8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti

Fără coacere

Stridiile sunt de obicei asociate cu luxul. Sunt un aliment exotic, care se consumă de obicei la mese festive sau la ocazii mai deosebite. Descoperă și tu 8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti. Sfaturi de la specialiști.

Cristina Catană
Publicat: 17 februarie 2024, 05:00
Stridiile pot fi consumate crude sau gătite la aburi sau cuptor / Shutterstock

Stridiile sunt moluște marine bivalve cu cochilii dure și asimetrice. Aceste creaturi acvatice sunt cunoscute pentru carnea lor delicioasă și se găsesc în diverse părți ale lumii, în special în apele sărate sau sărate dulci.

Dincolo de gustul lor, sunt un amestec impresionant de vitamine și minerale esențiale. Ar trebuie să le consumi ori de câte ori ai ocazia.

Citește și

Motive ca să mănânci cât mai des stridii

Stridiile sunt adesea disponibile în anumite perioade ale anului, în funcție de specie și locație. Se recomandă să alegi stridiile proaspete și să le consumi în timpul sezonului lor optim pentru a te bucura de gustul lor maxim.

Stridiile sunt apreciate pentru carnea lor gustoasă și textura lor delicată. Acestea pot fi consumate crude, fierte, prăjite, coapte sau gătite în diverse feluri.

Stridiile crude sunt uneori servite cu zeamă de lămâie, sos de hrean sau sos de migdale pentru a adăuga aromă și gust. Stridiile sunt adesea considerate un deliciu în bucătăria franceză și în alte bucătării rafinate.

Stridiile sunt sigure pentru consum pentru majoritatea oamenilor, cu excepția persoanelor alergice sau cu un sistem imunitar scăzut. De asemenea, femeile însărcinate și care alăptează nu ar trebui să le consume în exces.

Istoria stridiilor este fascinantă. Oamenii de știință au descoperit fosile care arată că stridiile trăiau și în urmă cu aproape 145 de milioane de ani. 

Cu toate acestea, mulți zoologi cred cu fermitate că stridiile au apărut pentru prima dată în perioada Triasică, acum aproximativ 200 de milioane de ani, când existau dinozaurii. Încearcă și rețeta de paella cu fructe de mare. O rețetă savuroasă și hrănitoare din bucătăria spaniolă.

Beneficiile nutriționale ale stridiilor

Unele tipuri de stridii pot fi consumate fie fierte, fie crude. Sunt bogate din punct de vedere nutritiv și încă din Antichitate li s-au atribuit proprietăți afrodisiace.

Informații nutriționale pentru o porție de 100 g, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA)

  • Calorii: 81 kcal
  • Proteine: 9,45 g
  • Grăsimi: 2,3 g
  • Carbohidrați: 4,95 g
  • Calciu: 8 mg
  • Potasiu:  168 mg
  • Sodiu: 206 mg
  • Vitamina D: 80% din RDI
  • Vitamina B1: 7% din RDI
  • Vitamina B3: 7% din RDI
  • Vitamina B12: 324% din RDI
  • Zinc: 605% din RDI
  • Cupru: 223% din CDI
  • Seleniu: 91% din RDI
  • Fier: 37% din RDI
  • Mangan: 18% din RDI
  • Fosfor: 14% CDI
  • Magneziu: 12% din RDI

Stridiile sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3, care au proprietăți antioxidante care ajută la scăderea inflamației din organism.

Pot ajuta la reducerea greutății corporale

Proteinele din stridii pot ajuta la reducerea sau gestionarea greutății corporale. Un studiu a constatat că mesele bogate în proteine ​​cresc senzația de sațietate, ceea ce duce la reducea aportului caloric. Acest lucru se întâmplă datorită a doi hormoni – colecistochinina (CCK) și grelina (hormonul foamei). 

Grelina, eliberată de pereții stomacului, este responsabilă de senzația de foame, iar nivelurile acesteia scad după masă. În mod similar, CCK este produsă în intestinul subțire superior după masă, mai ales atunci când sunt consumate alimente bogate în proteine. 

Pot ajuta la gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge

Așa cum am explicat mai sus, alimentele bogate în proteine ​​ajută la menținerea stării de sațietate ceea ce înseamnă că nu vei mai simți nevoia să mănânci des. 

Acest lucru, la rândul său, ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. În plus, s-a demonstrat că o dietă bogată în proteine ​​scade nivelul de hemoglobină A1c (HbA1c), un compus asociat cu nivelul zahărului din sânge, la subiecții cu diabet de tip 2. 

Mai mult, acești subiecți au și slăbit și și-au reglat tensiunea arterială.

Pot ajuta creșterea aportului de antioxidanți

Stridiile conțin un antioxidant special numit alcool 3,5-dihidroxi-4-metoxibenzilic (DHMBA). Acesta este un compus fenolic care poate ajuta la reducerea stresului oxidativ de la nivel celular.

Cu toate acestea, cercetările asupra efectelor DHMBA sunt încă în stadii incipiente. 

Totuși, dovezile obține până acum în urma cercetărilor arată că poate ajuta la prevenirea degradării celulare din cauza stresului oxidativ.

Pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare

Acizii grași omega-3 din stridii ajută la reducerea nivelului de trigliceride din sânge. Un studiu a arătat că aportul de stridii poate ajuta la reducerea colesterolului și a nivelului de colesterol total, pe lângă creșterea nivelului de HDL (colesterol bun). 

Acest profil lipidic îmbunătățit ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Pot îmbunătăți apetitul sexual și poate trata disfuncția la bărbați

Din cele mai vechi timpuri stridiile crude au fost consumate pentru potențialul lor afrodisiac. Cu toate acestea, există puține dovezi științifice care să susțină această afirmație. 

În plus, s-a descoperit că deficitul de zinc reduce nivelul de testosteron la bărbați și poate duce la disfuncție erectilă. 

Într-un studiu, s-a descoperit că suplimentarea cu zinc, mineral pe care stridiile îl conțin din belșug, cresc nivelul de testosteron la bărbații în vârstă și îmbunătățește libidoul.

Pot ajuta la creșterea fătului în timpul sarcinii

Acizii grași omega-3 sunt esențiali în determinarea duratei gestației la femeile însărcinate și sunt elementele esențiale ale creierului și retinei fetale.

De asemenea, ajută la creșterea în greutate a fătului și reduc riscul de naștere prematură. Totuși, trebuie ținut cont de faptul că femeile trebuie să evite să mănânce stridii crude și să le consume doar pe cele care sunt gătite corespunzător.

Pot întări oasele

Stridiile sunt bogate în calciu, care este esențial pentru menținerea sănătății sistemului osos. În plus, conținutul lor de vitamina D stimulează absorbția calciului în fluxul sanguin.

Pot îmbunătăți imunitatea

Zincul este un mineral esențial pentru susținerea sistemului imunitar, în special pentru acțiunea sa antivirală. Cantitatea generoasă de zinc din stridii ajută la blocarea agenților patogeni care pătrund în celule.

Cum se gătesc stridiile

Stridiile pot fi gătite în diverse moduri, dar trebuie să ții cont că gătitul lor poate schimba textura și gustul delicat. Primul mod în care le poți consuma este în stare crudă, cu lămâie.

Stridiile mai pot fi gătite la aburi

Pune stridiile într-un vas de gătit la aburi sau într-un coș deasupra unui vas în care fierbe apa pe care îl acoperi timp de 5-10 minute sau până când cochiliile se deschid. Poți adăuga condimente sau ierburi aromate în apă pentru a aromatiza stridiile.

Stridiile pot fi preparate la grătar

Deschide stridiile și desprinde-le din cochilii, păstrând carnea în cochilie. Condimentează-le, pune câte o bobiță de unt cu usturoi deasupra fiecăreia și așează stridiile direct pe grătar. Se lasă până când se încălzesc și devin ușor aurii, ceea ce poate dura aproximativ 3-5 minute.

Stridii la cuptor

Stridiile la cuptor se gătesc deschizându-le și desprinzându-le de cochilie, păstrând carnea acolo. Se pun apoi într-o tavă de cuptor.

Se condimentează, se pune deasupra lor unt sau cremă de brânză și se dau la cuptorul preîncălzit la 220°C. Se cos timp de 10-15 minute sau până când sunt încălzite uniform și cochiliile s-au închis.

Stridii cu sos

Stridiile se pot găti în sos Alfredo sau sosul de vin alb cu unt și usturoi. Deschide stridiile și îndepărtează-le din cochilii, păstrând carnea în cochilie. Separat se gătește sosul și apoi adaugă stridiile în el pentru a se încălzi și a absorbi aromele.

Indiferent de modul în care le gătești, este important să arunci stridiile care nu se deschid în timpul gătirii, deoarece acestea ar putea fi deja moarte și pot prezenta un risc pentru sănătate.

Stridiile gătite sunt adesea servite cu pâine proaspătă pentru a înmuia sucurile și sosurile delicioase.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, alege întotdeauna stridiile proaspete și respectă instrucțiunile de gătit specifice rețetei pe care o urmezi. Savurează-le imediat după gătire pentru a te bucura de gustul lor proaspăt și delicios.

Citește și
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Te-ar mai putea interesa și
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Alimente recomandate pentru sănătatea rinichilor. Ce poți include în dieta ta zilnică
Alimente recomandate pentru sănătatea rinichilor. Ce poți include în dieta ta zilnică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
18 mai, 06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
17 mai, 07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
17 mai, 06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
16 mai, 08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
16 mai, 06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
15 mai, 07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
15 mai, 05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...

Parteneri

5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Regina Întunericului, detalii din culisele conflictelor de la Chefi la cuțite. Ce nu au surprins camerele de filmat | EXCLUSIV
Regina Întunericului, detalii din culisele conflictelor de la Chefi la cuțite. Ce nu au surprins camerele de filmat | EXCLUSIV
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
fresh

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele