7 sosuri pentru carnea la grătar pe care să le încerci vara aceasta

Fără coacere

Sunt sosuri pentru carnea la grătar care pot transforma o simplă friptură, într-o delicatesă. Alese cu grijă, condimentele și ingredientele folosite în prepararea sosului pot potența aromele și frăgezi carnea.

Publicat: 5 iulie 2022, 17:10 / Actualizat: 2 septembrie 2022, 14:40

Galerie foto

Cele mai populare sosuri pentru carnea la grătar conțin sare, ulei și usturoi / Profimedia Images

E adevărat că poți găsi sosuri pentru carnea la grătar și în magazin, însă atunci când le faci tu din ierburi, condimente și legume proaspete, vei obține un gust mult mai puternic.

Rețete de sosuri pentru carnea la grătar

Multe dintre aceste sosuri pot fi preparate cu câteva zile înainte de a fi folosite și, dacă sunt depozitate în recipiente de sticlă care se închid ermetic, pot rezista la frigider chiar și câteva săptămâni.

Sos Chimichurri

Ingrediente:

  • 3 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1 ceapă șalotă tocată
  • 1 lingură de oțet din vin roșu
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 100 g pătrunjel proaspăt tocat mărunt
  • 100 g busuioc proaspăt tocat mărunt
  • 100 g coriandru proaspăt tocat mărunt
  • 50 ml ulei de măsline
  • ½ linguriță de coriandru măcinat
  • ½ linguriță chimion pisat
  • ½ linguriță de sare.

Mod de preparare

Se amestecă usturoiul cu ceapa, oțetul și sucul de lămâie și se lasă10 minute să se marineze.

Se pune amestecul de ceapă și usturoiul într-un blender. Se adaugă toate ierburile proapete și se mixează până se mărunțesc însă nu foarte fin. Se pune uleiul în timp ce aparatul mixează. Nu trebuie să dureze mai mult de 1 minut.

Compoziția se varsă într-un bol. Se adaugă coriandrul pudră, chimionul și sarea. Se amestecă bine până se omogenizează.

Este potrivit pentru: orice fel de carne la grătar.

Sosul Chimichurri este tradițional în Argentina /Profimedia Images

Sos de iaurt și muștar

Ingrediente

  • 200 g iaurt
  • 2-3 linguri de muștar Dijon
  • 1-2 lingurițe de sos iute asiatic.

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele într-un bol și se amestecă cu un tel până se omogenizează.

Este potrivit pentru: carne de porc și carne de pui.

Sosul de iaurt cu muștar este delicios alături de carne de porc și pui / Profimedia Images

Sos de limetă și miere

Ingrediente

  • 3 linguri de suc de limetă
  • 3 linguri de sos de soia
  • 3 linguri de miere
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt răzuit
  • 1 linguriță de fulgi de ardei iute.

Mod de preparare

Toate ingredientele se pun intr-un bol și se omogenizează cu un tel.

Este potrivit pentru: carne de porc, de vită și carne de pui.

Sosul de limetă și miere merge de minune împreună cu carnea de pui, vită și pui / Profimedia Images

Dacă adori friptura din carne de porc, îți oferim câteva sfaturi pentru a învăța cum să marinezi carnea de porc pentru a savura o friptură cu gust irezistibil.

Sos de usturoi

Ingrediente

  • 130 g căței de usturoi
  • 2 lingurițe de sare
  • 60 ml de suc de lămâie
  • 60 ml apă foarte rece
  • 600 ml ulei de floarea-soarelui sau de canola.

Mod de preparare

Cățeii de usturoi și sarea se pun într-un blender și se mărunțesc. Se adaugă o lingură de zeamă de lămâie și se continuă mixarea până se formează o pastă. Se adaugă și altă lingură de zeamă de lămâie și continuă procedura până pastea devine aerată.

