14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Trucurile cu care nu poți da greș niciodată

Cartofii sunt, probabil, cea mai versatilă și accesibilă legumă din lume. Cine nu se bucură de o porție de cartofi crocanți, fie ei copți, prăjiți sau pe grătar? Descoperă 14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Iată câteva trucuri pentru preparate simple și delicioase.

cartofi crocanți într-un bol alb alături de un sos roșu și unul alb
Pentru a face cartofi crocanți îi poți fierbe înainte de prăjire / Shutterstock

Cu o salată alături sau câteva sosuri, cartofii pot fi o masă deliciosă. Totuși, acasă nu reușești mereu să faci cartofi crocanți ca la restaurant.

Ca să faci cartofi crocanți nu ai nevoie de multă experiență în bucătărie, nici de ustensile sofisticate. Specialiștii de la TastingTable.com îți explică tot ceea ce trebuie să știi ca la următoarea masă cartofii tăi să fie crocanți cât trebuie la exterior și pufoși la fiecare mușcătură.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi pentru a găti cartofi crocanți

Cartofii crocanți pot fi o garnitură simplă și delicioasă. Se prepară destul de rapid, dar trebuie să ții cont de câteva lucruri pentru a putea avea rezultatul mult dorit. Mai jos găsești câteva trucuri de la bucătarii specialiști. Acestea te-ar pueta ajuta să ai acasă rezultatul mult dorit.

Nu îi curăța de coajă

De ce trebuie să cureți cartofii de coajă când te poți bucura de ea? La fel cum nu scoți pielea cărnii de pui pentru a te bucura de textura ei crocantă nu trebuie să cureți nici coaja cartofilor.

Dacă îi coci la cuptor atunci este cu atât mai important să renunți la a-i curăța. Indiferent de soiul cartofilor ei pot fi gătiți direct în coajă cu condiția să fie foarte bine spălați și curățați. În plus, scapi și de munca pe care o presupune curățatul.

Taie cartofii în bucăți mai mari

Dacă tai cartofii în bucăți mai mari te vei bucura mai mult de partea moale și catifelată din interior. În plus, o suprafață mai mare va absorbi mai multe condimente și vor fi mult mai aromați.

Nu ar trebui să fie mai mici de 2-3 cm, astfel încât să ai nevoie de două mușcături pentru fiecare bucată.

Fierbe-i înainte de a-i coace

Una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii o fac atunci când coc cartofii este că îi taie, îi stropesc cu ulei și îi bagă imediat la cuptor. În felul acesta sar peste un pas foarte important: fierberea. Această etapă îi ajută să fie moi la interior. Astfel, la cuptor îi vei putea lăsa doar cât să devină crocanți, fără să te mai îngrijorezi că nu s-au copt la interior.

Taie-i în bucăți și apoi pune-i la fiert pentru maximum 10 minute. Nu trebuie să fie gătiți complet, ci doar să se înmoaie.

Fierbe-i în apă alcalină

Specialiștii spun că nu este suficient doar să îi fierbi, ci trebuie să adaugi în apă un ingredient secret. Acesta nu este sarea, așa cum te-ai putea gândi. În schimb, o linguriță de bicarbonat de sodiu va face diferența dintre niște cartofi copți banali și unii cu o textură delicioasă.

Bicarbonatul de sodiu va face apa mai alcalină. În felul acesta amidonul din cartofi va ieși la suprafață și îi va face mult mai crocanți în timpul procesului de coacere.

Folosește grăsimea potrivită

Chiar dacă alegi să gătești cartofii la cuptor pentru a limita cantitatea de grăsime folosită trebuie să știi că fără ea nu vei obține cartofii crocanți pe care îi visezi.

Este important să pui suficient ulei sau alt tip de grăsime astfel încât cartofii să fie acoperiți pe toate părțile. Dacă îi coci la temperaturi mai joase folosește ulei de măsline, iar dacă alegi temperaturi înalte poți să pui canola, unt, untură sau ulei de Floarea-soarelui.

Nu uita să amesteci

Trebuie să amesteci cartofii în timp ce se gătesc, dar mai ales înainte. După ce i-ai fiert cât să fie moi, pune-i într-un vas împreună cu uleiul folosit, acoperă recipientul și apoi agită-l bine de tot. Nu te teme dacă se rup ușor pe margine. Descoperă și cei mai crocanți cartofi la cuptor. Uite o rețetă simplă și rapidă.

Tocmai acest lucru este important. Se va forma la suprafață un strat foarte fin de pastă de cartofi și grăsime care în timpul procesului de coacere va deveni foarte crocantă. În plus, prin micile crăpături care apar grăsimea va intra și în interiorul cartofilor, ceea ce le va da și mai multă aromă.

Amestecă-i cu maioneză înainte de coacere

La fel ca oricare alt tip de grăsime și maioneza va ajuta cartofii să elimine din umiditate și să formeze la surapafață un strat crocant. În plus, îi va face mai aromați decât uleiul, datorită compoziției sale.

Dă focul mai tare

Când vine vorba despre cartofi crocanți, cu cât temperatura este mai ridicată cu atât mai bine. Dacă lași focul mic cartofii tăi se vor transforma într-o pastă și nu vor avea niciodată crusta aurie pe care o dorești.

Preîncălzește și tava

De cele mai multe ori este nevoie de preîncălzești cuptorul, dar în cazul cartofilor este nevoie să faci acest pas și cu tava. Dacă îi pui într-un vas rece vei încetini procesul de gătire.

Trebuie doar să fii foarte atentă când scoți tava din cuptor pentru că te poți arde. Mai poți pune în tavă și hârtie pergament pentru a-ți fi mai ușor apoi să o cureți.

Lasă cartofii nemișcați în tavă

Atunci când coci cartofi la cuptor nu trebuie să îi întorci decât o singură dată la jumătatea timpului de gătire. Dacă faceți acest lucru mai des nu se vor găti uniform sau se vor rupe în bucăți mici. În plus, dacă deschizi de prea multe ori ușa cuptorului vei modifica temperatura ceea ce nu le va face bine.

Prăjește-i în ulei

Principala metodă prin care poți să obții cartofi crocanți este să îi prăjești într-o baie de ulei. În acest caz trebuie să te asiguri că folosești uleiul potrivit care rezistă la temperaturi foarte mari.

Trebuie să umpli tigaia cu suficient ulei încât să acopere complet cartofii pe care îi vei pune doar când acesta va fi foarte bine încins. Scoate-i din tigaie pe un prosop de hârtie astfel încât să se absoarbă toată grăsimea în exces. Află cât de sănătos este să gătești cu ulei. Vezi ce spun specialiștii.

Folosește o friteuză cu aer cald

Dacă nu vrei să folosești cantități mari de ulei poți să obții cartofi crocanți folosind o friteuză cu aer cald. În plus, acest aparat are avantajul de a-i găti mult mai repede, în aproximativ 20 de minute. Nu ai cum să dai greș, vor fi crocanți de fiecare dată, fără să faci prea multă mizerie în bucătărie.

Pune sare după ce îi gătești

Sarea face ca toată umiditatea din alimente să iasă la suprafață. De aceea, dacă o adaugi înainte de a-i găti nu vei face decât să le creezi un strat de particule de apă care vor împiedica coaja să devină crocantă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
mai multe tipuri de paste
Galerie foto
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!. Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
închide