nu poate fi ținut zile întregi, însă untul sărat poate sta 1-2 zile fără probleme.

Dacă la tine în bucătărie sunt aproximativ 21°C poate sta pe blat dacă este acoperit sau dacă este păstrat într-o untieră. Untul nesărat nu va rezista la temperatura camerei, pentru că nu are sarea care joacă rol de conservant.

Nu sunt diferențe între untul sărat și cel nesărat

Unul dintre miturile legate de unt este că atunci când este consumat nu contează dacă folosești un sortiment cu sare sau unul nesărat. De exemplu, dacă vrei să mănânci pâine prăjită cu unt va fi mai gustos untul sărat pentru că are un gust mai sărat.

Utilizarea untului nesărat îți va permite să controlezi cantitatea de sare dintr-o rețetă, dar atât de multe rețete au alte arome încât sarea din unt ar putea să nu fie detectabilă în multe cazuri. Rețineți că există și excepții, mai ales când ai nevoie de o cantitate mare de unt.

Dacă faci o cremă pe bază de unt este bine să pui unt nesărat pentru ca sarea să nu îi influențeze gustul final.

Untul sărat tinde să aibă mai multă umiditate, iar asta poate arunca textura produsului copt finit. Totuși, trebuie să ții cont că poate. Acest lucru ține mai mult de formarea glutenului. Dacă te temi de efecte nedorite ar fi mai bine să folosești unt nesărat.

Este un aliment adevărat nesănătos din cauza conținutului de grăsimi

Untul a fost și este exclus din dieta multor oameni din cauza conținutului mare de grăsimi. De-a lungul timpului a fost asociat cu apariția bolilor de inimă și a mai multor tipuri de afecțiuni. De asemenea, a fost găsit responsabil pentru acumularea de kilograme nedorite.

În 2014, a apărut un studiu care a arătat că reducerea grăsimilor saturate nu a ajutat la reducerea riscului de boli de inimă și s-a dovedit că untul nu este cel mai rău aliment.

Chiar dacă grăsimea are mai multe calorii decât proteinele și carbohidrații, dieteticienii și medicii au căzut de acord că doar consumul de alimente grase, cum ar fi untul, nu înseamnă că vei deveni o persoană cu probleme de sănătate.

Untul este un aliment complet și de aceea este sănătos

Chiar dacă untul nu poate fi încadrat în categoria alimentelor nesănătoase, trebuie mâncat cu măsură. Pentru că este produs dintr-un singur ingredient, untul este de multe ori asociat cu alimentele tradiționale, consumate încă de pe vremea când oamenii mâncau curat și simplu.

Cu toate acestea, ca în cazul oricărui alt produs, trebuie să existe un echilibru.

Studiul din 2014 menționat mai sus, care a arătat că grăsimile saturate nu sunt atât de rele pe cât credeam, a fost criticat pentru că nu a privit ceea ce mănâncă oamenii în loc de grăsimi saturate.

Cineva care înlocuiește grăsimile saturate cu zahărul poate să nu aibă nicio modificare a riscului de boli de inimă, care rămâne constant.

Totuși cineva care înlocuiește grăsimile saturate cu preparate din pește și ulei de măsline ar putea constata o scădere a riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare. Așadar, untul trebuie consumat cu moderație.

Untul este obținut din lapte de calitate scăzută

De unde acest fapt fals? Calitatea untului pe care îl aveți variază în funcție de calitatea pe care o are smântâna folosită, așa că pentru a obține un unt premium este nevoie de ingrediente din aceeași categorie.

Este adevărat că procesul de a face unt comercial de calitate nu este atât de ușor pe cât pare. Cantitatea de oxigen și expunerea la lumină, temperatura de depozitare, pH-ul smântânii și alți factori pot contribui la apariția mirosurilor neplăcute și a gusturilor neplăcute.

Companiile producătoare trebuie să obțină acel amestec exact pentru a produce unt cu un gust și miros apetisant.

Temperatura untului nu contează

Uneori nu ai timp să aștepți ca untul să se înmoaie așa cum cere în rețetă. Totuși, ar trebui să te ocupi din timp de acest ingredient atât de sensibil în ceea ce privește temperatura.

Când într-o rețetă se menționează că trebuie folosit unt rece, înmuiat, la temperatura camerei fă tot posibilul să urmezi instrucțiunile respective. Există un motiv pentru care ți se cere acel lucru.

Temperatura untului afectează cât de bine este reținut aerul, ceea ce influențează densitatea finală a preparatului. Untul la temperatura camerei îți va permite să amesteci ingredientele mai bine și să obții un aluat mai fin, în timp ce untul rece nu se va topi la fel de repede când aluatul este copt.

Acest lucru este esențial pentru prăjiturile care ar trebui să fie groase. Dacă folosești unt la o temperatură greșită pentru o rețetă, rezultatul poate fi totuși comestibil și poate avea un gust bun. Probabil textura va fi diferită decât cea indicată de rețetă.

Untul nu se poate congela

Untul păstrat la frigider ar trebui să fie bun de consum aproximativ 6-9 luni. Poți prelungi această durată de viață cu ușurință. Este suficient să îl porționezi și să îl pui la congelator. Va mai putea fi folosit pentru încă 6 luni cel nesărat și încă un an cel sărat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
închide