Beurre blanc, sosul perfect pentru preparate din pește

timpul de preparare
Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Beurre blanc este un sos clasic de unt care este atât cremos, cât și acidulat. Se servește cu preparate din carne de pește sau fructe de mare, legume și cu ouă poșate.

Beurre blanc în sosieră de lemn care stă pusă pe un tocător
Beurre blanc este un sos pentru care ai nevoie de unt foarte rece/ Shutterstock

Beurre blanc este cremos și acidulat, voluptuos, dar delicat și completează perfect preparate din pentru somon, limbă, ouă poșate, creveți sau sparanghel. Bucățile de unt rece sunt amestecate într-o reducție de vin alb, oțet și șalotă pentru a creau sosul buerre blanc. 

Va fi suficient de gros încât să stea bine pe partea din spate a lingurii. Deși trebuie servit imediat, îl poți ține la loc cald timp de aproximativ o oră, amestecând din când în când. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se curăță și se taie mărunt șalota. Se măsoară vinul alb, oțetul alb, iar apoi se taie untul în bucăți mici. Într-o tigaie de fund gros, la foc mic, se topește o bucată mică de unt. Când s-a topit și începe să facă spumă se adaugă ceapa și se lasă un minut până când ceapa devine translucidă. Se adaugă vinul alb și oțetul și se lasă să scadă până rămâne o lingură de lichid.

Se oprește focul și adaugă câte 2 sau 3 bucăți de unt, pe rând, în timp ce se amestecă ușor cu telul până când untul începe să se topească. Când primele bucăți de unt s-au topit, se bate mai puternic și se adaugă mai mult unt continuându-se baterea.

Ce să adaugi în sos când este aproape gata

Se dă focul la minimum și se repetă procesul de a adăuga mai mult unt și de amestecare. Temperatura sosului nu trebuie să depășească 65°C pentru ca sosul să nu se taie. Când tot untul a fost încorporat, amestecul trebuie să fie un sos gros, galben pal. Se asezonează sosul cu sare, dacă nu s-a folosit unt sarat și un praf de piper. La final, se trece sosul printr-o sită apăsând șalota fiartă pentru a adăuga un plus de gust sosului. Se folosește imediat.

De ce se taie sosul beurre blanc

Există câteva motive pentru care sosul beurre blanc se poate tăia. Îți vei da seama că s-a întâmplat acest lucru pentru că untul topit se separă de restul sosului.

Unul dintre motivele pentru care sosul beurre blanc se poate tăia este că untul nu este suficient de rece și în felul acesta emulsia este perturbată. De asemenea, dacă îl adaugi prea repede sau dacă nu amesteci suficient de energic. Află mai multe despre cum păstrezi untul la temperatura camerei.

Poți remedia această problemă luând sosul de pe foc și adaugă bucăți mici de gheață pentru a împiedica sosul și untul să devină prea fierbinți pentru a se emulsiona. 

Cu cât înainte poți face sos beurre blanc

Beurre blanc este un sos care trebuie servit imediat ce a fost preparat. Îl poți ține cald pe arzătorul din spate al aragazului, batându-l des, timp de aproximativ o oră. Cu toate acestea este bine să îl faci înainte de a-l servi. 

Dacă faci sosul și îl dai la frigider peste noapte, există riscul ca atunci când îl reîncălzești să se taie. Pune tigaia la foc mic, adaugă o linguriță sau două de smântână groasă și amestecă constant până când sosul devine fierbinte, mutând tigaia pe și de pe arzător pentru a nu se încinge prea mult, dacă este necesar. Descoperă și rețeta de macrou cu legume la tigaie.

Dacă totuși se taie poți să îl folosești doar pentru a da aromă preparatelor din legume sau pește.

Dacă lași sosul să se răcească prea mult timp, acesta va începe să se îngroașe în ceea ce arată ca o pastă galbenă de unt. Dacă se întâmplă acest lucru, nu intra în panică. Doar adăugă una sau două linguri de apă fierbinte sau supă de pește și amestecă bine la foc mic. Acea culoare și strălucire albicioasă renumită ar trebui să revină la sos.

Variante ale sosului beurre blanc 

Sosul beurre blanc este un sos de bază de la care se pot prepara alte sosuri. Poți face buerre rouge care se servește peste friptură de vită. Se prepară punând vin roșu și oțet de vin roșu în reducție. 

Pentru o versiune ușoară, cu lămâie, a beurre blanc, se înlocuiește oțetul cu sucul de lămâie și se adaugă puțină coajă de lămâie rasă fin. Încearcă și rețeta de plăcinta pescarului.

Adaugă câteva ierburi proaspete tocate, cum ar fi pătrunjel, tarhon sau arpagic pentru un sos de ierburi. Se amestecă o linguriță sau două de muștar de Dijon pentru un sos de muștar picant.

Principala provocare cu această rețetă este menținerea temperaturii sub 50 °C la prepararea sosului. Urmați tehnica din rețeta de mai jos și din videoclip pentru a vă ajuta în acest sens.

Beurre blanc este un sos de bază pentru pește și poate fi îmbunătățit prin adăugarea unei supe de pește de bună calitate, ierburi proaspete, condimente sau piure de legume.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Prăjitură cu banane și cocos
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pește prăjit
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Pește cu legume la cuptor pentru masa de Revelion
Ce fel de pește se mănâncă de Revelion. Idei și sfaturi despre cum îl poți prepara
Ce fel de pește se mănâncă de Revelion. Idei și sfaturi despre cum îl poți prepara
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
06:52
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
27 noiembrie, 10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
27 noiembrie, 06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
27 noiembrie, 06:05
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
26 noiembrie, 07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
26 noiembrie, 05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
26 noiembrie, 05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: Am crezut că încerca să mă șantajeze
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune

Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
închide