Plăcintă cu iaurt. Cea mai simplă rețetă
Rețeta de plăcintă cu iaurt este specifică multor țări, mai ales în zona Balcanilor. O fac și grecii, și bulgarii, se găsește și în Albania și în Macedonia.
Pentru că este atât de răspândită, plăcinta cu iaurt are și multe variante. Diferă tipul de aluat folosit sau compoziția de iaurt, chiar și modul de preparare. Grecii, de exemplu, prepară o plăcintă cu iaurt fără coacere care seamănă mai mult cu un cheesecake. Tot ei au o plăcintă în care iaurtul este amestecat cu brânză feta și myzithra, o brânză proaspătă din zer.
În unele zone desertul se face din iaurt înghețat cu diverse fructe, fiind mai degrabă o înghețată decât o plăcintă. În SUA plăcinta cu iaurt este de fapt o tartă cu cremă de iaurt și diverse adaosuri, de la fructe, la ciocolată.
Iaurtul face parte din lista cu 10 alimente bune pentru inimă pe care le poți mânca în fiecare zi.
Cum se prepară rețeta de plăcintă cu iaurt în România
Varianta românească de plăcintă cu iaurt se face de obicei cu foi subțiri în straturi. De cele mai multe ori crema de iaurt este simplă, dar nu te împiedică nimeni să pui fructe proaspete sau congelate. Vanilia este principalul condiment folosit, însă ai libertate deplină pentru aromă.
Este recomandat să folosești iaurt cât mai gras care are și o consistență mai închegată. Dacă vrei ca plăcinta să fie mai ușoară, poți pune iaurt fără grăsimi, dar ține cont că este mai apos. În acest caz adaugă două linguri de amidon sau 3-4 linguri de griș pentru a îngroșa compoziția.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru crema de iaurt se sparg ouăle și se pun într-un castron mare. Se adaugă un praf de sare și se bat cu mixerul până când își dublează volumul. Apoi, se adaugă zahărul, vanilia și coaja de lămâie și se mixează din nou. Compoziția trebuie să se deschidă la culoare și să fie foarte cremoasă. Când are această consistență, se adaugă iaurtul.
Foile de plăcintă se împart în trei. Într-o cratiță se topește untul la foc mediu. Se lasă să se răcească și apoi se amestecă cu uleiul.
Mod de asamblare
Se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Se pune primul strat de foi și se unge cu amestecul de unt și ulei. Deasupra se adaugă compoziția cu iaurt. Se pune al doilea strat de foi, se unge și el și se pune iar iaurt. Ultimul strat este din foi unse cu ulei și unt.
Marginile foilor se îndoaie spre interior. Tava se dă la cuptor la 180°C (cuptor normal) sau 150°C cuptor electric cu ventilație. Se lasă aproximativ 45 de minute. Se scoate, se pudrează cu zahăr vanilat și se taie când aproape s-a răcit.