7 rețete de post rapide. În doar 15 minute ai masa gata pentru toată familia

Nu știi ce să mai gătești de post fără să stai foarte mult în bucătărie? Iată câteva rețete rapide de post pe care le poți face în mai puțin de 15 de minute și sunt delicioase.

Rețete de post rapide puse pe masă
Rețetele rapide de post pot fi atât de mâncare gătită, cât și de sandviciuri sau salate / Shutterstock

Mâncarea de post sau vegană nu trebuie să fie fadă sau banală. Din legume, condimente și ierburi aromatice poți crea niște preparate delicioase pe care să le mănânci oricând cu drag. Nu doar că au gust bun, dar sunt și pline de vitamine și minerale care să îți asigure necesarul zilnic de nutrienți.

Profită de multitudinea de legume din piețe și realizează un meniu colorat și savuros cu rețete rapide de post.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Orez Djuvec bosniac

Orezul Djuvec este de fapt un orez cu legume, cremos și foarte gustos. Se poate servi ca atare sau poate fi garnitură pentru alte preparate.

Orezul Djuvec servit într-o cratiță neagră
Orezul Djuvec se servește cât este cald / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g orez nefiert
  • 500 ml supă de legume
  • 2 cepe tocate
  • 2 ardei grași tocați
  • 1 morcov mediu tocat
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 2 roșii
  • 150 g mazăre congelată sau proaspătă
  • 1 linguriță de boia
  • ½ linguriță de pudră de chili (opțional)
  • 2 linguri de ulei
  • sare
  • piper după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru ornat

Mod de preparare

Într-o tigaie de fontă se încălzește uleiul la foc mediu. Se călesc ceapa, ardeiul și morcovul până se înmoaie, aproximativ 3 minute. Apoi se adaugă usturoiul și roșiile tocate și se mai gătesc încă 5 minute amestecând frecvent.

Se pun orezul, mazărea, boiaua de ardei și pudra de chili și se amestecă. Se pune supa de legume și se aduce la punctul de fierbere. Se reduce focul, se acoperă și se gătește până când lichidul este absorbit, aproximativ 10 -15 minute, amestecând din când în când.

Se adaugă sare și piper după gust. Se presară cu frunze de pătrunjel tocate înainte de servire.

Orzo cu roșii

Orzo sunt paste mici care au forma orezului. Au o textură plăcută, iar preparatul rezultat va fi cremos, aproape ca un risotto.

Orzo cu roșii servit într-un bol gri
Orzo cu roșii se servește la prânz sau cină / Shutterstock

Mod de preparare

  • 2 ½ linguri de ulei de măsline
  • 4-5 căței de usturoi, tocați
  • ¾ linguriță de oregano
  • ½ linguriță de ardei roșu măcinat
  • ½ linguriță de sare
  • 400 g paste orzo, nefierte
  • 120 ml vin alb sec
  • 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
  • 650 ml supă de legume 
  • 3 linguri capere
  • busuioc proaspăt tocat

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Apoi se adaugă usturoiul, oregano și fulgii de ardei roșu mărunțiți. Se călesc timp de 1 minut. După aceea se pun pastele orzo și se amestecă. Se lasă 1-2 minute, amestecându-se pentru a preveni lipirea. Se toarnă vinul alb și se gătește 1-2 minute. Apoi se pun roșiile tăiate cubulețe cu tot cu suc și se lasă să fiarbă 2-3 minute. 

Se pune supa de legume și compoziția se asezonează cu sare. Se lasă să fiarbă, iar după ce clocotește se dă focul mai mic, se acoperă și se mai lasă 7-10 7-10 minute sau până când pastele orzo sunt fragede. Se amestecă des.

Se ia de pe foc și se adaugă caperele și busuiocul proaspăt. Se amestecă pentru a se combina. Se lasă să se odihnească 1-2 minute, apoi se servește.

Supă de fasole neagră

Fasolea este una dintre cele mai accesibile surse de proteine, așa că nu ezita să o incluzi cât mai des în dieta ta. Supa de fasole se potrivește perfect cu câteva fire de ceapă verde. Este una dintre acele rețete de post rapide foarte hrănitoare.

Supă de fasole neagră servită într-un bol gri, fiind una dintre cele 7 rețete rapide de post
Supa de fasole neagră se poate consuma atât rece, cât și caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 160 g ceapă tăiată cubulețe
  • 2 morcovi curățați și tăiași cubulețe
  • 1 ardei verde, tăiat cubulețe
  • 150 g țelină tocată
  • 1/2 jalapeno tocat
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri de chimen
  • 2 linguri de oregano uscat
  • 2 linguri de pudră de chili
  • 1 l supă de legume
  •  250 ml sos de roșii
  • 330 g fasole neagră scursă și clătită
  •  coriandru proaspăt tocat mărunt
  • sare
  • piper
  • suc proaspăt de lămâie

Mod de preparare

Se pun într-o oală mare de supă ceapa, morcovul, ardeiul gras, țelina, jalapeno și usturoiul cu 2 linguri de supă de legume și se lasă să se călească la foc mediu 6-7 minute până când se înmoaie.

Apoi se pun chimenul, oregano uscat și praful de chili și se mai gătesc încă 2-3 minute. Dacă lichidul începe să se evapore, se mai adaugă 1-2 linguri de supă. Se mai gătesc legumele 2-3 minute, apoi se pun restul de supă, sosul de roșii și fasolea neagră și se dă focul mic. Se lasă să fiarbă 15 minute.

Apoi se pune jumătate din cantitatea de supă într-un blender și se procesează până se omogenizează. Apoi se pune pune înapoi în oală, apoi se amestecă coriandrul și sucul de lămâie și se condimentează cu sare și piper.

Quesadilla vegetariană

Quesadilla vegetariană este o opțiune rapidă pentru prânz sau cină și vor fi preferatele familie. Se pot servi cu diverse sosuri sau cu salată verde.

Quessadilla vegetariană servită pe un blat de lemn
Quessadilla vegetariană este potrivită și la micul dejun/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă roșie, tăiată cubulețe
  • 2 avocado, coapte
  • 4 tortilla mari
  • 120 g fasole neagră, conservată
  • 400 g brânză vegetală
  • 250 g roșii, tăiate cubulețe
  • 60 g unt vegetal
  • maioneză vegetală
  • 60 g smântână vegetală
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • ¼ linguriță de sare
  •  pătrunjel proaspăt sau coriandru

Mod de preparare

Se taie roșiile și ceapa în bucăți mici. Se zdobește avocado și se adaugă sare.

Pe fiecare dintre tortilla se pune câte o pătrime din fiecare ingredient și se rulează cu grijă. Se pune puțin unt vegetal într-o tigaie și când se încălzește quesadilla pe ambele părți.

Sandvici cu salată de avocado și năut

Sandvici cu salată de avocado și năut este atât de sățios încât poate fi ușor un prânz sau o cină, mai ales dacă mai ai alături și o salată verde sau de legume.

Sandviciul de năut pus pe un blat de lemn
Sandviciul de năut se poate face și cu pâine prăjită / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g năut fiert scurs și clătit
  • 1 avocado 
  • 1 morcov mic 
  • sucul de la 1 lămâie
  • 1 praf de pudră de usturoi
  • sare
  • piper, după gust
  • frunze de salată
  • 6 felii de pâine integrală 
  • felii de ceapă roșie
  • roșii feliate 

Mod de preparare

Într-un castron de mărime medie, se adaugă năutul și se zdrobește cu o furculiță. Apoi se amestecă cu restul de ingrediente până se combină.

Se pun pe fiecare felie de pâine frunze de salată, ceapă, roșii și câte 1-2 linguri de piure de năut.

Cușcuș cu busuioc și roșii

Cușcuș cu busuioc și roșii poate fi un fel de mâncare principal, dar și o garnitură pentru preparate cu carne pentru perioadele în care nu ții post. Încearcă și rețeta de cușcuș cu legume. Este simplă și rapidă.

Cuscușul cu roșii servit într-un bol maro
Cuscușul cu roșii se servește atât cald, cât și rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g cușcuș din grâu integral, uscat
  • 250 ml apă
  • 3 roșii Roma, tăiate cubulețe
  • 200 g năut, scurs și clătit
  • 1 avocado mediu, tăiat cubulețe
  • frunze de busuioc proaspăt, tocate
  • Pentru vinegretă
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • sucul de o jumătate de lămâie
  • 1/2 linguriță de oregano uscat
  • 1/2 linguriță de praf de usturoi
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se pun la fiert 250 ml de apă. După ce clocotește se adaugă cușcușul, se amestecă, se acoperă și se ia de pe foc. Se lasă să stea 3-5 minute, până când cușcușul este umflat și se absoarbe apa.

Se transferă cușcușul gătit într-un castron mare și se adaugă năutul, roșii tăiate cubulețe, sarea și piperul. Se amestecă până se combină bine. Apoi se pune vinegreta și se amestecă. Deasupra se pun busuiocul proaspăt tocat și avocado.

Pizza vegană

Pizza poate fi și vegană fără să pierzi din gustul său delicios. Este una dintre acele rețete de post rapide care se face simplu, într-un timp scurt și este delicioasă.

Pizza vegană servită pe un blat alb
Pe pizza vegană poți pune orice fel de toppinguri vrei / Shutterstock

Ingrediente

  • 6 pita
  • Pentru sosul de roșii
  • 2 roșii mari, tăiate cubulețe
  • 4 roșii uscate la soare
  • 3 linguri de piure de roșii
  • 1 lingură de oțet de mere
  • 1,5 linguri de sirop de arțar
  • 2 căței de usturoi
  • busuioc proaspăt
  • 1 lingură de oregano uscat
  • 1,5 linguriță de cimbru uscat
  • sare
  • piper
  • Toppinguri
  • 200 g măsline, tăiate la jumătate
  • 120 g tofu afumat, tăiat cubulețe
  • 10 – 12 peperoncino murat, feliat
  • 1/2 dovlecel, feliat subțire sau ras
  • 3 linguri de parmezan vegetal
  • busuioc proaspăt

Mod de preparare

Se pregătesc toppingurile. Se taie tofu cubulețe, se feliază peperoncino, se taie măslinele în jumătate și se dă dovlecelul prin răzătoare. Se combină ingredientele pentru sos într-un blender și se amestecă până se omogenizează.

