8 metode de a curăța bureții de vase. Sunt eficiente și ieftine
Buretele de vase este unul dintre cele mai murdare lucruri din bucătărie. Un studiu din 2017 a scos la iveală că poate fi un mediu în care trăiesc mai multe bacterii decât în toaletă. Așa că trebuie să îl cureți des și, mai ales, foarte bine, pentru a nu împrăștia microbi peste tot. Iată cele mai eficiente metode de a curăța bureții de vase.
Bacteriile precum salmonella și stafilococul pot trăi în bureții de vase pe perioade luni. Acești agenți patogeni pot fi transferați pe suprafețele cu care buretele tău intră în contact, lăsând o urmă de microbi care ar putea duce la boli serioase.
Există modalități de a minimiza cantitatea de bacterii pe care buretele tău o colectează. Una dintre ele este să nu îl mai folosești pentru a curăța scurgerile murdare sau blaturile din bucătărie. Orice bacterie din aceste scurgeri se poate acumula în burete și apoi se poate răspândi pe suprafețele din bucătărie și chiar pe alimente.
Metode de a curăța bureții de vase
Folosește buretele de vase numai pentru scopul pentru care a fost creat și schimbă-l frecvent pentru a evita toate problemele.
De asemenea, poți curăța buretele de vase mai des pentru a scădea riscul de înmulțire a bacteriilor și de contaminarea încrucișată, potrivit TastingTable.com.
Folosește suc de lămâie
Lămâile sunt nelipsite din bucătărie. De obicei, sunt folosite ca ingredient în diverse preparate pentru că aduc aromă suplimentară. Totuși, pot fi folosite și în alte scopuri.
Mirosul intens și proaspăt al lămâii poate neutraliza izurile neplăcute ale frigiderului. Sucul de lămâie este o substanță esențială pentru curățarea chiuvetei de bucătărie și poate ajuta și la revitalizarea bureților de bucătărie.
Sucul de lămâie pur conține substanțe care împiedică înmulțirea bacteriilor, inclusiv E. coli care provoacă afecțiuni abdominale severe.
Înmuierea bureților în suc de lămâie timp de cel puțin un minut este o modalitate sigură de a distruge microbii și de a îmbunătăți mirosul buretelui.
Utilizează înălbitor
Apa și săpunul sunt suficiente pentru a curăța suprafețele, pentru a scăpa de murdărie și microbi. Totuși, dacă vrei să dezinfectezi suprafețele și să distrugi bacteriile periculoase, alege să folosești clorul. Acesta elimină bacteriile și virușii responsabili pentru apariția bolilor. Cel mai eficient este să înmoi buretele de vase în înălbitor cel puțin o dată pe săptămână pentru a-l igieniza.
Potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură din SUA (USDA) , înmuierea bureților de vase într-o soluție de clor de 10% (1 parte clor și 9 părți apă) timp de trei minute reduce cantitatea de bacterii periculoase.
Scufundă buretele în apă clocotită
Pune o oală cu apă suficientă la fiert și când clocotește aruncă în ea buretele de vase. Împinge-l cu un clește sau altă ustensilă la fundul vasului.
Lasă-l să fiarbă pentru 5-7 minute apoi scoate-l și stoarce cu grijă excesul de apă. Această metodă funcționează și dacă pui buretele într-un castron și verși apă clocotită peste el. Trebuie să stea acolo minimum 5 minute.
Descoperă și top 10 lucruri pe care e recomandat să le arunci dacă vrei să ai o bucătărie organizată. Sfaturi simple și rapide.
Pune buretele de vase în cuptorul cu microunde
USDA menționează într-un raport că atunci când un burete de vase este pus în cuptorul cu microunde se distrug până la 99,99999% dintre bacteriile prezente. Este un procent semnificativ, având în vedere că printre cele mai comune bacterii care se găsesc în bureții de vase se numără unele dintre cele mai periculoase, cum ar fi E. coli, salmonella și staphylococcus aureus.
Acestea pot provoca o serie de afecțiuni cu potențial grav, cum ar fi diareea, infecția cu stafilococ și toxiinfecțiile alimentare.
Buretele de vase trebuie să stea la microunde timp de două minute în fiecare zi pentru a-i păstra curați. Durează doar 30 de secunde pentru a ucide E. Coli.
Pentru a curăța buretele de vase în cuptorul cu microunde, verifică mai întâi eticheta de pe ambalajul buretelui pentru a te asigura că este potrivit pentru cuptorul cu microunde. Bureții cu suprafețe abrazive ar putea conține bucăți de metal, ceea ce îi face nesiguri pentru curățarea la microunde.
Ca să dezinfectezi buretele în cuptorul cu microunde udă-l și pune-l într-un vas potrivit. Apoi pornește aparatul la cea mai mare putere și lasă-l să funcționeze timp de cel puțin un minut. Scoateți buretele din cuptorul cu microunde și lasă-l deoparte până când se răcește suficient pentru a-l atinge în siguranță.
Folosește mașina de spălat vase
Mașina de spălat vase ar putea fi cel mai util aparat inventat vreodată. Nu doar că te ajută să speli fără niciun efort toate vasele și ustensilele folosite la gătit și apoi la servit masa, dar poate fi folositoare și la curățarea bureților de vase.
Nu trebuie decât să pui printre vase și bureții și să o pornești ca de obicei. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este că trebuie să îndepărtezi de pe ei orice reziduu alimentar.
Poate spăla orice fel de bureți, chiar și cei cu suprafețe dure. Potrivit USDA, prin spălarea bureților la mașina se spălat vase se ucid 99,9998% dintre bacterii.
Folosește peroxid de hidrogen
Adăugă peroxid de hidrogen pe lista de substanțe care nu trebuie să îți lipsească din casă. Peroxidul de hidrogen a fost folosit inițial pentru curățarea și dezinfectarea tăieturilor, zgârieturilor și a altor răni.
Totuși, specialiștii au constatat că pe lângă faptul că dezinfecta, afecta în mod serios pielea, așa că s-a renunțat la această utilizare. Rămâne foarte adevărat faptul că poate ucide foarte eficient germenii și bacteriile.
Îți poți curăța buretele de bucătărie cu peroxid de hidrogen în doar câteva minute. Pune-l într-un recipient mic și adăugă părți egale peroxid de hidrogen și apă, până la scufundarea completă a acestui.
Lasă-l acolo cel puțin 15 minute, întorcându-l de pe o parte pe alta dacă este necesar pentru a te asigura că soluția este absorbită pe ambele părți.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), peroxidul de hidrogen 3%, cel mai frecvent disponibil, poate ucide virusul care provoacă răceala comună în 6-8 minute. De asemenea, este eficient în uciderea bacteriilor și a mucegaiurilor.
Peroxidul de hidrogen nu trebuie utilizat pe sau lângă blaturi de granit și marmură pentru că le poate deteriora. Acest dezinfectant îți poate afecta pielea și ochii dacă sunt expuși direct, așa că trebuie folosit cu grijă.
Apa cu sare poate fi eficientă
Sarea nu este doar un ingredient care potențează gustul preparatelor. Presară un strat generos peste petele proaspete de covor și vei vedea cum sarea va scoate umezeala și petele din țesătură. Folosește grunjoasă ca agent de curățare abraziv pentru a îndepărta petele dure de pe oale și tigăi.
Sarea este, de asemenea, eficientă în distrugerea unor tulpini de bacterii. Sarea trage umezeala din bacterii în același mod în care trage umezeala din petele de mâncare și vin roșu. Acest lucru ucide celulele bacteriene, deoarece acestea nu pot funcționa fără apă. Sarea poate elimina bacteriile precum E. coli. Totuși, alți microbi precum stafilococul pot supraviețui într-un mediu sărat.
Pentru a curăța buretele de vase, dizolvă un sfert de cană de sare într-un litru de apă caldă. Asigură-te că sarea este complet dizolvată. Apoi lasă buretele la înmuiat peste noapte și după aceea clătește-l bine.
Pulverizează uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale sunt extrase din plante și sunt cunoscute pentru aromele lor asemănătoare parfumurilor.
Sunt ingredientul cheie în aromaterapie, tehnică ce le utilizează pentru ameliorarea anumitor afecțiuni. Unele dintre aceste uleiuri pot avea, de asemenea, capacitatea de a ucide sau de a inhiba creșterea agenților patogeni, făcându-le o alegere complet naturală pentru curățarea buretelui murdar de vase.
Cele mai frecvente uleiuri esențiale utilizate pentru curățare sunt cele de mentă și lavandă. Uleiul de arbore de ceai și uleiul de eucalipt sunt cunoscute pentru calitățile lor antimicrobiene, fiind utile pentru împiedicarea răspândirii E. coli și a stafilococului auriu. Uleiul de mentă și uleiul de lămâie sunt recomandate și ele pentru proprietățile lor antibacteriene.
Poți curăța buretele cu uleiuri esențiale, clătindu-i mai întâi și storcând excesul de apă. Pulverizează ambele părți ale buretelui murdar cu un amestec de apă purificată și ulei esențial și lasă-l câteva ore. Uleiurile esențiale concentrate pot irita pielea, așa că este important să le folosești cu precauție.