7 sosuri pentru carnea la grătar pe care să le încerci vara aceasta
Sunt sosuri pentru carnea la grătar care pot transforma o simplă friptură, într-o delicatesă. Alese cu grijă, condimentele și ingredientele folosite în prepararea sosului pot potența aromele și frăgezi carnea.
Galerie foto
E adevărat că poți găsi sosuri pentru carnea la grătar și în magazin, însă atunci când le faci tu din ierburi, condimente și legume proaspete, vei obține un gust mult mai puternic.
Rețete de sosuri pentru carnea la grătar
Multe dintre aceste sosuri pot fi preparate cu câteva zile înainte de a fi folosite și, dacă sunt depozitate în recipiente de sticlă care se închid ermetic, pot rezista la frigider chiar și câteva săptămâni.
Sos Chimichurri
Ingrediente:
- 3 căței de usturoi tocați mărunt
- 1 ceapă șalotă tocată
- 1 lingură de oțet din vin roșu
- 1 lingură de suc de lămâie
- 100 g pătrunjel proaspăt tocat mărunt
- 100 g busuioc proaspăt tocat mărunt
- 100 g coriandru proaspăt tocat mărunt
- 50 ml ulei de măsline
- ½ linguriță de coriandru măcinat
- ½ linguriță chimion pisat
- ½ linguriță de sare.
Mod de preparare
Se amestecă usturoiul cu ceapa, oțetul și sucul de lămâie și se lasă10 minute să se marineze.
Se pune amestecul de ceapă și usturoiul într-un blender. Se adaugă toate ierburile proapete și se mixează până se mărunțesc însă nu foarte fin. Se pune uleiul în timp ce aparatul mixează. Nu trebuie să dureze mai mult de 1 minut.
Compoziția se varsă într-un bol. Se adaugă coriandrul pudră, chimionul și sarea. Se amestecă bine până se omogenizează.
Este potrivit pentru: orice fel de carne la grătar.
Sos de iaurt și muștar
Ingrediente
- 200 g iaurt
- 2-3 linguri de muștar Dijon
- 1-2 lingurițe de sos iute asiatic.
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele într-un bol și se amestecă cu un tel până se omogenizează.
Este potrivit pentru: carne de porc și carne de pui.
Sos de limetă și miere
Ingrediente
- 3 linguri de suc de limetă
- 3 linguri de sos de soia
- 3 linguri de miere
- 1 linguriță de ghimbir proaspăt răzuit
- 1 linguriță de fulgi de ardei iute.
Mod de preparare
Toate ingredientele se pun intr-un bol și se omogenizează cu un tel.
Este potrivit pentru: carne de porc, de vită și carne de pui.
Dacă adori friptura din carne de porc, îți oferim câteva sfaturi pentru a învăța cum să marinezi carnea de porc pentru a savura o friptură cu gust irezistibil.
Sos de usturoi
Ingrediente
- 130 g căței de usturoi
- 2 lingurițe de sare
- 60 ml de suc de lămâie
- 60 ml apă foarte rece
- 600 ml ulei de floarea-soarelui sau de canola.
Mod de preparare
Cățeii de usturoi și sarea se pun într-un blender și se mărunțesc. Se adaugă o lingură de zeamă de lămâie și se continuă mixarea până se formează o pastă. Se adaugă și altă lingură de zeamă de lămâie și continuă procedura până pastea devine aerată.
În timp ce blenderul este pornit se adaugă jumătate de cană ulei în fir subțire. Apoi se pune o lingură de zeamă de lămâie. Se repetă procedura. Când zeama de lămâie se termină se adaugă alternat ulei și apă rece. Se mixează până ce tot uleiul este încorporat.
Este potrivit pentru orice tip de carne, dar și pentru legume.
Pico de Gallo (sos brazilian)
Ingrediente
- 1 roșie mare, fără cotor și semințe tocată mărunt
- Sare
- ½ de ceapă roșie tocată
- ½ de ardei gras verde tocat
- ½ de ardei gras roșu tocat
- 2 linguri de coriandru tocat mărunt
- 2 linguri de pătrunjel tocat mărunt
- 2 linguri de oțet de vin alb
- 1 lingură de ulei de măsline
- Piper proaspăt măcinat.
Mod de preparare
Roșia se asezonează cu sare. Se pune într-o strecurătoare și se lasă timp de 20-30 de minute. Lichidul rezultate se aruncă.
Într-un bol se pun roșia, ceapa, ardeii, coriandrul, pătrunjelul, oțetul și uleiul. Se asezonează cu sare și piper. Se lasă 30 de minute la rece.
Este potrivit pentru pește.
Aioli
Ingrediente
- 1 ou întreg
- 4 căței de usturoi mărunțiți
- 2 lingurițe de zeamă de lămâie
- ½ cană de ulei de floarea-soarelui
- ½ cană de ulei extravirgin de măsline
- Sare
- Piper proaspăr măcinat.
Mod de preparare
Oul, usturoiul și zeama se lămâie se pun într-un vas. Se adaugă uleiul și se lasă 15 secunde. Cu ajutorul unui blender de mână se mixează compoziția, urcând și coborând pentru a se emulsifia uleiul.
Apoi, cu ajutorul unui tel se încorporează uleiul de măsline. La final se adaugă sare și piper.
Este potrivit pentru orice fel de carne și legume.
Sos iute de coriandru și pătrunjel
Ingrediente
- ¼ linguriță de coriandru boabe
- ½ linguriță de chimen
- ¼ linguriță de piper măcinat
- 3 semințe de cardamon
- 4 căței de usturoi tocat
- 4-6 ardei iuți tocați
- 1 linguriță de sare
- 100 g de pătrunjel și coriandru
- 120 ml ulei de măsline extravirgin.
Mod de preparare
Semințele de coriandru, chimion, piper și cardamon se pun într-o mortar și se pisează până se transformă într-o pudră fină. Se adaugă usturoiul, ardeii iuți și se freacă și ei până totul devine o pastă. Se pun coriandrul și pătrunjelul și se continuă pisarea. Când totul s-a trasnformat într-o pastă se pune uleiul puțin câte puțin continuând amestecarea pentru a se forma o emulsie. La final se pune sare.
Se servește cu orice fel de carne, legume, ouă.
Alături de carnea la grătar, în zilele calde, îți propunem să savurezi friptura alături de un pahar rece de ayran. Este o băutură hidratantă, iar adaosul de mentă îi dă un plus de prospețime.