Alimente despre care nu știai că le poți congela. Își păstrează propriețățile la fel de bine

Congelarea este una dintre metodele prin care poți să păstrezi alimentele mai mult timp. Dincolo de acest aspect, te ajută să economisești sume considerabile de bani și să fii mai organizată în bucătărie. Dacă de obicei congelezi legume sau fructe, află și de aceste alimente despre care nu știai că le poți congela.

Publicat: 1 octombrie 2022, 06:54
Alimente pe care le poți congela, depozitate la rece
Congelarea prelungește durata de viață a alimentelor cu câteva luni / Shutterstock

De câte ori nu ai aruncat banane care erau prea coapte, tot felul de verdețuri care ți se păreau că nu mai sunt bune sau fructe de avocado cărora nu le mai găseai rosul în bucătăria ta?

Alimente despre care nu știai că le poți congela

Nu mai trebuie să faci risipă de alimente pentru că de acum știi că le poți congela pentru a le folosi în siguranță mai târziu, fără ca acestea să își piardă din proprietățile nutritive sau olfactive. Iată o listă cu 10 alimente are se pot congela, dar care pot fi salvate și folosite mai târziu fără nicio problemă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lapte bătut

Dacă se întâmplă să cumperi mai mult lapte bătut decât consumi, nu trebuie să îl arunci. Este unul dintre acele alimente care se pot congela fără probleme.

Laptele bătut poate fi congelat timp de 3 luni în recipiente închise ermetic. Cel mai bine e să îl și porționezi astfel încât să scoți doar cât ai nevoie. Îl vei decongela lăsându-l în frigider peste noapte sau, dacă vrei să grăbești procesul, poți să pui recipientul într-un vas cu apă fierbinte. Dacă apa începe să se răcească poți să mai adaugi apă fierbinte. Laptele bătut se va decongela în 20-30 de minute.

Ouă

Ouăle rezistă în frigider o perioadă mai lungă de timp, dar dacă este nevoie pot fi și congelate. Cel mai bine este să congelezi separat albușurile de gălbenușuri, mai ales dacă urmează să le folosești în diverse rețete în care ai nevoie de ele separat.

Pentru a congela albușurile cel mai simplu este să folosești o formă pentru gheață. Pune fiecare albuș în câte un cub. Când vei avea nevoie de ele, vei putea scoate fix cantitatea de care ai nevoie. O altă variantă este le pui în pungi pentru congelator. În acest caz trebuie să pui și o etichetă cu numărul de albușuri pentru a-ți fi mai ușor atunci când vei vrea să le folosești.

Albușurile congelate pot fi folosite și după un an. Pentru a le decongela trebuie să le lași în frigider peste noapte. Le poți folosi, de exemplu, pentru bezele sau pentru macarons.

Pentru a congela gălbenușurile trebuie să le bați cu un praf de sare sau cu o lingură de zahăr, în funcție de rețeta în care le vei folosi după decongelare. Dacă le vei pune întregi vor avea o textură gumoasă și se vor îngroșa prea mult după decongelare. Le poți pune, la fel ca pe albușuri, în forme de gheață sau în pungi etichetate. Vor rezista până la un an.

Dacă vrei să congelezi ouăle întregi trebuie să le bați puțin înainte pentru a evita îngroșarea gălbenușurilor. Apoi, procesul este similar cu cel al congelării albușurilor sau gălbenușurilor. Rezistă tot aproximativ un an și pot fi folosite pentru omlete sau ouă bătute.

Citește și

Banane

Dacă ai banane mult prea coapte și nu vrei să faci banana bread și nici smoothie, atunci poți să le congelezi și să le folosești mai târziu. Decojește-le și pune-le pe o tavă în care ai pus înainte o foaie de copt. Dă-le la congelator pentru câteva ore, până se întăresc. Apoi, pune-le într-o pungă specială pentru congelator. În acest fel, eviți lipirea lor și poți să scoți exact cantitatea dorită. Sunt perfecte pentru smoothie.

Dacă urmează să folosești bananele congelate în diverse rețete ce necesită coacere le poți pune la congelator întregi, cu tot cu coajă. În prima fază trebuie să le lași pe o tavă cu hârtie de copt câteva ore la congelator și apoi le transferi în pungi și le pui din nou la congelat.

Bananele sunt unele dintre acele alimente care se pot congela până la trei luni. Pentru smoothie pot fi folosite congelate. Pentru banana bread sau alte prăjituri trebuie lăsate să se decongeleze la temperatura camerei timp de 1-2 ore.

Resturi de legume

Poate pare ciudat, dar nu este nevoie să arunci cojile de la morcovi, cotoarele de la țelină, conopidă sau alte resturi de la legumele pe care le folosești pentru diverse preparate. Le poți transforma în compost sau le poți congela pentru a le folosi mai târziu la un stock (supă) de legume. Evident, acestea trebuie să fie fost foarte bine curățate în prealabil.

Puse în pungi speciale pentru congelator vor rezista până la 3 luni. Apoi, le poți transforma într-o supă numai bună pentru a fi bază pentru risotto, tocănițe sau alte preparate. Nu trebuie decât să le fierbi aproximativ o oră, după care le strecori și folosești doar zeama în care au fiert.

Pâine

Cea mai simplă metodă pentru a păstra pâine proaspătă cât mai mult timp este să o congelezi. După ce o feliezi, pune în pungi de congelator cantitatea necesară pentru o masă. Poate fi consumată și după șase luni. Pentru decongelare este suficient să ții pâinea la temperatura camerei pentru aproximativ 20 de minute. Timpul depinde de cât de groasă este felia. De asemenea, poți să pui pâinea direct în prăjitor.

Brânză tofu

Congelarea brânzei tofu nu doar că îi crește perioada de valabilitate, dar o va face și mai fermă și îi va crește capacitatea de a absorbi alte arome. Acest lucru este excelent mai ales dacă ai de gând să o marinezi înainte de a o pune pe grătar sau de a o folosi în diverse rețete. Ca să congelezi brânza tofu nu trebuie decât să o scoți din ambalaj, să o scurgi și să o presezi ușor cu un prosop de hârtie pentru a o usca.

O poți congela întreagă sau poți să o porționezi în funcție de nevoi. Este posibil ca după congelare să capete o nuanță gălbuie, dar acest lucru nu îi va afecta gustul. Pentru a decongela trebuie să o ții în frigider peste noapte, iar înainte de consum să o scurgi și, eventual, să o presezi bine pentru a elimina orice exces de lichid.

Avocado

Fructele de avocado pot trece foarte repede din stadiul de necopt în copt excesiv. Cel mai bine este să le congelezi înainte de a se strica. Trebuie să le cureți de coajă, să scoți sâmburele și să le pui în pe o tavă cu hârtie de copt. Apoi le dai la congelator pentru câteva ore, cât să se întărească. După aceea, le transferi în pungi, în cantitățile pe care le consideri potrivite și le dai la congelator. Poți să le tai cuburi, felii sau să le lași în bucăți mai mari.

Avocado decongelat poate fi folosit pentru guacamole sau smoothie.

Vin

Dacă îți rămân sticle de vin deschise după vreo petrecere și nu mai intenționezi să îl bei nu trebuie să îl arunci. Îl poți congela, ca mai apoi să îl folosești la fripturi sau sosuri. Cea mai simplă metodă este să pui vinul în forme de gheață și apoi să îl pui la congelator. Un cub de vin congelat va fi echivalentul unei linguri de vin.

Dacă ai o cantitate mai mare, congelează-l în forma de gheață și când este solidificat transferă cuburile în pungi pentru congelator. Când vei avea nevoie de el, scoate câte cuburi ai nevoie.

Ierburi aromatice

Se poate întâmpla să cumperi tot felul de verdețuri în cantități mai mari decât ai nevoie. Congelarea este cea mai bună soluție pentru a te bucura de ele cât mai mult timp. Spală-le, toacă-le mărunt și apoi pune-le în forme de gheață. Deasupra pune puțin ulei de măsline. Când s-au solidificat, transferă-le în pungi de congelator sau în caserole care se închid ermetic. Vor rezista până la două luni. Nu va fi nevoie să le decongelezi pentru a le folosi.

Bacon

Baconul poate fi și el congelat fără să își piardă din proprietăți. Pune feliile pe o tavă pe care ai așezat o hârtie de copt și lasă-le la congelator până se întăresc. Apoi transferă-le într-o pungă și dă-le la congelator până la trei luni. Când vei avea nevoie de ele, lasă-le la temperatura camerei 10 minute pentru a se decongela.

Citește și
CELE MAI CITITE
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pprăjitură pusă la congelator
Cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura
Cum să congelezi prăjiturile ca să își păstreze gustul și textura
fasole verde congelată într-un bol aranjat pe un blat de lemn
Fasole verde la congelator. Trucuri pentru a obține rețete delicioase în afara sezonului
Fasole verde la congelator. Trucuri pentru a obține rețete delicioase în afara sezonului
Căpșuni la congelator într-o caserolă albă
Căpșuni la congelator. Cum le poți păstra pentru rețete delicioase
Căpșuni la congelator. Cum le poți păstra pentru rețete delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
închide