Aluat de pizza de casă. Rețeta pe care o poate face oricine

Timp de gătire: 3 ore și 30 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Internațională

O pizza de casă delicioasă începe cu un aluat bun. Unora le place blatul de pizza subțire și crocant, în timp ce alții preferă să fie mai gros și mai pufos, ușor moale. Rețeta de aluat de pizza pe care ți-o propunem are câte puțin din toate.

Publicat: 19 iulie 2022, 18:28 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:07
Pentru aluatul de pizza ai nevoie de făină universală / Shutterstock

Poți cumpăra aluat de pizza congelat, însă atunci când este făcut în casă are o aromă și o textură care nu pot fi înlocuite de nimic. În plus, nu este greu de făcut și nu ai nevoie de multe ingrediente. Îți trebuie doar făină, drojdie, apă, sare și ulei de măsline. Făina pentru blatul de pizza ar trebui să fie făină albă universală, care să nu conțină o cantitate mare de proteine, spune Jamie Oliver.  

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă apa călduță, drojdia și zahărul granulat. Se acoperă și se lasă să se odihnească timp de 5-10 minute.

Se adăugă uleiul de măsline, sarea și făina. Dacă se folosește mixerul, se bate la viteză mică timp de 2 minute. Dacă nu ai mixer, se omogenizează cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unei spatule de silicon.

Frământarea aluatului, pas cu pas

Apoi, se scoate aluatul pe o suprafață ușor înfăinată. Cu mâinile trecute prin făină, se frământă aluatul timp de 3-4 minute. După frământare, aluatul trebuie să se simtă puțin moale la atingere. Se apasă cu degetul și dacă revine încet la forma inițială este gata și poate fi lăsat să crească. Dacă nu, se continuă frământarea.

Se unge un castron mare cu ulei. Se pune aluatul în bol, întorcându-l pentru a acoperi toate părțile cu ulei. Se acoperă vasul cu folie de plastic sau un prosop curat de bucătărie. Se lasă să crească la temperatura camerei timp de 60-90 de minute sau până când își dublează volumul.

Se preîncălzește cuptorul la puterea maximă. Se lasă să se încălzească cel puțin 15-20 de minute. Între timp se modelează pizza. Se unge cu ulei tava de copt. Se presară cu mălai. Acesta va da blatului o textură mai crocantă și și aromă.

Modelarea aluatului

Când aluatul este gata, se bate cu pumnii sau se lovește de masă pentru a scoate din el toate bulele de aer. Se împarte în jumătate. Pe o suprafață de lucru ușor înfăinată, folosind mâinile sau un sucitorul, se aplatizează aluatul pentru a lua forma unui disc. Se pune pe tava pregătită și, folosind mâinile înfăinate, se întinde și se aplatizează discul într-un cerc de 30 cm. Se ridică marginea aluatului pe pereții tăvii.

Se acoperă aluatul cu folie de plastic sau cu un prosop curat de bucătărie și se lasă să se odihnească câteva minute. Între timp se pregătesc topping-urile pentru pizza.

Pentru ca topping-urile să nu înmoaie blatul de pizza, se unge ușor blatul cu ulei de măsline. Se presară ingredientele pentru topping și se dă la cuptor. Pizza se coace timp de 12-15 minute.

Dacă nu se consumă toată, află de aici cum să reîncălzești pizza fără ca aceasta să se usuce.

Cum se dezgheață aluatul de pizza congelat

Din cantitatea de ingrediente din rețeta de mai sus vor ieși două blaturi de pizza cu diametrul de 30 cm. Dacă vrei să faci o pizza mai mică, poți împărți aluatul, iar ce rămâne este numai bun de congelat. Formează o bilă pe care mai apoi unge-o ușor toate părțile cu ulei de măsline. Pune fiecare bilă de aluat în pungi individuale cu fermoar și sigilează-le etanș, având grijă să iasă tot aerul. 

Aluatul se poate folosi oricând, nu mai mult de 3 luni după momentul depozitării.

Atunci când ai nevoie de el, scoate aluatul din congelator, pune-l la frigider pentru aproximativ 8 ore sau chiar peste noapte. Când  vrei să faci pizza, scoate aluatul din frigider și lasă-l să se odihnească timp de 30 de minute la temperatura camerei. 

Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos
Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos
Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant
Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant
Rețetă de empanadas. Cum să faci la tine acasă gustările celebre ale spaniolilor
Rețetă de empanadas. Cum să faci la tine acasă gustările celebre ale spaniolilor
Te-ar mai putea interesa și
Calzone, pizza inventată de italieni pentru a fi mâncată din mers
Calzone, pizza inventată de italieni pentru a fi mâncată din mers
Pizza cu ciuperci și ardei. Rețetă de post
Pizza cu ciuperci și ardei. Rețetă de post
Pide turcești sau Pizza turcească, preparată sub formă de bărcuțe
Pide turcești sau Pizza turcească, preparată sub formă de bărcuțe
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:33
Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale
05:23
Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască
14 ianuarie, 05:19
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit
14 ianuarie, 05:18
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă
13 ianuarie, 06:50
Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci
13 ianuarie, 05:01
Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei
12 ianuarie, 06:18
Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect
12 ianuarie, 05:06
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Zodii care au noroc în carieră și pe plan financiar până pe 15 februarie 2025. Nativii care sunt de neoprit
Zodii care au noroc în carieră și pe plan financiar până pe 15 februarie 2025. Nativii care sunt de neoprit
O copilă de 10 ani din Botoşani a dispărut fără urmă. După mai multe ore de căutări, Eliza a fost găsită în podul unei case
O copilă de 10 ani din Botoşani a dispărut fără urmă. După mai multe ore de căutări, Eliza a fost găsită în podul unei case
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul său de la stat ca persoană cu handicap. „Îmi cer scuze că exist!”
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul său de la stat ca persoană cu handicap. „Îmi cer scuze că exist!”
Cine ar fi noua iubită a lui Mario Fresh. O altă tânără i-ar fi luat locul Alexiei Eram
Cine ar fi noua iubită a lui Mario Fresh. O altă tânără i-ar fi luat locul Alexiei Eram
Eduardo Santamarina și Mayrín Villanueva țin aprinsă flacăra pasiunii după 15 ani de căsnicie. Cum reușesc cei doi actori
Eduardo Santamarina și Mayrín Villanueva țin aprinsă flacăra pasiunii după 15 ani de căsnicie. Cum reușesc cei doi actori
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer
Chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt
Chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt
Ce este Concursul Comper și cum îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile
Ce este Concursul Comper și cum îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile
Sean „Diddy” Combs se confruntă cu o nouă acuzație de viol. Peste 40 de persoane l-au dat deja în judecată pentru agresiune sexuală și comportament necorespunzător
Sean „Diddy” Combs se confruntă cu o nouă acuzație de viol. Peste 40 de persoane l-au dat deja în judecată pentru agresiune sexuală și comportament necorespunzător
Ceaiul negru vs. ceaiul verde. Care sunt diferențele dintre aceste băuturi
Ceaiul negru vs. ceaiul verde. Care sunt diferențele dintre aceste băuturi
fresh

Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei

Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei

Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă

Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă

Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit

Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit

Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci

Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci

Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască

Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască