7 rețete de post rapide. În doar 15 minute ai masa gata pentru toată familia

Nu știi ce să mai gătești de post fără să stai foarte mult în bucătărie? Iată câteva rețete rapide de post pe care le poți face în mai puțin de 15 de minute și sunt delicioase.

Rețete de post rapide puse pe masă
Rețetele rapide de post pot fi atât de mâncare gătită, cât și de sandviciuri sau salate / Shutterstock

Mâncarea de post sau vegană nu trebuie să fie fadă sau banală. Din legume, condimente și ierburi aromatice poți crea niște preparate delicioase pe care să le mănânci oricând cu drag. Nu doar că au gust bun, dar sunt și pline de vitamine și minerale care să îți asigure necesarul zilnic de nutrienți.

Profită de multitudinea de legume din piețe și realizează un meniu colorat și savuros cu rețete rapide de post.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Orez Djuvec bosniac

Orezul Djuvec este de fapt un orez cu legume, cremos și foarte gustos. Se poate servi ca atare sau poate fi garnitură pentru alte preparate.

Orezul Djuvec servit într-o cratiță neagră
Orezul Djuvec se servește cât este cald / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g orez nefiert
  • 500 ml supă de legume
  • 2 cepe tocate
  • 2 ardei grași tocați
  • 1 morcov mediu tocat
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 2 roșii
  • 150 g mazăre congelată sau proaspătă
  • 1 linguriță de boia
  • ½ linguriță de pudră de chili (opțional)
  • 2 linguri de ulei
  • sare
  • piper după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru ornat

Mod de preparare

Într-o tigaie de fontă se încălzește uleiul la foc mediu. Se călesc ceapa, ardeiul și morcovul până se înmoaie, aproximativ 3 minute. Apoi se adaugă usturoiul și roșiile tocate și se mai gătesc încă 5 minute amestecând frecvent.

Se pun orezul, mazărea, boiaua de ardei și pudra de chili și se amestecă. Se pune supa de legume și se aduce la punctul de fierbere. Se reduce focul, se acoperă și se gătește până când lichidul este absorbit, aproximativ 10 -15 minute, amestecând din când în când.

Se adaugă sare și piper după gust. Se presară cu frunze de pătrunjel tocate înainte de servire.

Orzo cu roșii

Orzo sunt paste mici care au forma orezului. Au o textură plăcută, iar preparatul rezultat va fi cremos, aproape ca un risotto.

Orzo cu roșii servit într-un bol gri
Orzo cu roșii se servește la prânz sau cină / Shutterstock

Mod de preparare

  • 2 ½ linguri de ulei de măsline
  • 4-5 căței de usturoi, tocați
  • ¾ linguriță de oregano
  • ½ linguriță de ardei roșu măcinat
  • ½ linguriță de sare
  • 400 g paste orzo, nefierte
  • 120 ml vin alb sec
  • 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
  • 650 ml supă de legume 
  • 3 linguri capere
  • busuioc proaspăt tocat

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Apoi se adaugă usturoiul, oregano și fulgii de ardei roșu mărunțiți. Se călesc timp de 1 minut. După aceea se pun pastele orzo și se amestecă. Se lasă 1-2 minute, amestecându-se pentru a preveni lipirea. Se toarnă vinul alb și se gătește 1-2 minute. Apoi se pun roșiile tăiate cubulețe cu tot cu suc și se lasă să fiarbă 2-3 minute. 

Se pune supa de legume și compoziția se asezonează cu sare. Se lasă să fiarbă, iar după ce clocotește se dă focul mai mic, se acoperă și se mai lasă 7-10 7-10 minute sau până când pastele orzo sunt fragede. Se amestecă des.

Se ia de pe foc și se adaugă caperele și busuiocul proaspăt. Se amestecă pentru a se combina. Se lasă să se odihnească 1-2 minute, apoi se servește.

Supă de fasole neagră

Fasolea este una dintre cele mai accesibile surse de proteine, așa că nu ezita să o incluzi cât mai des în dieta ta. Supa de fasole se potrivește perfect cu câteva fire de ceapă verde. Este una dintre acele rețete de post rapide foarte hrănitoare.

