Alimente despre care nu știai că le poți congela. Își păstrează propriețățile la fel de bine

Congelarea este una dintre metodele prin care poți să păstrezi alimentele mai mult timp. Dincolo de acest aspect, te ajută să economisești sume considerabile de bani și să fii mai organizată în bucătărie. Dacă de obicei congelezi legume sau fructe, află și de aceste alimente despre care nu știai că le poți congela.

Publicat: 1 octombrie 2022, 06:54
Alimente pe care le poți congela, depozitate la rece
Congelarea prelungește durata de viață a alimentelor cu câteva luni / Shutterstock

De câte ori nu ai aruncat banane care erau prea coapte, tot felul de verdețuri care ți se păreau că nu mai sunt bune sau fructe de avocado cărora nu le mai găseai rosul în bucătăria ta?

Alimente despre care nu știai că le poți congela

Nu mai trebuie să faci risipă de alimente pentru că de acum știi că le poți congela pentru a le folosi în siguranță mai târziu, fără ca acestea să își piardă din proprietățile nutritive sau olfactive. Iată o listă cu 10 alimente are se pot congela, dar care pot fi salvate și folosite mai târziu fără nicio problemă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lapte bătut

Dacă se întâmplă să cumperi mai mult lapte bătut decât consumi, nu trebuie să îl arunci. Este unul dintre acele alimente care se pot congela fără probleme.

Laptele bătut poate fi congelat timp de 3 luni în recipiente închise ermetic. Cel mai bine e să îl și porționezi astfel încât să scoți doar cât ai nevoie. Îl vei decongela lăsându-l în frigider peste noapte sau, dacă vrei să grăbești procesul, poți să pui recipientul într-un vas cu apă fierbinte. Dacă apa începe să se răcească poți să mai adaugi apă fierbinte. Laptele bătut se va decongela în 20-30 de minute.

Ouă

Ouăle rezistă în frigider o perioadă mai lungă de timp, dar dacă este nevoie pot fi și congelate. Cel mai bine este să congelezi separat albușurile de gălbenușuri, mai ales dacă urmează să le folosești în diverse rețete în care ai nevoie de ele separat.

Pentru a congela albușurile cel mai simplu este să folosești o formă pentru gheață. Pune fiecare albuș în câte un cub. Când vei avea nevoie de ele, vei putea scoate fix cantitatea de care ai nevoie. O altă variantă este le pui în pungi pentru congelator. În acest caz trebuie să pui și o etichetă cu numărul de albușuri pentru a-ți fi mai ușor atunci când vei vrea să le folosești.

Albușurile congelate pot fi folosite și după un an. Pentru a le decongela trebuie să le lași în frigider peste noapte. Le poți folosi, de exemplu, pentru bezele sau pentru macarons.

Pentru a congela gălbenușurile trebuie să le bați cu un praf de sare sau cu o lingură de zahăr, în funcție de rețeta în care le vei folosi după decongelare. Dacă le vei pune întregi vor avea o textură gumoasă și se vor îngroșa prea mult după decongelare. Le poți pune, la fel ca pe albușuri, în forme de gheață sau în pungi etichetate. Vor rezista până la un an.

Dacă vrei să congelezi ouăle întregi trebuie să le bați puțin înainte pentru a evita îngroșarea gălbenușurilor. Apoi, procesul este similar cu cel al congelării albușurilor sau gălbenușurilor. Rezistă tot aproximativ un an și pot fi folosite pentru omlete sau ouă bătute.

Citește și

Banane

Dacă ai banane mult prea coapte și nu vrei să faci banana bread și nici smoothie, atunci poți să le congelezi și să le folosești mai târziu. Decojește-le și pune-le pe o tavă în care ai pus înainte o foaie de copt. Dă-le la congelator pentru câteva ore, până se întăresc. Apoi, pune-le într-o pungă specială pentru congelator. În acest fel, eviți lipirea lor și poți să scoți exact cantitatea dorită. Sunt perfecte pentru smoothie.

Dacă urmează să folosești bananele congelate în diverse rețete ce necesită coacere le poți pune la congelator întregi, cu tot cu coajă. În prima fază trebuie să le lași pe o tavă cu hârtie de copt câteva ore la congelator și apoi le transferi în pungi și le pui din nou la congelat.

Bananele sunt unele dintre acele alimente care se pot congela până la trei luni. Pentru smoothie pot fi folosite congelate. Pentru banana bread sau alte prăjituri trebuie lăsate să se decongeleze la temperatura camerei timp de 1-2 ore.

Resturi de legume

Poate pare ciudat, dar nu este nevoie să arunci cojile de la morcovi, cotoarele de la țelină, conopidă sau alte resturi de la legumele pe care le folosești pentru diverse preparate. Le poți transforma în compost sau le poți congela pentru a le folosi mai târziu la un stock (supă) de legume. Evident, acestea trebuie să fie fost foarte bine curățate în prealabil.

Puse în pungi speciale pentru congelator vor rezista până la 3 luni. Apoi, le poți transforma într-o supă numai bună pentru a fi bază pentru risotto, tocănițe sau alte preparate. Nu trebuie decât să le fierbi aproximativ o oră, după care le strecori și folosești doar zeama în care au fiert.

Pâine

Cea mai simplă metodă pentru a păstra pâine proaspătă cât mai mult timp este să o congelezi. După ce o feliezi, pune în pungi de congelator cantitatea necesară pentru o masă. Poate fi consumată și după șase luni. Pentru decongelare este suficient să ții pâinea la temperatura camerei pentru aproximativ 20 de minute. Timpul depinde de cât de groasă este felia. De asemenea, poți să pui pâinea direct în prăjitor.

Brânză tofu

Congelarea brânzei tofu nu doar că îi crește perioada de valabilitate, dar o va face și mai fermă și îi va crește capacitatea de a absorbi alte arome. Acest lucru este excelent mai ales dacă ai de gând să o marinezi înainte de a o pune pe grătar sau de a o folosi în diverse rețete. Ca să congelezi brânza tofu nu trebuie decât să o scoți din ambalaj, să o scurgi și să o presezi ușor cu un prosop de hârtie pentru a o usca.

O poți congela întreagă sau poți să o porționezi în funcție de nevoi. Este posibil ca după congelare să capete o nuanță gălbuie, dar acest lucru nu îi va afecta gustul. Pentru a decongela trebuie să o ții în frigider peste noapte, iar înainte de consum să o scurgi și, eventual, să o presezi bine pentru a elimina orice exces de lichid.

Avocado

Fructele de avocado pot trece foarte repede din stadiul de necopt în copt excesiv. Cel mai bine este să le congelezi înainte de a se strica. Trebuie să le cureți de coajă, să scoți sâmburele și să le pui în pe o tavă cu hârtie de copt. Apoi le dai la congelator pentru câteva ore, cât să se întărească. După aceea, le transferi în pungi, în cantitățile pe care le consideri potrivite și le dai la congelator. Poți să le tai cuburi, felii sau să le lași în bucăți mai mari.

Avocado decongelat poate fi folosit pentru guacamole sau smoothie.

Vin

Dacă îți rămân sticle de vin deschise după vreo petrecere și nu mai intenționezi să îl bei nu trebuie să îl arunci. Îl poți congela, ca mai apoi să îl folosești la fripturi sau sosuri. Cea mai simplă metodă este să pui vinul în forme de gheață și apoi să îl pui la congelator. Un cub de vin congelat va fi echivalentul unei linguri de vin.

Dacă ai o cantitate mai mare, congelează-l în forma de gheață și când este solidificat transferă cuburile în pungi pentru congelator. Când vei avea nevoie de el, scoate câte cuburi ai nevoie.

Ierburi aromatice

Se poate întâmpla să cumperi tot felul de verdețuri în cantități mai mari decât ai nevoie. Congelarea este cea mai bună soluție pentru a te bucura de ele cât mai mult timp. Spală-le, toacă-le mărunt și apoi pune-le în forme de gheață. Deasupra pune puțin ulei de măsline. Când s-au solidificat, transferă-le în pungi de congelator sau în caserole care se închid ermetic. Vor rezista până la două luni. Nu va fi nevoie să le decongelezi pentru a le folosi.

