Beurre blanc, sosul perfect pentru preparate din pește

timpul de preparare
Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Beurre blanc este un sos clasic de unt care este atât cremos, cât și acidulat. Se servește cu preparate din carne de pește sau fructe de mare, legume și cu ouă poșate.

Beurre blanc în sosieră de lemn care stă pusă pe un tocător
Beurre blanc este un sos pentru care ai nevoie de unt foarte rece/ Shutterstock

Beurre blanc este cremos și acidulat, voluptuos, dar delicat și completează perfect preparate din pentru somon, limbă, ouă poșate, creveți sau sparanghel. Bucățile de unt rece sunt amestecate într-o reducție de vin alb, oțet și șalotă pentru a creau sosul buerre blanc. 

Va fi suficient de gros încât să stea bine pe partea din spate a lingurii. Deși trebuie servit imediat, îl poți ține la loc cald timp de aproximativ o oră, amestecând din când în când. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se curăță și se taie mărunt șalota. Se măsoară vinul alb, oțetul alb, iar apoi se taie untul în bucăți mici. Într-o tigaie de fund gros, la foc mic, se topește o bucată mică de unt. Când s-a topit și începe să facă spumă se adaugă ceapa și se lasă un minut până când ceapa devine translucidă. Se adaugă vinul alb și oțetul și se lasă să scadă până rămâne o lingură de lichid.

Se oprește focul și adaugă câte 2 sau 3 bucăți de unt, pe rând, în timp ce se amestecă ușor cu telul până când untul începe să se topească. Când primele bucăți de unt s-au topit, se bate mai puternic și se adaugă mai mult unt continuându-se baterea.

Ce să adaugi în sos când este aproape gata

Se dă focul la minimum și se repetă procesul de a adăuga mai mult unt și de amestecare. Temperatura sosului nu trebuie să depășească 65°C pentru ca sosul să nu se taie. Când tot untul a fost încorporat, amestecul trebuie să fie un sos gros, galben pal. Se asezonează sosul cu sare, dacă nu s-a folosit unt sarat și un praf de piper. La final, se trece sosul printr-o sită apăsând șalota fiartă pentru a adăuga un plus de gust sosului. Se folosește imediat.

De ce se taie sosul beurre blanc

Există câteva motive pentru care sosul beurre blanc se poate tăia. Îți vei da seama că s-a întâmplat acest lucru pentru că untul topit se separă de restul sosului.

Unul dintre motivele pentru care sosul beurre blanc se poate tăia este că untul nu este suficient de rece și în felul acesta emulsia este perturbată. De asemenea, dacă îl adaugi prea repede sau dacă nu amesteci suficient de energic. Află mai multe despre cum păstrezi untul la temperatura camerei.

Poți remedia această problemă luând sosul de pe foc și adaugă bucăți mici de gheață pentru a împiedica sosul și untul să devină prea fierbinți pentru a se emulsiona. 

Cu cât înainte poți face sos beurre blanc

Beurre blanc este un sos care trebuie servit imediat ce a fost preparat. Îl poți ține cald pe arzătorul din spate al aragazului, batându-l des, timp de aproximativ o oră. Cu toate acestea este bine să îl faci înainte de a-l servi. 

Dacă faci sosul și îl dai la frigider peste noapte, există riscul ca atunci când îl reîncălzești să se taie. Pune tigaia la foc mic, adaugă o linguriță sau două de smântână groasă și amestecă constant până când sosul devine fierbinte, mutând tigaia pe și de pe arzător pentru a nu se încinge prea mult, dacă este necesar. Descoperă și rețeta de macrou cu legume la tigaie.

Dacă totuși se taie poți să îl folosești doar pentru a da aromă preparatelor din legume sau pește.

Dacă lași sosul să se răcească prea mult timp, acesta va începe să se îngroașe în ceea ce arată ca o pastă galbenă de unt. Dacă se întâmplă acest lucru, nu intra în panică. Doar adăugă una sau două linguri de apă fierbinte sau supă de pește și amestecă bine la foc mic. Acea culoare și strălucire albicioasă renumită ar trebui să revină la sos.

Variante ale sosului beurre blanc 

Sosul beurre blanc este un sos de bază de la care se pot prepara alte sosuri. Poți face buerre rouge care se servește peste friptură de vită. Se prepară punând vin roșu și oțet de vin roșu în reducție. 

Pentru o versiune ușoară, cu lămâie, a beurre blanc, se înlocuiește oțetul cu sucul de lămâie și se adaugă puțină coajă de lămâie rasă fin. Încearcă și rețeta de plăcinta pescarului.

Adaugă câteva ierburi proaspete tocate, cum ar fi pătrunjel, tarhon sau arpagic pentru un sos de ierburi. Se amestecă o linguriță sau două de muștar de Dijon pentru un sos de muștar picant.

Principala provocare cu această rețetă este menținerea temperaturii sub 50 °C la prepararea sosului. Urmați tehnica din rețeta de mai jos și din videoclip pentru a vă ajuta în acest sens.

Beurre blanc este un sos de bază pentru pește și poate fi îmbunătățit prin adăugarea unei supe de pește de bună calitate, ierburi proaspete, condimente sau piure de legume.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Fasole cu ciolan afumat
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pește prăjit
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Pește cu legume la cuptor pentru masa de Revelion
Ce fel de pește se mănâncă de Revelion. Idei și sfaturi despre cum îl poți prepara
Ce fel de pește se mănâncă de Revelion. Idei și sfaturi despre cum îl poți prepara
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
7 decembrie, 05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
6 decembrie, 06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
6 decembrie, 05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
6 decembrie, 05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Cum a arătat prima întâlnire dintre Scarlett Johansson și Colin Jost. Motivul pentru care vedeta s-a speriat
Destinația care concurează cu stațiunile montane de Revelion. Oferte de la 2.100 lei pentru 3 nopţi de cazare
Destinația care concurează cu stațiunile montane de Revelion. Oferte de la 2.100 lei pentru 3 nopţi de cazare
Destinația care concurează cu stațiunile montane de Revelion. Oferte de la 2.100 lei pentru 3 nopţi de cazare
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Românul celebru care se căsătoreşte din nou la 80 de ani, după ce şi-a înşelat fosta soţie cu menajera
Chefi la cuțite, 8 decembrie 2025. Cine a câștigat al doilea battle din sezonul 16. Ce avertisment a transmis Irina Fodor
Chefi la cuțite, 8 decembrie 2025. Cine a câștigat al doilea battle din sezonul 16. Ce avertisment a transmis Irina Fodor
Chefi la cuțite, 8 decembrie 2025. Cine a câștigat al doilea battle din sezonul 16. Ce avertisment a transmis Irina Fodor
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Hakan Sabanci a uitat-o pe Hande Ercel. Cu cine a fost surprins afaceristul turc
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert

Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
închide