Calzone, pizza inventată de italieni pentru a fi mâncată din mers

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 00 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Calzone este un preparat italian cu o istorie bogată, o varietate impresionantă și o aromă inconfundabilă. Este o versiune mai veche de pizza, putând reprezenta o gustare sau chiar o masă, în funcție de dimensiunea ei și ingredientele folosite.

calzone pusă pe un blat de lemn lângă o furculiță și un cuțit
Calzone se umple cu brânzeturi, carne și legume / Shutterstock

Calzone a fost inventată în Napoli din secolul al XVIII-lea, ca o variantă de pizza, pentru a putea fi servită din mers. Chiar denumirea sa duce cu gândul la acest lucru, clazone traducându-se prin „pantaloni” sau „picioare de pantaloni”. Este de fapt o pizza închisă, ce poate fi umplută cu o mulțime de ingrediente, în funcție de preferințe.

Citește și

Cea mai simplă umplutură de calzone este un amestec de brânzeturi—ricotta, mozzarella și parmezan—dar posibilitățile sunt infinite. Pe lângă acestea mai poți pune orice fel de salam îți place, spanac, diverse tipuri de carne sau alte brânzeturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Poți face calzone vegetarian cu legume proaspete, precum ciuperci, ardei, ceapă și măsline. Dacă vrei o variantă mai specială cu fructe de mare, creveți, calamari sau midii.

Orice fel de ingrediente ai alege pentru umplutură asigură-te că nu sunt foarte umede și că nu pui o cantitate foarte mare. Calzone trebuie să se închidă perfect pentru a nu ieși compoziția în timpul coacerii.

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă apă caldă, drojdia și zahărul într-un castron mic. Se lasă deoparte până când drojdia începe să facă spumă, aproximativ 5 minute.

Cum prapari blatul pentru pizza

Făina 650, făina 00 și sarea se bat cu mixerul la viteză mică, aproximativ 10 secunde, până se combină. Spoi se adaugă amestecul de drojdie și 2 linguri de ulei de măsline în amestecul de făină. Se mixează la viteză medie până când aluatul formează o singură bilă și se trage de pe marginile vasului.

Se unge un castron mare cu uleiul rămas și se transferă acolo aluatul. Se acoperă cu folie de plastic și se dă la frigider până când își dublează volumul, aproximativ 24 de ore. Apoi se pune aluatul pe un blat presărat cu făină și se împarte în 4. Se ia prima porție și se presează părțile laterale cu palmele, rotind aluatul cu mâinile pentru a forma o minge întinsă. Se repetă acest proces cu restul aluatului.

Se pune folie de copt într-o tavă. Se pun bilele de aluat, se acoperă cu folie de plastic și se mai dau la rece pentru 24 de ore.

Cu aproximativ 1 oră înainte de a pregăti calzone, se scoate aluatul din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei.

Cum pregătești umplutura

Pentru umplutură se așează un grătar în centrul cuptorului. Se întoarce o tavă mare cu ramă cu susul în jos și se pune pe grătarul cuptorului. Se preîncălzește la temperatura maximă.

Se amestecă brânzeturile cu busuiocul, sarea și piperul într-un castron mare până se combină bine.

Se transferă o bucată de aluat pe o suprafață de lucru presărată cu făină. Se țin marginile aluatului cu degetele și se rotește ușor pentru a întinde aluatul. Va trebui să rezulte un cerc cu diametrul de 22 cm. Se transferă apoi pe o bucată mare de hârtie de pergament. Se repetă procesul cu restul aluatului.

Se pune ¼ din amestecul de brânză într-o linie în mijlocul fiecărui cerc de aluat, lăsând o margine de 2 cm la margine. Se rup 4 felii de soppressata în bucăți și se pun deasupra amestecului de brânză.

Oul și apa se bat într-un castron mic până se omogenizează. Cu degetele, se ung ușor marginile aluatului cu acest amestec. Se ridică ușor o parte a aluatului și se pune peste amestecul de brânză pentru a se uni cu partea opusă. Se apasă pentru a sigila marginile. Se repetă procesul cu restul compoziției. Se ung uniform vârful și părțile laterale ale calzone cu amestecul de ou rămas.

Cum coci calzone

Se pun două dintre calzone pe tava de copt preîncălzită. Se coc până se umflă și devin maro-aurii, 12-15 minute.

Se scot din cuptor și se presară imediat cu aproximativ 2 lingurițe de brânză Parmigiano-Reggiano. Se coc și restul de calzone. Apoi se taie fiecare calzone în bucăți și se servesc imediat cu sos marinara.

De ce este special aluatul pentru calzone

Dacă nu ai timp să faci aluatul poți folosi unul cumpărat din magazin. Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2 kg. În vei împărții în 4 porții.

Dacă îl faci în casă și nu vrei să faci 4 calzone poți congela cantitatea rămasă. Imediat după ce au crescut le pui în pungi speciale și le dai la congelator. De asemenea, poți congela și calzone umpluți.

