Căpșuni la congelator. Cum le poți păstra pentru rețete delicioase

Căpșunile pe cât sunt de delicioase, pe atât de puțin timp rezistă. Nu contează de unde le cumperi, fie le consumi, fie prelucrezi, pentru că vor începe să mucegăiască foarte repede. Iată cum pui căpșuni la congelator pentru a le putea consuma și când trece sezonul lor.

Căpșuni la congelator într-o caserolă albă
După ce scoți căpșunile de la congelator le poți folosi pentru prăjituri sau băuturi / Shutterstock

Cel mai bun mod de a păstra căpșunile și peste iarnă este să le congelezi. Nu este complicat, dar nici foarte simplu pentru că nu este suficient să le pui într-o pungă și să le pui în congelator. Gustul lor va fi bun, dar vei avea un bolovan mare de fructe pe care nu îl vei putea utiliza prea ușor.

Există o variantă care să te ajute să le congelezi astfel încât atunci când ai nevoie de ele să reușești să scoți din pungă doar cantitatea de care ai nevoie. Înghețarea trebuie să fie rapidă pentru a preveni formarea cristalelor de gheață.

Iată cum pui căpșuni la congelator ce poți face cu ele. Înainte de a te apuca de treabă asigură-te că ai la îndemână o strecurătoare, prosoape de hârtie, un cuțit mic, o tavă mare, hârtie pergament, pungi pentru congelator, 1 marker permanent.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum să pui căpșuni la congelator

În primul rând trebuie să cumperi fructe tari, fără urme moi sau alte pete. Odată ajunsă cu ele acasă, pune-le într-o strecurătoare în chiuvetă și curăță-le sub jet de apă rece. Aruncă orice fruct care este deja moale sau care prezintă semne de mucegai. 

Odată spălate, întinde-le pe prosoape de hârtie și deasupra pune alt prosop de hârtie. Tapează ușor cu palma astfel încât să nu fie extrasă apa în exces. Lăsă-le apoi să se usuce la aer timp de 30- 60 de minute.

Asigură-te că sunt cât mai uscate înainte de a trece la pașii următori. Excesul de apă va face căpșunile mai moi și le va reduce din aromă atunci când sunt dezghețate.

Odată ce sunt uscate, îndepărtează-le vârfurile verzi și centrele albe. Poți folosi un cuțit mic sau unul special pentru căpșuni. Apoi, le poți tăia pe jumătate sau în sferturi, dar poți congela căpșunile și întregi. Dacă urmează să le folosești la smoothie sau la alte preparate care necesită folosirea unui blender este bine să le tai în bucăți cât mai mici.

După ce ai tăiat (sau nu) căpșunile pune-le pe o tavă pe care ai pus hârtie pergament. Asigură-te că tava încape în congelator. Este foarte important să întinzi căpșunile astfel încât să nu se atingă. Altfel, vor îngheța într-un bloc mare care va fi mai greu de separat. Dacă ai mai multe căpșuni, repetă procesul până le termini pe toate. Află mai multe și despre beneficiile consumului de căpșuni.

Dă tava la congelator. În funcție de dimensiunea și forma căpșunilor, acest lucru ar putea dura 2-4 ore. După ce s-au congelat, scoate tava din congelator și transferă căpșunile în pungi speciale pentru congelator de preferat din silicon, cu fermoar.

Pune cantitatea de care știi că ai nevoie pentru un preparat. Etichetează pungile cu numele fructului și data la care au fost congelate. Dacă ai posibilitatea poți chiar să folosești un aparat de vidat pentru a extrage tot aerul.

Căpșunile congelate vor rezista chiar și un an, dar aroma intactă și-o vor păstra timp de 6 luni.

Cum se decongelează căpșunile

Dacă ai nevoie rapid de căpșunile congelate le poți decongela la cuptorul cu microunde, lăsându-le în sesiuni de un minut până când se dezgheață, dar sunt încă reci. Dacă vrei să le folosești în câteva ore le poți decongela pe blatul din bucătărie sau peste noapte în frigider. La poți folosi chiar și congelate.

