Beurre blanc, sosul perfect pentru preparate din pește

timpul de preparare
Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Beurre blanc este un sos clasic de unt care este atât cremos, cât și acidulat. Se servește cu preparate din carne de pește sau fructe de mare, legume și cu ouă poșate.

Beurre blanc în sosieră de lemn care stă pusă pe un tocător
Beurre blanc este un sos pentru care ai nevoie de unt foarte rece/ Shutterstock

Beurre blanc este cremos și acidulat, voluptuos, dar delicat și completează perfect preparate din pentru somon, limbă, ouă poșate, creveți sau sparanghel. Bucățile de unt rece sunt amestecate într-o reducție de vin alb, oțet și șalotă pentru a creau sosul buerre blanc. 

Va fi suficient de gros încât să stea bine pe partea din spate a lingurii. Deși trebuie servit imediat, îl poți ține la loc cald timp de aproximativ o oră, amestecând din când în când. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se curăță și se taie mărunt șalota. Se măsoară vinul alb, oțetul alb, iar apoi se taie untul în bucăți mici. Într-o tigaie de fund gros, la foc mic, se topește o bucată mică de unt. Când s-a topit și începe să facă spumă se adaugă ceapa și se lasă un minut până când ceapa devine translucidă. Se adaugă vinul alb și oțetul și se lasă să scadă până rămâne o lingură de lichid.

Se oprește focul și adaugă câte 2 sau 3 bucăți de unt, pe rând, în timp ce se amestecă ușor cu telul până când untul începe să se topească. Când primele bucăți de unt s-au topit, se bate mai puternic și se adaugă mai mult unt continuându-se baterea.

Ce să adaugi în sos când este aproape gata

Se dă focul la minimum și se repetă procesul de a adăuga mai mult unt și de amestecare. Temperatura sosului nu trebuie să depășească 65°C pentru ca sosul să nu se taie. Când tot untul a fost încorporat, amestecul trebuie să fie un sos gros, galben pal. Se asezonează sosul cu sare, dacă nu s-a folosit unt sarat și un praf de piper. La final, se trece sosul printr-o sită apăsând șalota fiartă pentru a adăuga un plus de gust sosului. Se folosește imediat.

De ce se taie sosul beurre blanc

Există câteva motive pentru care sosul beurre blanc se poate tăia. Îți vei da seama că s-a întâmplat acest lucru pentru că untul topit se separă de restul sosului.

Unul dintre motivele pentru care sosul beurre blanc se poate tăia este că untul nu este suficient de rece și în felul acesta emulsia este perturbată. De asemenea, dacă îl adaugi prea repede sau dacă nu amesteci suficient de energic. Află mai multe despre cum păstrezi untul la temperatura camerei.

Poți remedia această problemă luând sosul de pe foc și adaugă bucăți mici de gheață pentru a împiedica sosul și untul să devină prea fierbinți pentru a se emulsiona. 

Cu cât înainte poți face sos beurre blanc

Beurre blanc este un sos care trebuie servit imediat ce a fost preparat. Îl poți ține cald pe arzătorul din spate al aragazului, batându-l des, timp de aproximativ o oră. Cu toate acestea este bine să îl faci înainte de a-l servi. 

Dacă faci sosul și îl dai la frigider peste noapte, există riscul ca atunci când îl reîncălzești să se taie. Pune tigaia la foc mic, adaugă o linguriță sau două de smântână groasă și amestecă constant până când sosul devine fierbinte, mutând tigaia pe și de pe arzător pentru a nu se încinge prea mult, dacă este necesar. Descoperă și rețeta de macrou cu legume la tigaie.

Dacă totuși se taie poți să îl folosești doar pentru a da aromă preparatelor din legume sau pește.

Dacă lași sosul să se răcească prea mult timp, acesta va începe să se îngroașe în ceea ce arată ca o pastă galbenă de unt. Dacă se întâmplă acest lucru, nu intra în panică. Doar adăugă una sau două linguri de apă fierbinte sau supă de pește și amestecă bine la foc mic. Acea culoare și strălucire albicioasă renumită ar trebui să revină la sos.

Variante ale sosului beurre blanc 

Sosul beurre blanc este un sos de bază de la care se pot prepara alte sosuri. Poți face buerre rouge care se servește peste friptură de vită. Se prepară punând vin roșu și oțet de vin roșu în reducție. 

Pentru o versiune ușoară, cu lămâie, a beurre blanc, se înlocuiește oțetul cu sucul de lămâie și se adaugă puțină coajă de lămâie rasă fin. Încearcă și rețeta de plăcinta pescarului.

Adaugă câteva ierburi proaspete tocate, cum ar fi pătrunjel, tarhon sau arpagic pentru un sos de ierburi. Se amestecă o linguriță sau două de muștar de Dijon pentru un sos de muștar picant.

