7 rețete de post rapide. În doar 15 minute ai masa gata pentru toată familia
Nu știi ce să mai gătești de post fără să stai foarte mult în bucătărie? Iată câteva rețete rapide de post pe care le poți face în mai puțin de 15 de minute și sunt delicioase.
Mâncarea de post sau vegană nu trebuie să fie fadă sau banală. Din legume, condimente și ierburi aromatice poți crea niște preparate delicioase pe care să le mănânci oricând cu drag. Nu doar că au gust bun, dar sunt și pline de vitamine și minerale care să îți asigure necesarul zilnic de nutrienți.
Profită de multitudinea de legume din piețe și realizează un meniu colorat și savuros cu rețete rapide de post.
Orez Djuvec bosniac
Orezul Djuvec este de fapt un orez cu legume, cremos și foarte gustos. Se poate servi ca atare sau poate fi garnitură pentru alte preparate.
Ingrediente
- 250 g orez nefiert
- 500 ml supă de legume
- 2 cepe tocate
- 2 ardei grași tocați
- 1 morcov mediu tocat
- 2 căței de usturoi tocați
- 2 roșii
- 150 g mazăre congelată sau proaspătă
- 1 linguriță de boia
- ½ linguriță de pudră de chili (opțional)
- 2 linguri de ulei
- sare
- piper după gust
- pătrunjel proaspăt pentru ornat
Mod de preparare
Într-o tigaie de fontă se încălzește uleiul la foc mediu. Se călesc ceapa, ardeiul și morcovul până se înmoaie, aproximativ 3 minute. Apoi se adaugă usturoiul și roșiile tocate și se mai gătesc încă 5 minute amestecând frecvent.
Se pun orezul, mazărea, boiaua de ardei și pudra de chili și se amestecă. Se pune supa de legume și se aduce la punctul de fierbere. Se reduce focul, se acoperă și se gătește până când lichidul este absorbit, aproximativ 10 -15 minute, amestecând din când în când.
Se adaugă sare și piper după gust. Se presară cu frunze de pătrunjel tocate înainte de servire.
Orzo cu roșii
Orzo sunt paste mici care au forma orezului. Au o textură plăcută, iar preparatul rezultat va fi cremos, aproape ca un risotto.
Mod de preparare
- 2 ½ linguri de ulei de măsline
- 4-5 căței de usturoi, tocați
- ¾ linguriță de oregano
- ½ linguriță de ardei roșu măcinat
- ½ linguriță de sare
- 400 g paste orzo, nefierte
- 120 ml vin alb sec
- 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
- 650 ml supă de legume
- 3 linguri capere
- busuioc proaspăt tocat
Mod de preparare
Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Apoi se adaugă usturoiul, oregano și fulgii de ardei roșu mărunțiți. Se călesc timp de 1 minut. După aceea se pun pastele orzo și se amestecă. Se lasă 1-2 minute, amestecându-se pentru a preveni lipirea. Se toarnă vinul alb și se gătește 1-2 minute. Apoi se pun roșiile tăiate cubulețe cu tot cu suc și se lasă să fiarbă 2-3 minute.
Se pune supa de legume și compoziția se asezonează cu sare. Se lasă să fiarbă, iar după ce clocotește se dă focul mai mic, se acoperă și se mai lasă 7-10 7-10 minute sau până când pastele orzo sunt fragede. Se amestecă des.
Se ia de pe foc și se adaugă caperele și busuiocul proaspăt. Se amestecă pentru a se combina. Se lasă să se odihnească 1-2 minute, apoi se servește.
Supă de fasole neagră
Fasolea este una dintre cele mai accesibile surse de proteine, așa că nu ezita să o incluzi cât mai des în dieta ta. Supa de fasole se potrivește perfect cu câteva fire de ceapă verde. Este una dintre acele rețete de post rapide foarte hrănitoare.
Ingrediente
- 160 g ceapă tăiată cubulețe
- 2 morcovi curățați și tăiași cubulețe
- 1 ardei verde, tăiat cubulețe
- 150 g țelină tocată
- 1/2 jalapeno tocat
- 3 căței de usturoi, tocați
- 2 linguri de chimen
- 2 linguri de oregano uscat
- 2 linguri de pudră de chili
- 1 l supă de legume
- 250 ml sos de roșii
- 330 g fasole neagră scursă și clătită
- coriandru proaspăt tocat mărunt
- sare
- piper
- suc proaspăt de lămâie
Mod de preparare
Se pun într-o oală mare de supă ceapa, morcovul, ardeiul gras, țelina, jalapeno și usturoiul cu 2 linguri de supă de legume și se lasă să se călească la foc mediu 6-7 minute până când se înmoaie.
Apoi se pun chimenul, oregano uscat și praful de chili și se mai gătesc încă 2-3 minute. Dacă lichidul începe să se evapore, se mai adaugă 1-2 linguri de supă. Se mai gătesc legumele 2-3 minute, apoi se pun restul de supă, sosul de roșii și fasolea neagră și se dă focul mic. Se lasă să fiarbă 15 minute.
Apoi se pune jumătate din cantitatea de supă într-un blender și se procesează până se omogenizează. Apoi se pune pune înapoi în oală, apoi se amestecă coriandrul și sucul de lămâie și se condimentează cu sare și piper.
Quesadilla vegetariană
Quesadilla vegetariană este o opțiune rapidă pentru prânz sau cină și vor fi preferatele familie. Se pot servi cu diverse sosuri sau cu salată verde.
Ingrediente
- 1 ceapă roșie, tăiată cubulețe
- 2 avocado, coapte
- 4 tortilla mari
- 120 g fasole neagră, conservată
- 400 g brânză vegetală
- 250 g roșii, tăiate cubulețe
- 60 g unt vegetal
- maioneză vegetală
- 60 g smântână vegetală
- 1 lingură de suc de lămâie
- ¼ linguriță de sare
- pătrunjel proaspăt sau coriandru
Mod de preparare
Se taie roșiile și ceapa în bucăți mici. Se zdobește avocado și se adaugă sare.
Pe fiecare dintre tortilla se pune câte o pătrime din fiecare ingredient și se rulează cu grijă. Se pune puțin unt vegetal într-o tigaie și când se încălzește quesadilla pe ambele părți.
Sandvici cu salată de avocado și năut
Sandvici cu salată de avocado și năut este atât de sățios încât poate fi ușor un prânz sau o cină, mai ales dacă mai ai alături și o salată verde sau de legume.
Ingrediente
- 400 g năut fiert scurs și clătit
- 1 avocado
- 1 morcov mic
- sucul de la 1 lămâie
- 1 praf de pudră de usturoi
- sare
- piper, după gust
- frunze de salată
- 6 felii de pâine integrală
- felii de ceapă roșie
- roșii feliate
Mod de preparare
Într-un castron de mărime medie, se adaugă năutul și se zdrobește cu o furculiță. Apoi se amestecă cu restul de ingrediente până se combină.
Se pun pe fiecare felie de pâine frunze de salată, ceapă, roșii și câte 1-2 linguri de piure de năut.
Cușcuș cu busuioc și roșii
Cușcuș cu busuioc și roșii poate fi un fel de mâncare principal, dar și o garnitură pentru preparate cu carne pentru perioadele în care nu ții post. Încearcă și rețeta de cușcuș cu legume. Este simplă și rapidă.
Ingrediente
- 250 g cușcuș din grâu integral, uscat
- 250 ml apă
- 3 roșii Roma, tăiate cubulețe
- 200 g năut, scurs și clătit
- 1 avocado mediu, tăiat cubulețe
- frunze de busuioc proaspăt, tocate
- Pentru vinegretă
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 lingură de oțet balsamic
- sucul de o jumătate de lămâie
- 1/2 linguriță de oregano uscat
- 1/2 linguriță de praf de usturoi
- sare
- piper
Mod de preparare
Se pun la fiert 250 ml de apă. După ce clocotește se adaugă cușcușul, se amestecă, se acoperă și se ia de pe foc. Se lasă să stea 3-5 minute, până când cușcușul este umflat și se absoarbe apa.
Se transferă cușcușul gătit într-un castron mare și se adaugă năutul, roșii tăiate cubulețe, sarea și piperul. Se amestecă până se combină bine. Apoi se pune vinegreta și se amestecă. Deasupra se pun busuiocul proaspăt tocat și avocado.
Pizza vegană
Pizza poate fi și vegană fără să pierzi din gustul său delicios. Este una dintre acele rețete de post rapide care se face simplu, într-un timp scurt și este delicioasă.
Ingrediente
- 6 pita
- Pentru sosul de roșii
- 2 roșii mari, tăiate cubulețe
- 4 roșii uscate la soare
- 3 linguri de piure de roșii
- 1 lingură de oțet de mere
- 1,5 linguri de sirop de arțar
- 2 căței de usturoi
- busuioc proaspăt
- 1 lingură de oregano uscat
- 1,5 linguriță de cimbru uscat
- sare
- piper
- Toppinguri
- 200 g măsline, tăiate la jumătate
- 120 g tofu afumat, tăiat cubulețe
- 10 – 12 peperoncino murat, feliat
- 1/2 dovlecel, feliat subțire sau ras
- 3 linguri de parmezan vegetal
- busuioc proaspăt
Mod de preparare
Se pregătesc toppingurile. Se taie tofu cubulețe, se feliază peperoncino, se taie măslinele în jumătate și se dă dovlecelul prin răzătoare. Se combină ingredientele pentru sos într-un blender și se amestecă până se omogenizează.
Se pune pita pe o tava de copt și se întinde deasupra sos de roșii. Peste pite se împrăștie măslinele, tofu, peperoncino și dovlecelul ras. Se coace timp de 15-20 de minute la 200°C. Se servește cu brânză vegană și busuioc proaspăt deasupra.