Bisque, supa specială a francezilor pe care trebuie să o încerci și tu

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Bisque este o supă franțuzească foarte fină și catifelată preparată din crustacee, homar, crab, creveți și raci. Din cojile se face supa, iar carnea este încorporată la final. Unele rețete conțin și vin sau smântână pentru un plus de aromă.

Un bol cu bisque alături de două linguri pe o masă de lemn
Rețeta originală de bisque conține fructe de mare/ Shutterstock

Dacă vrei să faci acasă bisque și cauți o rețetă clasică vei descoperi că este o misiune destul de grea. Fiecare bucătar folosește un ingrediente special pentru a-și pune amprenta asupra supei, iar în cazul în care vei găsi două rețete aproximativ identice vei descoperi că tehnicile de lucru sunt diferite.

În rețetele autentice de bisque cojile de crustacee sunt măcinate până când devin o pastă fină care este folosită pentru a îngroșa supa. În preparatele moderne, orezul este cel mai des utilizat în acest scop. În trecutul mai îndepărtat, cuvântul „bisque” denumea și ciorbe făcute din prepeliță sau porumbei, uneori cu bucăți de carne de raci adăugate. 

Cu toate acestea, mai recent în lumea culinară, a devenit destul de comun să vedem cuvântul bisque folosit pentru a descrie orice supă mai groasă, fie că este făcută din crustacee sau legume, care conține smântână sau este îngroșată cu roux . 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Două supe care seamănă: bisque și chowder

La fel ca bisque și chowder este o supă cremă preparată cel mai adesea din fructe de mare. Ceea ce le diferențiază este consistența. În timp ce bisque este neted, chowder este consistent, plină de bucăți mari de ingrediente, cum ar fi cartofi, scoici sau porumb. De asemenea, baconul este un ingredient important, dar nu se găsește în bisque. Încearcă și rețeta de supă cremă de legume cu crutoane aromate.

De ce ingrediente ai nevoie pentru a face bisque

Ingredientul principal al unui bisque sunt crustaceele precum homarul, crabul, creveții sau racii, dar ocazional se folosesc și alte ingrediente precum roșia, dovleacul sau carnea de pui. 

Mai ai nevoie de legume cu arome puternice cum sunt țelina, ceapa și morcovul pentru ca baza supei să fie mai gustoasă. Bisque este bine condimentat, folosind diverse ierburi și condimente. 

Pentru că bisque trebuie să fie foarte cremoasă, uneori se adaugă și unt. De obicei, se pune vin alb, sherry sau coniac pentru a-i da o notă de eleganță și orez pentru a o îngroșa.

Cum se face bisque

Bisque se poate face folosind mai multe tehnici de lucru, însă pentru cel tradițional cu fructe de mare crustaceele trebuie gătite în cochilie, apoi se îndepărtează carnea și se lasă deoparte pentru a fi folosită mai târziu. 

Cochiliile sunt apoi gătite de obicei în unt cu un amestec de ceapă, țelină și morcov, ierburi și condimente și, de obicei, alcool, cum ar fi vinul alb sau sherry. 

În rețetele de bisque tradițional se folosește smântână, uneori împreună cu un roux. În această etapă se poate adăuga și orezul dacă supa se vrea a fi mai groasă. Amestecul se lasă la fiert până se îngroașă, moment în care cochiliile și orezul pot fi fie scoase, fie pasate împreună cu restul ingredientelor. 

Dacă smântâna nu a fost deja adăugată, trebuie amestecată în acest moment. La final, bisque este împărțit în mai multe boluri, iar carnea fiartă este adăugată înapoi ca garnitură.

Bisque de roșii

Bisque de roșii este o rețetă pe care o poți încerca vara când roșiile sunt pline de aromă, sunt cărnoase și parfumate. Vei descoperi un preparat atât de savuros încât îl vei face ori de câte ori vei avea poftă de ceva bun. Încearcă și rețeta clasică de supă de pui.

Bisque într-un bol alb decorat cu frunze de busuioc
Bisque de roșii se aromează aromează cu frunze de busuioc / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2 cepe tocată cubulețe
  • 1 țelină medie tocată cubulețe
  • 1 praf sare
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 1 l supă de pui
  • 800 g roșii San Marzano zdrobite
  • ½ linguriță de boia
  • 1 praf de piper negru proaspăt măcinat
  • 1 praf de piper cayenne
  • 3 linguri de orez jasmine nefiert
  • 1 linguriță de zahăr alb
  • 110 ml smântână pentru gătit
  • sare
  • piper negru proaspăt macinat dupa gust
  • 2 linguri de smântână pentru gătit, împărțite
  • frunze de busuioc proaspăt tocate

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o oală mare la foc mediu. Apoi se pun ceapa și țelina cu un praf de sare, se amestecă și se lasă până când ceapa devine translucidă, 5-8 minute. Apoi se pune usturoiul și se gătește aproximativ un minut.

Se pun supa de pui și roșiile în amestecul de ceapă. Compoziția se aduce la punctul de fierbere și se asezonează cu boia de ardei, piper negru și piper cayenne. 

Se dă focul la mic și se amestecă orezul în supă. Se culege spuma ocazional și se fierbe până când orezul și legumele sunt foarte fragede, 35-45 de minute. Se adaugă zahărul.

Se pasează supa cu un blender în oală până se omogenizează. Se amestecă 110 ml de smântână pentru gătit și se asezonează cu sare, piper negru, piper cayenne și zahăr dacă este necesar. 

Dacă supa este prea groasă, se adăugă mai multă supă de pui. Dacă supa este prea subțire, se mai lasă pe foc amestecând des, până scade și se îngroașă ușor, aproximativ 10 minute.

Se pune în boluri încălzite. Se ornează fiecare vas cu un strop de smântână și cu busuioc proaspăt tocat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Supă de fasole verde cu morcovi în bol și în oală cu polonic, alături de un coș cu pâine și solnițe
Supă de fasole verde cu morcovi. Rețetă simplă și gustoasă
Supă de fasole verde cu morcovi. Rețetă simplă și gustoasă
Supă de cartofi cu morcovi și tăiței în bol rustic
Galerie foto
Supă de cartofi cu morcovi și tăiței. Confortul simplu al unei mese calde
Supă de cartofi cu morcovi și tăiței. Confortul simplu al unei mese calde
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
panna cotta cu rodie
06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Ce se întâmplă cu vremea după Crăciun. Val de ger şi viscol în unele zone. Prognoza pentru luna ianuarie
Ce se întâmplă cu vremea după Crăciun. Val de ger şi viscol în unele zone. Prognoza pentru luna ianuarie
Ce se întâmplă cu vremea după Crăciun. Val de ger şi viscol în unele zone. Prognoza pentru luna ianuarie
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Cum arată Lynda, sora discretă a lui Jennifer Lopez. Artista a publicat imagini rare cu familia de Crăciun în familie
Cum arată Lynda, sora discretă a lui Jennifer Lopez. Artista a publicat imagini rare cu familia de Crăciun în familie
Cum arată Lynda, sora discretă a lui Jennifer Lopez. Artista a publicat imagini rare cu familia de Crăciun în familie
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide