Alimente despre care nu știai că le poți congela. Își păstrează propriețățile la fel de bine

Congelarea este una dintre metodele prin care poți să păstrezi alimentele mai mult timp. Dincolo de acest aspect, te ajută să economisești sume considerabile de bani și să fii mai organizată în bucătărie. Dacă de obicei congelezi legume sau fructe, află și de aceste alimente despre care nu știai că le poți congela.

Publicat: 1 octombrie 2022, 06:54
Alimente pe care le poți congela, depozitate la rece
Congelarea prelungește durata de viață a alimentelor cu câteva luni / Shutterstock

De câte ori nu ai aruncat banane care erau prea coapte, tot felul de verdețuri care ți se păreau că nu mai sunt bune sau fructe de avocado cărora nu le mai găseai rosul în bucătăria ta?

Alimente despre care nu știai că le poți congela

Nu mai trebuie să faci risipă de alimente pentru că de acum știi că le poți congela pentru a le folosi în siguranță mai târziu, fără ca acestea să își piardă din proprietățile nutritive sau olfactive. Iată o listă cu 10 alimente are se pot congela, dar care pot fi salvate și folosite mai târziu fără nicio problemă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lapte bătut

Dacă se întâmplă să cumperi mai mult lapte bătut decât consumi, nu trebuie să îl arunci. Este unul dintre acele alimente care se pot congela fără probleme.

Laptele bătut poate fi congelat timp de 3 luni în recipiente închise ermetic. Cel mai bine e să îl și porționezi astfel încât să scoți doar cât ai nevoie. Îl vei decongela lăsându-l în frigider peste noapte sau, dacă vrei să grăbești procesul, poți să pui recipientul într-un vas cu apă fierbinte. Dacă apa începe să se răcească poți să mai adaugi apă fierbinte. Laptele bătut se va decongela în 20-30 de minute.

Ouă

Ouăle rezistă în frigider o perioadă mai lungă de timp, dar dacă este nevoie pot fi și congelate. Cel mai bine este să congelezi separat albușurile de gălbenușuri, mai ales dacă urmează să le folosești în diverse rețete în care ai nevoie de ele separat.

Pentru a congela albușurile cel mai simplu este să folosești o formă pentru gheață. Pune fiecare albuș în câte un cub. Când vei avea nevoie de ele, vei putea scoate fix cantitatea de care ai nevoie. O altă variantă este le pui în pungi pentru congelator. În acest caz trebuie să pui și o etichetă cu numărul de albușuri pentru a-ți fi mai ușor atunci când vei vrea să le folosești.

Albușurile congelate pot fi folosite și după un an. Pentru a le decongela trebuie să le lași în frigider peste noapte. Le poți folosi, de exemplu, pentru bezele sau pentru macarons.

Pentru a congela gălbenușurile trebuie să le bați cu un praf de sare sau cu o lingură de zahăr, în funcție de rețeta în care le vei folosi după decongelare. Dacă le vei pune întregi vor avea o textură gumoasă și se vor îngroșa prea mult după decongelare. Le poți pune, la fel ca pe albușuri, în forme de gheață sau în pungi etichetate. Vor rezista până la un an.

Dacă vrei să congelezi ouăle întregi trebuie să le bați puțin înainte pentru a evita îngroșarea gălbenușurilor. Apoi, procesul este similar cu cel al congelării albușurilor sau gălbenușurilor. Rezistă tot aproximativ un an și pot fi folosite pentru omlete sau ouă bătute.

Citește și

Banane

Dacă ai banane mult prea coapte și nu vrei să faci banana bread și nici smoothie, atunci poți să le congelezi și să le folosești mai târziu. Decojește-le și pune-le pe o tavă în care ai pus înainte o foaie de copt. Dă-le la congelator pentru câteva ore, până se întăresc. Apoi, pune-le într-o pungă specială pentru congelator. În acest fel, eviți lipirea lor și poți să scoți exact cantitatea dorită. Sunt perfecte pentru smoothie.

Dacă urmează să folosești bananele congelate în diverse rețete ce necesită coacere le poți pune la congelator întregi, cu tot cu coajă. În prima fază trebuie să le lași pe o tavă cu hârtie de copt câteva ore la congelator și apoi le transferi în pungi și le pui din nou la congelat.

Bananele sunt unele dintre acele alimente care se pot congela până la trei luni. Pentru smoothie pot fi folosite congelate. Pentru banana bread sau alte prăjituri trebuie lăsate să se decongeleze la temperatura camerei timp de 1-2 ore.

Resturi de legume

Poate pare ciudat, dar nu este nevoie să arunci cojile de la morcovi, cotoarele de la țelină, conopidă sau alte resturi de la legumele pe care le folosești pentru diverse preparate. Le poți transforma în compost sau le poți congela pentru a le folosi mai târziu la un stock (supă) de legume. Evident, acestea trebuie să fie fost foarte bine curățate în prealabil.

Puse în pungi speciale pentru congelator vor rezista până la 3 luni. Apoi, le poți transforma într-o supă numai bună pentru a fi bază pentru risotto, tocănițe sau alte preparate. Nu trebuie decât să le fierbi aproximativ o oră, după care le strecori și folosești doar zeama în care au fiert.

Pâine

Cea mai simplă metodă pentru a păstra pâine proaspătă cât mai mult timp este să o congelezi. După ce o feliezi, pune în pungi de congelator cantitatea necesară pentru o masă. Poate fi consumată și după șase luni. Pentru decongelare este suficient să ții pâinea la temperatura camerei pentru aproximativ 20 de minute. Timpul depinde de cât de groasă este felia. De asemenea, poți să pui pâinea direct în prăjitor.

Brânză tofu

Congelarea brânzei tofu nu doar că îi crește perioada de valabilitate, dar o va face și mai fermă și îi va crește capacitatea de a absorbi alte arome. Acest lucru este excelent mai ales dacă ai de gând să o marinezi înainte de a o pune pe grătar sau de a o folosi în diverse rețete. Ca să congelezi brânza tofu nu trebuie decât să o scoți din ambalaj, să o scurgi și să o presezi ușor cu un prosop de hârtie pentru a o usca.

O poți congela întreagă sau poți să o porționezi în funcție de nevoi. Este posibil ca după congelare să capete o nuanță gălbuie, dar acest lucru nu îi va afecta gustul. Pentru a decongela trebuie să o ții în frigider peste noapte, iar înainte de consum să o scurgi și, eventual, să o presezi bine pentru a elimina orice exces de lichid.

Avocado

Fructele de avocado pot trece foarte repede din stadiul de necopt în copt excesiv. Cel mai bine este să le congelezi înainte de a se strica. Trebuie să le cureți de coajă, să scoți sâmburele și să le pui în pe o tavă cu hârtie de copt. Apoi le dai la congelator pentru câteva ore, cât să se întărească. După aceea, le transferi în pungi, în cantitățile pe care le consideri potrivite și le dai la congelator. Poți să le tai cuburi, felii sau să le lași în bucăți mai mari.

Avocado decongelat poate fi folosit pentru guacamole sau smoothie.

Vin

Dacă îți rămân sticle de vin deschise după vreo petrecere și nu mai intenționezi să îl bei nu trebuie să îl arunci. Îl poți congela, ca mai apoi să îl folosești la fripturi sau sosuri. Cea mai simplă metodă este să pui vinul în forme de gheață și apoi să îl pui la congelator. Un cub de vin congelat va fi echivalentul unei linguri de vin.

Dacă ai o cantitate mai mare, congelează-l în forma de gheață și când este solidificat transferă cuburile în pungi pentru congelator. Când vei avea nevoie de el, scoate câte cuburi ai nevoie.

Ierburi aromatice

Se poate întâmpla să cumperi tot felul de verdețuri în cantități mai mari decât ai nevoie. Congelarea este cea mai bună soluție pentru a te bucura de ele cât mai mult timp. Spală-le, toacă-le mărunt și apoi pune-le în forme de gheață. Deasupra pune puțin ulei de măsline. Când s-au solidificat, transferă-le în pungi de congelator sau în caserole care se închid ermetic. Vor rezista până la două luni. Nu va fi nevoie să le decongelezi pentru a le folosi.

Bacon

Baconul poate fi și el congelat fără să își piardă din proprietăți. Pune feliile pe o tavă pe care ai așezat o hârtie de copt și lasă-le la congelator până se întăresc. Apoi transferă-le într-o pungă și dă-le la congelator până la trei luni. Când vei avea nevoie de ele, lasă-le la temperatura camerei 10 minute pentru a se decongela.

Citește și
CELE MAI CITITE
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pprăjitură pusă la congelator
Cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura
Cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura
fasole verde congelată într-un bol aranjat pe un blat de lemn
Fasole verde la congelator. Trucuri pentru a obține rețete delicioase în afara sezonului
Fasole verde la congelator. Trucuri pentru a obține rețete delicioase în afara sezonului
Căpșuni la congelator într-o caserolă albă
Căpșuni la congelator. Cum le poți păstra pentru rețete delicioase
Căpșuni la congelator. Cum le poți păstra pentru rețete delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
22 aprilie, 08:47
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
22 aprilie, 05:55
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
21 aprilie, 08:14
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
tocănița de post cu legume servită într-o farfurie albă
21 aprilie, 06:50
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
20 aprilie, 06:31
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos 4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
20 aprilie, 06:22
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce blonda a anunţat relaţia!
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce blonda a anunţat relaţia!
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce blonda a anunţat relaţia!
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: Este ceva incredibil!
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: „Este ceva incredibil!”
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: „Este ceva incredibil!”
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
fresh
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
închide