Beurre blanc, sosul perfect pentru preparate din pește

timpul de preparare
Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Beurre blanc este un sos clasic de unt care este atât cremos, cât și acidulat. Se servește cu preparate din carne de pește sau fructe de mare, legume și cu ouă poșate.

Beurre blanc în sosieră de lemn care stă pusă pe un tocător
Beurre blanc este un sos pentru care ai nevoie de unt foarte rece/ Shutterstock

Beurre blanc este cremos și acidulat, voluptuos, dar delicat și completează perfect preparate din pentru somon, limbă, ouă poșate, creveți sau sparanghel. Bucățile de unt rece sunt amestecate într-o reducție de vin alb, oțet și șalotă pentru a creau sosul buerre blanc. 

Va fi suficient de gros încât să stea bine pe partea din spate a lingurii. Deși trebuie servit imediat, îl poți ține la loc cald timp de aproximativ o oră, amestecând din când în când. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se curăță și se taie mărunt șalota. Se măsoară vinul alb, oțetul alb, iar apoi se taie untul în bucăți mici. Într-o tigaie de fund gros, la foc mic, se topește o bucată mică de unt. Când s-a topit și începe să facă spumă se adaugă ceapa și se lasă un minut până când ceapa devine translucidă. Se adaugă vinul alb și oțetul și se lasă să scadă până rămâne o lingură de lichid.

Se oprește focul și adaugă câte 2 sau 3 bucăți de unt, pe rând, în timp ce se amestecă ușor cu telul până când untul începe să se topească. Când primele bucăți de unt s-au topit, se bate mai puternic și se adaugă mai mult unt continuându-se baterea.

Ce să adaugi în sos când este aproape gata

Se dă focul la minimum și se repetă procesul de a adăuga mai mult unt și de amestecare. Temperatura sosului nu trebuie să depășească 65°C pentru ca sosul să nu se taie. Când tot untul a fost încorporat, amestecul trebuie să fie un sos gros, galben pal. Se asezonează sosul cu sare, dacă nu s-a folosit unt sarat și un praf de piper. La final, se trece sosul printr-o sită apăsând șalota fiartă pentru a adăuga un plus de gust sosului. Se folosește imediat.

De ce se taie sosul beurre blanc

Există câteva motive pentru care sosul beurre blanc se poate tăia. Îți vei da seama că s-a întâmplat acest lucru pentru că untul topit se separă de restul sosului.

Unul dintre motivele pentru care sosul beurre blanc se poate tăia este că untul nu este suficient de rece și în felul acesta emulsia este perturbată. De asemenea, dacă îl adaugi prea repede sau dacă nu amesteci suficient de energic. Află mai multe despre cum păstrezi untul la temperatura camerei.

Poți remedia această problemă luând sosul de pe foc și adaugă bucăți mici de gheață pentru a împiedica sosul și untul să devină prea fierbinți pentru a se emulsiona. 

Cu cât înainte poți face sos beurre blanc

Beurre blanc este un sos care trebuie servit imediat ce a fost preparat. Îl poți ține cald pe arzătorul din spate al aragazului, batându-l des, timp de aproximativ o oră. Cu toate acestea este bine să îl faci înainte de a-l servi. 

Dacă faci sosul și îl dai la frigider peste noapte, există riscul ca atunci când îl reîncălzești să se taie. Pune tigaia la foc mic, adaugă o linguriță sau două de smântână groasă și amestecă constant până când sosul devine fierbinte, mutând tigaia pe și de pe arzător pentru a nu se încinge prea mult, dacă este necesar. Descoperă și rețeta de macrou cu legume la tigaie.

Dacă totuși se taie poți să îl folosești doar pentru a da aromă preparatelor din legume sau pește.

Dacă lași sosul să se răcească prea mult timp, acesta va începe să se îngroașe în ceea ce arată ca o pastă galbenă de unt. Dacă se întâmplă acest lucru, nu intra în panică. Doar adăugă una sau două linguri de apă fierbinte sau supă de pește și amestecă bine la foc mic. Acea culoare și strălucire albicioasă renumită ar trebui să revină la sos.

Variante ale sosului beurre blanc 

Sosul beurre blanc este un sos de bază de la care se pot prepara alte sosuri. Poți face buerre rouge care se servește peste friptură de vită. Se prepară punând vin roșu și oțet de vin roșu în reducție. 

Pentru o versiune ușoară, cu lămâie, a beurre blanc, se înlocuiește oțetul cu sucul de lămâie și se adaugă puțină coajă de lămâie rasă fin. Încearcă și rețeta de plăcinta pescarului.

Adaugă câteva ierburi proaspete tocate, cum ar fi pătrunjel, tarhon sau arpagic pentru un sos de ierburi. Se amestecă o linguriță sau două de muștar de Dijon pentru un sos de muștar picant.

