Căpșuni la congelator. Cum le poți păstra pentru rețete delicioase

Căpșunile pe cât sunt de delicioase, pe atât de puțin timp rezistă. Nu contează de unde le cumperi, fie le consumi, fie prelucrezi, pentru că vor începe să mucegăiască foarte repede. Iată cum pui căpșuni la congelator pentru a le putea consuma și când trece sezonul lor.

Căpșuni la congelator într-o caserolă albă
După ce scoți căpșunile de la congelator le poți folosi pentru prăjituri sau băuturi / Shutterstock

Cel mai bun mod de a păstra căpșunile și peste iarnă este să le congelezi. Nu este complicat, dar nici foarte simplu pentru că nu este suficient să le pui într-o pungă și să le pui în congelator. Gustul lor va fi bun, dar vei avea un bolovan mare de fructe pe care nu îl vei putea utiliza prea ușor.

Există o variantă care să te ajute să le congelezi astfel încât atunci când ai nevoie de ele să reușești să scoți din pungă doar cantitatea de care ai nevoie. Înghețarea trebuie să fie rapidă pentru a preveni formarea cristalelor de gheață.

Iată cum pui căpșuni la congelator ce poți face cu ele. Înainte de a te apuca de treabă asigură-te că ai la îndemână o strecurătoare, prosoape de hârtie, un cuțit mic, o tavă mare, hârtie pergament, pungi pentru congelator, 1 marker permanent.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum să pui căpșuni la congelator

În primul rând trebuie să cumperi fructe tari, fără urme moi sau alte pete. Odată ajunsă cu ele acasă, pune-le într-o strecurătoare în chiuvetă și curăță-le sub jet de apă rece. Aruncă orice fruct care este deja moale sau care prezintă semne de mucegai. 

Odată spălate, întinde-le pe prosoape de hârtie și deasupra pune alt prosop de hârtie. Tapează ușor cu palma astfel încât să nu fie extrasă apa în exces. Lăsă-le apoi să se usuce la aer timp de 30- 60 de minute.

Asigură-te că sunt cât mai uscate înainte de a trece la pașii următori. Excesul de apă va face căpșunile mai moi și le va reduce din aromă atunci când sunt dezghețate.

Odată ce sunt uscate, îndepărtează-le vârfurile verzi și centrele albe. Poți folosi un cuțit mic sau unul special pentru căpșuni. Apoi, le poți tăia pe jumătate sau în sferturi, dar poți congela căpșunile și întregi. Dacă urmează să le folosești la smoothie sau la alte preparate care necesită folosirea unui blender este bine să le tai în bucăți cât mai mici.

După ce ai tăiat (sau nu) căpșunile pune-le pe o tavă pe care ai pus hârtie pergament. Asigură-te că tava încape în congelator. Este foarte important să întinzi căpșunile astfel încât să nu se atingă. Altfel, vor îngheța într-un bloc mare care va fi mai greu de separat. Dacă ai mai multe căpșuni, repetă procesul până le termini pe toate. Află mai multe și despre beneficiile consumului de căpșuni.

Dă tava la congelator. În funcție de dimensiunea și forma căpșunilor, acest lucru ar putea dura 2-4 ore. După ce s-au congelat, scoate tava din congelator și transferă căpșunile în pungi speciale pentru congelator de preferat din silicon, cu fermoar.

Pune cantitatea de care știi că ai nevoie pentru un preparat. Etichetează pungile cu numele fructului și data la care au fost congelate. Dacă ai posibilitatea poți chiar să folosești un aparat de vidat pentru a extrage tot aerul.

Căpșunile congelate vor rezista chiar și un an, dar aroma intactă și-o vor păstra timp de 6 luni.

Cum se decongelează căpșunile

Dacă ai nevoie rapid de căpșunile congelate le poți decongela la cuptorul cu microunde, lăsându-le în sesiuni de un minut până când se dezgheață, dar sunt încă reci. Dacă vrei să le folosești în câteva ore le poți decongela pe blatul din bucătărie sau peste noapte în frigider. La poți folosi chiar și congelate.

Cum poți servi căpșunile congelate

Diferențele de textură vor schimba modul în care folosești căpșunile congelate, așa că ține cont de aceste sfaturi atunci când vrei să le utilizezi.

Pentru deserturi coapte cu aluat

Folosește căpșunile congelate așa cum ai proceda cu cele proaspete, aruncându-le în zahăr sau amidon de porumb înainte de a le adăuga în aluat. Se vor dezgheța pe măsură ce se gătesc, iar excesul de umiditate se va evapora în mare parte. 

Pentru prăjituri pufoase

Taie fructele mari congelate în felii mai mici. Apoi încorporează fructele congelate în aluat. Prăjitura poate absorbi orice formă de umiditate din căpșuni pe măsura ce se dezgheață. Poți chiar să presari cu puțină făină înainte de a le pune în aluat pentru a nu cădea pe fundul tăvii. Încearcă rețeta de prăjitură bicoloră cu căpșuni.

Pentru smoothie-uri sau shake-uri

Lăsă căpșunile congelate și pune-le direct în blender. Dacă ai lăsat căpșunile întregi când le-ai congelat, le poți tăia în bucăți mai mici înainte de a le amesteca, deoarece unele blendere au dificultăți cu ingredientele foarte mari.

Pentru cocktail-uri

Nu este recomandat să pui căpșuni congelate în cocktailuri. Le poți decongela și zdrobi, iar apoi să le folosești.

De ce congelarea este o metodă sănătoasă de conservare

Prin congelare căpșunile își păstrează toate vitaminele și mineralele pe care le au și atunci când sunt proaspete. Este o modalitate ieftină de a consuma fructe care nu mai sunt în sezon. În plus, dacă alegi să congelezi căpșuni din culturile locale te vei bucura de aroma lor puternică.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
arsura de congelator
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Trei sarmale servite pe o farfurie albă
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
pizza congelată care a fost pusă la cuptor
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
19 noiembrie, 05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Permis pe telefon și tamponări uşoare declarate online. Ce prevede noul proiect de ordonanţă propus de MAI
Permis pe telefon și tamponări uşoare declarate online. Ce prevede noul proiect de ordonanţă propus de MAI
Permis pe telefon și tamponări uşoare declarate online. Ce prevede noul proiect de ordonanţă propus de MAI
Afacerea în care Adrian Mutu a investit 1.5 milioane de euro. S-a asociat cu un greu din lumea business-ului românesc
Afacerea în care Adrian Mutu a investit 1.5 milioane de euro. S-a asociat cu un greu din lumea business-ului românesc
Afacerea în care Adrian Mutu a investit 1.5 milioane de euro. S-a asociat cu un greu din lumea business-ului românesc
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
închide