Pastă din jumări. Rețetă tradițională ardelenească

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă îți plac jumările și obișnuiești să le consumi în mod clasic sau incluse în preparate culinare, încearcă și rețeta tradițională ardelenească de pastă din jumări. Este delicioasă savurată ca aperitiv pe felii de pâine prăjită.

Pastă din jumări pe felii de pâine și în vas de ceramică, negru
Galerie foto

Galerie foto

Pasta de jumări poate fi consumată ca aperitiv, întinsă pe felii de pâine / Shutterstock

Este o pastă tartinabilă care se prepară prin măcinarea jumărilor și amestecarea acestora cu diferite ingrediente și condimente. Se poate prepara în două moduri: doar din jumări, sare și piper sau cu adaos de ceapă, usturoi, muștar și condimente. Pasta preparată din jumări se găsește și în marile restaurante servită ca aperitiv alături de pâine și un pahar de țuiculiță.

Citește și

Pe lângă consumul în mod clasic ca și gustare, aceasta mai poate fi folosită și la prepararea anumitor aluaturi sărate. Pâine împletită și umplută cu pastă de jumări este foarte apreciată în Ardeal, unde pasta de jumări este deja un preparat tradițional.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Una dintre cele mai populare rețete cu pastă din jumări este rețeta de pogăcele. Pogăcelele sunt asemănătoare saleurilor, dar cu o compoziție diferită a aluatului și diferite ca aspect. Prepară și tu pasta de jumări inspirându-te din rețeta pe care ți-o oferim în cele ce urmează.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu alegerea jumărilor de porc mai potrivite. Alege jumări care să conțină un procent mai mare de grăsime decât cel de carne. Apoi te poți ocupa și de celelalte ingrediente necesare rețetei.

Cum prepari rețeta de pastă din jumări

Curăță ceapa, clătește-o bine, toac-o mai mărunt și pune-o în recipientul robotului sau al unui blender. Adaugă și jumările și usturoiul curățat. Pornește robotul și procesează bine ingredientele până când ai obținut o pastă omogenă.

Descoperă aici și rețeta clasică pentru prepararea jumărilor.

Adaugă câte puțin din condimente și amestecă. Gustă amestecul pe măsură ce adaugi condimente. Este bine să adăugi treptat aceste condimente și să guști pasta de jumări pe parcurs pentru a obține gustul care îți place.

După preparare pune pasta de jumări obținută în borcane de sticlă care se închid ermetic. Ideal ar fi să o depozitezi în borcane cât mai micuțe. Atunci când deschizi borcanul, pasta de jumări poate fi consumată în câteva zile. Fiind preparată și din ingrediente proaspete, netratate termic, precum ceapa și usturoiul, aceasta nu va rezista mai mult de 4-5 zile, chiar și la frigider.

Se știe că orice conservă poate fi păstrată timp îndelungat dacă nu este deschisă. După deschidere, odată ce a luat contact cu aerul se poate contamina și perioada de valabilitate va scădea.

Dacă dorești să prepari pastă din jumări pentru a o folosi timp îndelungat, prepar-o simplă, doar din jumări trecute prin mașina de tocat. Când desfaci borcanul, pregătești și celelalte ingrediente necesare: ceapa, usturoiul și condimentele. Astfel te poți bucura de acest delicios aperitiv chiar și vara.

Dacă ești în căutarea mai multor rețete tradiționale din carne de porc, îți mai oferim și rețeta de cârnați de casă

Citește și
Pastă din jumări pe felii de pâine și în vas de ceramică, negru
Galerie foto

Galerie foto

Pastă din jumări în recipientul unui robot de bucătărie
Pastă de jumări in recipientul robotului, alături de ceapa roșie tocată și condimente pe un tocător rotund
Jumări în bol alb, alături de ceapă roșie și condimente
+21
CELE MAI CITITE
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Galerie foto
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Galerie foto
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Vremea 31 martie - 28 aprilie 2025. Răcire în aproape toată țara. Se întoarce iarna la munte, cu lapoviță, ninsori şi viscol
Vremea 31 martie - 28 aprilie 2025. Răcire în aproape toată țara. Se întoarce iarna la munte, cu lapoviță, ninsori şi viscol
Vremea 31 martie - 28 aprilie 2025. Răcire în aproape toată țara. Se întoarce iarna la munte, cu lapoviță, ninsori şi viscol
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, imagine rară alături de fratele ei mai mare. Cum s-au afişat cei doi
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, imagine rară alături de fratele ei mai mare. Cum s-au afişat cei doi
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, imagine rară alături de fratele ei mai mare. Cum s-au afişat cei doi
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Rezultate Loto 27 martie. Report la Loto 6/49 de peste 6 milioane de euro. Ce premii sunt în joc pentru tragerile de duminică
Rezultate Loto 27 martie. Report la Loto 6/49 de peste 6 milioane de euro. Ce premii sunt în joc pentru tragerile de duminică
Rezultate Loto 27 martie. Report la Loto 6/49 de peste 6 milioane de euro. Ce premii sunt în joc pentru tragerile de duminică
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Ciorbă de urzici cu legume, servită cu smântână
Ciorbă de urzici cu legume, servită cu smântână
Ciorbă de urzici cu legume, servită cu smântână
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
închide