Ciulama de pipote ca la mama acasă. Rețetă tradițională
Rețetele tradiționale de ciulama, precum cea de pui sau cea de ciuperci sunt foarte populare în bucătăria românească. Însă dacă vrei o rețetă mai interesantă, încearcă rețeta de ciulama de pipote ca la mama acasă.
Galerie foto
Pipotele de pui dau gust mai deosebit mâncărurilor, dar au și un aspect mai interesant. Dacă sunt gătite corect, pipotele sunt foarte fragede și cremoase. În plus, sunt foarte consistente, datorită conținutului ridicat de proteine și oferă sățietate pentru o perioadă îndelungată de timp.
Poți prepara pipotele de pui în mai multe moduri. Le poți include în ciorbe, împreună cu carnea de pui. Le poți prepara la tigaie sub formă de friptură, dar și la cuptor. Le mai poți prepara și sub formă de mâncăruri scăzute precum tocănițe și ciulama. Pot fi preparate și sub formă pane, după ce sunt bine fierte pentru a se înmuia membrana de pe partea inferioară.
Descoperă aici și o rețetă de tocană de pipote și inimi de pui, pentru masa de prânz luată în familie. Și tot pentru masa de prânz poți prepara și rețeta de ciulama de pipote ca la mama acasă, pe care ți-o oferim detaliată în continuare.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru reușita unui preparat delicios cu pipote, dar și pentru a scurta timpul de preparare, va trebui să respecți niște etape de pregătire a pipotelor. Curăță pipotele de pui de grăsime și impurități, crestează-le membrana protectoare din loc în loc și spală-le foarte bine cu apă rece.
Pune apă rece cu puțină sare într-un vas și adaugă pipotele. Lasă-le acolo timp de 20-30 de minute pentru a se frăgezi membrana. Apoi le scurgi și le clătești bine, după care le mai lași în apă rece timp de 10-15 minute pentru a se desăra.
Cum prepari delicioasa ciulama de pipote ca la mama acasă
După ce ai pregătit pipotele, pregătește o tigaie sau o cratiță și pune uleiul la încins. Adaugă pipotele și rumenește-le întorcându-le frecvent de pe o parte pe cealaltă. Curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt, iar usturoiul curăță-l și dă-l pe răzătoare. Când pipotele sunt rumenite pe toate părțile, adaugă în tigaie ceapa și un cățel de usturoi.
Cu o spatulă amestecă cepa cu pipotele, până când ceapa devine sticloasă. Apoi acoperă ingredientele cu apă fierbinte și așază un capac peste cratiță. Lasă ingredientele să se prepare înăbușit timp de aproximativ o oră.
Strecoară în cratiță și o foaie de dafin pentru un plus de aromă.
Într-un bol, amestecă făina cu puțină apă și adaug-o în cratiță, când pipotele sunt bine pătrunse. Amestecă energic în timp ce adaugi făina, pentru a nu se forma cocoloașe. Mai adaugă sare și piper după gust și lasă mâncarea să mai fiarbă până când făina este bine gătită, iar sosul devine consistent. Spre final de preparare, adaugă în delicioasa ciulama de pipote un cățel de usturoi răzuit și mărar verde, tocat.
Mai prepară și o mămăliguță clasică, pentru că se combină delicios cu o astfel de mâncare.
Galerie foto