14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Trucurile cu care nu poți da greș niciodată

Cartofii sunt, probabil, cea mai versatilă și accesibilă legumă din lume. Cine nu se bucură de o porție de cartofi crocanți, fie ei copți, prăjiți sau pe grătar? Descoperă 14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Iată câteva trucuri pentru preparate simple și delicioase.

cartofi crocanți într-un bol alb alături de un sos roșu și unul alb
Pentru a face cartofi crocanți îi poți fierbe înainte de prăjire / Shutterstock

Cu o salată alături sau câteva sosuri, cartofii pot fi o masă deliciosă. Totuși, acasă nu reușești mereu să faci cartofi crocanți ca la restaurant.

Ca să faci cartofi crocanți nu ai nevoie de multă experiență în bucătărie, nici de ustensile sofisticate. Specialiștii de la TastingTable.com îți explică tot ceea ce trebuie să știi ca la următoarea masă cartofii tăi să fie crocanți cât trebuie la exterior și pufoși la fiecare mușcătură.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi pentru a găti cartofi crocanți

Cartofii crocanți pot fi o garnitură simplă și delicioasă. Se prepară destul de rapid, dar trebuie să ții cont de câteva lucruri pentru a putea avea rezultatul mult dorit. Mai jos găsești câteva trucuri de la bucătarii specialiști. Acestea te-ar pueta ajuta să ai acasă rezultatul mult dorit.

Nu îi curăța de coajă

De ce trebuie să cureți cartofii de coajă când te poți bucura de ea? La fel cum nu scoți pielea cărnii de pui pentru a te bucura de textura ei crocantă nu trebuie să cureți nici coaja cartofilor.

Dacă îi coci la cuptor atunci este cu atât mai important să renunți la a-i curăța. Indiferent de soiul cartofilor ei pot fi gătiți direct în coajă cu condiția să fie foarte bine spălați și curățați. În plus, scapi și de munca pe care o presupune curățatul.

Taie cartofii în bucăți mai mari

Dacă tai cartofii în bucăți mai mari te vei bucura mai mult de partea moale și catifelată din interior. În plus, o suprafață mai mare va absorbi mai multe condimente și vor fi mult mai aromați.

Nu ar trebui să fie mai mici de 2-3 cm, astfel încât să ai nevoie de două mușcături pentru fiecare bucată.

Fierbe-i înainte de a-i coace

Una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii o fac atunci când coc cartofii este că îi taie, îi stropesc cu ulei și îi bagă imediat la cuptor. În felul acesta sar peste un pas foarte important: fierberea. Această etapă îi ajută să fie moi la interior. Astfel, la cuptor îi vei putea lăsa doar cât să devină crocanți, fără să te mai îngrijorezi că nu s-au copt la interior.

Taie-i în bucăți și apoi pune-i la fiert pentru maximum 10 minute. Nu trebuie să fie gătiți complet, ci doar să se înmoaie.

Fierbe-i în apă alcalină

Specialiștii spun că nu este suficient doar să îi fierbi, ci trebuie să adaugi în apă un ingredient secret. Acesta nu este sarea, așa cum te-ai putea gândi. În schimb, o linguriță de bicarbonat de sodiu va face diferența dintre niște cartofi copți banali și unii cu o textură delicioasă.

Bicarbonatul de sodiu va face apa mai alcalină. În felul acesta amidonul din cartofi va ieși la suprafață și îi va face mult mai crocanți în timpul procesului de coacere.

Folosește grăsimea potrivită

Chiar dacă alegi să gătești cartofii la cuptor pentru a limita cantitatea de grăsime folosită trebuie să știi că fără ea nu vei obține cartofii crocanți pe care îi visezi.

Este important să pui suficient ulei sau alt tip de grăsime astfel încât cartofii să fie acoperiți pe toate părțile. Dacă îi coci la temperaturi mai joase folosește ulei de măsline, iar dacă alegi temperaturi înalte poți să pui canola, unt, untură sau ulei de Floarea-soarelui.

Nu uita să amesteci

Trebuie să amesteci cartofii în timp ce se gătesc, dar mai ales înainte. După ce i-ai fiert cât să fie moi, pune-i într-un vas împreună cu uleiul folosit, acoperă recipientul și apoi agită-l bine de tot. Nu te teme dacă se rup ușor pe margine. Descoperă și cei mai crocanți cartofi la cuptor. Uite o rețetă simplă și rapidă.

