Alimente despre care nu știai că le poți congela. Își păstrează propriețățile la fel de bine

Congelarea este una dintre metodele prin care poți să păstrezi alimentele mai mult timp. Dincolo de acest aspect, te ajută să economisești sume considerabile de bani și să fii mai organizată în bucătărie. Dacă de obicei congelezi legume sau fructe, află și de aceste alimente despre care nu știai că le poți congela.

Publicat: 1 octombrie 2022, 06:54
Alimente pe care le poți congela, depozitate la rece
Congelarea prelungește durata de viață a alimentelor cu câteva luni / Shutterstock

De câte ori nu ai aruncat banane care erau prea coapte, tot felul de verdețuri care ți se păreau că nu mai sunt bune sau fructe de avocado cărora nu le mai găseai rosul în bucătăria ta?

Alimente despre care nu știai că le poți congela

Nu mai trebuie să faci risipă de alimente pentru că de acum știi că le poți congela pentru a le folosi în siguranță mai târziu, fără ca acestea să își piardă din proprietățile nutritive sau olfactive. Iată o listă cu 10 alimente are se pot congela, dar care pot fi salvate și folosite mai târziu fără nicio problemă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lapte bătut

Dacă se întâmplă să cumperi mai mult lapte bătut decât consumi, nu trebuie să îl arunci. Este unul dintre acele alimente care se pot congela fără probleme.

Laptele bătut poate fi congelat timp de 3 luni în recipiente închise ermetic. Cel mai bine e să îl și porționezi astfel încât să scoți doar cât ai nevoie. Îl vei decongela lăsându-l în frigider peste noapte sau, dacă vrei să grăbești procesul, poți să pui recipientul într-un vas cu apă fierbinte. Dacă apa începe să se răcească poți să mai adaugi apă fierbinte. Laptele bătut se va decongela în 20-30 de minute.

Ouă

Ouăle rezistă în frigider o perioadă mai lungă de timp, dar dacă este nevoie pot fi și congelate. Cel mai bine este să congelezi separat albușurile de gălbenușuri, mai ales dacă urmează să le folosești în diverse rețete în care ai nevoie de ele separat.

Pentru a congela albușurile cel mai simplu este să folosești o formă pentru gheață. Pune fiecare albuș în câte un cub. Când vei avea nevoie de ele, vei putea scoate fix cantitatea de care ai nevoie. O altă variantă este le pui în pungi pentru congelator. În acest caz trebuie să pui și o etichetă cu numărul de albușuri pentru a-ți fi mai ușor atunci când vei vrea să le folosești.

Albușurile congelate pot fi folosite și după un an. Pentru a le decongela trebuie să le lași în frigider peste noapte. Le poți folosi, de exemplu, pentru bezele sau pentru macarons.

Pentru a congela gălbenușurile trebuie să le bați cu un praf de sare sau cu o lingură de zahăr, în funcție de rețeta în care le vei folosi după decongelare. Dacă le vei pune întregi vor avea o textură gumoasă și se vor îngroșa prea mult după decongelare. Le poți pune, la fel ca pe albușuri, în forme de gheață sau în pungi etichetate. Vor rezista până la un an.

Dacă vrei să congelezi ouăle întregi trebuie să le bați puțin înainte pentru a evita îngroșarea gălbenușurilor. Apoi, procesul este similar cu cel al congelării albușurilor sau gălbenușurilor. Rezistă tot aproximativ un an și pot fi folosite pentru omlete sau ouă bătute.

Citește și

Banane

Dacă ai banane mult prea coapte și nu vrei să faci banana bread și nici smoothie, atunci poți să le congelezi și să le folosești mai târziu. Decojește-le și pune-le pe o tavă în care ai pus înainte o foaie de copt. Dă-le la congelator pentru câteva ore, până se întăresc. Apoi, pune-le într-o pungă specială pentru congelator. În acest fel, eviți lipirea lor și poți să scoți exact cantitatea dorită. Sunt perfecte pentru smoothie.

Dacă urmează să folosești bananele congelate în diverse rețete ce necesită coacere le poți pune la congelator întregi, cu tot cu coajă. În prima fază trebuie să le lași pe o tavă cu hârtie de copt câteva ore la congelator și apoi le transferi în pungi și le pui din nou la congelat.

Bananele sunt unele dintre acele alimente care se pot congela până la trei luni. Pentru smoothie pot fi folosite congelate. Pentru banana bread sau alte prăjituri trebuie lăsate să se decongeleze la temperatura camerei timp de 1-2 ore.

Resturi de legume

Poate pare ciudat, dar nu este nevoie să arunci cojile de la morcovi, cotoarele de la țelină, conopidă sau alte resturi de la legumele pe care le folosești pentru diverse preparate. Le poți transforma în compost sau le poți congela pentru a le folosi mai târziu la un stock (supă) de legume. Evident, acestea trebuie să fie fost foarte bine curățate în prealabil.

