Ce este adaosul universal pentru mâncăruri și de ce e mai bună varianta de casă
Te-ai întrebat vreodată ce este adaosul universal pentru mâncăruri și de ce e mai bună varianta de casă? Aceste mixuri de condimente sunt utilizate pentru a îmbogăți gustul mâncărurilor. Obținute în mod industrial, conține sare, legume uscate, ierburi, condimente, dar și aditivi alimentari și conservanți. Partea bună este că poți face adaosul universal pentru mâncăruri într-un mod simplu.
Cantitatea mare de sodiu conținută este una dintre cele mai mari probleme ale acestor tipuri de produse, dar și folosirea aditivului monoglutamat de sodiu. Acesta este blamat de lumea științifică pentru tot felul de probleme de sănătate, motiv pentru care este recomandată eliminarea lui din alimentație.
Dacă alegi să folosești adaosul universal pentru mâncăruri cumpărat din magazin citește cu atenție eticheta. Caută-l pe cel care are cât mai puțini aditivi alimentari sau deloc. Există și variante bio, așa că cel mai bine ar fi să le alegi pe acestea.
Ce este adaosul universal pentru mâncăruri
În cazul în care ai ceva timp la dispoziție poți încerca să faci adaosul universal pentru mâncăruri la tine acasă. Vei putea folosi baza de mâncăruri pentru a adăuga savoare și a intensifica aromele într-o varietate de preparate, de la supe și tocane la orez sau feluri de mâncare gătite la grătar.
Adaosul universal pentru mâncăruri cumpărate din magazin pot conține sare în concentrații diferite, ceea ce poate influența aportul de sodiu în mâncărurile preparate cu acestea. Atunci când îl vei prepara tu vei putea controla total compoziția și vei putea echilibra ingredientelor.
Preparată în casă, adaosul universal pentru mâncăruri va fi mai aromat pentru că vei folosi doar ingrediente proaspete și naturale, fără aditivi sau conservanți. Poți ajusta proporțiile ingredientelor pentru a obține un amestec care să se potrivească exact preferințelor tale în ceea ce privește gustul și intensitatea.
Rețeta de adaos universal pentru mâncăruri
Iată o rețetă simplă pentru a face un amestec de condimente folosind legume proaspete:
Ingrediente
- 2 morcovi mari, curățați și tăiați cubulețe mici
- 2 rădăcini de pătrunjel, curățate și tăiate cubulețe mici
- 1 rădăcină de țelină, curățată și tăiată cubulețe mici
- 1 ceapă mare, curățată și tăiată cubulețe mici
- 4 căței de usturoi, curățați și mărunțiți mici
- 1/2 ardei roșu, curățat și tăiat cubulețe mici
- 1/2 ardei verde, curățat și tăiat cubulețe mici
- 1 rădăcină mică de păstârnac, curățată și tăiată cubulețe mici (opțional)
- frunze proaspete de pătrunjel și țelină (pentru aromă)
Mod de preparare
Se spală bine legumele și se curăță. Se taie în cuburi cât mai mici, de dimensiuni cât mai egale pentru a se putea găsi uniform.
Pe o tavă de cuptor se pune hârtie de copt. Se împrăștie ingredientele având grijă să fie așezate într-un singur strat. Se pune tava la cuptor la 100°C și se lasă 5-6 ore, deschizând ușa cuptorului la fiecare 30 de minute, te sfătuiesc cei de la Delish.
Dacă pe ușa acestuia se formează picături de apă se șterg. Legumele sunt gata atunci când sunt atât de uscate încât se pot mărunți cu mâna.
După aceea, se scot, și se mărunțesc fie la blender, fie cu mânca, în funcție de preferințe. Pentru un mix foarte fin se folosește blenderul. Apoi se pun într-un borcan de sticlă, într-un loc răcoros.
Trucuri pentru un adaos universal pentru mâncăruri plin de gust
Dacă vrei ca adaosul universal pentru mâncăruri să fie cât mai armat folosește o varietate de legume proaspete pentru a obține o gamă largă de arome. Morcovii, pătrunjelul, țelina, ceapa și usturoiul sunt esențiale pentru a obține o bază gustoasă.
Mai poți adăuga orice alte legume îți plac. De asemenea, mai poți folosi și ierburi aromatice, cum ar fi pătrunjelul, cimbrul sau oregano. Le vei pune și pe ele în tavă, la cuptor pentru a se usca.
Asigură-te că tai legumele în bucăți de dimensiuni similare pentru a se găti uniform. În caz contrat unele vor fi uscate, în timp ce altele vor rămâne nefăcute.
Cuptorul trebuie să fie programat la cea mai mică temperatură pentru a nu arde legumele și pentru a le găti lent. În felul acesta își vor păstra mai bine aromele naturale.