Bisque, supa specială a francezilor pe care trebuie să o încerci și tu

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Bisque este o supă franțuzească foarte fină și catifelată preparată din crustacee, homar, crab, creveți și raci. Din cojile se face supa, iar carnea este încorporată la final. Unele rețete conțin și vin sau smântână pentru un plus de aromă.

Un bol cu bisque alături de două linguri pe o masă de lemn
Rețeta originală de bisque conține fructe de mare/ Shutterstock

Dacă vrei să faci acasă bisque și cauți o rețetă clasică vei descoperi că este o misiune destul de grea. Fiecare bucătar folosește un ingrediente special pentru a-și pune amprenta asupra supei, iar în cazul în care vei găsi două rețete aproximativ identice vei descoperi că tehnicile de lucru sunt diferite.

În rețetele autentice de bisque cojile de crustacee sunt măcinate până când devin o pastă fină care este folosită pentru a îngroșa supa. În preparatele moderne, orezul este cel mai des utilizat în acest scop. În trecutul mai îndepărtat, cuvântul „bisque” denumea și ciorbe făcute din prepeliță sau porumbei, uneori cu bucăți de carne de raci adăugate. 

Cu toate acestea, mai recent în lumea culinară, a devenit destul de comun să vedem cuvântul bisque folosit pentru a descrie orice supă mai groasă, fie că este făcută din crustacee sau legume, care conține smântână sau este îngroșată cu roux . 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Două supe care seamănă: bisque și chowder

La fel ca bisque și chowder este o supă cremă preparată cel mai adesea din fructe de mare. Ceea ce le diferențiază este consistența. În timp ce bisque este neted, chowder este consistent, plină de bucăți mari de ingrediente, cum ar fi cartofi, scoici sau porumb. De asemenea, baconul este un ingredient important, dar nu se găsește în bisque. Încearcă și rețeta de supă cremă de legume cu crutoane aromate.

De ce ingrediente ai nevoie pentru a face bisque

Ingredientul principal al unui bisque sunt crustaceele precum homarul, crabul, creveții sau racii, dar ocazional se folosesc și alte ingrediente precum roșia, dovleacul sau carnea de pui. 

Mai ai nevoie de legume cu arome puternice cum sunt țelina, ceapa și morcovul pentru ca baza supei să fie mai gustoasă. Bisque este bine condimentat, folosind diverse ierburi și condimente. 

Pentru că bisque trebuie să fie foarte cremoasă, uneori se adaugă și unt. De obicei, se pune vin alb, sherry sau coniac pentru a-i da o notă de eleganță și orez pentru a o îngroșa.

Cum se face bisque

Bisque se poate face folosind mai multe tehnici de lucru, însă pentru cel tradițional cu fructe de mare crustaceele trebuie gătite în cochilie, apoi se îndepărtează carnea și se lasă deoparte pentru a fi folosită mai târziu. 

Cochiliile sunt apoi gătite de obicei în unt cu un amestec de ceapă, țelină și morcov, ierburi și condimente și, de obicei, alcool, cum ar fi vinul alb sau sherry. 

În rețetele de bisque tradițional se folosește smântână, uneori împreună cu un roux. În această etapă se poate adăuga și orezul dacă supa se vrea a fi mai groasă. Amestecul se lasă la fiert până se îngroașă, moment în care cochiliile și orezul pot fi fie scoase, fie pasate împreună cu restul ingredientelor. 

Dacă smântâna nu a fost deja adăugată, trebuie amestecată în acest moment. La final, bisque este împărțit în mai multe boluri, iar carnea fiartă este adăugată înapoi ca garnitură.

Bisque de roșii

Bisque de roșii este o rețetă pe care o poți încerca vara când roșiile sunt pline de aromă, sunt cărnoase și parfumate. Vei descoperi un preparat atât de savuros încât îl vei face ori de câte ori vei avea poftă de ceva bun. Încearcă și rețeta clasică de supă de pui.

Bisque într-un bol alb decorat cu frunze de busuioc
Bisque de roșii se aromează aromează cu frunze de busuioc / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2 cepe tocată cubulețe
  • 1 țelină medie tocată cubulețe
  • 1 praf sare
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 1 l supă de pui
  • 800 g roșii San Marzano zdrobite
  • ½ linguriță de boia
  • 1 praf de piper negru proaspăt măcinat
  • 1 praf de piper cayenne
  • 3 linguri de orez jasmine nefiert
  • 1 linguriță de zahăr alb
  • 110 ml smântână pentru gătit
  • sare
  • piper negru proaspăt macinat dupa gust
  • 2 linguri de smântână pentru gătit, împărțite
  • frunze de busuioc proaspăt tocate

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o oală mare la foc mediu. Apoi se pun ceapa și țelina cu un praf de sare, se amestecă și se lasă până când ceapa devine translucidă, 5-8 minute. Apoi se pune usturoiul și se gătește aproximativ un minut.

Se pun supa de pui și roșiile în amestecul de ceapă. Compoziția se aduce la punctul de fierbere și se asezonează cu boia de ardei, piper negru și piper cayenne. 

Se dă focul la mic și se amestecă orezul în supă. Se culege spuma ocazional și se fierbe până când orezul și legumele sunt foarte fragede, 35-45 de minute. Se adaugă zahărul.

Se pasează supa cu un blender în oală până se omogenizează. Se amestecă 110 ml de smântână pentru gătit și se asezonează cu sare, piper negru, piper cayenne și zahăr dacă este necesar. 

Dacă supa este prea groasă, se adăugă mai multă supă de pui. Dacă supa este prea subțire, se mai lasă pe foc amestecând des, până scade și se îngroașă ușor, aproximativ 10 minute.

Se pune în boluri încălzite. Se ornează fiecare vas cu un strop de smântână și cu busuioc proaspăt tocat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Supă de fasole verde cu morcovi în bol și în oală cu polonic, alături de un coș cu pâine și solnițe
Supă de fasole verde cu morcovi. Rețetă simplă și gustoasă
Supă de fasole verde cu morcovi. Rețetă simplă și gustoasă
Supă de cartofi cu morcovi și tăiței în bol rustic
Galerie foto
Supă de cartofi cu morcovi și tăiței. Confortul simplu al unei mese calde
Supă de cartofi cu morcovi și tăiței. Confortul simplu al unei mese calde
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
2 decembrie, 05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
1 decembrie, 05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. Cum să coste 40 de lei?
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. "Cum să coste 40 de lei?"
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. "Cum să coste 40 de lei?"
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Chefi la cuțite, 2 decembrie 2025. Cine a câștigat ultima amuletă din sezonul 16. Surpriză uriașă pentru chef Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 2 decembrie 2025. Cine a câștigat ultima amuletă din sezonul 16. Surpriză uriașă pentru chef Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 2 decembrie 2025. Cine a câștigat ultima amuletă din sezonul 16. Surpriză uriașă pentru chef Orlando Zaharia
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare

Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
închide