Puse în pungi speciale pentru congelator vor rezista până la 3 luni. Apoi, le poți transforma într-o supă numai bună pentru a fi bază pentru risotto, tocănițe sau alte preparate. Nu trebuie decât să le fierbi aproximativ o oră, după care le strecori și folosești doar zeama în care au fiert.

Pâine

Cea mai simplă metodă pentru a păstra pâine proaspătă cât mai mult timp este să o congelezi. După ce o feliezi, pune în pungi de congelator cantitatea necesară pentru o masă. Poate fi consumată și după șase luni. Pentru decongelare este suficient să ții pâinea la temperatura camerei pentru aproximativ 20 de minute. Timpul depinde de cât de groasă este felia. De asemenea, poți să pui pâinea direct în prăjitor.

Brânză tofu

Congelarea brânzei tofu nu doar că îi crește perioada de valabilitate, dar o va face și mai fermă și îi va crește capacitatea de a absorbi alte arome. Acest lucru este excelent mai ales dacă ai de gând să o marinezi înainte de a o pune pe grătar sau de a o folosi în diverse rețete. Ca să congelezi brânza tofu nu trebuie decât să o scoți din ambalaj, să o scurgi și să o presezi ușor cu un prosop de hârtie pentru a o usca.

O poți congela întreagă sau poți să o porționezi în funcție de nevoi. Este posibil ca după congelare să capete o nuanță gălbuie, dar acest lucru nu îi va afecta gustul. Pentru a decongela trebuie să o ții în frigider peste noapte, iar înainte de consum să o scurgi și, eventual, să o presezi bine pentru a elimina orice exces de lichid.

Avocado

Fructele de avocado pot trece foarte repede din stadiul de necopt în copt excesiv. Cel mai bine este să le congelezi înainte de a se strica. Trebuie să le cureți de coajă, să scoți sâmburele și să le pui în pe o tavă cu hârtie de copt. Apoi le dai la congelator pentru câteva ore, cât să se întărească. După aceea, le transferi în pungi, în cantitățile pe care le consideri potrivite și le dai la congelator. Poți să le tai cuburi, felii sau să le lași în bucăți mai mari.

Avocado decongelat poate fi folosit pentru guacamole sau smoothie.

Vin

Dacă îți rămân sticle de vin deschise după vreo petrecere și nu mai intenționezi să îl bei nu trebuie să îl arunci. Îl poți congela, ca mai apoi să îl folosești la fripturi sau sosuri. Cea mai simplă metodă este să pui vinul în forme de gheață și apoi să îl pui la congelator. Un cub de vin congelat va fi echivalentul unei linguri de vin.

Dacă ai o cantitate mai mare, congelează-l în forma de gheață și când este solidificat transferă cuburile în pungi pentru congelator. Când vei avea nevoie de el, scoate câte cuburi ai nevoie.

Ierburi aromatice

Se poate întâmpla să cumperi tot felul de verdețuri în cantități mai mari decât ai nevoie. Congelarea este cea mai bună soluție pentru a te bucura de ele cât mai mult timp. Spală-le, toacă-le mărunt și apoi pune-le în forme de gheață. Deasupra pune puțin ulei de măsline. Când s-au solidificat, transferă-le în pungi de congelator sau în caserole care se închid ermetic. Vor rezista până la două luni. Nu va fi nevoie să le decongelezi pentru a le folosi.

Bacon

Baconul poate fi și el congelat fără să își piardă din proprietăți. Pune feliile pe o tavă pe care ai așezat o hârtie de copt și lasă-le la congelator până se întăresc. Apoi transferă-le într-o pungă și dă-le la congelator până la trei luni. Când vei avea nevoie de ele, lasă-le la temperatura camerei 10 minute pentru a se decongela.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pprăjitură pusă la congelator
Cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura
Cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura
fasole verde congelată într-un bol aranjat pe un blat de lemn
Fasole verde la congelator. Trucuri pentru a obține rețete delicioase în afara sezonului
Fasole verde la congelator. Trucuri pentru a obține rețete delicioase în afara sezonului
Căpșuni la congelator într-o caserolă albă
Căpșuni la congelator. Cum le poți păstra pentru rețete delicioase
Căpșuni la congelator. Cum le poți păstra pentru rețete delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Trucurile prin care poţi evita să plăteşti chiar şi 1.000 de lei pe lună factura la energie
Trucurile prin care poţi evita să plăteşti chiar şi 1.000 de lei pe lună factura la energie
Trucurile prin care poţi evita să plăteşti chiar şi 1.000 de lei pe lună factura la energie
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
fresh
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
închide