Care este diferența dintre gem și dulceață

Conservarea fructelor pentru iarnă se poate face în mai multe feluri. Cele mai populare metode sunt  dulceața și gemul. Deși par similare, între cele două există câteva diferențe majore. Află și tu care este diferența dintre gem și dulceață.

Publicat: 10 septembrie 2022, 06:58
Borcane cu gem și dulceață cu fructe proaspete alături, pe un blat de culoare gri
Dulceața este mai apreciată pentru că are un gust mai dulce / Shutterstock

Prima rețetă scrisă de dulceață este consemnată în prima carte de bucate cunoscută, ”De Re Coquinaria” (Arta de a găti). Lucrarea îi este atribuită lui Marcus Gavius ​​Apicius, dar istoricii spun că acesta este de fapt un pseudonim. Cartea datează din Roma secolului al IV-lea d.Hr și conține peste 500 de rețete, multe folosind condimente indiene, precum și o rețetă de fructe moi încălzite cu miere. 

Potrivit rețetei, amestecul a fost apoi răcit și depozitat, pentru a crea una dintre cele mai timpurii forme de dulceață. La vremea aceea, dulceața era adesea servită ca o delicatesă la sfârșitul unei mese.

De-a lungul timpului această rețetă a fost modificată, în funcție de descoperirile apărute, astfel încât au apărut mai multe variante. Gemul este una dintre ele.

Cum se prepară gemul

Gemul este unul dintre cele mai comune moduri de a conserva fructele pentru iarnă și este deseori preferat datorită texturii sale. Acesta se prepară prin zdrobirea fructelor, peste care se adaugă zahăr. Piureul rezultat este apoi fiert, iar la final trebuie să aibă un procent de minimum 80% fruct. Gemul are o textură mai vâscoasă. Trebuie pus în borcane imediat după ce a fost preparat, cât este cald.

Poți face gem din orice orice fruct vrei, în funcție de preferințele tale. Borcanele de gem trebuie păstrate în locuri întunecoase, fără surse de căldură. Este recomandat să folosești recipiente de maximum 400 de grame, mai ales dacă nu consumi gem în cantități mari.

Dacă vrei să faci gem de pere, în mai puțin de o oră vei avea un desert delicios și fin. Ai aici rețeta.

Citește și

Cum se prepară dulceața

Dulceața este unul dintre cele mai vechi moduri de a conserva fructele pentru iarnă. Se obține prin fierberea fructelor întregi, peste care se adaugă zahăr, de obicei în raport de 1:1. Popularitatea ei a crescut odată cu aducerea zahărului în Europa.

În timpul cruciadelor, din 1095 până în 1492, soldații cruciați au adus zahăr din Orientul Mijlociu în Europa de Vest, sporind în mod semnificativ popularitatea dulceții. De fapt, popularizarea zahărului a făcut ca procesul de fabricare să fie mult mai ușor.

Surse istorice au scos la iveală faptul că Ioana d’Arc a mâncat dulceață de gutui pentru curaj înainte de luptă, iar marinarii se aprovizionau cu dulceață la bordul navelor lor pentru călătorii lungi. Oamenii începuseră să facă legătura între vitamina C și scorbut, iar fructele conservate în zahăr erau mai bune.

De-a lungul timpului oamenii au constatat că nu doar fructele sunt bune pentru dulceață, așa că poți găsi acum și dulceață de flori de salcâm, de ceapă, de usturoi, de trandafiri sau de alte legume sau flori.

Pentru că dovleceii sun extrem de populari în această perioadă, încearcă și rețeta de dulceață de dovlecei cu lămâie și anason stelat.

Care este diferența dintre gem și dulceață

Principala diferență dintre gem și dulceață este cea care se vede cu ochiul liber: textura. Dacă la gem fructele sunt zdrobite și au consistența unui piure, la dulceață ele rămân întregi.

Nici gustul nu este la fel. Cei mai mulți oameni preferă dulceața pentru că este mai dulce, având nevoie de mult mai mult zahăr. La gem este nevoie de aproximativ 300 g zahăr la 1 kilogram de fructe, pe când la unele sortimente de dulceață din fructe mai sărace în pectină raportul poate fi și de 1:1.

Citește și
CELE MAI CITITE
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos într-un platou alb din porțelan
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, pe un suport de lemn și un ștergar alb cu roșu
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată într-un bol alb cu coș metalic, alături de roșii tocate, dozator de ulei și pătrunjel verde
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două borcane cu compot de struguri alături de struguri proaspeți și o lămâie secționată
24 septembrie, 08:17
Compot de struguri, simplu și rapid de preparat Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin, decorat cu alune și sirop de vin cu ciocolată neagră, alături de două pahare cu vin
24 septembrie, 08:01
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză pe un platou, alături de felii de pâine prăjită
24 septembrie, 06:05
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
23 septembrie, 08:54
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Un dovleac tăiat pe jumătate, pe un fundal negru, cu miere și ierburi aromatice deasupra
23 septembrie, 07:42
Cum să coci dovleac pentru garnituri, supe și piure. 3 metode la îndemâna oricui Cum să coci dovleac pentru garnituri, supe și piure. 3 metode la îndemâna oricui
Trei borcane cu salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă
23 septembrie, 06:46
Salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă Salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă
cum să depozitezi condimentele în borcane
22 septembrie, 08:24
Cum să depozitezi condimentele pentru a rămâne proaspete mai mult timp Cum să depozitezi condimentele pentru a rămâne proaspete mai mult timp
cartofi prăjiți la air fryer pe masă
22 septembrie, 07:17
Cum să faci cei mai crocanți cartofi prăjiți la air fryer Cum să faci cei mai crocanți cartofi prăjiți la air fryer
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos într-un platou alb din porțelan
1
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Când ai poftă de un desert delicios, dar timpul nu-ți permite să stai prea mult în bucătărie, poți umple biscuiți amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos. Rețeta este...
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
2
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Dacă te numeri printre cei care adoră savarinele la desert, îți recomandăm să încerci și o variantă de savarine cu ciocolată și frișcă. Este rețeta savarinelor clasice reinterpretată, cu gust deosebit...
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, pe un suport de lemn și un ștergar alb cu roșu
3
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Pentru a-ți răsfăța familia și prietenii cu un desert delicios, dar simplu de preparat, îți oferim o rețetă de chec marmorat și glazurat cu ciocolată. Este un desert perfect pentru amatorii...
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
4
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Pentru răsfățul din weekend când se adună toată familia acasă, prepară o rețetă de prăjitură cu mere rase și bezea. Este o rețetă simplă și ușoară, dar gustoasă și spectaculoasă. Odată...
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată într-un bol alb cu coș metalic, alături de roșii tocate, dozator de ulei și pătrunjel verde
5
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Pentru una dintre gustările zilei sau chiar pentru cină este perfectă o salată de vinete cu roșii și brânză sărată. Rețeta este simplă și rapid de preparat și conține puține ingrediente....
Parteneri
Zodii norocoase în dragoste pe data de 25 septembrie 2022. Nativii care își găsesc liniștea sufletească

Zodii norocoase în dragoste pe data de 25 septembrie 2022. Nativii care își găsesc liniștea sufletească

Zodii norocoase în dragoste pe data de 25 septembrie 2022. Nativii care își găsesc liniștea sufletească
Scandal răsunător în gimnastică: Amalia, o sportivă de 15 ani, ar fi amenințat că se sinucide din cauza abuzurilor de la antrenamente

Scandal răsunător în gimnastică: Amalia, o sportivă de 15 ani, ar fi amenințat că se sinucide din cauza abuzurilor de la antrenamente

Scandal răsunător în gimnastică: Amalia, o sportivă de 15 ani, ar fi amenințat că se sinucide din cauza abuzurilor de la antrenamente
Zodii norocoase în dragoste pe data de 25 septembrie 2022. Nativii care își găsesc liniștea sufletească

Zodii norocoase în dragoste pe data de 25 septembrie 2022. Nativii care își găsesc liniștea sufletească

Zodii norocoase în dragoste pe data de 25 septembrie 2022. Nativii care își găsesc liniștea sufletească
Cum arată casa lui Meghan Markle și a Prințului Harry din California. Imagini din locuința care a costat 14 milioane de dolari

Cum arată casa lui Meghan Markle și a Prințului Harry din California. Imagini din locuința care a costat 14 milioane de dolari

Cum arată casa lui Meghan Markle și a Prințului Harry din California. Imagini din locuința care a costat 14 milioane de dolari
Burak Özçivit apare într-o fotografie de pe platourile de filmare. Cum se arată fanilor îndrăgitul actor

Burak Özçivit apare într-o fotografie de pe platourile de filmare. Cum se arată fanilor îndrăgitul actor

Burak Özçivit apare într-o fotografie de pe platourile de filmare. Cum se arată fanilor îndrăgitul actor
Cea mai veche civilizație din lume. Unde s-ar fi dezvoltat prima societate complexă

Cea mai veche civilizație din lume. Unde s-ar fi dezvoltat prima societate complexă

Cea mai veche civilizație din lume. Unde s-ar fi dezvoltat prima societate complexă
Mini tarte cu roșii și ciuperci

Mini tarte cu roșii și ciuperci

Mini tarte cu roșii și ciuperci
Sam Smith, Kim Petras – Unholy | Piesă nouă

Sam Smith, Kim Petras – Unholy | Piesă nouă

Sam Smith, Kim Petras – Unholy | Piesă nouă
fresh
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză
Cum să coci dovleac pentru garnituri, supe și piure. 3 metode la îndemâna oricui
Cum să coci dovleac pentru garnituri, supe și piure. 3 metode la îndemâna oricui
închide