Supă de fasole neagră servită într-un bol gri, fiind una dintre cele 7 rețete rapide de post
Supa de fasole neagră se poate consuma atât rece, cât și caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 160 g ceapă tăiată cubulețe
  • 2 morcovi curățați și tăiași cubulețe
  • 1 ardei verde, tăiat cubulețe
  • 150 g țelină tocată
  • 1/2 jalapeno tocat
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri de chimen
  • 2 linguri de oregano uscat
  • 2 linguri de pudră de chili
  • 1 l supă de legume
  •  250 ml sos de roșii
  • 330 g fasole neagră scursă și clătită
  •  coriandru proaspăt tocat mărunt
  • sare
  • piper
  • suc proaspăt de lămâie

Mod de preparare

Se pun într-o oală mare de supă ceapa, morcovul, ardeiul gras, țelina, jalapeno și usturoiul cu 2 linguri de supă de legume și se lasă să se călească la foc mediu 6-7 minute până când se înmoaie.

Apoi se pun chimenul, oregano uscat și praful de chili și se mai gătesc încă 2-3 minute. Dacă lichidul începe să se evapore, se mai adaugă 1-2 linguri de supă. Se mai gătesc legumele 2-3 minute, apoi se pun restul de supă, sosul de roșii și fasolea neagră și se dă focul mic. Se lasă să fiarbă 15 minute.

Apoi se pune jumătate din cantitatea de supă într-un blender și se procesează până se omogenizează. Apoi se pune pune înapoi în oală, apoi se amestecă coriandrul și sucul de lămâie și se condimentează cu sare și piper.

Quesadilla vegetariană

Quesadilla vegetariană este o opțiune rapidă pentru prânz sau cină și vor fi preferatele familie. Se pot servi cu diverse sosuri sau cu salată verde.

Quessadilla vegetariană servită pe un blat de lemn
Quessadilla vegetariană este potrivită și la micul dejun/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă roșie, tăiată cubulețe
  • 2 avocado, coapte
  • 4 tortilla mari
  • 120 g fasole neagră, conservată
  • 400 g brânză vegetală
  • 250 g roșii, tăiate cubulețe
  • 60 g unt vegetal
  • maioneză vegetală
  • 60 g smântână vegetală
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • ¼ linguriță de sare
  •  pătrunjel proaspăt sau coriandru

Mod de preparare

Se taie roșiile și ceapa în bucăți mici. Se zdobește avocado și se adaugă sare.

Pe fiecare dintre tortilla se pune câte o pătrime din fiecare ingredient și se rulează cu grijă. Se pune puțin unt vegetal într-o tigaie și când se încălzește quesadilla pe ambele părți.

Sandvici cu salată de avocado și năut

Sandvici cu salată de avocado și năut este atât de sățios încât poate fi ușor un prânz sau o cină, mai ales dacă mai ai alături și o salată verde sau de legume.

Sandviciul de năut pus pe un blat de lemn
Sandviciul de năut se poate face și cu pâine prăjită / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g năut fiert scurs și clătit
  • 1 avocado 
  • 1 morcov mic 
  • sucul de la 1 lămâie
  • 1 praf de pudră de usturoi
  • sare
  • piper, după gust
  • frunze de salată
  • 6 felii de pâine integrală 
  • felii de ceapă roșie
  • roșii feliate 

Mod de preparare

Într-un castron de mărime medie, se adaugă năutul și se zdrobește cu o furculiță. Apoi se amestecă cu restul de ingrediente până se combină.

Se pun pe fiecare felie de pâine frunze de salată, ceapă, roșii și câte 1-2 linguri de piure de năut.

Cușcuș cu busuioc și roșii

Cușcuș cu busuioc și roșii poate fi un fel de mâncare principal, dar și o garnitură pentru preparate cu carne pentru perioadele în care nu ții post. Încearcă și rețeta de cușcuș cu legume. Este simplă și rapidă.

Cuscușul cu roșii servit într-un bol maro
Cuscușul cu roșii se servește atât cald, cât și rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g cușcuș din grâu integral, uscat
  • 250 ml apă
  • 3 roșii Roma, tăiate cubulețe
  • 200 g năut, scurs și clătit
  • 1 avocado mediu, tăiat cubulețe
  • frunze de busuioc proaspăt, tocate
  • Pentru vinegretă
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • sucul de o jumătate de lămâie
  • 1/2 linguriță de oregano uscat
  • 1/2 linguriță de praf de usturoi
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se pun la fiert 250 ml de apă. După ce clocotește se adaugă cușcușul, se amestecă, se acoperă și se ia de pe foc. Se lasă să stea 3-5 minute, până când cușcușul este umflat și se absoarbe apa.

Se transferă cușcușul gătit într-un castron mare și se adaugă năutul, roșii tăiate cubulețe, sarea și piperul. Se amestecă până se combină bine. Apoi se pune vinegreta și se amestecă. Deasupra se pun busuiocul proaspăt tocat și avocado.

Pizza vegană

Pizza poate fi și vegană fără să pierzi din gustul său delicios. Este una dintre acele rețete de post rapide care se face simplu, într-un timp scurt și este delicioasă.

Pizza vegană servită pe un blat alb
Pe pizza vegană poți pune orice fel de toppinguri vrei / Shutterstock

Ingrediente

  • 6 pita
  • Pentru sosul de roșii
  • 2 roșii mari, tăiate cubulețe
  • 4 roșii uscate la soare
  • 3 linguri de piure de roșii
  • 1 lingură de oțet de mere
  • 1,5 linguri de sirop de arțar
  • 2 căței de usturoi
  • busuioc proaspăt
  • 1 lingură de oregano uscat
  • 1,5 linguriță de cimbru uscat
  • sare
  • piper
  • Toppinguri
  • 200 g măsline, tăiate la jumătate
  • 120 g tofu afumat, tăiat cubulețe
  • 10 – 12 peperoncino murat, feliat
  • 1/2 dovlecel, feliat subțire sau ras
  • 3 linguri de parmezan vegetal
  • busuioc proaspăt

Mod de preparare

Se pregătesc toppingurile. Se taie tofu cubulețe, se feliază peperoncino, se taie măslinele în jumătate și se dă dovlecelul prin răzătoare. Se combină ingredientele pentru sos într-un blender și se amestecă până se omogenizează.

Se pune pita pe o tava de copt și se întinde deasupra sos de roșii. Peste pite se împrăștie măslinele, tofu, peperoncino și dovlecelul ras. Se coace timp de 15-20 de minute la 200°C. Se servește cu brânză vegană și busuioc proaspăt deasupra. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Merdenele pe un tocător de lemn
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Sparanghel înfășurat în bacon
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Dulciuri de post uşor de făcut
Galerie foto
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
Cornulețe fragede de post cu gem pe un platou și pe o farfurie, alături de un set de ceai și lingurițe
Galerie foto
Cornulețe fragede de post cu gem, delicate și aromate
Cornulețe fragede de post cu gem, delicate și aromate
Mai multe boluri cu ciorbă de post, așezate împreună pe o masă
Galerie foto
6 rețete de ciorbă de post gustoase și pline de vitamine de care să te bucuri la prânz sau cină
6 rețete de ciorbă de post gustoase și pline de vitamine de care să te bucuri la prânz sau cină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
3 iulie, 07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
3 iulie, 06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Sorbet de caise. Rețeta unui desert de vară aromat și răcoritor
Sorbet de caise. Rețeta unui desert de vară aromat și răcoritor
Sorbet de caise. Rețeta unui desert de vară aromat și răcoritor
Nazare: Deficitul, cauzat de creşterea de salarii şi pensii. Ce spune despre subvenţia partidelor
Nazare: "Deficitul, cauzat de creşterea de salarii şi pensii". Ce spune despre subvenţia partidelor
Nazare: "Deficitul, cauzat de creşterea de salarii şi pensii". Ce spune despre subvenţia partidelor
amp;#8220;Sunt propriul meu duşman” Celebrul milionar a încercat să se sinucidă după ce şi-a pierdut întreaga avere!
amp;#8220;Sunt propriul meu duşman” Celebrul milionar a încercat să se sinucidă după ce şi-a pierdut întreaga avere!
amp;#8220;Sunt propriul meu duşman” Celebrul milionar a încercat să se sinucidă după ce şi-a pierdut întreaga avere!
Cine e și cum arată noua iubită a lui Bogdan Cîrlan, fostul concurent de la Insula Iubirii sezonul 7
Cine e și cum arată noua iubită a lui Bogdan Cîrlan, fostul concurent de la Insula Iubirii sezonul 7
Cine e și cum arată noua iubită a lui Bogdan Cîrlan, fostul concurent de la Insula Iubirii sezonul 7
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. Super-gonoreea rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
fresh
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
închide