7 rețete de post rapide. În doar 15 minute ai masa gata pentru toată familia

Nu știi ce să mai gătești de post fără să stai foarte mult în bucătărie? Iată câteva rețete rapide de post pe care le poți face în mai puțin de 15 de minute și sunt delicioase.

Rețete de post rapide puse pe masă
Rețetele rapide de post pot fi atât de mâncare gătită, cât și de sandviciuri sau salate / Shutterstock

Mâncarea de post sau vegană nu trebuie să fie fadă sau banală. Din legume, condimente și ierburi aromatice poți crea niște preparate delicioase pe care să le mănânci oricând cu drag. Nu doar că au gust bun, dar sunt și pline de vitamine și minerale care să îți asigure necesarul zilnic de nutrienți.

Profită de multitudinea de legume din piețe și realizează un meniu colorat și savuros cu rețete rapide de post.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Orez Djuvec bosniac

Orezul Djuvec este de fapt un orez cu legume, cremos și foarte gustos. Se poate servi ca atare sau poate fi garnitură pentru alte preparate.

Orezul Djuvec servit într-o cratiță neagră
Orezul Djuvec se servește cât este cald / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g orez nefiert
  • 500 ml supă de legume
  • 2 cepe tocate
  • 2 ardei grași tocați
  • 1 morcov mediu tocat
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 2 roșii
  • 150 g mazăre congelată sau proaspătă
  • 1 linguriță de boia
  • ½ linguriță de pudră de chili (opțional)
  • 2 linguri de ulei
  • sare
  • piper după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru ornat

Mod de preparare

Într-o tigaie de fontă se încălzește uleiul la foc mediu. Se călesc ceapa, ardeiul și morcovul până se înmoaie, aproximativ 3 minute. Apoi se adaugă usturoiul și roșiile tocate și se mai gătesc încă 5 minute amestecând frecvent.

Se pun orezul, mazărea, boiaua de ardei și pudra de chili și se amestecă. Se pune supa de legume și se aduce la punctul de fierbere. Se reduce focul, se acoperă și se gătește până când lichidul este absorbit, aproximativ 10 -15 minute, amestecând din când în când.

Se adaugă sare și piper după gust. Se presară cu frunze de pătrunjel tocate înainte de servire.

Orzo cu roșii

Orzo sunt paste mici care au forma orezului. Au o textură plăcută, iar preparatul rezultat va fi cremos, aproape ca un risotto.

Orzo cu roșii servit într-un bol gri
Orzo cu roșii se servește la prânz sau cină / Shutterstock

Mod de preparare

  • 2 ½ linguri de ulei de măsline
  • 4-5 căței de usturoi, tocați
  • ¾ linguriță de oregano
  • ½ linguriță de ardei roșu măcinat
  • ½ linguriță de sare
  • 400 g paste orzo, nefierte
  • 120 ml vin alb sec
  • 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
  • 650 ml supă de legume 
  • 3 linguri capere
  • busuioc proaspăt tocat

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Apoi se adaugă usturoiul, oregano și fulgii de ardei roșu mărunțiți. Se călesc timp de 1 minut. După aceea se pun pastele orzo și se amestecă. Se lasă 1-2 minute, amestecându-se pentru a preveni lipirea. Se toarnă vinul alb și se gătește 1-2 minute. Apoi se pun roșiile tăiate cubulețe cu tot cu suc și se lasă să fiarbă 2-3 minute. 

Se pune supa de legume și compoziția se asezonează cu sare. Se lasă să fiarbă, iar după ce clocotește se dă focul mai mic, se acoperă și se mai lasă 7-10 7-10 minute sau până când pastele orzo sunt fragede. Se amestecă des.

Se ia de pe foc și se adaugă caperele și busuiocul proaspăt. Se amestecă pentru a se combina. Se lasă să se odihnească 1-2 minute, apoi se servește.

Supă de fasole neagră

Fasolea este una dintre cele mai accesibile surse de proteine, așa că nu ezita să o incluzi cât mai des în dieta ta. Supa de fasole se potrivește perfect cu câteva fire de ceapă verde. Este una dintre acele rețete de post rapide foarte hrănitoare.

Supă de fasole neagră servită într-un bol gri, fiind una dintre cele 7 rețete rapide de post
Supa de fasole neagră se poate consuma atât rece, cât și caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 160 g ceapă tăiată cubulețe
  • 2 morcovi curățați și tăiași cubulețe
  • 1 ardei verde, tăiat cubulețe
  • 150 g țelină tocată
  • 1/2 jalapeno tocat
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri de chimen
  • 2 linguri de oregano uscat
  • 2 linguri de pudră de chili
  • 1 l supă de legume
  •  250 ml sos de roșii
  • 330 g fasole neagră scursă și clătită
  •  coriandru proaspăt tocat mărunt
  • sare
  • piper
  • suc proaspăt de lămâie

Mod de preparare

Se pun într-o oală mare de supă ceapa, morcovul, ardeiul gras, țelina, jalapeno și usturoiul cu 2 linguri de supă de legume și se lasă să se călească la foc mediu 6-7 minute până când se înmoaie.