Cum poți servi căpșunile congelate

Diferențele de textură vor schimba modul în care folosești căpșunile congelate, așa că ține cont de aceste sfaturi atunci când vrei să le utilizezi.

Pentru deserturi coapte cu aluat

Folosește căpșunile congelate așa cum ai proceda cu cele proaspete, aruncându-le în zahăr sau amidon de porumb înainte de a le adăuga în aluat. Se vor dezgheța pe măsură ce se gătesc, iar excesul de umiditate se va evapora în mare parte. 

Pentru prăjituri pufoase

Taie fructele mari congelate în felii mai mici. Apoi încorporează fructele congelate în aluat. Prăjitura poate absorbi orice formă de umiditate din căpșuni pe măsura ce se dezgheață. Poți chiar să presari cu puțină făină înainte de a le pune în aluat pentru a nu cădea pe fundul tăvii. Încearcă rețeta de prăjitură bicoloră cu căpșuni.

Pentru smoothie-uri sau shake-uri

Lăsă căpșunile congelate și pune-le direct în blender. Dacă ai lăsat căpșunile întregi când le-ai congelat, le poți tăia în bucăți mai mici înainte de a le amesteca, deoarece unele blendere au dificultăți cu ingredientele foarte mari.

Pentru cocktail-uri

Nu este recomandat să pui căpșuni congelate în cocktailuri. Le poți decongela și zdrobi, iar apoi să le folosești.

De ce congelarea este o metodă sănătoasă de conservare

Prin congelare căpșunile își păstrează toate vitaminele și mineralele pe care le au și atunci când sunt proaspete. Este o modalitate ieftină de a consuma fructe care nu mai sunt în sezon. În plus, dacă alegi să congelezi căpșuni din culturile locale te vei bucura de aroma lor puternică.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei sarmale servite pe o farfurie albă
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
pizza congelată care a fost pusă la cuptor
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Urzici puse pe un tocător de lemn și care urmează să fie congelate
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Beyoncé a rămas suspendată într-o mașină înclinată pe scenă. Artista și-a oprit brusc concertul
Beyoncé a rămas suspendată într-o mașină înclinată pe scenă. Artista și-a oprit brusc concertul
Beyoncé a rămas suspendată într-o mașină înclinată pe scenă. Artista și-a oprit brusc concertul
Topul companiilor cu cele mai mici tarife la energie, după expirarea plafonării
Topul companiilor cu cele mai mici tarife la energie, după expirarea plafonării
Topul companiilor cu cele mai mici tarife la energie, după expirarea plafonării
Milionarul român cu 3 pensii a spus care este, de fapt, averea lui Dan Şucu: amp;#8220;N-am mai văzut aşa ceva”
Milionarul român cu 3 pensii a spus care este, de fapt, averea lui Dan Şucu: amp;#8220;N-am mai văzut aşa ceva”
Milionarul român cu 3 pensii a spus care este, de fapt, averea lui Dan Şucu: amp;#8220;N-am mai văzut aşa ceva”
Horoscop luna iulie 2025. Ce schimbări apar în viața zodiilor de foc. Astrele arată care sunt zodiile norocoase
Horoscop luna iulie 2025. Ce schimbări apar în viața zodiilor de foc. Astrele arată care sunt zodiile norocoase
Horoscop luna iulie 2025. Ce schimbări apar în viața zodiilor de foc. Astrele arată care sunt zodiile norocoase
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Katy Perry a fost surprinsă din nou fără inelul de logodnă. Vedeta le-ar fi mărturisit prietenilor că este singură de luni de zile
Katy Perry a fost surprinsă din nou fără inelul de logodnă. Vedeta le-ar fi mărturisit prietenilor că este „singură de luni de zile”
Katy Perry a fost surprinsă din nou fără inelul de logodnă. Vedeta le-ar fi mărturisit prietenilor că este „singură de luni de zile”
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
fresh
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
închide