Calzone, pizza inventată de italieni pentru a fi mâncată din mers
Calzone este un preparat italian cu o istorie bogată, o varietate impresionantă și o aromă inconfundabilă. Este o versiune mai veche de pizza, putând reprezenta o gustare sau chiar o masă, în funcție de dimensiunea ei și ingredientele folosite.
Calzone a fost inventată în Napoli din secolul al XVIII-lea, ca o variantă de pizza, pentru a putea fi servită din mers. Chiar denumirea sa duce cu gândul la acest lucru, clazone traducându-se prin „pantaloni” sau „picioare de pantaloni”. Este de fapt o pizza închisă, ce poate fi umplută cu o mulțime de ingrediente, în funcție de preferințe.
Cea mai simplă umplutură de calzone este un amestec de brânzeturi—ricotta, mozzarella și parmezan—dar posibilitățile sunt infinite. Pe lângă acestea mai poți pune orice fel de salam îți place, spanac, diverse tipuri de carne sau alte brânzeturi.
Poți face calzone vegetarian cu legume proaspete, precum ciuperci, ardei, ceapă și măsline. Dacă vrei o variantă mai specială cu fructe de mare, creveți, calamari sau midii.
Orice fel de ingrediente ai alege pentru umplutură asigură-te că nu sunt foarte umede și că nu pui o cantitate foarte mare. Calzone trebuie să se închidă perfect pentru a nu ieși compoziția în timpul coacerii.
Ingrediente
Mod de preparare
Se amestecă apă caldă, drojdia și zahărul într-un castron mic. Se lasă deoparte până când drojdia începe să facă spumă, aproximativ 5 minute.
Cum prapari blatul pentru pizza
Făina 650, făina 00 și sarea se bat cu mixerul la viteză mică, aproximativ 10 secunde, până se combină. Spoi se adaugă amestecul de drojdie și 2 linguri de ulei de măsline în amestecul de făină. Se mixează la viteză medie până când aluatul formează o singură bilă și se trage de pe marginile vasului.
Se unge un castron mare cu uleiul rămas și se transferă acolo aluatul. Se acoperă cu folie de plastic și se dă la frigider până când își dublează volumul, aproximativ 24 de ore. Apoi se pune aluatul pe un blat presărat cu făină și se împarte în 4. Se ia prima porție și se presează părțile laterale cu palmele, rotind aluatul cu mâinile pentru a forma o minge întinsă. Se repetă acest proces cu restul aluatului.
Se pune folie de copt într-o tavă. Se pun bilele de aluat, se acoperă cu folie de plastic și se mai dau la rece pentru 24 de ore.
Cu aproximativ 1 oră înainte de a pregăti calzone, se scoate aluatul din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei.
Cum pregătești umplutura
Pentru umplutură se așează un grătar în centrul cuptorului. Se întoarce o tavă mare cu ramă cu susul în jos și se pune pe grătarul cuptorului. Se preîncălzește la temperatura maximă.
Se amestecă brânzeturile cu busuiocul, sarea și piperul într-un castron mare până se combină bine.
Se transferă o bucată de aluat pe o suprafață de lucru presărată cu făină. Se țin marginile aluatului cu degetele și se rotește ușor pentru a întinde aluatul. Va trebui să rezulte un cerc cu diametrul de 22 cm. Se transferă apoi pe o bucată mare de hârtie de pergament. Se repetă procesul cu restul aluatului.
Se pune ¼ din amestecul de brânză într-o linie în mijlocul fiecărui cerc de aluat, lăsând o margine de 2 cm la margine. Se rup 4 felii de soppressata în bucăți și se pun deasupra amestecului de brânză.
Oul și apa se bat într-un castron mic până se omogenizează. Cu degetele, se ung ușor marginile aluatului cu acest amestec. Se ridică ușor o parte a aluatului și se pune peste amestecul de brânză pentru a se uni cu partea opusă. Se apasă pentru a sigila marginile. Se repetă procesul cu restul compoziției. Se ung uniform vârful și părțile laterale ale calzone cu amestecul de ou rămas.
Cum coci calzone
Se pun două dintre calzone pe tava de copt preîncălzită. Se coc până se umflă și devin maro-aurii, 12-15 minute.
Se scot din cuptor și se presară imediat cu aproximativ 2 lingurițe de brânză Parmigiano-Reggiano. Se coc și restul de calzone. Apoi se taie fiecare calzone în bucăți și se servesc imediat cu sos marinara.
De ce este special aluatul pentru calzone
Dacă nu ai timp să faci aluatul poți folosi unul cumpărat din magazin. Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2 kg. În vei împărții în 4 porții.
Dacă îl faci în casă și nu vrei să faci 4 calzone poți congela cantitatea rămasă. Imediat după ce au crescut le pui în pungi speciale și le dai la congelator. De asemenea, poți congela și calzone umpluți.
Se pun pe o tavă de copt și se îngheață până se întăresc, aproximativ 2 ore. Apoi se transferă în pungi sigure pentru congelator timp de până la 2 luni. Când vrei să îi coci, preîncălzești cuptorul la 220°C și se coc până devin aurii.