Tocmai acest lucru este important. Se va forma la suprafață un strat foarte fin de pastă de cartofi și grăsime care în timpul procesului de coacere va deveni foarte crocantă. În plus, prin micile crăpături care apar grăsimea va intra și în interiorul cartofilor, ceea ce le va da și mai multă aromă.

Amestecă-i cu maioneză înainte de coacere

La fel ca oricare alt tip de grăsime și maioneza va ajuta cartofii să elimine din umiditate și să formeze la surapafață un strat crocant. În plus, îi va face mai aromați decât uleiul, datorită compoziției sale.

Dă focul mai tare

Când vine vorba despre cartofi crocanți, cu cât temperatura este mai ridicată cu atât mai bine. Dacă lași focul mic cartofii tăi se vor transforma într-o pastă și nu vor avea niciodată crusta aurie pe care o dorești.

Preîncălzește și tava

De cele mai multe ori este nevoie de preîncălzești cuptorul, dar în cazul cartofilor este nevoie să faci acest pas și cu tava. Dacă îi pui într-un vas rece vei încetini procesul de gătire.

Trebuie doar să fii foarte atentă când scoți tava din cuptor pentru că te poți arde. Mai poți pune în tavă și hârtie pergament pentru a-ți fi mai ușor apoi să o cureți.

Lasă cartofii nemișcați în tavă

Atunci când coci cartofi la cuptor nu trebuie să îi întorci decât o singură dată la jumătatea timpului de gătire. Dacă faceți acest lucru mai des nu se vor găti uniform sau se vor rupe în bucăți mici. În plus, dacă deschizi de prea multe ori ușa cuptorului vei modifica temperatura ceea ce nu le va face bine.

Prăjește-i în ulei

Principala metodă prin care poți să obții cartofi crocanți este să îi prăjești într-o baie de ulei. În acest caz trebuie să te asiguri că folosești uleiul potrivit care rezistă la temperaturi foarte mari.

Trebuie să umpli tigaia cu suficient ulei încât să acopere complet cartofii pe care îi vei pune doar când acesta va fi foarte bine încins. Scoate-i din tigaie pe un prosop de hârtie astfel încât să se absoarbă toată grăsimea în exces. Află cât de sănătos este să gătești cu ulei. Vezi ce spun specialiștii.

Folosește o friteuză cu aer cald

Dacă nu vrei să folosești cantități mari de ulei poți să obții cartofi crocanți folosind o friteuză cu aer cald. În plus, acest aparat are avantajul de a-i găti mult mai repede, în aproximativ 20 de minute. Nu ai cum să dai greș, vor fi crocanți de fiecare dată, fără să faci prea multă mizerie în bucătărie.

Pune sare după ce îi gătești

Sarea face ca toată umiditatea din alimente să iasă la suprafață. De aceea, dacă o adaugi înainte de a-i găti nu vei face decât să le creezi un strat de particule de apă care vor împiedica coaja să devină crocantă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
ulei de palmier
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
cartofi copți crocanți
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
cartofi prăjiți în tigaie
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
18 noiembrie, 07:28
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
18 noiembrie, 06:59
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
18 noiembrie, 05:01
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
chilli con carne
17 noiembrie, 10:30
Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas
ouă turcești
17 noiembrie, 10:23
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ciorbă de burtă. Regina meselor de duminică, în familie
Ciorbă de burtă. Regina meselor de duminică, în familie
Ciorbă de burtă. Regina meselor de duminică, în familie
Decizii de impunere, emise instant de ANAF. Datornicii, cu conturi blocate printr-o procedură fulger
Decizii de impunere, emise instant de ANAF. Datornicii, cu conturi blocate printr-o procedură fulger
Decizii de impunere, emise instant de ANAF. Datornicii, cu conturi blocate printr-o procedură fulger
Afacerea în care Dan Petrescu a investit averea strânsă din fotbal. Cum a ajuns Bursucul la fel de bogat ca Hagi
Afacerea în care Dan Petrescu a investit averea strânsă din fotbal. Cum a ajuns "Bursucul" la fel de bogat ca Hagi
Afacerea în care Dan Petrescu a investit averea strânsă din fotbal. Cum a ajuns "Bursucul" la fel de bogat ca Hagi
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Tocăniță de fasole mung cu legume
Tocăniță de fasole mung cu legume
Tocăniță de fasole mung cu legume
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
fresh
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie

Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
închide