7 motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des

Sparanghelul este una dintre legumele care nu trebuie să îți lipsească din meniu primăvara. De cele mai multe ori găsești în magazin sparanghel verde, însă mai există și alb sau violet. Nu doar că este foarte versatil, dar este și foarte sănătos. Descoperă și tu 7 motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des. De ce îl recomandă nutriționiștii.

sparanghel pe un tocător cu sosuri alături
Dacă ai nevoie de motive să mănânci sparanghel trebuie să știi că are foarte puține calorii / Shutterstock

Gustul pregnant al sparanghelului nu este pe placul tuturor, însă ar trebui încercat pentru beneficiile lui asupra sănătății. Are foarte puține calorii și o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți.

Am făcut o listă cu principalele 7 motive pentru care măcar odată pe săptămână ar trebui să introduci sparanghelul în meniul tău.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des

Sparanghelul are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acesta este recomandat în special persoanelor care își doresc să piardă în greutate în mod sănătos. Este important să-l incluzi în dieta ta dacă vrei să te bucuri de beneficiile sale pentru sănătate

Sparanghelul are mulți nutrienți și puține calorii

Sparanghelul poate fi o garnitură perfectă pentru orice tip de carne. Îl poți mânca în cantități destul de mari fără să te temi de câte calorii îți aduce. 100 de grame de sparanghel nu au decât 20 de calorii.

Dintre vitaminele pe care sparanghelul le aduce în organism se remarcă vitamina K, care susține sănătatea sistemului osos și al celui cardiovascular și vitamina B9 (acid folic), care este foarte importantă mai ales pentru femeile însărcinate.

Sparanghelul conține și fier, zinc și vitamina B2 (riboflavină), vitamina A și vitamina C.

Nutrient Cantitate
Calorii 26 kcal
Carbohidrați 5,2 g
Fibre 2,8 g
Proteine 3 g
Calciu 32,2 mg
Fier 2,9 mg
Magneziu 18,8 mg
Fosfor 69,7 mg
Potasiu 271 mg
Zinc 0,7 mg
Mangan 0,2 mg
Caolin 21,4 mg
Seleniu 3 mcg
Vitamina C 7,5 mg
Acid folic 69,7 mcg
Vitamina E 1,5 mg
Vitamina K 55,7 mcg
Vitamina A 50,9 mcg
Valori nutriționale pentru 100 g sparanghel *Sursa: Medical News Today

Este o bună sursă de antioxidanți

Antioxidanții sunt substanțe care ajută celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi și ale stresului oxidativ. Acestea contribuie la creșterea nivelului inflamațiilor din organism care sunt responsabile pentru apariția multor boli, inclusiv cancerul.

Sparanghelul, la fel ca toate legumele verzi, este bogat în antioxidanți. Conține vitamele E și C, dar glutation, care contribuie la detoxifierea ficatului. În plus, mai aduce în organism polifenoli și flavonoide, cele mai importante dintre ele fiind quercitina, isoramnetina și kemferolul.

Numeroase studii au dovedit că toate aceste substanțe au un rol substanțial în reducerea presiunii arteriale, sunt antiinflamatoare, antivirale și pot reduce incidența apariției diferitelor tipuri de cancer.

Sparanghelul mov conține un pigment puternic, antocianină, care este și el un antioxidant valoros pentru sănătate. Are efecte în special în sănătatea inimii, reducând riscul de infarct.

Îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv

Sparanghelul conține o cantitate mare de fibre. Doar 100 g aduc un aport de 1,8 grame, care reprezintă 7% din necesarul zilnic al unui adult.

Fibrele nu au rol pozitiv doar asupra sistemului digestiv, ci reduc și riscul de apariție a hipertensiunii, a bolilor cardiovasculare și a diabetului. În mod particular, sparanghelul conține fibre insolubile, care în ajută la un tranzit mai rapid.

De asemenea, conține și fibre solubile care se dizolvă în stomac și se transformă într-un fel de gel care protejează tractul digestiv.

Un sistem digestiv sănătos susține sistemul imunitar și ajută la creșterea producției de vitamina B 12 și vitamina K.

Este benefic pentru femeile însărcinate

Sparanghelul este o sursă excelentă de acid folic (vitamina B9). Doar 100 g aduc 34% din necesarul zilnic al unui adult și 22% din cel al unei femei însărcinate.

Acidul folic poate preveni defectele de tub neural fetal, malformații extrem de grave, cele mai comune fiind spina bifida si anancefalia. Tubul neural se dezvoltă în primele 28 de zile de la concepție, chiar înainte ca sarcina să fie confirmată.

Nu doar sparanghelul este o sursă bună de acid folic, ci și toate celelalte legume cu frunze verzi, așa că este important să le incluzi în dietă.

Ajută la scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială afectează 1,3 milioane de oameni anual și este principalul factor de risc în apariția infarctului cardiac.

Cercetările arată că dietele bogate în potasiu și reducerea aportului de sare au un rol important în reducerea tensiunii arteriale. Potasiul acționează prin relaxarea vaselor de sânge și prin eliminarea excesului de sodiu din organism prin urină.

Sparanghelul este o bună sursă de potasiu, 100 de grame asigurând 6% din necesarul zilnic al unui adult.

Reglează greutatea corporală

Sparanghelul are în compoziție 94% apă, fiind foarte sărac în calorii. Dacă este introdus în dietă alături de alte alimente sănătoase poate ajuta la controlul greutății.

Nu doar conținutul scăzut de calorii este benefic pentru greutate, ci și fibrele care reglează tranzitul intestinal.

Este foarte versatil

Sparanghelul este nu doar bogat în nutrienți, dar este și delicios și ușor de integrat în aproape orice meniu.

Poate fi gătit pe grătar, fiert, la aburi, copt sau sotat. De asemenea, poți cumpăra sparanghel conservat care nu mai are nevoie de tratament termic. Sparanghelul se potrivește cu orice fel de carne, este delicios în omlete sau împreună cu paste.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pască cu Nutella, fără aluat porționată
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
carne de miel pusă într-o tavă
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă și porționat pe un tocător
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșun pe un platou
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Sparanghel pus pe o farfurie albă
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
Păstrarea alimentelor la frigider ilustrată cu ajutorul unui frigider plin
Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie
Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
06:57
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
21 aprilie, 05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Mini tarte cu mousse de ton
20 aprilie, 05:14
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
19 aprilie, 05:48
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Piftie de curcan cu ouă fierte în trei vase, alături de un bol cu muștar, felii de pâine, furculițe, ceapă verde și usturoi
19 aprilie, 05:35
Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
19 aprilie, 05:21
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
18 aprilie, 06:11
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine porționată pe farfurii
18 aprilie, 05:31
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Detox după sărbători: Cum îți poți ajuta organismul să se refacă după masa de Paște
Detox după sărbători: Cum îți poți ajuta organismul să se refacă după masa de Paște
Detox după sărbători: Cum îți poți ajuta organismul să se refacă după masa de Paște
Filmul tragediei din Argeş. Fata de 15 ani, care a căzut de pe trotinetă, a murit de ziua tatălui ei. Va fi înmormântată în rochie de mireasă
Filmul tragediei din Argeş. Fata de 15 ani, care a căzut de pe trotinetă, a murit de ziua tatălui ei. Va fi înmormântată în rochie de mireasă
Filmul tragediei din Argeş. Fata de 15 ani, care a căzut de pe trotinetă, a murit de ziua tatălui ei. Va fi înmormântată în rochie de mireasă
„Întotdeauna elegantă”. Marea iubire a lui Ion Ţiriac şi-a dat peste cap fanii cu ultima apariţie. Cum arată la 54 de ani
„Întotdeauna elegantă”. Marea iubire a lui Ion Ţiriac şi-a dat peste cap fanii cu ultima apariţie. Cum arată la 54 de ani
„Întotdeauna elegantă”. Marea iubire a lui Ion Ţiriac şi-a dat peste cap fanii cu ultima apariţie. Cum arată la 54 de ani
Cum arată Monica Gabor după ce a născut în secret. Cum a apărut fosta doamnă Columbeanu
Cum arată Monica Gabor după ce a născut în secret. Cum a apărut fosta doamnă Columbeanu
Cum arată Monica Gabor după ce a născut în secret. Cum a apărut fosta doamnă Columbeanu
Ce s-a întâmplat cu un astronaut de 70 de ani care a stat 220 de zile în spațiu. Don Pettit arată complet diferit acum
Ce s-a întâmplat cu un astronaut de 70 de ani care a stat 220 de zile în spațiu. Don Pettit arată complet diferit acum
Ce s-a întâmplat cu un astronaut de 70 de ani care a stat 220 de zile în spațiu. Don Pettit arată complet diferit acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște
Beneficiile masajului cu bețe de bambus. Care sunt efectele acestei terapii
Beneficiile masajului cu bețe de bambus. Care sunt efectele acestei terapii
Beneficiile masajului cu bețe de bambus. Care sunt efectele acestei terapii
fresh
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată

Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
închide