Brânzoaice. Rețetă tradițională de plăcinte cu brânză
Dacă îți este dor de gustul deserturilor tradiționale, pe care le preparau bunicile în copilărie, poți prepara rețeta de brânzoaice. Aroma de brânză cu stafide și vanilie îți va parfuma casa și îți va aduce aminte de momentele dulci din copilărie.
Galerie foto
Rețeta plăcintelor delicioase cu brânză o mai întâlnești și sub denumirea de brânzoici sau poale în brâu moldovenești. Se prepară destul de simplu, dintr-un aluat dospit, cu umplutură de brânză aromată din belșug cu vanilie și amestecată cu stafide. Se numesc poale-n brâu pentru forma lor de modelare, adunând colțurile aluatului deasupra umpluturii, așa cum își adunau gospodinele de la sate colțurile șorțurilor, umplute cu merinde.
Tot din aceeași categorie de rețete tradiționale românești mai poți încerca rețeta de plăcintă dobrogeană, cu brânză și smântână. Iar dacă dorești să prepari brânzoaice, îți oferim mai jos rețeta detaliată, cu listă completă de ingrediente și pași necesari de preparare.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului care necesită frământare și dospire. Înainte de a forma plăcintele vei amesteca și ingredientele pentru umplutură.
Cum prepari aluatul pentru brânzoaice
Mai întâi adună toate ingredientele pe masa de lucru și lasă-le puțin la temperatura camerei, ca pentru rețeta de cozonac.
Trece 500 gr de făină prin sită, într-un bol de frământare și creează o adâncitură la mijlocul ei. Adaugă acolo drojdia și o lingură de zahăr. Încălzește laptele și toarnă puțin peste drojdie, amestecând-o cu zahărul și puțină făină. Acoperă bolul și lasă maiaua de drojdie să crească timp de 10-15 minute.
În alt bol, amestecă ouăle cu puțină sare, restul de zahăr, plus zahărul vanilat, esența de vanilie și untul moale. Omogenizează bine acest amestec și adaugă-l peste drojdia activată. Amestecă bine toate ingredientele de la mijloc, înglobând treptat și făina de pe margini, în timp ce torni peste ele și restul de lapte călduț.
Frământă aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa de lucru presărată cu făină. Când devine compact și nelipicios, îl pui înapoi în bol, îl acoperi cu un ștergar și îl lași la dospit, la loc cald, aproximativ o or sau până când își dublează volumul.
Pentru a prepara umplutura, hidratează stafidele în puțină apă. Amestecă brânza cu zahărul, zahărul vanilat, esența, un praf de sare, oul întreg și ouăle. La final adaugă grișul și stafidele hidratate. Când aluatul și-a dublat volumul, poți forma delicioasele brânzoaice.
Cum formezi și coci brânzoaicele sau poale-n brâu moldovenești
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și împarte aluatul în 15-16 părți. Întinde fiecare parte de aluat în formă circulară, pune câte o lingură de umplutură la mijloc și adună marginile aluatului la centru, peste umplutură. Presează-le bine pentru a nu se dezlipi în timpul coacerii.
Așază brânzoaicele în tava tapetată cu hârtie de copt, la distanțe de cel puțin 2 cm unele față de altele. Mai lasă-le în tavă 15-20 de minute, să mai crească aluatul. Apoi le ungi cu ou bătut și introduci tava la cuptor. Coace brânzoaicele timp de 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius sau până se rumenesc frumos la suprafață, iar aluatul este copt.
Servește-le calde sau reci, simple sau decorate cu zahăr. Sunt delicioase servite și la micul dejun, alături de un iaurt bun.
Dacă ai timp mai mult de petrecut în bucătărie, îți oferim și rețeta de brânză de vaci preparată în casă, mai gustoasă și mai sănătoasă.
Galerie foto