14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Trucurile cu care nu poți da greș niciodată

Cartofii sunt, probabil, cea mai versatilă și accesibilă legumă din lume. Cine nu se bucură de o porție de cartofi crocanți, fie ei copți, prăjiți sau pe grătar? Descoperă 14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Iată câteva trucuri pentru preparate simple și delicioase.

cartofi crocanți într-un bol alb alături de un sos roșu și unul alb
Pentru a face cartofi crocanți îi poți fierbe înainte de prăjire / Shutterstock

Cu o salată alături sau câteva sosuri, cartofii pot fi o masă deliciosă. Totuși, acasă nu reușești mereu să faci cartofi crocanți ca la restaurant.

Ca să faci cartofi crocanți nu ai nevoie de multă experiență în bucătărie, nici de ustensile sofisticate. Specialiștii de la TastingTable.com îți explică tot ceea ce trebuie să știi ca la următoarea masă cartofii tăi să fie crocanți cât trebuie la exterior și pufoși la fiecare mușcătură.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi pentru a găti cartofi crocanți

Cartofii crocanți pot fi o garnitură simplă și delicioasă. Se prepară destul de rapid, dar trebuie să ții cont de câteva lucruri pentru a putea avea rezultatul mult dorit. Mai jos găsești câteva trucuri de la bucătarii specialiști. Acestea te-ar pueta ajuta să ai acasă rezultatul mult dorit.

Nu îi curăța de coajă

De ce trebuie să cureți cartofii de coajă când te poți bucura de ea? La fel cum nu scoți pielea cărnii de pui pentru a te bucura de textura ei crocantă nu trebuie să cureți nici coaja cartofilor.

Dacă îi coci la cuptor atunci este cu atât mai important să renunți la a-i curăța. Indiferent de soiul cartofilor ei pot fi gătiți direct în coajă cu condiția să fie foarte bine spălați și curățați. În plus, scapi și de munca pe care o presupune curățatul.

Taie cartofii în bucăți mai mari

Dacă tai cartofii în bucăți mai mari te vei bucura mai mult de partea moale și catifelată din interior. În plus, o suprafață mai mare va absorbi mai multe condimente și vor fi mult mai aromați.

Nu ar trebui să fie mai mici de 2-3 cm, astfel încât să ai nevoie de două mușcături pentru fiecare bucată.

Fierbe-i înainte de a-i coace

Una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii o fac atunci când coc cartofii este că îi taie, îi stropesc cu ulei și îi bagă imediat la cuptor. În felul acesta sar peste un pas foarte important: fierberea. Această etapă îi ajută să fie moi la interior. Astfel, la cuptor îi vei putea lăsa doar cât să devină crocanți, fără să te mai îngrijorezi că nu s-au copt la interior.

Taie-i în bucăți și apoi pune-i la fiert pentru maximum 10 minute. Nu trebuie să fie gătiți complet, ci doar să se înmoaie.

Fierbe-i în apă alcalină

Specialiștii spun că nu este suficient doar să îi fierbi, ci trebuie să adaugi în apă un ingredient secret. Acesta nu este sarea, așa cum te-ai putea gândi. În schimb, o linguriță de bicarbonat de sodiu va face diferența dintre niște cartofi copți banali și unii cu o textură delicioasă.

Bicarbonatul de sodiu va face apa mai alcalină. În felul acesta amidonul din cartofi va ieși la suprafață și îi va face mult mai crocanți în timpul procesului de coacere.

Folosește grăsimea potrivită

Chiar dacă alegi să gătești cartofii la cuptor pentru a limita cantitatea de grăsime folosită trebuie să știi că fără ea nu vei obține cartofii crocanți pe care îi visezi.

Este important să pui suficient ulei sau alt tip de grăsime astfel încât cartofii să fie acoperiți pe toate părțile. Dacă îi coci la temperaturi mai joase folosește ulei de măsline, iar dacă alegi temperaturi înalte poți să pui canola, unt, untură sau ulei de Floarea-soarelui.

Nu uita să amesteci

Trebuie să amesteci cartofii în timp ce se gătesc, dar mai ales înainte. După ce i-ai fiert cât să fie moi, pune-i într-un vas împreună cu uleiul folosit, acoperă recipientul și apoi agită-l bine de tot. Nu te teme dacă se rup ușor pe margine. Descoperă și cei mai crocanți cartofi la cuptor. Uite o rețetă simplă și rapidă.

Tocmai acest lucru este important. Se va forma la suprafață un strat foarte fin de pastă de cartofi și grăsime care în timpul procesului de coacere va deveni foarte crocantă. În plus, prin micile crăpături care apar grăsimea va intra și în interiorul cartofilor, ceea ce le va da și mai multă aromă.

Amestecă-i cu maioneză înainte de coacere

La fel ca oricare alt tip de grăsime și maioneza va ajuta cartofii să elimine din umiditate și să formeze la surapafață un strat crocant. În plus, îi va face mai aromați decât uleiul, datorită compoziției sale.

Dă focul mai tare

Când vine vorba despre cartofi crocanți, cu cât temperatura este mai ridicată cu atât mai bine. Dacă lași focul mic cartofii tăi se vor transforma într-o pastă și nu vor avea niciodată crusta aurie pe care o dorești.

Preîncălzește și tava

De cele mai multe ori este nevoie de preîncălzești cuptorul, dar în cazul cartofilor este nevoie să faci acest pas și cu tava. Dacă îi pui într-un vas rece vei încetini procesul de gătire.

Trebuie doar să fii foarte atentă când scoți tava din cuptor pentru că te poți arde. Mai poți pune în tavă și hârtie pergament pentru a-ți fi mai ușor apoi să o cureți.

Lasă cartofii nemișcați în tavă

Atunci când coci cartofi la cuptor nu trebuie să îi întorci decât o singură dată la jumătatea timpului de gătire. Dacă faceți acest lucru mai des nu se vor găti uniform sau se vor rupe în bucăți mici. În plus, dacă deschizi de prea multe ori ușa cuptorului vei modifica temperatura ceea ce nu le va face bine.

Prăjește-i în ulei

Principala metodă prin care poți să obții cartofi crocanți este să îi prăjești într-o baie de ulei. În acest caz trebuie să te asiguri că folosești uleiul potrivit care rezistă la temperaturi foarte mari.

Trebuie să umpli tigaia cu suficient ulei încât să acopere complet cartofii pe care îi vei pune doar când acesta va fi foarte bine încins. Scoate-i din tigaie pe un prosop de hârtie astfel încât să se absoarbă toată grăsimea în exces. Află cât de sănătos este să gătești cu ulei. Vezi ce spun specialiștii.

Folosește o friteuză cu aer cald

Dacă nu vrei să folosești cantități mari de ulei poți să obții cartofi crocanți folosind o friteuză cu aer cald. În plus, acest aparat are avantajul de a-i găti mult mai repede, în aproximativ 20 de minute. Nu ai cum să dai greș, vor fi crocanți de fiecare dată, fără să faci prea multă mizerie în bucătărie.

