Buckle cake cu afine, cea mai ușoară prăjitură pe care o poți face vara aceasta
Vara nu pot lipsi din meniul tău prăjiturile cu fructe. ”Buckle cake” este un desert american, cu textură asemănătoare cu cea a pandișpanului, cu multe fructe, iar deasupra are un strat crocant de crumble. Buckle cake cu afine este una dintre rețetele clasice, dar există mult mai multe variante.
Buckle cake poate fi savurat alături de o ceașcă fierbinte de cafea dimineața, dar și ca o gustare delicioasă la sfârșitul unei zile lungi. Poate fi consumată atât caldă, imediat ce a fost scoasă din cuptor, cât și după ce s-a mai răcit și a ajuns la temperatura camerei. Prăjitura este adesea servită cu toppinguri precum frișcă, zahăr pudră sau fructe.
Ingrediente
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge cu unt sau ulei o tavă de 20X20 cm. Într-un castron mare, se bat zahărul, untul, oul și coaja de lămâie până compoziția devine o cremă pufoasă.
Într-un castron separat, se combină făina, praful de copt și sarea. Se adaugă la amestecul de zahăr, alternând cu amestecarea laptelui până când se combină. Se amestecă afinele cu 1 lingură de făină. Se încorporează în aluat. Se varsă în tava pregătită și se nivelează cu o spatulă.
Se combină toate ingredientele pentru topping într-un castron mic. Se presară peste aluat și se dă la cuptor pentru 40-45 de minute.
Ce este buckle cake
Rețeta de buckle cake le aparține primilor coloniști americani care au trebuit să gătească cu orice ingrediente au putut găsi la îndemână. Budincile și plăcintele britanice pe care le pregăteau acasă nu au putut fi reproduse în țara nouă în care au ajuns, imigranții au fost nevoiți să inventeze alte preparate.
Au folosit fructele locale, untul, zahărul și făina. La început, nu era doar un desert, ci un fel de mâncare ce putea fi servit la oricare dintre mesele zilei.
Buckle cake se traduce prin ”prăjitura cataramă”. Numele îi vine de la faptul că toppingul de deasupra aluatului capătă niște adâncituri vizibile, iar pe măsură ce aluatul se coace curbura devine din ce mai vizibilă.
O altă explicație a denumirii este că aluatul se strânge în jurul fructelor la fel ca o cataramă. Nu uita să încerci și rețeta de prăjitură spornică cu căpșuni.
Ce fructe se pun la buckle cake
Cel mai des buckle cake se prepară cu fructe de pădure, afine, zmeură, dar și cu cafea. Totuși, o poți face cu orice fructe de sezon ai la dispoziție și îți plac. Dacă îți place zmeura, poți încerca rețeta de biscuiți cu jeleu de zmeură.
Dacă nu ai niciun fel de fructe proaspete la dispoziție le poți folosi și fructe congelate, fără a le decongela înainte. Trebuie doar să ai grijă să coci prăjitura ceva mai mult. La final se presară cu zahăr pudră, frișcă, iaurt sau fructe proaspete.
Prăjitura se păstrează la frigider pentru 4-5 zile într-un vas acoperit sau la temperatura camerei pentru maximum două zile.