Bacon

Baconul poate fi și el congelat fără să își piardă din proprietăți. Pune feliile pe o tavă pe care ai așezat o hârtie de copt și lasă-le la congelator până se întăresc. Apoi transferă-le într-o pungă și dă-le la congelator până la trei luni. Când vei avea nevoie de ele, lasă-le la temperatura camerei 10 minute pentru a se decongela.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Torta della Nonna servit pe un suport special
Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia
Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia
fattoush servită într-o farfurie mare, albă
Fattoush. Cum prepari acasă cea mai delicioasă salată libaneză
Fattoush. Cum prepari acasă cea mai delicioasă salată libaneză
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Budincă de chia cu banane servită în două pahare transparente
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pprăjitură pusă la congelator
Cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura
Cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura
fasole verde congelată într-un bol aranjat pe un blat de lemn
Fasole verde la congelator. Trucuri pentru a obține rețete delicioase în afara sezonului
Fasole verde la congelator. Trucuri pentru a obține rețete delicioase în afara sezonului
Căpșuni la congelator într-o caserolă albă
Căpșuni la congelator. Cum le poți păstra pentru rețete delicioase
Căpșuni la congelator. Cum le poți păstra pentru rețete delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
idee de rețete cu ton din conservă
20 martie, 06:18
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos 3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
20 martie, 05:57
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Porție de Ghișman cu smântână și mentă
20 martie, 05:47
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii care își pot schimba viața pe data de 26 martie 2025. Ziua se anunță spectaculoasă pentru acești nativi
3 zodii care își pot schimba viața pe data de 26 martie 2025. Ziua se anunță spectaculoasă pentru acești nativi
3 zodii care își pot schimba viața pe data de 26 martie 2025. Ziua se anunță spectaculoasă pentru acești nativi
Subiectele la matematică, simulare Bacalaureat 2025. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a
Subiectele la matematică, simulare Bacalaureat 2025. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a
Subiectele la matematică, simulare Bacalaureat 2025. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a
Ce s-a ales de Nicolae Mitea. Fostul internaţional a împlinit 40 de ani: „Petrec mult timp cu ea!”
Ce s-a ales de Nicolae Mitea. Fostul internaţional a împlinit 40 de ani: „Petrec mult timp cu ea!”
Ce s-a ales de Nicolae Mitea. Fostul internaţional a împlinit 40 de ani: „Petrec mult timp cu ea!”
Bogdan Talașman se alătură distribuției serialului original Iubire cu parfum de lavandă: Am încercat să nu semene cu ...
Bogdan Talașman se alătură distribuției serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „Am încercat să nu semene cu ...”
Bogdan Talașman se alătură distribuției serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „Am încercat să nu semene cu ...”
Kerem Bürsin a călătorit în America, apoi s-a oprit în Dubai pentru a-și finaliza proiectele profesionale. Despre ce este vorba
Kerem Bürsin a călătorit în America, apoi s-a oprit în Dubai pentru a-și finaliza proiectele profesionale. Despre ce este vorba
Kerem Bürsin a călătorit în America, apoi s-a oprit în Dubai pentru a-și finaliza proiectele profesionale. Despre ce este vorba
Ce mașină conduce Bill Gates acum. Nici măcar nu a cumpărat-o, a primit-o cadou
Ce mașină conduce Bill Gates acum. Nici măcar nu a cumpărat-o, a primit-o cadou
Ce mașină conduce Bill Gates acum. Nici măcar nu a cumpărat-o, a primit-o cadou
Spaghete cu urzici și usturoi. Un deliciu de primăvară
Spaghete cu urzici și usturoi. Un deliciu de primăvară
Spaghete cu urzici și usturoi. Un deliciu de primăvară
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Justin Bieber a alimentat speculațiile despre problemele din căsnicia sa cu Hailey Bieber printr-un gest considerat lipsit de respect
Justin Bieber a alimentat speculațiile despre problemele din căsnicia sa cu Hailey Bieber printr-un gest considerat lipsit de respect
Justin Bieber a alimentat speculațiile despre problemele din căsnicia sa cu Hailey Bieber printr-un gest considerat lipsit de respect
Exerciții fizice pentru menținerea sănătății inimii. Ce înseamnă zona 2 de efort
Exerciții fizice pentru menținerea sănătății inimii. Ce înseamnă zona 2 de efort
Exerciții fizice pentru menținerea sănătății inimii. Ce înseamnă zona 2 de efort
fresh
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii

Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii

Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor

Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
închide