Cele mai cunoscute tipuri de vafe. Un preparat îndrăgit în întreaga lume
Waffles sau mai pe românește vafele au devenit un desert tot mai popular în ultimii ani, fie datorită aparatelor care permit pregătirea lor acasă, fie pentru că au apărut tot mai multe magazine specializate. Află și tu care sunt cele mai cunoscute tipuri de vafe din lume. Descoperă de ce sunt atât de îndrăgite.
Mulți dintre noi cred că există un singur fel de vafe, cele dreptunghiulare cu multe pătrate drept model. De fapt, există o multitudine nu doar de forme, ci de rețete. Îți prezentăm 10 tipuri de vafe pe care le poți găsi în diverse părți ale lumii.
Cele mai cunoscute tipuri de vafe
Vafele sunt îndrăgite în întrega lume. Acestea pot fi atât dulci, cât și sărate. Vafele pot fi servite la micul dejun, însă de multe ori sunt alese ca desert după o masă copioasă. Sunt ușor de preparat, nu neceistă foarte multe ingrediente și pot fi servite de întreaga familie.
Vafe de Bruxelles
Vafele de Bruxelles sunt vafe mari, dreptunghiulare sau pătrate, crocante la exterior și pufoase la interior, cu modele mari și adânci. Sunt făcute cu un aluat cu drojdie care le face super ușoare și crocante. Se servesc cel mai des cu sos de ciocolată, dar și cu zahăr pudră, fructe, frișcă sau chiar înghețată.
Vafele de Bruxelles au o rivalitate deosebită cu vafele de Liege, însă important este că ambele variante sunt delicioase și ambele sunt cele mai populare tipuri din Belgia.
Vafele americane
Vafele americane se dospesc cu praf de copt în loc de drojdie. O vafa tradițională americană este mult mai subțire și mai densă decât una belgiană. Vafele americane au modele mult mai mici și pot fi consumate în orice moment al zilei cu topping dulce sau sărat.
Vafe din cartofi
Vafele din cartofi sunt foarte populare în Marea Britanie și Irlanda și sunt o alegere excelentă pentru cei care vor să încerce ceva diferit. În esență, este un fel de clătită de cartofi în formă de vafă, peste care se pune brânză, smântână, roșii tăiate cubulețe, ceapă, morcovi și fulgi de ardei iute. Alte variante de topping sunt avocado, ciuperci, ouă prăjite și cârnați. Află mai multe despre cum se coace un avocado.
Conuri de înghețată
Cornetul de vafe este un cornet folosit ca recipient pentru înghețată în care vafa este mai mare, mai pufoasă și mai groasă.
Vafe vegane
Chiar și vafele pot fi vegane. Nu trebuie decât să înlocuiești laptele de vacă cu unul vegetal care suportă tratament termic și ai vafe vegane. Desupra lor poți pune orice toping de fructe, dar se potrivesc excelent cu fructele de pădure. Încearcă și rețet de vafe sărate cu cașcaval în aluat.
Vafe de Hong Kong
Vafele de Hong Kong sunt adesea numite vafe cu bule, pufuri de ouă sau ”eggettes„. În loc de modelul în interior al celorlalte vafe acestea au niște bule umflate care pot fi desprinse cu ușurință. În chineză, ele sunt numite „ouă mici” și sunt una dintre mâncărurile de stradă cele mai populare. Se servesc cu unt de arahide și zahăr sau umplute cu fructe.
Vafe de Liege
Vafele de Liege sunt mai mici decât vafele de la Bruxelles, având o textură mai densă și un strat de zahăr caramelizat la exterior, care împiedică vafa să devină umedă când este acoperită cu fructe sau smântână. Vafele din Liège sunt făcute dintr-un aluat cu drojdie adaptat din cel de pâine. Sunt mai dulci și mai grele decât vafele de la Bruxelles și au margini neregulate.
Vafa de la Liège este a doua ca popularitate din Belgia, deșii locuitorii din Liege susțin că desertul lor este cel original.
Stroopwafels
Stroopwafels sau „vafe cu sirop” sunt fursecuri subțiri, rotunde, făcute din aluat dulce copt, scufundat în sirop de tip caramel, din melasă, zahăr brun și scorțișoară.
Stroopwafel-urile își au originea în orașul olandez Gouda.