Apoi se pun chimenul, oregano uscat și praful de chili și se mai gătesc încă 2-3 minute. Dacă lichidul începe să se evapore, se mai adaugă 1-2 linguri de supă. Se mai gătesc legumele 2-3 minute, apoi se pun restul de supă, sosul de roșii și fasolea neagră și se dă focul mic. Se lasă să fiarbă 15 minute.

Apoi se pune jumătate din cantitatea de supă într-un blender și se procesează până se omogenizează. Apoi se pune pune înapoi în oală, apoi se amestecă coriandrul și sucul de lămâie și se condimentează cu sare și piper.

Quesadilla vegetariană

Quesadilla vegetariană este o opțiune rapidă pentru prânz sau cină și vor fi preferatele familie. Se pot servi cu diverse sosuri sau cu salată verde.

Quessadilla vegetariană servită pe un blat de lemn
Quessadilla vegetariană este potrivită și la micul dejun/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă roșie, tăiată cubulețe
  • 2 avocado, coapte
  • 4 tortilla mari
  • 120 g fasole neagră, conservată
  • 400 g brânză vegetală
  • 250 g roșii, tăiate cubulețe
  • 60 g unt vegetal
  • maioneză vegetală
  • 60 g smântână vegetală
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • ¼ linguriță de sare
  •  pătrunjel proaspăt sau coriandru

Mod de preparare

Se taie roșiile și ceapa în bucăți mici. Se zdobește avocado și se adaugă sare.

Pe fiecare dintre tortilla se pune câte o pătrime din fiecare ingredient și se rulează cu grijă. Se pune puțin unt vegetal într-o tigaie și când se încălzește quesadilla pe ambele părți.

Sandvici cu salată de avocado și năut

Sandvici cu salată de avocado și năut este atât de sățios încât poate fi ușor un prânz sau o cină, mai ales dacă mai ai alături și o salată verde sau de legume.

Sandviciul de năut pus pe un blat de lemn
Sandviciul de năut se poate face și cu pâine prăjită / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g năut fiert scurs și clătit
  • 1 avocado 
  • 1 morcov mic 
  • sucul de la 1 lămâie
  • 1 praf de pudră de usturoi
  • sare
  • piper, după gust
  • frunze de salată
  • 6 felii de pâine integrală 
  • felii de ceapă roșie
  • roșii feliate 

Mod de preparare

Într-un castron de mărime medie, se adaugă năutul și se zdrobește cu o furculiță. Apoi se amestecă cu restul de ingrediente până se combină.

Se pun pe fiecare felie de pâine frunze de salată, ceapă, roșii și câte 1-2 linguri de piure de năut.

Cușcuș cu busuioc și roșii

Cușcuș cu busuioc și roșii poate fi un fel de mâncare principal, dar și o garnitură pentru preparate cu carne pentru perioadele în care nu ții post. Încearcă și rețeta de cușcuș cu legume. Este simplă și rapidă.

Cuscușul cu roșii servit într-un bol maro
Cuscușul cu roșii se servește atât cald, cât și rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g cușcuș din grâu integral, uscat
  • 250 ml apă
  • 3 roșii Roma, tăiate cubulețe
  • 200 g năut, scurs și clătit
  • 1 avocado mediu, tăiat cubulețe
  • frunze de busuioc proaspăt, tocate
  • Pentru vinegretă
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • sucul de o jumătate de lămâie
  • 1/2 linguriță de oregano uscat
  • 1/2 linguriță de praf de usturoi
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se pun la fiert 250 ml de apă. După ce clocotește se adaugă cușcușul, se amestecă, se acoperă și se ia de pe foc. Se lasă să stea 3-5 minute, până când cușcușul este umflat și se absoarbe apa.

Se transferă cușcușul gătit într-un castron mare și se adaugă năutul, roșii tăiate cubulețe, sarea și piperul. Se amestecă până se combină bine. Apoi se pune vinegreta și se amestecă. Deasupra se pun busuiocul proaspăt tocat și avocado.

Pizza vegană

Pizza poate fi și vegană fără să pierzi din gustul său delicios. Este una dintre acele rețete de post rapide care se face simplu, într-un timp scurt și este delicioasă.