Pune sare după ce îi gătești

Sarea face ca toată umiditatea din alimente să iasă la suprafață. De aceea, dacă o adaugi înainte de a-i găti nu vei face decât să le creezi un strat de particule de apă care vor împiedica coaja să devină crocantă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Nuci umplute cu cremă caramel pe un platou, alături de o linguriță cu cremă și un bol cu cremă
Nuci umplute cu cremă caramel. Desert cu gust de copilărie
Nuci umplute cu cremă caramel. Desert cu gust de copilărie
Biscuiți cu glazură albă și inimioare roșii într-o tavă cu hârtie de copt
Biscuiți cu glazură albă și inimioare roșii, perfecți pentru a fi dăruiți
Biscuiți cu glazură albă și inimioare roșii, perfecți pentru a fi dăruiți
Cornulețe fragede cu gem și nuci pe o farfurie, două cornulețe secționate
Cornulețe fragede cu gem și nuci. Rețetă din caietul bunicii
Cornulețe fragede cu gem și nuci. Rețetă din caietul bunicii
Ruladă cu șuncă și cașcaval porționată pe un tocător de lemn, alături de un bol cu ketchup
Ruladă cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru gustări zilnice
Ruladă cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru gustări zilnice
Terină de orez cu ton și ardei copți pe un platou alb, cu salată de crudități
Terină de orez cu ton și ardei copți, pentru o masă savuroasă
Terină de orez cu ton și ardei copți, pentru o masă savuroasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O farfurie cu rețete franțuzești cu cartofi
3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide
3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide
Cartofi acordeon pe un platou alb
Cartofi acordeon. Cea mai arătoasă și gustoasă gustare
Cartofi acordeon. Cea mai arătoasă și gustoasă gustare
Cum să mănânci paste
Cum să mănânci paste ca un italian. Reguli de etichetă la restaurant
Cum să mănânci paste ca un italian. Reguli de etichetă la restaurant
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pui picant cu alune în vas negru cu bețișoare chinezești
10:51
Pui picant cu alune. Rețetă chinezească de pui Kung Pao Pui picant cu alune. Rețetă chinezească de pui Kung Pao
Chiftele cu cartofi la cuptor în vas ceramic dreptunghiular, alături de un bol cu sos de iaurt
08:00
Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă
terci de ovăz peste noapte la borcan
06:00
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
mai multe tipuri de măsline pe o masă
04:00
Tipuri de măsline. Cum arată și cum se consumă fiecare Tipuri de măsline. Cum arată și cum se consumă fiecare
risotto cu ciuperci servit pe o farfurie albă
03:00
Risotto cu ciuperci, echilibrul perfect între textura cremoasă și simplitatea ingredientelor Risotto cu ciuperci, echilibrul perfect între textura cremoasă și simplitatea ingredientelor
O farfurie cu rețete franțuzești cu cartofi
19 februarie, 09:00
3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide 3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide
Pâine cu unt și usturoi într-un coș alb
19 februarie, 09:00
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă
19 februarie, 07:00
13 ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă 13 ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
1
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Paleurile erau cândva printre cele mai apreciate fursecuri de pe platourile festive. Făceau parte din lista cu rețete de dulciuri notate în caietul bunicii. Dacă și ție îți este dor de...
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
2
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
Poți face paste coapte cu caramel, un desert delicios, inedit și rapid de făcut. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, iar cele necesare nu au niște costuri foarte mari. Este...
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
3
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Dacă ai descoperit în cămară o ciocolată expirată și te întrebi dacă mai este bună de consum trebuie să citești articolul următor. În funcție de tipul acesteia și de condițiile de...
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
4
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
Dacă îți plac croissantele franțuzești, dar nu te-ai încumetat încă să le prepari în propria bucătărie, îți recomandăm să încerci o rețetă rapidă de croissante cu ciocolată. Comparativ cu rețeta clasică...
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
5
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
Presa franceză, cunoscută și sub numele de cafetieră cu piston, a fost inventată în secolul al XIX-lea în Franța. Inventată de către un designer italian numit Attilio Calimani, aceasta a devenit...
Parteneri
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie
Dobânzi plafonate la creditele IFN. Cât a ajuns să dea înapoi Săndel, după ce s-a împrumutat 35.000 de lei pe 5 ani
Dobânzi plafonate la creditele IFN. Cât a ajuns să dea înapoi Săndel, după ce s-a împrumutat 35.000 de lei pe 5 ani
Dobânzi plafonate la creditele IFN. Cât a ajuns să dea înapoi Săndel, după ce s-a împrumutat 35.000 de lei pe 5 ani
„Memelușa” Teodora Stoica, „înlocuită” de BRomania cu fosta iubită a lui George Pușcaș. Cât de frumoasă este Fabiola Matiuță
„Memelușa” Teodora Stoica, „înlocuită” de BRomania cu fosta iubită a lui George Pușcaș. Cât de frumoasă este Fabiola Matiuță
„Memelușa” Teodora Stoica, „înlocuită” de BRomania cu fosta iubită a lui George Pușcaș. Cât de frumoasă este Fabiola Matiuță
Naomi Hedman, mesaj cu subînțeles la scurt timp după ce Florin Ristei a confirmat despărțirea. Ce a postat
Naomi Hedman, mesaj cu subînțeles la scurt timp după ce Florin Ristei a confirmat despărțirea. Ce a postat
Naomi Hedman, mesaj cu subînțeles la scurt timp după ce Florin Ristei a confirmat despărțirea. Ce a postat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Singura întrebare pe care i-ar pune-o Bill Gates unui călător în timp. Curiozitatea miliardarului e legată de AI
Singura întrebare pe care i-ar pune-o Bill Gates unui călător în timp. Curiozitatea miliardarului e legată de AI
Singura întrebare pe care i-ar pune-o Bill Gates unui călător în timp. Curiozitatea miliardarului e legată de AI
Paris Brest cu zmeură și cremă de praline
Paris Brest cu zmeură și cremă de praline
Paris Brest cu zmeură și cremă de praline
Tipuri de bullying și cum le recunoaștem
Tipuri de bullying și cum le recunoaștem
Tipuri de bullying și cum le recunoaștem
V de la BTS a câștigat trei premii la cea de-a 31-a ediție a galei Hanteo Music Awards. Lista completă a câștigătorilor
V de la BTS a câștigat trei premii la cea de-a 31-a ediție a galei Hanteo Music Awards. Lista completă a câștigătorilor
V de la BTS a câștigat trei premii la cea de-a 31-a ediție a galei Hanteo Music Awards. Lista completă a câștigătorilor
Alimente care cresc tensiunea arterială. Ce să eviți când suferi de această afecțiune
Alimente care cresc tensiunea arterială. Ce să eviți când suferi de această afecțiune
Alimente care cresc tensiunea arterială. Ce să eviți când suferi de această afecțiune
fresh
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii

Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii

Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii

Rețetă de lipie din albușuri de ou. Are multe proteine și puține calorii

Rețetă de lipie din albușuri de ou. Are multe proteine și puține calorii

Garam masala, amestecul de condimente care cuprinde dragostea indienilor pentru arome

Garam masala, amestecul de condimente care cuprinde dragostea indienilor pentru arome

Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă

Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă

3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide

3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide
închide