Cele mai cunoscute tipuri de vafe. Un preparat îndrăgit în întreaga lume

Waffles sau mai pe românește vafele au devenit un desert tot mai popular în ultimii ani, fie datorită aparatelor care permit pregătirea lor acasă, fie pentru că au apărut tot mai multe magazine specializate. Află și tu care sunt cele mai cunoscute tipuri de vafe din lume. Descoperă de ce sunt atât de îndrăgite.

Tipuri de vafepe un bșat albastru alături de frcute de pădure
În lume se fac cel puțin 10 tipuri de vafe / Profimedia Images

Mulți dintre noi cred că există un singur fel de vafe, cele dreptunghiulare cu multe pătrate drept model. De fapt, există o multitudine nu doar de forme, ci de rețete. Îți prezentăm 10 tipuri de vafe pe care le poți găsi în diverse părți ale lumii.

Cele mai cunoscute tipuri de vafe

Vafele sunt îndrăgite în întrega lume. Acestea pot fi atât dulci, cât și sărate. Vafele pot fi servite la micul dejun, însă de multe ori sunt alese ca desert după o masă copioasă. Sunt ușor de preparat, nu neceistă foarte multe ingrediente și pot fi servite de întreaga familie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vafe de Bruxelles

Vafele de Bruxelles sunt vafe mari, dreptunghiulare sau pătrate, crocante la exterior și pufoase la interior, cu modele mari și adânci. Sunt făcute cu un aluat cu drojdie care le face super ușoare și crocante. Se servesc cel mai des cu sos de ciocolată, dar și cu zahăr pudră, fructe, frișcă sau chiar înghețată. 

Vafele de Bruxelles au o rivalitate deosebită cu vafele de Liege, însă important este că ambele variante sunt delicioase și ambele sunt cele mai populare tipuri din Belgia.

Citește și

Vafele americane

Vafele americane se dospesc cu praf de copt în loc de drojdie. O vafa tradițională americană este mult mai subțire și mai densă decât una belgiană. Vafele americane au modele mult mai mici și pot fi consumate în orice moment al zilei cu topping dulce sau sărat.

Vafe din cartofi

Vafele din cartofi sunt foarte populare în Marea Britanie și Irlanda și sunt o alegere excelentă pentru cei care vor să încerce ceva diferit. În esență, este un fel de clătită de cartofi în formă de vafă, peste care se pune brânză, smântână, roșii tăiate cubulețe, ceapă, morcovi și fulgi de ardei iute. Alte variante de topping sunt avocado, ciuperci, ouă prăjite și cârnați. Află mai multe despre cum se coace un avocado.

Conuri de înghețată

Cornetul de vafe este un cornet folosit ca recipient pentru înghețată în care vafa este mai mare, mai pufoasă și mai groasă.

Vafe vegane

Chiar și vafele pot fi vegane. Nu trebuie decât să înlocuiești laptele de vacă cu unul vegetal care suportă tratament termic și ai vafe vegane. Desupra lor poți pune orice toping de fructe, dar se potrivesc excelent cu fructele de pădure. Încearcă și rețet de vafe sărate cu cașcaval în aluat.

Vafe de Hong Kong

Vafele de Hong Kong sunt adesea numite vafe cu bule, pufuri de ouă sau ”eggettes„. În loc de modelul în interior al celorlalte vafe acestea au niște bule umflate care pot fi desprinse cu ușurință. În chineză, ele sunt numite „ouă mici” și sunt una dintre mâncărurile de stradă cele mai populare. Se servesc cu unt de arahide și zahăr sau umplute cu fructe. 

Vafe de Liege

Vafele de Liege sunt mai mici decât vafele de la Bruxelles, având o textură mai densă și un strat de zahăr caramelizat la exterior, care împiedică vafa să devină umedă când este acoperită cu fructe sau smântână. Vafele din Liège sunt făcute dintr-un aluat cu drojdie adaptat din cel de pâine. Sunt mai dulci și mai grele decât vafele de la Bruxelles și au margini neregulate.

Vafa de la Liège este a doua ca popularitate din Belgia, deșii locuitorii din Liege susțin că desertul lor este cel original.

Stroopwafels

Stroopwafels sau „vafe cu sirop” sunt fursecuri subțiri, rotunde, făcute din aluat dulce copt, scufundat în sirop de tip caramel, din melasă, zahăr brun și scorțișoară. 

Stroopwafel-urile își au originea în orașul olandez Gouda. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gofre pentru congelator servite pe o farfurie albă alături de un aparat de gofre
Gofre pentru congelator. Rețeta care te salvează atunci când nu ai timp
Gofre pentru congelator. Rețeta care te salvează atunci când nu ai timp
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Horoscopul săptămânal 31 martie - 6 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 31 martie - 6 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 31 martie - 6 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
închide