În timp ce blenderul este pornit se adaugă jumătate de cană ulei în fir subțire. Apoi se pune o lingură de zeamă de lămâie.  Se repetă procedura. Când zeama de lămâie se termină se adaugă alternat ulei și apă rece. Se mixează până ce tot uleiul este încorporat.

Este potrivit pentru orice tip de carne, dar și pentru legume.

Sosul de usturoi merge perfect cu orice tip de carne / Profimedia Images

Pico de Gallo (sos brazilian)

Ingrediente

  • 1 roșie mare, fără cotor și semințe tocată mărunt
  • Sare
  • ½ de ceapă roșie tocată
  • ½ de ardei gras verde tocat
  • ½ de ardei gras roșu tocat
  • 2 linguri de coriandru tocat mărunt
  • 2 linguri de pătrunjel tocat mărunt
  • 2 linguri de oțet de vin alb
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • Piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare

Roșia se asezonează cu sare. Se pune într-o strecurătoare și se lasă timp de 20-30 de minute. Lichidul rezultate se aruncă.

Într-un bol se pun roșia, ceapa, ardeii, coriandrul, pătrunjelul, oțetul și uleiul. Se asezonează cu sare și piper. Se lasă 30 de minute la rece.

Este potrivit pentru pește.

Pico de Gallo poate însoți cu succes preparate din pește / Profimedia Images

Aioli

Ingrediente

  • 1 ou întreg
  • 4 căței de usturoi mărunțiți
  • 2 lingurițe de zeamă de lămâie
  • ½ cană de ulei de floarea-soarelui
  • ½ cană de ulei extravirgin de măsline
  • Sare
  • Piper proaspăr măcinat.

Mod de preparare

Oul, usturoiul și zeama se lămâie se pun într-un vas. Se adaugă uleiul și se lasă 15 secunde. Cu ajutorul unui blender de mână se mixează compoziția, urcând și coborând pentru a se emulsifia uleiul.

Apoi, cu ajutorul unui tel se încorporează uleiul de măsline. La final se adaugă sare și piper.

Este potrivit pentru orice fel de carne și legume.

Aioli este un sos potrivit pentru orice tip de carne sau legume / Profimedia Images

Sos iute de coriandru și pătrunjel

Ingrediente

  • ¼ linguriță de coriandru boabe
  • ½ linguriță de chimen
  • ¼ linguriță de piper măcinat
  • 3 semințe de cardamon
  • 4 căței de usturoi tocat
  • 4-6 ardei iuți tocați
  • 1 linguriță de sare
  • 100 g de pătrunjel și coriandru
  • 120 ml ulei de măsline extravirgin.

Mod de preparare

Semințele de coriandru, chimion, piper și cardamon se pun într-o mortar și se pisează până se transformă într-o pudră fină. Se adaugă usturoiul, ardeii iuți și se freacă și ei până totul devine o pastă. Se pun coriandrul și pătrunjelul și se continuă pisarea. Când totul s-a trasnformat într-o pastă se pune uleiul puțin câte puțin continuând amestecarea pentru a se forma o emulsie. La final se pune sare.

Se servește cu orice fel de carne, legume, ouă.

Sosul iute de coriandru și pătrunjel este ideal să îl consumi alături de carne, legume sau ouă / Profimedia Images

Alături de carnea la grătar, în zilele calde, îți propunem să savurezi friptura alături de un pahar rece de ayran. Este o băutură hidratantă, iar adaosul de mentă îi dă un plus de prospețime.

Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne. Sfaturi în bucătărie de la specialiști
Cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne. Sfaturi în bucătărie de la specialiști
Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile
Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
24 aprilie, 08:01
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
24 aprilie, 07:11
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
23 aprilie, 09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
23 aprilie, 08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Ciprian a refuzat să plătească 24.000 de euro meşterilor şi îşi renovează singur garsoniera din Cluj. Cât îl costă acum
Ciprian a refuzat să plătească 24.000 de euro meşterilor şi îşi renovează singur garsoniera din Cluj. Cât îl costă acum
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
fresh

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște