Bisque, supa specială a francezilor pe care trebuie să o încerci și tu

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Bisque este o supă franțuzească foarte fină și catifelată preparată din crustacee, homar, crab, creveți și raci. Din cojile se face supa, iar carnea este încorporată la final. Unele rețete conțin și vin sau smântână pentru un plus de aromă.

Un bol cu bisque alături de două linguri pe o masă de lemn
Rețeta originală de bisque conține fructe de mare/ Shutterstock

Dacă vrei să faci acasă bisque și cauți o rețetă clasică vei descoperi că este o misiune destul de grea. Fiecare bucătar folosește un ingrediente special pentru a-și pune amprenta asupra supei, iar în cazul în care vei găsi două rețete aproximativ identice vei descoperi că tehnicile de lucru sunt diferite.

În rețetele autentice de bisque cojile de crustacee sunt măcinate până când devin o pastă fină care este folosită pentru a îngroșa supa. În preparatele moderne, orezul este cel mai des utilizat în acest scop. În trecutul mai îndepărtat, cuvântul „bisque” denumea și ciorbe făcute din prepeliță sau porumbei, uneori cu bucăți de carne de raci adăugate. 

Cu toate acestea, mai recent în lumea culinară, a devenit destul de comun să vedem cuvântul bisque folosit pentru a descrie orice supă mai groasă, fie că este făcută din crustacee sau legume, care conține smântână sau este îngroșată cu roux . 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Două supe care seamănă: bisque și chowder

La fel ca bisque și chowder este o supă cremă preparată cel mai adesea din fructe de mare. Ceea ce le diferențiază este consistența. În timp ce bisque este neted, chowder este consistent, plină de bucăți mari de ingrediente, cum ar fi cartofi, scoici sau porumb. De asemenea, baconul este un ingredient important, dar nu se găsește în bisque. Încearcă și rețeta de supă cremă de legume cu crutoane aromate.

De ce ingrediente ai nevoie pentru a face bisque

Ingredientul principal al unui bisque sunt crustaceele precum homarul, crabul, creveții sau racii, dar ocazional se folosesc și alte ingrediente precum roșia, dovleacul sau carnea de pui. 

Mai ai nevoie de legume cu arome puternice cum sunt țelina, ceapa și morcovul pentru ca baza supei să fie mai gustoasă. Bisque este bine condimentat, folosind diverse ierburi și condimente. 

Pentru că bisque trebuie să fie foarte cremoasă, uneori se adaugă și unt. De obicei, se pune vin alb, sherry sau coniac pentru a-i da o notă de eleganță și orez pentru a o îngroșa.

Cum se face bisque

Bisque se poate face folosind mai multe tehnici de lucru, însă pentru cel tradițional cu fructe de mare crustaceele trebuie gătite în cochilie, apoi se îndepărtează carnea și se lasă deoparte pentru a fi folosită mai târziu. 

Cochiliile sunt apoi gătite de obicei în unt cu un amestec de ceapă, țelină și morcov, ierburi și condimente și, de obicei, alcool, cum ar fi vinul alb sau sherry. 

În rețetele de bisque tradițional se folosește smântână, uneori împreună cu un roux. În această etapă se poate adăuga și orezul dacă supa se vrea a fi mai groasă. Amestecul se lasă la fiert până se îngroașă, moment în care cochiliile și orezul pot fi fie scoase, fie pasate împreună cu restul ingredientelor. 

Dacă smântâna nu a fost deja adăugată, trebuie amestecată în acest moment. La final, bisque este împărțit în mai multe boluri, iar carnea fiartă este adăugată înapoi ca garnitură.

Bisque de roșii

Bisque de roșii este o rețetă pe care o poți încerca vara când roșiile sunt pline de aromă, sunt cărnoase și parfumate. Vei descoperi un preparat atât de savuros încât îl vei face ori de câte ori vei avea poftă de ceva bun. Încearcă și rețeta clasică de supă de pui.

Bisque într-un bol alb decorat cu frunze de busuioc
Bisque de roșii se aromează aromează cu frunze de busuioc / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2 cepe tocată cubulețe
  • 1 țelină medie tocată cubulețe
  • 1 praf sare
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 1 l supă de pui
  • 800 g roșii San Marzano zdrobite
  • ½ linguriță de boia
  • 1 praf de piper negru proaspăt măcinat
  • 1 praf de piper cayenne
  • 3 linguri de orez jasmine nefiert
  • 1 linguriță de zahăr alb
  • 110 ml smântână pentru gătit
  • sare
  • piper negru proaspăt macinat dupa gust
  • 2 linguri de smântână pentru gătit, împărțite
  • frunze de busuioc proaspăt tocate

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o oală mare la foc mediu. Apoi se pun ceapa și țelina cu un praf de sare, se amestecă și se lasă până când ceapa devine translucidă, 5-8 minute. Apoi se pune usturoiul și se gătește aproximativ un minut.

Se pun supa de pui și roșiile în amestecul de ceapă. Compoziția se aduce la punctul de fierbere și se asezonează cu boia de ardei, piper negru și piper cayenne. 

Se dă focul la mic și se amestecă orezul în supă. Se culege spuma ocazional și se fierbe până când orezul și legumele sunt foarte fragede, 35-45 de minute. Se adaugă zahărul.

Se pasează supa cu un blender în oală până se omogenizează. Se amestecă 110 ml de smântână pentru gătit și se asezonează cu sare, piper negru, piper cayenne și zahăr dacă este necesar. 

Dacă supa este prea groasă, se adăugă mai multă supă de pui. Dacă supa este prea subțire, se mai lasă pe foc amestecând des, până scade și se îngroașă ușor, aproximativ 10 minute.

Se pune în boluri încălzite. Se ornează fiecare vas cu un strop de smântână și cu busuioc proaspăt tocat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Supă de cartofi cu morcovi și tăiței în bol rustic
Galerie foto
Supă de cartofi cu morcovi și tăiței. Confortul simplu al unei mese calde
Supă de cartofi cu morcovi și tăiței. Confortul simplu al unei mese calde
castron cu supă cremă de legume
Rețeta simplă de supă cremă de legume. Ce să adaugi pentru un gust desăvârșit
Rețeta simplă de supă cremă de legume. Ce să adaugi pentru un gust desăvârșit
Vichyssoise servită într-un bol alb
Vichyssoise, supa franțuzească rece și cremoasă. Rețeta preparată din doar 3 legume
Vichyssoise, supa franțuzească rece și cremoasă. Rețeta preparată din doar 3 legume
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două pahare pline cu kombucha
10 iulie, 17:13
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății (P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
Porții de tartă cu ciocolată albă și zmeură, una într-o mână
10 iulie, 05:24
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Pui întreg la cuptor cu unt si ierburi aromate, alături de legume în tavă
10 iulie, 05:20
Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
9 iulie, 05:22
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Porții de cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
9 iulie, 05:19
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
8 iulie, 05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
8 iulie, 05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o aură magnetică. Ce arată experții
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o aură magnetică. Ce arată experții
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o aură magnetică. Ce arată experții
EXCLUSIV. Bani de la stat pentru românii care-i toarnă pe evazionişti. În Grecia se plătesc şi 1.000 de euro
EXCLUSIV. Bani de la stat pentru românii care-i toarnă pe evazionişti. În Grecia se plătesc şi 1.000 de euro
EXCLUSIV. Bani de la stat pentru românii care-i toarnă pe evazionişti. În Grecia se plătesc şi 1.000 de euro
Kira Hagi a dezvăluit cine i-a dăruit cel mai copleşitor cadou la nunta cu Thomas Ferfelis
Kira Hagi a dezvăluit cine i-a dăruit cel mai copleşitor cadou la nunta cu Thomas Ferfelis
Kira Hagi a dezvăluit cine i-a dăruit cel mai copleşitor cadou la nunta cu Thomas Ferfelis
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Zayn Malik a vorbit deschis despre momentele în care s-a confruntat cu rasismul: Toți au râs de asiatic
Zayn Malik a vorbit deschis despre momentele în care s-a confruntat cu rasismul: „Toți au râs de asiatic”
Zayn Malik a vorbit deschis despre momentele în care s-a confruntat cu rasismul: „Toți au râs de asiatic”
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros

Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății

(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
închide