7 sosuri pentru carnea la grătar pe care să le încerci vara aceasta

Sunt sosuri pentru carnea la grătar care pot transforma o simplă friptură, într-o delicatesă. Alese cu grijă, condimentele și ingredientele folosite în prepararea sosului pot potența aromele și frăgezi carnea.

Publicat: 5 iulie 2022, 17:10 / Actualizat: 2 septembrie 2022, 14:40
Mai multe recipiente cu sosuri pentru carnea la grătar pe care să le încerci vara aceasta
Galerie foto

Galerie foto

Cele mai populare sosuri pentru carnea la grătar conțin sare, ulei și usturoi / Profimedia Images

E adevărat că poți găsi sosuri pentru carnea la grătar și în magazin, însă atunci când le faci tu din ierburi, condimente și legume proaspete, vei obține un gust mult mai puternic.

Rețete de sosuri pentru carnea la grătar

Multe dintre aceste sosuri pot fi preparate cu câteva zile înainte de a fi folosite și, dacă sunt depozitate în recipiente de sticlă care se închid ermetic, pot rezista la frigider chiar și câteva săptămâni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sos Chimichurri

Ingrediente:

  • 3 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1 ceapă șalotă tocată
  • 1 lingură de oțet din vin roșu
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 100 g pătrunjel proaspăt tocat mărunt
  • 100 g busuioc proaspăt tocat mărunt
  • 100 g coriandru proaspăt tocat mărunt
  • 50 ml ulei de măsline
  • ½ linguriță de coriandru măcinat
  • ½ linguriță chimion pisat
  • ½ linguriță de sare.

Mod de preparare

Se amestecă usturoiul cu ceapa, oțetul și sucul de lămâie și se lasă10 minute să se marineze.

Se pune amestecul de ceapă și usturoiul într-un blender. Se adaugă toate ierburile proapete și se mixează până se mărunțesc însă nu foarte fin. Se pune uleiul în timp ce aparatul mixează. Nu trebuie să dureze mai mult de 1 minut.

Compoziția se varsă într-un bol. Se adaugă coriandrul pudră, chimionul și sarea. Se amestecă bine până se omogenizează.

Este potrivit pentru: orice fel de carne la grătar.

Sos Chimichurri pentru carnea la grătar, într-un bol alb, alături de căței de usturoi și condimente.
Sosul Chimichurri este tradițional în Argentina /Profimedia Images

Sos de iaurt și muștar

Ingrediente

  • 200 g iaurt
  • 2-3 linguri de muștar Dijon
  • 1-2 lingurițe de sos iute asiatic.

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele într-un bol și se amestecă cu un tel până se omogenizează.

Este potrivit pentru: carne de porc și carne de pui.

Sos de muștar pentru carnea la grătar, așezat într-un recipient, pe o masă pe care se află o lingură și un bol plin cu semințe de muștar
Sosul de iaurt cu muștar este delicios alături de carne de porc și pui / Profimedia Images

Sos de limetă și miere

Ingrediente

  • 3 linguri de suc de limetă
  • 3 linguri de sos de soia
  • 3 linguri de miere
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt răzuit
  • 1 linguriță de fulgi de ardei iute.

Mod de preparare

Toate ingredientele se pun intr-un bol și se omogenizează cu un tel.

Este potrivit pentru: carne de porc, de vită și carne de pui.

Sos cu miere și lime, adăugat peste o bucată de carne, aflată într-o tigaie alături de legume.
Sosul de limetă și miere merge de minune împreună cu carnea de pui, vită și pui / Profimedia Images

Dacă adori friptura din carne de porc, îți oferim câteva sfaturi pentru a învăța cum să marinezi carnea de porc pentru a savura o friptură cu gust irezistibil.

Sos de usturoi

Ingrediente

  • 130 g căței de usturoi
  • 2 lingurițe de sare
  • 60 ml de suc de lămâie
  • 60 ml apă foarte rece
  • 600 ml ulei de floarea-soarelui sau de canola.

Mod de preparare

Cățeii de usturoi și sarea se pun într-un blender și se mărunțesc. Se adaugă o lingură de zeamă de lămâie și se continuă mixarea până se formează o pastă. Se adaugă și altă lingură de zeamă de lămâie și continuă procedura până pastea devine aerată.

În timp ce blenderul este pornit se adaugă jumătate de cană ulei în fir subțire. Apoi se pune o lingură de zeamă de lămâie.  Se repetă procedura. Când zeama de lămâie se termină se adaugă alternat ulei și apă rece. Se mixează până ce tot uleiul este încorporat.

Este potrivit pentru orice tip de carne, dar și pentru legume.

Două vase ramekin în care se află sos de usturoi pentru carnea la grătar
Sosul de usturoi merge perfect cu orice tip de carne / Profimedia Images

Pico de Gallo (sos brazilian)

Ingrediente

  • 1 roșie mare, fără cotor și semințe tocată mărunt
  • Sare
  • ½ de ceapă roșie tocată
  • ½ de ardei gras verde tocat
  • ½ de ardei gras roșu tocat
  • 2 linguri de coriandru tocat mărunt
  • 2 linguri de pătrunjel tocat mărunt
  • 2 linguri de oțet de vin alb
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • Piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare

Roșia se asezonează cu sare. Se pune într-o strecurătoare și se lasă timp de 20-30 de minute. Lichidul rezultate se aruncă.

Într-un bol se pun roșia, ceapa, ardeii, coriandrul, pătrunjelul, oțetul și uleiul. Se asezonează cu sare și piper. Se lasă 30 de minute la rece.

Este potrivit pentru pește.

Un bol roșu, în care se află legume, nachos și sos pico de gallo pentru carnea la grătar.
Pico de Gallo poate însoți cu succes preparate din pește / Profimedia Images

Aioli

Ingrediente

  • 1 ou întreg
  • 4 căței de usturoi mărunțiți
  • 2 lingurițe de zeamă de lămâie
  • ½ cană de ulei de floarea-soarelui
  • ½ cană de ulei extravirgin de măsline
  • Sare
  • Piper proaspăr măcinat.

Mod de preparare

Oul, usturoiul și zeama se lămâie se pun într-un vas. Se adaugă uleiul și se lasă 15 secunde. Cu ajutorul unui blender de mână se mixează compoziția, urcând și coborând pentru a se emulsifia uleiul.

Apoi, cu ajutorul unui tel se încorporează uleiul de măsline. La final se adaugă sare și piper.

Este potrivit pentru orice fel de carne și legume.

Sos aioli pentru carnea la grătar, într-un bol transparent, așezat pe o masă alături de usturoi, pătrunjel și ouă.
Aioli este un sos potrivit pentru orice tip de carne sau legume / Profimedia Images

Sos iute de coriandru și pătrunjel

Ingrediente

  • ¼ linguriță de coriandru boabe
  • ½ linguriță de chimen
  • ¼ linguriță de piper măcinat
  • 3 semințe de cardamon
  • 4 căței de usturoi tocat
  • 4-6 ardei iuți tocați
  • 1 linguriță de sare
  • 100 g de pătrunjel și coriandru
  • 120 ml ulei de măsline extravirgin.

Mod de preparare

Semințele de coriandru, chimion, piper și cardamon se pun într-o mortar și se pisează până se transformă într-o pudră fină. Se adaugă usturoiul, ardeii iuți și se freacă și ei până totul devine o pastă. Se pun coriandrul și pătrunjelul și se continuă pisarea. Când totul s-a trasnformat într-o pastă se pune uleiul puțin câte puțin continuând amestecarea pentru a se forma o emulsie. La final se pune sare.

Se servește cu orice fel de carne, legume, ouă.

Un borcan cu sos iute de coriandrul și pătrunjel pentru carnea la grătar
Sosul iute de coriandru și pătrunjel este ideal să îl consumi alături de carne, legume sau ouă / Profimedia Images

Alături de carnea la grătar, în zilele calde, îți propunem să savurezi friptura alături de un pahar rece de ayran. Este o băutură hidratantă, iar adaosul de mentă îi dă un plus de prospețime.

CELE MAI CITITE
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cele mai bune sosuri din lume în boluri
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Cele mai bune marinade puse pe o bucat deicioasă de carne
Cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne. Sfaturi în bucătărie de la specialiști
Cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne. Sfaturi în bucătărie de la specialiști
ketchup de casă pus într-un borcan, alături de o lingură cu boabe de piper, roșii și ardei iute
Galerie foto
Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile
Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
2 mai, 05:21
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
1 mai, 05:23
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
30 aprilie, 05:24
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Tartă Tatin cu morcovi. Un preparat cu caramel sărat, legume coapte și aluat fraged
Tartă Tatin cu morcovi. Un preparat cu caramel sărat, legume coapte și aluat fraged
Tartă Tatin cu morcovi. Un preparat cu caramel sărat, legume coapte și aluat fraged
George Simion, convins că va fi votat premier Călin Georgescu. SURSE: Unii lideri PSD vor alianţă cu AUR
George Simion, convins că va fi votat premier Călin Georgescu. SURSE: Unii lideri PSD vor alianţă cu AUR
George Simion, convins că va fi votat premier Călin Georgescu. SURSE: Unii lideri PSD vor alianţă cu AUR
Ce avere are, de fapt, milionarul român de 34 de ani care construieşte un castel în România
Ce avere are, de fapt, milionarul român de 34 de ani care construieşte un castel în România
Ce avere are, de fapt, milionarul român de 34 de ani care construieşte un castel în România
Andrew Barabancea a fost externat la 7 zile după ce a suferit un infarct. Ce a postat în online fiul Ozanei Barabncea
Andrew Barabancea a fost externat la 7 zile după ce a suferit un infarct. Ce a postat în online fiul Ozanei Barabncea
Andrew Barabancea a fost externat la 7 zile după ce a suferit un infarct. Ce a postat în online fiul Ozanei Barabncea
Horoscop zilnic 8 mai 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 8 mai 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 8 mai 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Sparanghel în crustă de porumb
Sparanghel în crustă de porumb
Sparanghel în crustă de porumb
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
fresh
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
închide