Principala provocare cu această rețetă este menținerea temperaturii sub 50 °C la prepararea sosului. Urmați tehnica din rețeta de mai jos și din videoclip pentru a vă ajuta în acest sens.

Beurre blanc este un sos de bază pentru pește și poate fi îmbunătățit prin adăugarea unei supe de pește de bună calitate, ierburi proaspete, condimente sau piure de legume.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Păstăi de fasole înfășurate în bacon,pe salată verde
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Cremă bavareză în cupe de sticlă
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pește cu legume la cuptor pentru masa de Revelion
Ce fel de pește se mănâncă de Revelion. Idei și sfaturi despre cum îl poți prepara
Ce fel de pește se mănâncă de Revelion. Idei și sfaturi despre cum îl poți prepara
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare puse pe un platou
Galerie foto
Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare
Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Boeuf Bourguignon în bol rustic cu pâine, ciuperci și roșii
06:52
Boeuf Bourguignon. Rețetă de tocăniță din bucătăria franceză Boeuf Bourguignon. Rețetă de tocăniță din bucătăria franceză
Chec cu dovlecei și măsline verzi porționat
05:46
Chec cu dovlecei și măsline verzi. Un aperitiv cu aromă mediteraneeană Chec cu dovlecei și măsline verzi. Un aperitiv cu aromă mediteraneeană
Rote Grütze în pahar cu sos de iaurt deasupra
05:35
Rote Grütze. Rețeta unui desert răcoritor cu consistență suculentă Rote Grütze. Rețeta unui desert răcoritor cu consistență suculentă
Mazăre cu baby morcov la borcan - două porții
17 iulie, 06:50
Mazăre cu baby morcov la borcan. Rețetă simplă, pentru iarnă Mazăre cu baby morcov la borcan. Rețetă simplă, pentru iarnă
Limonadă cu lime și mentă într-o carafă de sticlă, alături de un lime secționat și lămâie
17 iulie, 05:33
Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară
Prăjitură cu coacăze roșii și bezea porționată
17 iulie, 05:08
Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine
Salată Cobb pe o farfurie, alături de o sosieră cu dressing și boluri cu ingrediente
16 iulie, 06:47
Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă
Gem de coacăze roșii în bol cu linguriță
16 iulie, 05:33
Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dulceață de coacăze roșii. Rubinul acrișor din borcan
Dulceață de coacăze roșii. Rubinul acrișor din borcan
Dulceață de coacăze roșii. Rubinul acrișor din borcan
Detaliul descoperit în ultimul story publicat de Felix Baumgartner pe Instagram
Detaliul descoperit în ultimul story publicat de Felix Baumgartner pe Instagram
Detaliul descoperit în ultimul story publicat de Felix Baumgartner pe Instagram
Cadou între copii de miliardar. Ce a putut primi Ioana Ţiriac de la fratele ei mai mare
Cadou între copii de miliardar. Ce a putut primi Ioana Ţiriac de la fratele ei mai mare
Cadou între copii de miliardar. Ce a putut primi Ioana Ţiriac de la fratele ei mai mare
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Paulina Rubio a pierdut bătălia legală împotriva fostului partener. Vedeta nu mai are custodie asupra propriului copil
Paulina Rubio a pierdut bătălia legală împotriva fostului partener. Vedeta nu mai are custodie asupra propriului copil
Paulina Rubio a pierdut bătălia legală împotriva fostului partener. Vedeta nu mai are custodie asupra propriului copil
OpenAI a anunțat ChatGPT Agent. Cum funcționează și la ce folosește noul chatbot
OpenAI a anunțat ChatGPT Agent. Cum funcționează și la ce folosește noul chatbot
OpenAI a anunțat ChatGPT Agent. Cum funcționează și la ce folosește noul chatbot
Chec cu cocos și coacăze roșii
Chec cu cocos și coacăze roșii
Chec cu cocos și coacăze roșii
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor: Ce spun studiile
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor: Ce spun studiile
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor: Ce spun studiile
Rihanna a atras toate privirile cu o ținută care îi lăsa la vedere burtica de gravidă, după ce a dezvăluit că așteaptă al treilea copil
Rihanna a atras toate privirile cu o ținută care îi lăsa la vedere burtica de gravidă, după ce a dezvăluit că așteaptă al treilea copil
Rihanna a atras toate privirile cu o ținută care îi lăsa la vedere burtica de gravidă, după ce a dezvăluit că așteaptă al treilea copil
Ceaiul Tulsi amp;#8211; beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic
Ceaiul Tulsi amp;#8211; beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic
Ceaiul Tulsi amp;#8211; beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic
fresh
Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă

Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă

Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă

Tartă cu caise și crumble. Rețeta unui desert rustic, de vară

Tartă cu caise și crumble. Rețeta unui desert rustic, de vară

Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat

Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat

Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară

Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară

Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine

Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine
închide