Se pune pita pe o tava de copt și se întinde deasupra sos de roșii. Peste pite se împrăștie măslinele, tofu, peperoncino și dovlecelul ras. Se coace timp de 15-20 de minute la 200°C. Se servește cu brânză vegană și busuioc proaspăt deasupra. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Ștrudel cu vișine porționat pe un tocîtor de lemn
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
borcan de dulceață de smochine verzi
Dulceață de smochine verzi. Rețeta simplă și rapidă
Dulceață de smochine verzi. Rețeta simplă și rapidă
Înghețată de cafea cu scorțișoară în două cornete
Înghețată de cafea cu scorțișoară, perfectă pentru a te revigora
Înghețată de cafea cu scorțișoară, perfectă pentru a te revigora
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Patru Pătrățele cu dovlecei și morcovi, decorate cu roșii proaspete
Pătrățele cu dovlecei și morcovi. Rețeta unui aperitiv de vară
Pătrățele cu dovlecei și morcovi. Rețeta unui aperitiv de vară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
tipuri de ceai pentru a face ice tea puse pe o masă
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
05:59
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
19 iulie, 09:31
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
19 iulie, 07:28
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
18 iulie, 10:28
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Înghețată de vanilie cu afine într-un recipient metalic, alături de o ligură și cornete de înghețată
17 iulie, 19:17
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
17 iulie, 08:07
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tort cu creme de ciocolată și zmeură
17 iulie, 06:57
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Semifreddo cu zmeură și fistic porționat pe un platou
16 iulie, 06:08
Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Lună Plină în Capricorn pe 21 iulie 2024. Ce aduce pentru zodii, unii nativi sunt puternic impactați
Lună Plină în Capricorn pe 21 iulie 2024. Ce aduce pentru zodii, unii nativi sunt puternic impactați
Lună Plină în Capricorn pe 21 iulie 2024. Ce aduce pentru zodii, unii nativi sunt puternic impactați
Cazare la verişoară şi şezlong adus de acasă. Cât dă un turist pe patru zile în Mamaia
Cazare la verişoară şi şezlong adus de acasă. Cât dă un turist pe patru zile în Mamaia
Cazare la verişoară şi şezlong adus de acasă. Cât dă un turist pe patru zile în Mamaia
Imagini rare cu fiicele lui Ilie Năstase din căsnicia cu Amalia! Cuvinte uriaşe la adresa tatălui lor: „De aia îi iubim”
Imagini rare cu fiicele lui Ilie Năstase din căsnicia cu Amalia! Cuvinte uriaşe la adresa tatălui lor: „De aia îi iubim”
Imagini rare cu fiicele lui Ilie Năstase din căsnicia cu Amalia! Cuvinte uriaşe la adresa tatălui lor: „De aia îi iubim”
Ce decizie a luat Laura Cosoi chiar înainte de a aduce pe lume cel de-al patrulea copil: Ca să fiu mai liniștită
Ce decizie a luat Laura Cosoi chiar înainte de a aduce pe lume cel de-al patrulea copil: „Ca să fiu mai liniștită”
Ce decizie a luat Laura Cosoi chiar înainte de a aduce pe lume cel de-al patrulea copil: „Ca să fiu mai liniștită”
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Când se va încheia valul de căldură din Europa, potrivit experților. Vor urma alte fenomene meteo extreme
Când se va încheia valul de căldură din Europa, potrivit experților. Vor urma alte fenomene meteo extreme
Când se va încheia valul de căldură din Europa, potrivit experților. Vor urma alte fenomene meteo extreme
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Lucruri pe care e recomandat să le știi înainte de a cumpăra prima bicicletă pentru copilul tău. Cum poți face cea mai bună alegere pentru cel mic
Lucruri pe care e recomandat să le știi înainte de a cumpăra prima bicicletă pentru copilul tău. Cum poți face cea mai bună alegere pentru cel mic
Lucruri pe care e recomandat să le știi înainte de a cumpăra prima bicicletă pentru copilul tău. Cum poți face cea mai bună alegere pentru cel mic
Vedetele K-Pop din trupa Enhypen au vorbit despre noul lor album, intitulat Romance: Untold: Vibrația este atât de diferită de această dată
Vedetele K-Pop din trupa Enhypen au vorbit despre noul lor album, intitulat „Romance: Untold”: „Vibrația este atât de diferită de această dată”
Vedetele K-Pop din trupa Enhypen au vorbit despre noul lor album, intitulat „Romance: Untold”: „Vibrația este atât de diferită de această dată”
Băuturi care pot reduce temperatura corpului. Te pot hidrata pe parcursul verii
Băuturi care pot reduce temperatura corpului. Te pot hidrata pe parcursul verii
Băuturi care pot reduce temperatura corpului. Te pot hidrata pe parcursul verii
fresh
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros

Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros

Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros

Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă

Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă

Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant

Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
închide