Căpșuni la congelator. Cum le poți păstra pentru rețete delicioase
Căpșunile pe cât sunt de delicioase, pe atât de puțin timp rezistă. Nu contează de unde le cumperi, fie le consumi, fie prelucrezi, pentru că vor începe să mucegăiască foarte repede. Iată cum pui căpșuni la congelator pentru a le putea consuma și când trece sezonul lor.
Cel mai bun mod de a păstra căpșunile și peste iarnă este să le congelezi. Nu este complicat, dar nici foarte simplu pentru că nu este suficient să le pui într-o pungă și să le pui în congelator. Gustul lor va fi bun, dar vei avea un bolovan mare de fructe pe care nu îl vei putea utiliza prea ușor.
Există o variantă care să te ajute să le congelezi astfel încât atunci când ai nevoie de ele să reușești să scoți din pungă doar cantitatea de care ai nevoie. Înghețarea trebuie să fie rapidă pentru a preveni formarea cristalelor de gheață.
Iată cum pui căpșuni la congelator ce poți face cu ele. Înainte de a te apuca de treabă asigură-te că ai la îndemână o strecurătoare, prosoape de hârtie, un cuțit mic, o tavă mare, hârtie pergament, pungi pentru congelator, 1 marker permanent.
Cum să pui căpșuni la congelator
În primul rând trebuie să cumperi fructe tari, fără urme moi sau alte pete. Odată ajunsă cu ele acasă, pune-le într-o strecurătoare în chiuvetă și curăță-le sub jet de apă rece. Aruncă orice fruct care este deja moale sau care prezintă semne de mucegai.
Odată spălate, întinde-le pe prosoape de hârtie și deasupra pune alt prosop de hârtie. Tapează ușor cu palma astfel încât să nu fie extrasă apa în exces. Lăsă-le apoi să se usuce la aer timp de 30- 60 de minute.
Asigură-te că sunt cât mai uscate înainte de a trece la pașii următori. Excesul de apă va face căpșunile mai moi și le va reduce din aromă atunci când sunt dezghețate.
Odată ce sunt uscate, îndepărtează-le vârfurile verzi și centrele albe. Poți folosi un cuțit mic sau unul special pentru căpșuni. Apoi, le poți tăia pe jumătate sau în sferturi, dar poți congela căpșunile și întregi. Dacă urmează să le folosești la smoothie sau la alte preparate care necesită folosirea unui blender este bine să le tai în bucăți cât mai mici.
După ce ai tăiat (sau nu) căpșunile pune-le pe o tavă pe care ai pus hârtie pergament. Asigură-te că tava încape în congelator. Este foarte important să întinzi căpșunile astfel încât să nu se atingă. Altfel, vor îngheța într-un bloc mare care va fi mai greu de separat. Dacă ai mai multe căpșuni, repetă procesul până le termini pe toate. Află mai multe și despre beneficiile consumului de căpșuni.
Dă tava la congelator. În funcție de dimensiunea și forma căpșunilor, acest lucru ar putea dura 2-4 ore. După ce s-au congelat, scoate tava din congelator și transferă căpșunile în pungi speciale pentru congelator de preferat din silicon, cu fermoar.
Pune cantitatea de care știi că ai nevoie pentru un preparat. Etichetează pungile cu numele fructului și data la care au fost congelate. Dacă ai posibilitatea poți chiar să folosești un aparat de vidat pentru a extrage tot aerul.
Căpșunile congelate vor rezista chiar și un an, dar aroma intactă și-o vor păstra timp de 6 luni.
Cum se decongelează căpșunile
Dacă ai nevoie rapid de căpșunile congelate le poți decongela la cuptorul cu microunde, lăsându-le în sesiuni de un minut până când se dezgheață, dar sunt încă reci. Dacă vrei să le folosești în câteva ore le poți decongela pe blatul din bucătărie sau peste noapte în frigider. La poți folosi chiar și congelate.
Cum poți servi căpșunile congelate
Diferențele de textură vor schimba modul în care folosești căpșunile congelate, așa că ține cont de aceste sfaturi atunci când vrei să le utilizezi.
Pentru deserturi coapte cu aluat
Folosește căpșunile congelate așa cum ai proceda cu cele proaspete, aruncându-le în zahăr sau amidon de porumb înainte de a le adăuga în aluat. Se vor dezgheța pe măsură ce se gătesc, iar excesul de umiditate se va evapora în mare parte.
Pentru prăjituri pufoase
Taie fructele mari congelate în felii mai mici. Apoi încorporează fructele congelate în aluat. Prăjitura poate absorbi orice formă de umiditate din căpșuni pe măsura ce se dezgheață. Poți chiar să presari cu puțină făină înainte de a le pune în aluat pentru a nu cădea pe fundul tăvii. Încearcă rețeta de prăjitură bicoloră cu căpșuni.
Pentru smoothie-uri sau shake-uri
Lăsă căpșunile congelate și pune-le direct în blender. Dacă ai lăsat căpșunile întregi când le-ai congelat, le poți tăia în bucăți mai mici înainte de a le amesteca, deoarece unele blendere au dificultăți cu ingredientele foarte mari.
Pentru cocktail-uri
Nu este recomandat să pui căpșuni congelate în cocktailuri. Le poți decongela și zdrobi, iar apoi să le folosești.
De ce congelarea este o metodă sănătoasă de conservare
Prin congelare căpșunile își păstrează toate vitaminele și mineralele pe care le au și atunci când sunt proaspete. Este o modalitate ieftină de a consuma fructe care nu mai sunt în sezon. În plus, dacă alegi să congelezi căpșuni din culturile locale te vei bucura de aroma lor puternică.