Căpșuni la congelator. Cum le poți păstra pentru rețete delicioase

Căpșunile pe cât sunt de delicioase, pe atât de puțin timp rezistă. Nu contează de unde le cumperi, fie le consumi, fie prelucrezi, pentru că vor începe să mucegăiască foarte repede. Iată cum pui căpșuni la congelator pentru a le putea consuma și când trece sezonul lor.

Căpșuni la congelator într-o caserolă albă
După ce scoți căpșunile de la congelator le poți folosi pentru prăjituri sau băuturi / Shutterstock

Cel mai bun mod de a păstra căpșunile și peste iarnă este să le congelezi. Nu este complicat, dar nici foarte simplu pentru că nu este suficient să le pui într-o pungă și să le pui în congelator. Gustul lor va fi bun, dar vei avea un bolovan mare de fructe pe care nu îl vei putea utiliza prea ușor.

Există o variantă care să te ajute să le congelezi astfel încât atunci când ai nevoie de ele să reușești să scoți din pungă doar cantitatea de care ai nevoie. Înghețarea trebuie să fie rapidă pentru a preveni formarea cristalelor de gheață.

Iată cum pui căpșuni la congelator ce poți face cu ele. Înainte de a te apuca de treabă asigură-te că ai la îndemână o strecurătoare, prosoape de hârtie, un cuțit mic, o tavă mare, hârtie pergament, pungi pentru congelator, 1 marker permanent.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum să pui căpșuni la congelator

În primul rând trebuie să cumperi fructe tari, fără urme moi sau alte pete. Odată ajunsă cu ele acasă, pune-le într-o strecurătoare în chiuvetă și curăță-le sub jet de apă rece. Aruncă orice fruct care este deja moale sau care prezintă semne de mucegai. 

Odată spălate, întinde-le pe prosoape de hârtie și deasupra pune alt prosop de hârtie. Tapează ușor cu palma astfel încât să nu fie extrasă apa în exces. Lăsă-le apoi să se usuce la aer timp de 30- 60 de minute.

Asigură-te că sunt cât mai uscate înainte de a trece la pașii următori. Excesul de apă va face căpșunile mai moi și le va reduce din aromă atunci când sunt dezghețate.

Odată ce sunt uscate, îndepărtează-le vârfurile verzi și centrele albe. Poți folosi un cuțit mic sau unul special pentru căpșuni. Apoi, le poți tăia pe jumătate sau în sferturi, dar poți congela căpșunile și întregi. Dacă urmează să le folosești la smoothie sau la alte preparate care necesită folosirea unui blender este bine să le tai în bucăți cât mai mici.

După ce ai tăiat (sau nu) căpșunile pune-le pe o tavă pe care ai pus hârtie pergament. Asigură-te că tava încape în congelator. Este foarte important să întinzi căpșunile astfel încât să nu se atingă. Altfel, vor îngheța într-un bloc mare care va fi mai greu de separat. Dacă ai mai multe căpșuni, repetă procesul până le termini pe toate. Află mai multe și despre beneficiile consumului de căpșuni.

Dă tava la congelator. În funcție de dimensiunea și forma căpșunilor, acest lucru ar putea dura 2-4 ore. După ce s-au congelat, scoate tava din congelator și transferă căpșunile în pungi speciale pentru congelator de preferat din silicon, cu fermoar.

Pune cantitatea de care știi că ai nevoie pentru un preparat. Etichetează pungile cu numele fructului și data la care au fost congelate. Dacă ai posibilitatea poți chiar să folosești un aparat de vidat pentru a extrage tot aerul.

Căpșunile congelate vor rezista chiar și un an, dar aroma intactă și-o vor păstra timp de 6 luni.

Cum se decongelează căpșunile

Dacă ai nevoie rapid de căpșunile congelate le poți decongela la cuptorul cu microunde, lăsându-le în sesiuni de un minut până când se dezgheață, dar sunt încă reci. Dacă vrei să le folosești în câteva ore le poți decongela pe blatul din bucătărie sau peste noapte în frigider. La poți folosi chiar și congelate.

Cum poți servi căpșunile congelate

Diferențele de textură vor schimba modul în care folosești căpșunile congelate, așa că ține cont de aceste sfaturi atunci când vrei să le utilizezi.

Pentru deserturi coapte cu aluat

Folosește căpșunile congelate așa cum ai proceda cu cele proaspete, aruncându-le în zahăr sau amidon de porumb înainte de a le adăuga în aluat. Se vor dezgheța pe măsură ce se gătesc, iar excesul de umiditate se va evapora în mare parte. 

Pentru prăjituri pufoase

Taie fructele mari congelate în felii mai mici. Apoi încorporează fructele congelate în aluat. Prăjitura poate absorbi orice formă de umiditate din căpșuni pe măsura ce se dezgheață. Poți chiar să presari cu puțină făină înainte de a le pune în aluat pentru a nu cădea pe fundul tăvii. Încearcă rețeta de prăjitură bicoloră cu căpșuni.

Pentru smoothie-uri sau shake-uri

Lăsă căpșunile congelate și pune-le direct în blender. Dacă ai lăsat căpșunile întregi când le-ai congelat, le poți tăia în bucăți mai mici înainte de a le amesteca, deoarece unele blendere au dificultăți cu ingredientele foarte mari.

Pentru cocktail-uri

Nu este recomandat să pui căpșuni congelate în cocktailuri. Le poți decongela și zdrobi, iar apoi să le folosești.

De ce congelarea este o metodă sănătoasă de conservare

Prin congelare căpșunile își păstrează toate vitaminele și mineralele pe care le au și atunci când sunt proaspete. Este o modalitate ieftină de a consuma fructe care nu mai sunt în sezon. În plus, dacă alegi să congelezi căpșuni din culturile locale te vei bucura de aroma lor puternică.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei sarmale servite pe o farfurie albă
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
pizza congelată care a fost pusă la cuptor
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Urzici puse pe un tocător de lemn și care urmează să fie congelate
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
05:22
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Porții de cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
05:19
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
8 iulie, 05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
8 iulie, 05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
EXPERIMENT. În cât timp te programează la acelaşi medic la stat faţă de privat
EXPERIMENT. În cât timp te programează la acelaşi medic la stat faţă de privat
EXPERIMENT. În cât timp te programează la acelaşi medic la stat faţă de privat
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
închide