Alimente despre care nu știai că le poți congela. Își păstrează propriețățile la fel de bine

Congelarea este una dintre metodele prin care poți să păstrezi alimentele mai mult timp. Dincolo de acest aspect, te ajută să economisești sume considerabile de bani și să fii mai organizată în bucătărie. Dacă de obicei congelezi legume sau fructe, află și de aceste alimente despre care nu știai că le poți congela.

Publicat: 1 octombrie 2022, 06:54
Alimente pe care le poți congela, depozitate la rece
Congelarea prelungește durata de viață a alimentelor cu câteva luni / Shutterstock

De câte ori nu ai aruncat banane care erau prea coapte, tot felul de verdețuri care ți se păreau că nu mai sunt bune sau fructe de avocado cărora nu le mai găseai rosul în bucătăria ta?

Alimente despre care nu știai că le poți congela

Nu mai trebuie să faci risipă de alimente pentru că de acum știi că le poți congela pentru a le folosi în siguranță mai târziu, fără ca acestea să își piardă din proprietățile nutritive sau olfactive. Iată o listă cu 10 alimente are se pot congela, dar care pot fi salvate și folosite mai târziu fără nicio problemă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lapte bătut

Dacă se întâmplă să cumperi mai mult lapte bătut decât consumi, nu trebuie să îl arunci. Este unul dintre acele alimente care se pot congela fără probleme.

Laptele bătut poate fi congelat timp de 3 luni în recipiente închise ermetic. Cel mai bine e să îl și porționezi astfel încât să scoți doar cât ai nevoie. Îl vei decongela lăsându-l în frigider peste noapte sau, dacă vrei să grăbești procesul, poți să pui recipientul într-un vas cu apă fierbinte. Dacă apa începe să se răcească poți să mai adaugi apă fierbinte. Laptele bătut se va decongela în 20-30 de minute.

Ouă

Ouăle rezistă în frigider o perioadă mai lungă de timp, dar dacă este nevoie pot fi și congelate. Cel mai bine este să congelezi separat albușurile de gălbenușuri, mai ales dacă urmează să le folosești în diverse rețete în care ai nevoie de ele separat.

Pentru a congela albușurile cel mai simplu este să folosești o formă pentru gheață. Pune fiecare albuș în câte un cub. Când vei avea nevoie de ele, vei putea scoate fix cantitatea de care ai nevoie. O altă variantă este le pui în pungi pentru congelator. În acest caz trebuie să pui și o etichetă cu numărul de albușuri pentru a-ți fi mai ușor atunci când vei vrea să le folosești.

Albușurile congelate pot fi folosite și după un an. Pentru a le decongela trebuie să le lași în frigider peste noapte. Le poți folosi, de exemplu, pentru bezele sau pentru macarons.

Pentru a congela gălbenușurile trebuie să le bați cu un praf de sare sau cu o lingură de zahăr, în funcție de rețeta în care le vei folosi după decongelare. Dacă le vei pune întregi vor avea o textură gumoasă și se vor îngroșa prea mult după decongelare. Le poți pune, la fel ca pe albușuri, în forme de gheață sau în pungi etichetate. Vor rezista până la un an.

Dacă vrei să congelezi ouăle întregi trebuie să le bați puțin înainte pentru a evita îngroșarea gălbenușurilor. Apoi, procesul este similar cu cel al congelării albușurilor sau gălbenușurilor. Rezistă tot aproximativ un an și pot fi folosite pentru omlete sau ouă bătute.

Citește și

Banane

Dacă ai banane mult prea coapte și nu vrei să faci banana bread și nici smoothie, atunci poți să le congelezi și să le folosești mai târziu. Decojește-le și pune-le pe o tavă în care ai pus înainte o foaie de copt. Dă-le la congelator pentru câteva ore, până se întăresc. Apoi, pune-le într-o pungă specială pentru congelator. În acest fel, eviți lipirea lor și poți să scoți exact cantitatea dorită. Sunt perfecte pentru smoothie.

Dacă urmează să folosești bananele congelate în diverse rețete ce necesită coacere le poți pune la congelator întregi, cu tot cu coajă. În prima fază trebuie să le lași pe o tavă cu hârtie de copt câteva ore la congelator și apoi le transferi în pungi și le pui din nou la congelat.

Bananele sunt unele dintre acele alimente care se pot congela până la trei luni. Pentru smoothie pot fi folosite congelate. Pentru banana bread sau alte prăjituri trebuie lăsate să se decongeleze la temperatura camerei timp de 1-2 ore.

Resturi de legume

Poate pare ciudat, dar nu este nevoie să arunci cojile de la morcovi, cotoarele de la țelină, conopidă sau alte resturi de la legumele pe care le folosești pentru diverse preparate. Le poți transforma în compost sau le poți congela pentru a le folosi mai târziu la un stock (supă) de legume. Evident, acestea trebuie să fie fost foarte bine curățate în prealabil.

Puse în pungi speciale pentru congelator vor rezista până la 3 luni. Apoi, le poți transforma într-o supă numai bună pentru a fi bază pentru risotto, tocănițe sau alte preparate. Nu trebuie decât să le fierbi aproximativ o oră, după care le strecori și folosești doar zeama în care au fiert.

Pâine

Cea mai simplă metodă pentru a păstra pâine proaspătă cât mai mult timp este să o congelezi. După ce o feliezi, pune în pungi de congelator cantitatea necesară pentru o masă. Poate fi consumată și după șase luni. Pentru decongelare este suficient să ții pâinea la temperatura camerei pentru aproximativ 20 de minute. Timpul depinde de cât de groasă este felia. De asemenea, poți să pui pâinea direct în prăjitor.

Brânză tofu

Congelarea brânzei tofu nu doar că îi crește perioada de valabilitate, dar o va face și mai fermă și îi va crește capacitatea de a absorbi alte arome. Acest lucru este excelent mai ales dacă ai de gând să o marinezi înainte de a o pune pe grătar sau de a o folosi în diverse rețete. Ca să congelezi brânza tofu nu trebuie decât să o scoți din ambalaj, să o scurgi și să o presezi ușor cu un prosop de hârtie pentru a o usca.

O poți congela întreagă sau poți să o porționezi în funcție de nevoi. Este posibil ca după congelare să capete o nuanță gălbuie, dar acest lucru nu îi va afecta gustul. Pentru a decongela trebuie să o ții în frigider peste noapte, iar înainte de consum să o scurgi și, eventual, să o presezi bine pentru a elimina orice exces de lichid.

Avocado

Fructele de avocado pot trece foarte repede din stadiul de necopt în copt excesiv. Cel mai bine este să le congelezi înainte de a se strica. Trebuie să le cureți de coajă, să scoți sâmburele și să le pui în pe o tavă cu hârtie de copt. Apoi le dai la congelator pentru câteva ore, cât să se întărească. După aceea, le transferi în pungi, în cantitățile pe care le consideri potrivite și le dai la congelator. Poți să le tai cuburi, felii sau să le lași în bucăți mai mari.

Avocado decongelat poate fi folosit pentru guacamole sau smoothie.

Vin

Dacă îți rămân sticle de vin deschise după vreo petrecere și nu mai intenționezi să îl bei nu trebuie să îl arunci. Îl poți congela, ca mai apoi să îl folosești la fripturi sau sosuri. Cea mai simplă metodă este să pui vinul în forme de gheață și apoi să îl pui la congelator. Un cub de vin congelat va fi echivalentul unei linguri de vin.

Dacă ai o cantitate mai mare, congelează-l în forma de gheață și când este solidificat transferă cuburile în pungi pentru congelator. Când vei avea nevoie de el, scoate câte cuburi ai nevoie.

Ierburi aromatice

Se poate întâmpla să cumperi tot felul de verdețuri în cantități mai mari decât ai nevoie. Congelarea este cea mai bună soluție pentru a te bucura de ele cât mai mult timp. Spală-le, toacă-le mărunt și apoi pune-le în forme de gheață. Deasupra pune puțin ulei de măsline. Când s-au solidificat, transferă-le în pungi de congelator sau în caserole care se închid ermetic. Vor rezista până la două luni. Nu va fi nevoie să le decongelezi pentru a le folosi.

Bacon

Baconul poate fi și el congelat fără să își piardă din proprietăți. Pune feliile pe o tavă pe care ai așezat o hârtie de copt și lasă-le la congelator până se întăresc. Apoi transferă-le într-o pungă și dă-le la congelator până la trei luni. Când vei avea nevoie de ele, lasă-le la temperatura camerei 10 minute pentru a se decongela.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pprăjitură pusă la congelator
Cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura
Cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura
fasole verde congelată într-un bol aranjat pe un blat de lemn
Fasole verde la congelator. Trucuri pentru a obține rețete delicioase în afara sezonului
Fasole verde la congelator. Trucuri pentru a obține rețete delicioase în afara sezonului
Căpșuni la congelator într-o caserolă albă
Căpșuni la congelator. Cum le poți păstra pentru rețete delicioase
Căpșuni la congelator. Cum le poți păstra pentru rețete delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Castraveți murați crocanți în saramură
23 noiembrie, 05:49
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
varza murata si zeama de varza
22 noiembrie, 06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
22 noiembrie, 05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Cartierul de lux cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit al doilea Dorobanţi
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
închide