14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Trucurile cu care nu poți da greș niciodată

Cartofii sunt, probabil, cea mai versatilă și accesibilă legumă din lume. Cine nu se bucură de o porție de cartofi crocanți, fie ei copți, prăjiți sau pe grătar? Descoperă 14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Iată câteva trucuri pentru preparate simple și delicioase.

cartofi crocanți într-un bol alb alături de un sos roșu și unul alb
Pentru a face cartofi crocanți îi poți fierbe înainte de prăjire / Shutterstock

Cu o salată alături sau câteva sosuri, cartofii pot fi o masă deliciosă. Totuși, acasă nu reușești mereu să faci cartofi crocanți ca la restaurant.

Ca să faci cartofi crocanți nu ai nevoie de multă experiență în bucătărie, nici de ustensile sofisticate. Specialiștii de la TastingTable.com îți explică tot ceea ce trebuie să știi ca la următoarea masă cartofii tăi să fie crocanți cât trebuie la exterior și pufoși la fiecare mușcătură.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi pentru a găti cartofi crocanți

Cartofii crocanți pot fi o garnitură simplă și delicioasă. Se prepară destul de rapid, dar trebuie să ții cont de câteva lucruri pentru a putea avea rezultatul mult dorit. Mai jos găsești câteva trucuri de la bucătarii specialiști. Acestea te-ar pueta ajuta să ai acasă rezultatul mult dorit.

Nu îi curăța de coajă

De ce trebuie să cureți cartofii de coajă când te poți bucura de ea? La fel cum nu scoți pielea cărnii de pui pentru a te bucura de textura ei crocantă nu trebuie să cureți nici coaja cartofilor.

Dacă îi coci la cuptor atunci este cu atât mai important să renunți la a-i curăța. Indiferent de soiul cartofilor ei pot fi gătiți direct în coajă cu condiția să fie foarte bine spălați și curățați. În plus, scapi și de munca pe care o presupune curățatul.

Taie cartofii în bucăți mai mari

Dacă tai cartofii în bucăți mai mari te vei bucura mai mult de partea moale și catifelată din interior. În plus, o suprafață mai mare va absorbi mai multe condimente și vor fi mult mai aromați.

Nu ar trebui să fie mai mici de 2-3 cm, astfel încât să ai nevoie de două mușcături pentru fiecare bucată.

Fierbe-i înainte de a-i coace

Una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii o fac atunci când coc cartofii este că îi taie, îi stropesc cu ulei și îi bagă imediat la cuptor. În felul acesta sar peste un pas foarte important: fierberea. Această etapă îi ajută să fie moi la interior. Astfel, la cuptor îi vei putea lăsa doar cât să devină crocanți, fără să te mai îngrijorezi că nu s-au copt la interior.

Taie-i în bucăți și apoi pune-i la fiert pentru maximum 10 minute. Nu trebuie să fie gătiți complet, ci doar să se înmoaie.

Fierbe-i în apă alcalină

Specialiștii spun că nu este suficient doar să îi fierbi, ci trebuie să adaugi în apă un ingredient secret. Acesta nu este sarea, așa cum te-ai putea gândi. În schimb, o linguriță de bicarbonat de sodiu va face diferența dintre niște cartofi copți banali și unii cu o textură delicioasă.

Bicarbonatul de sodiu va face apa mai alcalină. În felul acesta amidonul din cartofi va ieși la suprafață și îi va face mult mai crocanți în timpul procesului de coacere.

Folosește grăsimea potrivită

Chiar dacă alegi să gătești cartofii la cuptor pentru a limita cantitatea de grăsime folosită trebuie să știi că fără ea nu vei obține cartofii crocanți pe care îi visezi.

Este important să pui suficient ulei sau alt tip de grăsime astfel încât cartofii să fie acoperiți pe toate părțile. Dacă îi coci la temperaturi mai joase folosește ulei de măsline, iar dacă alegi temperaturi înalte poți să pui canola, unt, untură sau ulei de Floarea-soarelui.

Nu uita să amesteci

Trebuie să amesteci cartofii în timp ce se gătesc, dar mai ales înainte. După ce i-ai fiert cât să fie moi, pune-i într-un vas împreună cu uleiul folosit, acoperă recipientul și apoi agită-l bine de tot. Nu te teme dacă se rup ușor pe margine. Descoperă și cei mai crocanți cartofi la cuptor. Uite o rețetă simplă și rapidă.

Tocmai acest lucru este important. Se va forma la suprafață un strat foarte fin de pastă de cartofi și grăsime care în timpul procesului de coacere va deveni foarte crocantă. În plus, prin micile crăpături care apar grăsimea va intra și în interiorul cartofilor, ceea ce le va da și mai multă aromă.

Amestecă-i cu maioneză înainte de coacere

La fel ca oricare alt tip de grăsime și maioneza va ajuta cartofii să elimine din umiditate și să formeze la surapafață un strat crocant. În plus, îi va face mai aromați decât uleiul, datorită compoziției sale.

Dă focul mai tare

Când vine vorba despre cartofi crocanți, cu cât temperatura este mai ridicată cu atât mai bine. Dacă lași focul mic cartofii tăi se vor transforma într-o pastă și nu vor avea niciodată crusta aurie pe care o dorești.

Preîncălzește și tava

De cele mai multe ori este nevoie de preîncălzești cuptorul, dar în cazul cartofilor este nevoie să faci acest pas și cu tava. Dacă îi pui într-un vas rece vei încetini procesul de gătire.

Trebuie doar să fii foarte atentă când scoți tava din cuptor pentru că te poți arde. Mai poți pune în tavă și hârtie pergament pentru a-ți fi mai ușor apoi să o cureți.

Lasă cartofii nemișcați în tavă

Atunci când coci cartofi la cuptor nu trebuie să îi întorci decât o singură dată la jumătatea timpului de gătire. Dacă faceți acest lucru mai des nu se vor găti uniform sau se vor rupe în bucăți mici. În plus, dacă deschizi de prea multe ori ușa cuptorului vei modifica temperatura ceea ce nu le va face bine.

Prăjește-i în ulei

Principala metodă prin care poți să obții cartofi crocanți este să îi prăjești într-o baie de ulei. În acest caz trebuie să te asiguri că folosești uleiul potrivit care rezistă la temperaturi foarte mari.

Trebuie să umpli tigaia cu suficient ulei încât să acopere complet cartofii pe care îi vei pune doar când acesta va fi foarte bine încins. Scoate-i din tigaie pe un prosop de hârtie astfel încât să se absoarbă toată grăsimea în exces. Află cât de sănătos este să gătești cu ulei. Vezi ce spun specialiștii.

Folosește o friteuză cu aer cald

Dacă nu vrei să folosești cantități mari de ulei poți să obții cartofi crocanți folosind o friteuză cu aer cald. În plus, acest aparat are avantajul de a-i găti mult mai repede, în aproximativ 20 de minute. Nu ai cum să dai greș, vor fi crocanți de fiecare dată, fără să faci prea multă mizerie în bucătărie.

Pune sare după ce îi gătești

Sarea face ca toată umiditatea din alimente să iasă la suprafață. De aceea, dacă o adaugi înainte de a-i găti nu vei face decât să le creezi un strat de particule de apă care vor împiedica coaja să devină crocantă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb, decorată cu verdeață
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
alimentele ultraprocesate
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide în două boluri, unul cu lingură de lemn, alături de alte boluri cu ingrediente
06:22
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice
05:21
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
16 septembrie, 05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
16 septembrie, 05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Afacerile româneşti, în pericol din cauza importurilor chinezeşti. Guda: Pierdem 2 miliarde de euro pe an
Afacerile româneşti, în pericol din cauza importurilor chinezeşti. Guda: Pierdem 2 miliarde de euro pe an
Afacerile româneşti, în pericol din cauza importurilor chinezeşti. Guda: Pierdem 2 miliarde de euro pe an
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Au apărut primele imagini cu Mert Ramazan Demir și Miray Daner în rol principal. În ce serial vor putea fi urmăriți
Au apărut primele imagini cu Mert Ramazan Demir și Miray Daner în rol principal. În ce serial vor putea fi urmăriți
Au apărut primele imagini cu Mert Ramazan Demir și Miray Daner în rol principal. În ce serial vor putea fi urmăriți
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Ruladă pufoasă cu gem de caise
Ruladă pufoasă cu gem de caise
Ruladă pufoasă cu gem de caise
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Owen Cooper a scris istorie la premiile Emmy, devenind cel mai tânăr câștigător al trofeului pentru cel mai bun actor secundar
Owen Cooper a scris istorie la premiile Emmy, devenind cel mai tânăr câștigător al trofeului pentru cel mai bun actor secundar
Owen Cooper a scris istorie la premiile Emmy, devenind cel mai tânăr câștigător al trofeului pentru cel mai bun actor secundar
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat

Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat

Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie

Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie
închide