Principala provocare cu această rețetă este menținerea temperaturii sub 50 °C la prepararea sosului. Urmați tehnica din rețeta de mai jos și din videoclip pentru a vă ajuta în acest sens.

Beurre blanc este un sos de bază pentru pește și poate fi îmbunătățit prin adăugarea unei supe de pește de bună calitate, ierburi proaspete, condimente sau piure de legume.

Citește și
CELE MAI CITITE
Rețetă de fursecuri simple puse pe hartie de copt
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat în bol de sticlă
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe
ceapa caramelizată servită într-o farfurie albă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Chec cu morcovi și mere, porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Sos olandez servit într-o sosieră alături de o farfurie pe care se află unt
Sos olandez. Cel mai catifelat sos din bucătăria franțuzească
Sos olandez. Cel mai catifelat sos din bucătăria franțuzească
Pește marinat la borcan servit pe un blat de lemn
Pește marinat la borcan. Rețeta de conservă făcută în casă
Pește marinat la borcan. Rețeta de conservă făcută în casă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec de post cu nuci servit pe un platou de lemn
09:00
Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă
O femeie care curăță de coajă un morcov
08:00
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie 5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
Brownie congelat și servit cu o cupă de înghețată de vanilie
08:00
Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient
Prăjitură cu mere și ciocolată porționată pe farfurie maro cu furculiță alături
06:00
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
Porție de varză călită cu ciuperci la tigaie, în bol maro
2 decembrie, 09:00
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Patru coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
2 decembrie, 08:00
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Rulouri cu stafide și scorțișoară, unul în clește, decorat cu zahăr
2 decembrie, 07:00
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Patru fursecuri cu griș și cacao pe o farfurie albă, unul secționat
2 decembrie, 06:00
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
1
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Peștele este un aliment sănătos, însă, din păcate, este de multe ori evitat pentru că are oase și, din această cauză, este greu de consumat. Totuși, dacă ai vrea să mănânci...
apio puse întregi și tocate într-un bol
2
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor...
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
3
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Pentru diminețile reci din sezonul de iarnă, merg tare bine acești biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Alături de un ceai fierbinte sunt delicioși și sunt de post....
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor servite într-o tavă
4
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cea mai bună mâncare simplă pe care o poți face în timp record sunt pulpele de pui la cuptor. Indiferent că vrei să prepari o cină rapidă, că ai invitați la...
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
5
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă ești în căutare de combinații delicioase pentru preparate simple și ușoare, încearcă rețeta de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Rețetele de supe și ciorbe sunt foarte bine venite,...
Parteneri
Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă

Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă

Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă
Un urs s-a luat la întrecere cu o maşină, în comuna Polovragi. Câţiva tineri se plimbau prin localitate, când au dat nas în nas cu animalul

Un urs s-a luat la întrecere cu o maşină, în comuna Polovragi. Câţiva tineri se plimbau prin localitate, când au dat nas în nas cu animalul

Un urs s-a luat la întrecere cu o maşină, în comuna Polovragi. Câţiva tineri se plimbau prin localitate, când au dat nas în nas cu animalul
Leonard Doroftei s-a simţit trădat în România şi a luat o decizie radicală. Pierderea e una uriaşă

Leonard Doroftei s-a simţit trădat în România şi a luat o decizie radicală. Pierderea e una uriaşă

Leonard Doroftei s-a simţit trădat în România şi a luat o decizie radicală. Pierderea e una uriaşă
Zodiile care vor cunoaște fericirea pe 6 decembrie 2023, chiar de Moș Nicolae. Astrele pregătesc surprize pe plan amoros

Zodiile care vor cunoaște fericirea pe 6 decembrie 2023, chiar de Moș Nicolae. Astrele pregătesc surprize pe plan amoros

Zodiile care vor cunoaște fericirea pe 6 decembrie 2023, chiar de Moș Nicolae. Astrele pregătesc surprize pe plan amoros
Au apărut primele imagini ale filmului Red Bonsai (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale

Au apărut primele imagini ale filmului "Red Bonsai" (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale

Au apărut primele imagini ale filmului "Red Bonsai" (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale
Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o capodoperă a sculpturii egiptene. Ce a dezgropat din pământ

Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ

Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
Impactul pandemiei asupra copiilor

Impactul pandemiei asupra copiilor

Impactul pandemiei asupra copiilor
Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă

Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă

Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă
Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul

Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul

Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul
fresh
Avocado necopt pus într-o salată delicioasă
Ce poți face dacă ai tăiat un avocado necopt. Rețete delicioase în care poți să-l incluzi
Ce poți face dacă ai tăiat un avocado necopt. Rețete delicioase în care poți să-l incluzi
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
Top 20 cele mai populare preparate românești
Top 20 cele mai populare preparate românești
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
închide