Pizza vegană servită pe un blat alb
Pe pizza vegană poți pune orice fel de toppinguri vrei / Shutterstock

Ingrediente

  • 6 pita
  • Pentru sosul de roșii
  • 2 roșii mari, tăiate cubulețe
  • 4 roșii uscate la soare
  • 3 linguri de piure de roșii
  • 1 lingură de oțet de mere
  • 1,5 linguri de sirop de arțar
  • 2 căței de usturoi
  • busuioc proaspăt
  • 1 lingură de oregano uscat
  • 1,5 linguriță de cimbru uscat
  • sare
  • piper
  • Toppinguri
  • 200 g măsline, tăiate la jumătate
  • 120 g tofu afumat, tăiat cubulețe
  • 10 – 12 peperoncino murat, feliat
  • 1/2 dovlecel, feliat subțire sau ras
  • 3 linguri de parmezan vegetal
  • busuioc proaspăt

Mod de preparare

Se pregătesc toppingurile. Se taie tofu cubulețe, se feliază peperoncino, se taie măslinele în jumătate și se dă dovlecelul prin răzătoare. Se combină ingredientele pentru sos într-un blender și se amestecă până se omogenizează.

Se pune pita pe o tava de copt și se întinde deasupra sos de roșii. Peste pite se împrăștie măslinele, tofu, peperoncino și dovlecelul ras. Se coace timp de 15-20 de minute la 200°C. Se servește cu brânză vegană și busuioc proaspăt deasupra. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Gem de mere în borcan cu lingură de lemn
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Porții de ruladă cu ness
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Galette cu pere și migdale porționată, alături de un bol cu miere, unul cu brânză și o jumătate de pară
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Pastă de sardine în borcan și pe felii de pâine
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Ciorbă de burtă pusă într-un castron alături de un ardei iute
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
tipuri de ceai pentru a face ice tea puse pe o masă
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
09:17
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
06:10
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
9 octombrie, 07:23
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango secționat
9 octombrie, 06:19
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Cremă de vanilie cu unt în bol și două păstăi de vanilie alături
8 octombrie, 08:20
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline
Porție de tort Malakoff
8 octombrie, 06:28
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
7 octombrie, 08:40
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
7 octombrie, 06:36
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...
Parteneri
6 obiceiuri care îți alimentează anxietatea. La ce să renunți pentru a obține o stare de bine
6 obiceiuri care îți alimentează anxietatea. La ce să renunți pentru a obține o stare de bine
6 obiceiuri care îți alimentează anxietatea. La ce să renunți pentru a obține o stare de bine
PFA sau SRL? Unde plăteşti taxe mai mici la un venit anual de 45.000 de lei
PFA sau SRL? Unde plăteşti taxe mai mici la un venit anual de 45.000 de lei
PFA sau SRL? Unde plăteşti taxe mai mici la un venit anual de 45.000 de lei
Ieșit din azil, Irinel Columbeanu s-a prăbușit emoțional când a făcut o descoperire incredibilă. Gestul făcut de fostul milionar
Ieșit din azil, Irinel Columbeanu s-a prăbușit emoțional când a făcut o descoperire incredibilă. Gestul făcut de fostul milionar
Ieșit din azil, Irinel Columbeanu s-a prăbușit emoțional când a făcut o descoperire incredibilă. Gestul făcut de fostul milionar
Bărbații care se căsătoresc cu această tipologie de femei ajung să divorțeze. Care sunt semnalele
Bărbații care se căsătoresc cu această tipologie de femei ajung să divorțeze. Care sunt semnalele
Bărbații care se căsătoresc cu această tipologie de femei ajung să divorțeze. Care sunt semnalele
Călătoria faimoasei Hande Erçel de la începuturi și până astăzi. Cum s-a transformat de-a lungul timpului
Călătoria faimoasei Hande Erçel de la începuturi și până astăzi. Cum s-a transformat de-a lungul timpului
Călătoria faimoasei Hande Erçel de la începuturi și până astăzi. Cum s-a transformat de-a lungul timpului
De ce devine verde Antarctica. Experții sunt extrem de îngrijorați din cauza fenomenului
De ce devine verde Antarctica. Experții sunt extrem de îngrijorați din cauza fenomenului
De ce devine verde Antarctica. Experții sunt extrem de îngrijorați din cauza fenomenului
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
RM de la BTS și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ziua lansării noului său documentar. RM: Right People, Wrong Place va avea premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Busan 2024 
RM de la BTS și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ziua lansării noului său documentar. „RM: Right People, Wrong Place” va avea premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Busan 2024 
RM de la BTS și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ziua lansării noului său documentar. „RM: Right People, Wrong Place” va avea premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Busan 2024 
Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează
Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează
Leacuri bătrânești pentru tusea seacă la adulți. Ce remedii naturale funcționează
fresh
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă

Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă

Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango

Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango

Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci

Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci

Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece

Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
închide