7 motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des

Sparanghelul este una dintre legumele care nu trebuie să îți lipsească din meniu primăvara. De cele mai multe ori găsești în magazin sparanghel verde, însă mai există și alb sau violet. Nu doar că este foarte versatil, dar este și foarte sănătos. Descoperă și tu 7 motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des. De ce îl recomandă nutriționiștii.

sparanghel pe un tocător cu sosuri alături
Dacă ai nevoie de motive să mănânci sparanghel trebuie să știi că are foarte puține calorii / Shutterstock

Gustul pregnant al sparanghelului nu este pe placul tuturor, însă ar trebui încercat pentru beneficiile lui asupra sănătății. Are foarte puține calorii și o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți.

Am făcut o listă cu principalele 7 motive pentru care măcar odată pe săptămână ar trebui să introduci sparanghelul în meniul tău.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des

Sparanghelul are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acesta este recomandat în special persoanelor care își doresc să piardă în greutate în mod sănătos. Este important să-l incluzi în dieta ta dacă vrei să te bucuri de beneficiile sale pentru sănătate

Sparanghelul are mulți nutrienți și puține calorii

Sparanghelul poate fi o garnitură perfectă pentru orice tip de carne. Îl poți mânca în cantități destul de mari fără să te temi de câte calorii îți aduce. 100 de grame de sparanghel nu au decât 20 de calorii.

Dintre vitaminele pe care sparanghelul le aduce în organism se remarcă vitamina K, care susține sănătatea sistemului osos și al celui cardiovascular și vitamina B9 (acid folic), care este foarte importantă mai ales pentru femeile însărcinate.

Sparanghelul conține și fier, zinc și vitamina B2 (riboflavină), vitamina A și vitamina C.

Nutrient Cantitate
Calorii 26 kcal
Carbohidrați 5,2 g
Fibre 2,8 g
Proteine 3 g
Calciu 32,2 mg
Fier 2,9 mg
Magneziu 18,8 mg
Fosfor 69,7 mg
Potasiu 271 mg
Zinc 0,7 mg
Mangan 0,2 mg
Caolin 21,4 mg
Seleniu 3 mcg
Vitamina C 7,5 mg
Acid folic 69,7 mcg
Vitamina E 1,5 mg
Vitamina K 55,7 mcg
Vitamina A 50,9 mcg
Valori nutriționale pentru 100 g sparanghel *Sursa: Medical News Today

Este o bună sursă de antioxidanți

Antioxidanții sunt substanțe care ajută celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi și ale stresului oxidativ. Acestea contribuie la creșterea nivelului inflamațiilor din organism care sunt responsabile pentru apariția multor boli, inclusiv cancerul.

Sparanghelul, la fel ca toate legumele verzi, este bogat în antioxidanți. Conține vitamele E și C, dar glutation, care contribuie la detoxifierea ficatului. În plus, mai aduce în organism polifenoli și flavonoide, cele mai importante dintre ele fiind quercitina, isoramnetina și kemferolul.

Numeroase studii au dovedit că toate aceste substanțe au un rol substanțial în reducerea presiunii arteriale, sunt antiinflamatoare, antivirale și pot reduce incidența apariției diferitelor tipuri de cancer.

Sparanghelul mov conține un pigment puternic, antocianină, care este și el un antioxidant valoros pentru sănătate. Are efecte în special în sănătatea inimii, reducând riscul de infarct.

Îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv

Sparanghelul conține o cantitate mare de fibre. Doar 100 g aduc un aport de 1,8 grame, care reprezintă 7% din necesarul zilnic al unui adult.

Fibrele nu au rol pozitiv doar asupra sistemului digestiv, ci reduc și riscul de apariție a hipertensiunii, a bolilor cardiovasculare și a diabetului. În mod particular, sparanghelul conține fibre insolubile, care în ajută la un tranzit mai rapid.

De asemenea, conține și fibre solubile care se dizolvă în stomac și se transformă într-un fel de gel care protejează tractul digestiv.

Un sistem digestiv sănătos susține sistemul imunitar și ajută la creșterea producției de vitamina B 12 și vitamina K.

Este benefic pentru femeile însărcinate

Sparanghelul este o sursă excelentă de acid folic (vitamina B9). Doar 100 g aduc 34% din necesarul zilnic al unui adult și 22% din cel al unei femei însărcinate.

Acidul folic poate preveni defectele de tub neural fetal, malformații extrem de grave, cele mai comune fiind spina bifida si anancefalia. Tubul neural se dezvoltă în primele 28 de zile de la concepție, chiar înainte ca sarcina să fie confirmată.

Nu doar sparanghelul este o sursă bună de acid folic, ci și toate celelalte legume cu frunze verzi, așa că este important să le incluzi în dietă.

Ajută la scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială afectează 1,3 milioane de oameni anual și este principalul factor de risc în apariția infarctului cardiac.

Cercetările arată că dietele bogate în potasiu și reducerea aportului de sare au un rol important în reducerea tensiunii arteriale. Potasiul acționează prin relaxarea vaselor de sânge și prin eliminarea excesului de sodiu din organism prin urină.

Sparanghelul este o bună sursă de potasiu, 100 de grame asigurând 6% din necesarul zilnic al unui adult.

Reglează greutatea corporală

Sparanghelul are în compoziție 94% apă, fiind foarte sărac în calorii. Dacă este introdus în dietă alături de alte alimente sănătoase poate ajuta la controlul greutății.

Nu doar conținutul scăzut de calorii este benefic pentru greutate, ci și fibrele care reglează tranzitul intestinal.

Este foarte versatil

Sparanghelul este nu doar bogat în nutrienți, dar este și delicios și ușor de integrat în aproape orice meniu.

Poate fi gătit pe grătar, fiert, la aburi, copt sau sotat. De asemenea, poți cumpăra sparanghel conservat care nu mai are nevoie de tratament termic. Sparanghelul se potrivește cu orice fel de carne, este delicios în omlete sau împreună cu paste.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Supă de sfeclă roșie
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
camembert la cuptor
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ulei de palmier
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
ce beneficii are sfecla pentru sănătate
Cum să gătești sfecla roșie și ce beneficii are sfecla pentru sănătate
Cum să gătești sfecla roșie și ce beneficii are sfecla pentru sănătate
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
21 noiembrie, 07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: Doar el putea să facă asta
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
închide