8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti

Fără coacere

Stridiile sunt de obicei asociate cu luxul. Sunt un aliment exotic, care se consumă de obicei la mese festive sau la ocazii mai deosebite. Descoperă și tu 8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti. Sfaturi de la specialiști.

Cristina Catană
Publicat: 17 februarie 2024, 05:00
Stridiile pot fi consumate crude sau gătite la aburi sau cuptor / Shutterstock

Stridiile sunt moluște marine bivalve cu cochilii dure și asimetrice. Aceste creaturi acvatice sunt cunoscute pentru carnea lor delicioasă și se găsesc în diverse părți ale lumii, în special în apele sărate sau sărate dulci.

Dincolo de gustul lor, sunt un amestec impresionant de vitamine și minerale esențiale. Ar trebuie să le consumi ori de câte ori ai ocazia.

Citește și

Motive ca să mănânci cât mai des stridii

Stridiile sunt adesea disponibile în anumite perioade ale anului, în funcție de specie și locație. Se recomandă să alegi stridiile proaspete și să le consumi în timpul sezonului lor optim pentru a te bucura de gustul lor maxim.

Stridiile sunt apreciate pentru carnea lor gustoasă și textura lor delicată. Acestea pot fi consumate crude, fierte, prăjite, coapte sau gătite în diverse feluri.

Stridiile crude sunt uneori servite cu zeamă de lămâie, sos de hrean sau sos de migdale pentru a adăuga aromă și gust. Stridiile sunt adesea considerate un deliciu în bucătăria franceză și în alte bucătării rafinate.

Stridiile sunt sigure pentru consum pentru majoritatea oamenilor, cu excepția persoanelor alergice sau cu un sistem imunitar scăzut. De asemenea, femeile însărcinate și care alăptează nu ar trebui să le consume în exces.

Istoria stridiilor este fascinantă. Oamenii de știință au descoperit fosile care arată că stridiile trăiau și în urmă cu aproape 145 de milioane de ani. 

Cu toate acestea, mulți zoologi cred cu fermitate că stridiile au apărut pentru prima dată în perioada Triasică, acum aproximativ 200 de milioane de ani, când existau dinozaurii. Încearcă și rețeta de paella cu fructe de mare. O rețetă savuroasă și hrănitoare din bucătăria spaniolă.

Beneficiile nutriționale ale stridiilor

Unele tipuri de stridii pot fi consumate fie fierte, fie crude. Sunt bogate din punct de vedere nutritiv și încă din Antichitate li s-au atribuit proprietăți afrodisiace.

Informații nutriționale pentru o porție de 100 g, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA)

  • Calorii: 81 kcal
  • Proteine: 9,45 g
  • Grăsimi: 2,3 g
  • Carbohidrați: 4,95 g
  • Calciu: 8 mg
  • Potasiu:  168 mg
  • Sodiu: 206 mg
  • Vitamina D: 80% din RDI
  • Vitamina B1: 7% din RDI
  • Vitamina B3: 7% din RDI
  • Vitamina B12: 324% din RDI
  • Zinc: 605% din RDI
  • Cupru: 223% din CDI
  • Seleniu: 91% din RDI
  • Fier: 37% din RDI
  • Mangan: 18% din RDI
  • Fosfor: 14% CDI
  • Magneziu: 12% din RDI

Stridiile sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3, care au proprietăți antioxidante care ajută la scăderea inflamației din organism.

Pot ajuta la reducerea greutății corporale

Proteinele din stridii pot ajuta la reducerea sau gestionarea greutății corporale. Un studiu a constatat că mesele bogate în proteine ​​cresc senzația de sațietate, ceea ce duce la reducea aportului caloric. Acest lucru se întâmplă datorită a doi hormoni – colecistochinina (CCK) și grelina (hormonul foamei). 

Grelina, eliberată de pereții stomacului, este responsabilă de senzația de foame, iar nivelurile acesteia scad după masă. În mod similar, CCK este produsă în intestinul subțire superior după masă, mai ales atunci când sunt consumate alimente bogate în proteine. 

Pot ajuta la gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge

Așa cum am explicat mai sus, alimentele bogate în proteine ​​ajută la menținerea stării de sațietate ceea ce înseamnă că nu vei mai simți nevoia să mănânci des. 

Acest lucru, la rândul său, ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. În plus, s-a demonstrat că o dietă bogată în proteine ​​scade nivelul de hemoglobină A1c (HbA1c), un compus asociat cu nivelul zahărului din sânge, la subiecții cu diabet de tip 2. 

Mai mult, acești subiecți au și slăbit și și-au reglat tensiunea arterială.

Pot ajuta creșterea aportului de antioxidanți

Stridiile conțin un antioxidant special numit alcool 3,5-dihidroxi-4-metoxibenzilic (DHMBA). Acesta este un compus fenolic care poate ajuta la reducerea stresului oxidativ de la nivel celular.

Cu toate acestea, cercetările asupra efectelor DHMBA sunt încă în stadii incipiente. 

Totuși, dovezile obține până acum în urma cercetărilor arată că poate ajuta la prevenirea degradării celulare din cauza stresului oxidativ.

Pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare

Acizii grași omega-3 din stridii ajută la reducerea nivelului de trigliceride din sânge. Un studiu a arătat că aportul de stridii poate ajuta la reducerea colesterolului și a nivelului de colesterol total, pe lângă creșterea nivelului de HDL (colesterol bun). 

Acest profil lipidic îmbunătățit ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Pot îmbunătăți apetitul sexual și poate trata disfuncția la bărbați

Din cele mai vechi timpuri stridiile crude au fost consumate pentru potențialul lor afrodisiac. Cu toate acestea, există puține dovezi științifice care să susțină această afirmație. 

În plus, s-a descoperit că deficitul de zinc reduce nivelul de testosteron la bărbați și poate duce la disfuncție erectilă. 

Într-un studiu, s-a descoperit că suplimentarea cu zinc, mineral pe care stridiile îl conțin din belșug, cresc nivelul de testosteron la bărbații în vârstă și îmbunătățește libidoul.

Pot ajuta la creșterea fătului în timpul sarcinii

Acizii grași omega-3 sunt esențiali în determinarea duratei gestației la femeile însărcinate și sunt elementele esențiale ale creierului și retinei fetale.

De asemenea, ajută la creșterea în greutate a fătului și reduc riscul de naștere prematură. Totuși, trebuie ținut cont de faptul că femeile trebuie să evite să mănânce stridii crude și să le consume doar pe cele care sunt gătite corespunzător.

Pot întări oasele

Stridiile sunt bogate în calciu, care este esențial pentru menținerea sănătății sistemului osos. În plus, conținutul lor de vitamina D stimulează absorbția calciului în fluxul sanguin.

Pot îmbunătăți imunitatea

Zincul este un mineral esențial pentru susținerea sistemului imunitar, în special pentru acțiunea sa antivirală. Cantitatea generoasă de zinc din stridii ajută la blocarea agenților patogeni care pătrund în celule.

Cum se gătesc stridiile

Stridiile pot fi gătite în diverse moduri, dar trebuie să ții cont că gătitul lor poate schimba textura și gustul delicat. Primul mod în care le poți consuma este în stare crudă, cu lămâie.

Stridiile mai pot fi gătite la aburi

Pune stridiile într-un vas de gătit la aburi sau într-un coș deasupra unui vas în care fierbe apa pe care îl acoperi timp de 5-10 minute sau până când cochiliile se deschid. Poți adăuga condimente sau ierburi aromate în apă pentru a aromatiza stridiile.

Stridiile pot fi preparate la grătar

Deschide stridiile și desprinde-le din cochilii, păstrând carnea în cochilie. Condimentează-le, pune câte o bobiță de unt cu usturoi deasupra fiecăreia și așează stridiile direct pe grătar. Se lasă până când se încălzesc și devin ușor aurii, ceea ce poate dura aproximativ 3-5 minute.

Stridii la cuptor

Stridiile la cuptor se gătesc deschizându-le și desprinzându-le de cochilie, păstrând carnea acolo. Se pun apoi într-o tavă de cuptor.

Se condimentează, se pune deasupra lor unt sau cremă de brânză și se dau la cuptorul preîncălzit la 220°C. Se cos timp de 10-15 minute sau până când sunt încălzite uniform și cochiliile s-au închis.

Stridii cu sos

Stridiile se pot găti în sos Alfredo sau sosul de vin alb cu unt și usturoi. Deschide stridiile și îndepărtează-le din cochilii, păstrând carnea în cochilie. Separat se gătește sosul și apoi adaugă stridiile în el pentru a se încălzi și a absorbi aromele.

Indiferent de modul în care le gătești, este important să arunci stridiile care nu se deschid în timpul gătirii, deoarece acestea ar putea fi deja moarte și pot prezenta un risc pentru sănătate.

Stridiile gătite sunt adesea servite cu pâine proaspătă pentru a înmuia sucurile și sosurile delicioase.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, alege întotdeauna stridiile proaspete și respectă instrucțiunile de gătit specifice rețetei pe care o urmezi. Savurează-le imediat după gătire pentru a te bucura de gustul lor proaspăt și delicios.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă