7 rețete de post rapide. În doar 15 minute ai masa gata pentru toată familia

Nu știi ce să mai gătești de post fără să stai foarte mult în bucătărie? Iată câteva rețete rapide de post pe care le poți face în mai puțin de 15 de minute și sunt delicioase.

Rețete de post rapide puse pe masă
Rețetele rapide de post pot fi atât de mâncare gătită, cât și de sandviciuri sau salate / Shutterstock

Mâncarea de post sau vegană nu trebuie să fie fadă sau banală. Din legume, condimente și ierburi aromatice poți crea niște preparate delicioase pe care să le mănânci oricând cu drag. Nu doar că au gust bun, dar sunt și pline de vitamine și minerale care să îți asigure necesarul zilnic de nutrienți.

Profită de multitudinea de legume din piețe și realizează un meniu colorat și savuros cu rețete rapide de post.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Orez Djuvec bosniac

Orezul Djuvec este de fapt un orez cu legume, cremos și foarte gustos. Se poate servi ca atare sau poate fi garnitură pentru alte preparate.

Orezul Djuvec servit într-o cratiță neagră
Orezul Djuvec se servește cât este cald / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g orez nefiert
  • 500 ml supă de legume
  • 2 cepe tocate
  • 2 ardei grași tocați
  • 1 morcov mediu tocat
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 2 roșii
  • 150 g mazăre congelată sau proaspătă
  • 1 linguriță de boia
  • ½ linguriță de pudră de chili (opțional)
  • 2 linguri de ulei
  • sare
  • piper după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru ornat

Mod de preparare

Într-o tigaie de fontă se încălzește uleiul la foc mediu. Se călesc ceapa, ardeiul și morcovul până se înmoaie, aproximativ 3 minute. Apoi se adaugă usturoiul și roșiile tocate și se mai gătesc încă 5 minute amestecând frecvent.

Se pun orezul, mazărea, boiaua de ardei și pudra de chili și se amestecă. Se pune supa de legume și se aduce la punctul de fierbere. Se reduce focul, se acoperă și se gătește până când lichidul este absorbit, aproximativ 10 -15 minute, amestecând din când în când.

Se adaugă sare și piper după gust. Se presară cu frunze de pătrunjel tocate înainte de servire.

Orzo cu roșii

Orzo sunt paste mici care au forma orezului. Au o textură plăcută, iar preparatul rezultat va fi cremos, aproape ca un risotto.

Orzo cu roșii servit într-un bol gri
Orzo cu roșii se servește la prânz sau cină / Shutterstock

Mod de preparare

  • 2 ½ linguri de ulei de măsline
  • 4-5 căței de usturoi, tocați
  • ¾ linguriță de oregano
  • ½ linguriță de ardei roșu măcinat
  • ½ linguriță de sare
  • 400 g paste orzo, nefierte
  • 120 ml vin alb sec
  • 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
  • 650 ml supă de legume 
  • 3 linguri capere
  • busuioc proaspăt tocat

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Apoi se adaugă usturoiul, oregano și fulgii de ardei roșu mărunțiți. Se călesc timp de 1 minut. După aceea se pun pastele orzo și se amestecă. Se lasă 1-2 minute, amestecându-se pentru a preveni lipirea. Se toarnă vinul alb și se gătește 1-2 minute. Apoi se pun roșiile tăiate cubulețe cu tot cu suc și se lasă să fiarbă 2-3 minute. 

Se pune supa de legume și compoziția se asezonează cu sare. Se lasă să fiarbă, iar după ce clocotește se dă focul mai mic, se acoperă și se mai lasă 7-10 7-10 minute sau până când pastele orzo sunt fragede. Se amestecă des.

Se ia de pe foc și se adaugă caperele și busuiocul proaspăt. Se amestecă pentru a se combina. Se lasă să se odihnească 1-2 minute, apoi se servește.

Supă de fasole neagră

Fasolea este una dintre cele mai accesibile surse de proteine, așa că nu ezita să o incluzi cât mai des în dieta ta. Supa de fasole se potrivește perfect cu câteva fire de ceapă verde. Este una dintre acele rețete de post rapide foarte hrănitoare.

Supă de fasole neagră servită într-un bol gri, fiind una dintre cele 7 rețete rapide de post
Supa de fasole neagră se poate consuma atât rece, cât și caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 160 g ceapă tăiată cubulețe
  • 2 morcovi curățați și tăiași cubulețe
  • 1 ardei verde, tăiat cubulețe
  • 150 g țelină tocată
  • 1/2 jalapeno tocat
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri de chimen
  • 2 linguri de oregano uscat
  • 2 linguri de pudră de chili
  • 1 l supă de legume
  •  250 ml sos de roșii
  • 330 g fasole neagră scursă și clătită
  •  coriandru proaspăt tocat mărunt
  • sare
  • piper
  • suc proaspăt de lămâie

Mod de preparare

Se pun într-o oală mare de supă ceapa, morcovul, ardeiul gras, țelina, jalapeno și usturoiul cu 2 linguri de supă de legume și se lasă să se călească la foc mediu 6-7 minute până când se înmoaie.

Apoi se pun chimenul, oregano uscat și praful de chili și se mai gătesc încă 2-3 minute. Dacă lichidul începe să se evapore, se mai adaugă 1-2 linguri de supă. Se mai gătesc legumele 2-3 minute, apoi se pun restul de supă, sosul de roșii și fasolea neagră și se dă focul mic. Se lasă să fiarbă 15 minute.

Apoi se pune jumătate din cantitatea de supă într-un blender și se procesează până se omogenizează. Apoi se pune pune înapoi în oală, apoi se amestecă coriandrul și sucul de lămâie și se condimentează cu sare și piper.

Quesadilla vegetariană

Quesadilla vegetariană este o opțiune rapidă pentru prânz sau cină și vor fi preferatele familie. Se pot servi cu diverse sosuri sau cu salată verde.

Quessadilla vegetariană servită pe un blat de lemn
Quessadilla vegetariană este potrivită și la micul dejun/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă roșie, tăiată cubulețe
  • 2 avocado, coapte
  • 4 tortilla mari
  • 120 g fasole neagră, conservată
  • 400 g brânză vegetală
  • 250 g roșii, tăiate cubulețe
  • 60 g unt vegetal
  • maioneză vegetală
  • 60 g smântână vegetală
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • ¼ linguriță de sare
  •  pătrunjel proaspăt sau coriandru

Mod de preparare

Se taie roșiile și ceapa în bucăți mici. Se zdobește avocado și se adaugă sare.

Pe fiecare dintre tortilla se pune câte o pătrime din fiecare ingredient și se rulează cu grijă. Se pune puțin unt vegetal într-o tigaie și când se încălzește quesadilla pe ambele părți.

Sandvici cu salată de avocado și năut

Sandvici cu salată de avocado și năut este atât de sățios încât poate fi ușor un prânz sau o cină, mai ales dacă mai ai alături și o salată verde sau de legume.

Sandviciul de năut pus pe un blat de lemn
Sandviciul de năut se poate face și cu pâine prăjită / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g năut fiert scurs și clătit
  • 1 avocado 
  • 1 morcov mic 
  • sucul de la 1 lămâie
  • 1 praf de pudră de usturoi
  • sare
  • piper, după gust
  • frunze de salată
  • 6 felii de pâine integrală 
  • felii de ceapă roșie
  • roșii feliate 

Mod de preparare

Într-un castron de mărime medie, se adaugă năutul și se zdrobește cu o furculiță. Apoi se amestecă cu restul de ingrediente până se combină.

Se pun pe fiecare felie de pâine frunze de salată, ceapă, roșii și câte 1-2 linguri de piure de năut.

Cușcuș cu busuioc și roșii

Cușcuș cu busuioc și roșii poate fi un fel de mâncare principal, dar și o garnitură pentru preparate cu carne pentru perioadele în care nu ții post. Încearcă și rețeta de cușcuș cu legume. Este simplă și rapidă.

Cuscușul cu roșii servit într-un bol maro
Cuscușul cu roșii se servește atât cald, cât și rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g cușcuș din grâu integral, uscat
  • 250 ml apă
  • 3 roșii Roma, tăiate cubulețe
  • 200 g năut, scurs și clătit
  • 1 avocado mediu, tăiat cubulețe
  • frunze de busuioc proaspăt, tocate
  • Pentru vinegretă
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • sucul de o jumătate de lămâie
  • 1/2 linguriță de oregano uscat
  • 1/2 linguriță de praf de usturoi
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se pun la fiert 250 ml de apă. După ce clocotește se adaugă cușcușul, se amestecă, se acoperă și se ia de pe foc. Se lasă să stea 3-5 minute, până când cușcușul este umflat și se absoarbe apa.

Se transferă cușcușul gătit într-un castron mare și se adaugă năutul, roșii tăiate cubulețe, sarea și piperul. Se amestecă până se combină bine. Apoi se pune vinegreta și se amestecă. Deasupra se pun busuiocul proaspăt tocat și avocado.

Pizza vegană

Pizza poate fi și vegană fără să pierzi din gustul său delicios. Este una dintre acele rețete de post rapide care se face simplu, într-un timp scurt și este delicioasă.

Pizza vegană servită pe un blat alb
Pe pizza vegană poți pune orice fel de toppinguri vrei / Shutterstock

Ingrediente

  • 6 pita
  • Pentru sosul de roșii
  • 2 roșii mari, tăiate cubulețe
  • 4 roșii uscate la soare
  • 3 linguri de piure de roșii
  • 1 lingură de oțet de mere
  • 1,5 linguri de sirop de arțar
  • 2 căței de usturoi
  • busuioc proaspăt
  • 1 lingură de oregano uscat
  • 1,5 linguriță de cimbru uscat
  • sare
  • piper
  • Toppinguri
  • 200 g măsline, tăiate la jumătate
  • 120 g tofu afumat, tăiat cubulețe
  • 10 – 12 peperoncino murat, feliat
  • 1/2 dovlecel, feliat subțire sau ras
  • 3 linguri de parmezan vegetal
  • busuioc proaspăt

Mod de preparare

Se pregătesc toppingurile. Se taie tofu cubulețe, se feliază peperoncino, se taie măslinele în jumătate și se dă dovlecelul prin răzătoare. Se combină ingredientele pentru sos într-un blender și se amestecă până se omogenizează.

Se pune pita pe o tava de copt și se întinde deasupra sos de roșii. Peste pite se împrăștie măslinele, tofu, peperoncino și dovlecelul ras. Se coace timp de 15-20 de minute la 200°C. Se servește cu brânză vegană și busuioc proaspăt deasupra. 

Citește și
CELE MAI CITITE
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Dulciuri de post uşor de făcut
Galerie foto
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
Cornulețe fragede de post cu gem pe un platou și pe o farfurie, alături de un set de ceai și lingurițe
Galerie foto
Cornulețe fragede de post cu gem, delicate și aromate
Cornulețe fragede de post cu gem, delicate și aromate
Mai multe boluri cu ciorbă de post, așezate împreună pe o masă
Galerie foto
6 rețete de ciorbă de post gustoase și pline de vitamine de care să te bucuri la prânz sau cină
6 rețete de ciorbă de post gustoase și pline de vitamine de care să te bucuri la prânz sau cină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
26 iunie, 06:33
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
25 iunie, 06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Zonele lovite de vânt cu forţa unui uragan. Temperaturile scad drastic şi vin furtunile
Zonele lovite de vânt cu forţa unui uragan. Temperaturile scad drastic şi vin furtunile
Zonele lovite de vânt cu forţa unui uragan. Temperaturile scad drastic şi vin furtunile
Amănuntul neştiut despre milionarul român cu 3 pensii! Cu ce ajunsese să se ocupe: amp;#8220;Pe ce pun mâna, ridic”
Amănuntul neştiut despre milionarul român cu 3 pensii! Cu ce ajunsese să se ocupe: amp;#8220;Pe ce pun mâna, ridic”
Amănuntul neştiut despre milionarul român cu 3 pensii! Cu ce ajunsese să se ocupe: amp;#8220;Pe ce pun mâna, ridic”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: A dispărut tot!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
închide