Se pun pe o tavă de copt și se îngheață până se întăresc, aproximativ 2 ore. Apoi se transferă în pungi sigure pentru congelator timp de până la 2 luni. Când vrei să îi coci, preîncălzești cuptorul la 220°C și se coc până devin aurii.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pipote de pui cu bulgur și legume în bol, alături de legume proaspete
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Două boluri cu supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone secționat pe platou
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone
Tocană de vită cu morcovi și țelină în cratiță
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
cel mai pufos piure de cartofi
Secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie
Secretul pentru a face cel mai pufos piure de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pizza cu ciuperci și măsline porționată și decorată cu frunze de busuioc
Galerie foto
Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară
Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară
pizza congelată care a fost pusă la cuptor
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Pizza turcească pe o hârtie de copt, alături de roșii proaspete
Galerie foto
Pide turcești sau Pizza turcească, preparată sub formă de bărcuțe
Pide turcești sau Pizza turcească, preparată sub formă de bărcuțe
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde în sos, alături de orez
05:33
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Pleurotus pane în crustă crocantă pe un platou
05:01
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă
Bocceluțe din aluat, umplute cu spanac și piept de pui pe o farfurie cu furculiță și cuțit
11 februarie, 06:15
Bocceluțe din aluat, umplute cu spanac și piept de pui Bocceluțe din aluat, umplute cu spanac și piept de pui
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol cu lingură, alături de morcovi și apio proaspete și un bol cu dressing
11 februarie, 05:59
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol
lahmacun
10 februarie, 06:20
Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun
Cafea depozitată într-un borcan de metal
10 februarie, 05:19
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
Tocană de vită cu morcovi și țelină în cratiță
9 februarie, 06:56
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
Orange Curd în borcan cu linguriță, alături de o portocală feliată
9 februarie, 06:54
Orange Curd. Rețeta celei mai fine creme de portocale Orange Curd. Rețeta celei mai fine creme de portocale
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Norocul și prosperitatea favorizează 3 zodii pe 13 februarie 2025. Nativii care se vor bucura din plin de viață
Norocul și prosperitatea favorizează 3 zodii pe 13 februarie 2025. Nativii care se vor bucura din plin de viață
Norocul și prosperitatea favorizează 3 zodii pe 13 februarie 2025. Nativii care se vor bucura din plin de viață
Un şofer de TIR român riscă o amendă de 26 de milioane de euro şi 10 ani de puşcărie în Franţa
Un şofer de TIR român riscă o amendă de 26 de milioane de euro şi 10 ani de puşcărie în Franţa
Un şofer de TIR român riscă o amendă de 26 de milioane de euro şi 10 ani de puşcărie în Franţa
„O păpuşă!” Florin Prunea, dezvăluiri după 20 de ani despre Laura Vicol. Cum a cunoscut-o: „E mişto, o ştiu bine!”
„O păpuşă!” Florin Prunea, dezvăluiri după 20 de ani despre Laura Vicol. Cum a cunoscut-o: „E mişto, o ştiu bine!”
„O păpuşă!” Florin Prunea, dezvăluiri după 20 de ani despre Laura Vicol. Cum a cunoscut-o: „E mişto, o ştiu bine!”
Astăzi, vor zbura, la Power Couple, atât concurenții la probă, cât și un cuplu spre casă! Show-ul a fost lider de audiență!
”Astăzi, vor zbura”, la Power Couple, atât concurenții la probă, cât și un cuplu spre casă! Show-ul a fost lider de audiență!
”Astăzi, vor zbura”, la Power Couple, atât concurenții la probă, cât și un cuplu spre casă! Show-ul a fost lider de audiență!
Melisa Aslı Yazıcı și Yusuf Yazıcı au devenit părinți. Actrița a adus pe lume un băiețel
Melisa Aslı Yazıcı și Yusuf Yazıcı au devenit părinți. Actrița a adus pe lume un băiețel
Melisa Aslı Yazıcı și Yusuf Yazıcı au devenit părinți. Actrița a adus pe lume un băiețel
Apple pregătește lansarea iPhone SE 4. Smartphone-ul ar ajunge pe piață mai repede decât se credea
Apple pregătește lansarea iPhone SE 4. Smartphone-ul ar ajunge pe piață mai repede decât se credea
Apple pregătește lansarea iPhone SE 4. Smartphone-ul ar ajunge pe piață mai repede decât se credea
Bomboane Red Velvet, glazurate cu ciocolată amăruie
Bomboane Red Velvet, glazurate cu ciocolată amăruie
Bomboane Red Velvet, glazurate cu ciocolată amăruie
Cum să sprijini dezvoltarea cognitivă a copilului tău
Cum să sprijini dezvoltarea cognitivă a copilului tău
Cum să sprijini dezvoltarea cognitivă a copilului tău
Jay-Z a purtat un ceas rar de 3.5 milioane de dolari la Super Bowl 2025. Cântărețul a participat la meci alături de copiii săi, Blue Ivy și Rumi
Jay-Z a purtat un ceas rar de 3.5 milioane de dolari la Super Bowl 2025. Cântărețul a participat la meci alături de copiii săi, Blue Ivy și Rumi
Jay-Z a purtat un ceas rar de 3.5 milioane de dolari la Super Bowl 2025. Cântărețul a participat la meci alături de copiii săi, Blue Ivy și Rumi
Cafeaua poate influența digestia. Modificările pe care le poate produce această băutură în sistemul digestiv
Cafeaua poate influența digestia. Modificările pe care le poate produce această băutură în sistemul digestiv
Cafeaua poate influența digestia. Modificările pe care le poate produce această băutură în sistemul digestiv
fresh
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol

Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol

Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol

Bocceluțe din aluat, umplute cu spanac și piept de pui

Bocceluțe din aluat, umplute cu spanac și piept de pui

Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde

Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde

Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă

Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă
închide