Care este diferența dintre gem și dulceață

Conservarea fructelor pentru iarnă se poate face în mai multe feluri. Cele mai populare metode sunt  dulceața și gemul. Deși par similare, între cele două există câteva diferențe majore. Află și tu care este diferența dintre gem și dulceață.

Publicat: 10 septembrie 2022, 06:58
Borcane cu gem și dulceață cu fructe proaspete alături, pe un blat de culoare gri
Dulceața este mai apreciată pentru că are un gust mai dulce / Shutterstock

Prima rețetă scrisă de dulceață este consemnată în prima carte de bucate cunoscută, ”De Re Coquinaria” (Arta de a găti). Lucrarea îi este atribuită lui Marcus Gavius ​​Apicius, dar istoricii spun că acesta este de fapt un pseudonim. Cartea datează din Roma secolului al IV-lea d.Hr și conține peste 500 de rețete, multe folosind condimente indiene, precum și o rețetă de fructe moi încălzite cu miere. 

Potrivit rețetei, amestecul a fost apoi răcit și depozitat, pentru a crea una dintre cele mai timpurii forme de dulceață. La vremea aceea, dulceața era adesea servită ca o delicatesă la sfârșitul unei mese.

De-a lungul timpului această rețetă a fost modificată, în funcție de descoperirile apărute, astfel încât au apărut mai multe variante. Gemul este una dintre ele.

Cum se prepară gemul

Gemul este unul dintre cele mai comune moduri de a conserva fructele pentru iarnă și este deseori preferat datorită texturii sale. Acesta se prepară prin zdrobirea fructelor, peste care se adaugă zahăr. Piureul rezultat este apoi fiert, iar la final trebuie să aibă un procent de minimum 80% fruct. Gemul are o textură mai vâscoasă. Trebuie pus în borcane imediat după ce a fost preparat, cât este cald.

Poți face gem din orice orice fruct vrei, în funcție de preferințele tale. Borcanele de gem trebuie păstrate în locuri întunecoase, fără surse de căldură. Este recomandat să folosești recipiente de maximum 400 de grame, mai ales dacă nu consumi gem în cantități mari.

Dacă vrei să faci gem de pere, în mai puțin de o oră vei avea un desert delicios și fin. Ai aici rețeta.

Citește și

Cum se prepară dulceața

Dulceața este unul dintre cele mai vechi moduri de a conserva fructele pentru iarnă. Se obține prin fierberea fructelor întregi, peste care se adaugă zahăr, de obicei în raport de 1:1. Popularitatea ei a crescut odată cu aducerea zahărului în Europa.

În timpul cruciadelor, din 1095 până în 1492, soldații cruciați au adus zahăr din Orientul Mijlociu în Europa de Vest, sporind în mod semnificativ popularitatea dulceții. De fapt, popularizarea zahărului a făcut ca procesul de fabricare să fie mult mai ușor.

Surse istorice au scos la iveală faptul că Ioana d’Arc a mâncat dulceață de gutui pentru curaj înainte de luptă, iar marinarii se aprovizionau cu dulceață la bordul navelor lor pentru călătorii lungi. Oamenii începuseră să facă legătura între vitamina C și scorbut, iar fructele conservate în zahăr erau mai bune.

De-a lungul timpului oamenii au constatat că nu doar fructele sunt bune pentru dulceață, așa că poți găsi acum și dulceață de flori de salcâm, de ceapă, de usturoi, de trandafiri sau de alte legume sau flori.

Pentru că dovleceii sun extrem de populari în această perioadă, încearcă și rețeta de dulceață de dovlecei cu lămâie și anason stelat.

Care este diferența dintre gem și dulceață

Principala diferență dintre gem și dulceață este cea care se vede cu ochiul liber: textura. Dacă la gem fructele sunt zdrobite și au consistența unui piure, la dulceață ele rămân întregi.

Nici gustul nu este la fel. Cei mai mulți oameni preferă dulceața pentru că este mai dulce, având nevoie de mult mai mult zahăr. La gem este nevoie de aproximativ 300 g zahăr la 1 kilogram de fructe, pe când la unele sortimente de dulceață din fructe mai sărace în pectină raportul poate fi și de 1:1.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort Napoleon porționat pe platou
Tort Napoleon. Rețetă de tort fin cu aspect elegant și gust divin
Tort Napoleon. Rețetă de tort fin cu aspect elegant și gust divin
Tocană de ardei copți cu piept de pui în bol alb așezat pe o farfurie roșie, alături de un ștergar
Tocană de ardei copți cu piept de pui. Rețetă simplă și gustoasă
Tocană de ardei copți cu piept de pui. Rețetă simplă și gustoasă
Blat de tort cu amidon pe un platou alb cu picior.
Blat de tort cu amidon. Un blat dens și foarte pufos
Blat de tort cu amidon. Un blat dens și foarte pufos
Porție de tartă rustică cu mere și crumble cu migdale pe o farfurie albă
Tartă rustică cu mere și crumble cu migdale. Desert simplu și ușor de preparat
Tartă rustică cu mere și crumble cu migdale. Desert simplu și ușor de preparat
Praline Tiramisu, una secționată, pe un platou de culoare ableu
Praline Tiramisu. Rețetă de bomboane cu aromă de cafea și lichior
Praline Tiramisu. Rețetă de bomboane cu aromă de cafea și lichior
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un borcan de dulceață de ceapă roșie alături de o ceapă roșie
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Trei cornuri pufoase cu gem, alături de unul secționat
Galerie foto
Cornuri pufoase cu gem. Rețetă pentru micul dejun
Cornuri pufoase cu gem. Rețetă pentru micul dejun
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone porționată
07:00
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone
Empanadas cu file de ton în sos de roșii porționată
06:00
Empanadas cu file de ton în sos de roșii, preparate la cuptor Empanadas cu file de ton în sos de roșii, preparate la cuptor
Bol cu pudră din coji de portocale, alături de felii de portocale
1 februarie, 08:00
Pudră din coji de portocale, pentru aromatizarea deserturilor Pudră din coji de portocale, pentru aromatizarea deserturilor
O farfurie cu paste bolognese pe o masă de lemn
1 februarie, 07:00
Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există
Dulceață de portocale roșii în borcan cu linguriță și pe felie de pâine
1 februarie, 06:00
Dulceață de portocale roșii. Dulceață aromată pentru gustări delicioase Dulceață de portocale roșii. Dulceață aromată pentru gustări delicioase
Salată de fenicul cu portocale, cu ridichi, castravete și ceapă verde într-un bol verde
31 ianuarie, 08:00
Salată de fenicul cu portocale, pentru o gustare simplă și rapidă Salată de fenicul cu portocale, pentru o gustare simplă și rapidă
Un platou cu trei felii de avocado toast
31 ianuarie, 07:00
Avocado toast. 7 rețete din care să te inspiri Avocado toast. 7 rețete din care să te inspiri
Două porții din prăjitura Fanta
31 ianuarie, 06:00
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată porționat pe platou și pe o farfurie
1
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată
Dacă dorești să transformi momentele petrecute alături de familie și prieteni în momente dulci, îți recomandăm să prepari o rețetă de cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată....
Blat de tort cu amidon pe un platou alb cu picior.
2
Blat de tort cu amidon. Un blat dens și foarte pufos
Blat de tort cu amidon. Un blat dens și foarte pufos
Dacă ți-ai propus să prepari un tort delicios de casă, dar îți este teamă de nereușita blatului, îți oferim o rețetă de blat de tort cu amidon. Chiar dacă rețeta nu...
Două porții din prăjitura Fanta
3
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
În caietul îngălbenit de timp, al mamei sau al bunicii, exista o rețetă de prăjitură cu cremă de brânză și jeleu din suc Fanta. Încearcă și tu prăjitura Fanta, dar, preparată...
Mai multe fructe jackfruit în copac alături de mai multe frunze
4
Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta
Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta
Jackfruit este un copac ce poate produce până la trei tone de fructe de dimensiuni imense. Este o sursă de hrană miraculoasă pentru oamenii care trăiesc în țările tropicale. Jackfruit-ul nu este foarte...
Trei avocado copt care se află pe o masă rotundă
5
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Pe cât de bun este avocado pe atât de dificil pare să alegi din magazin unul care să fie perfect copt pentru a fi consumat imediat. Hai să aflăm împreună cum...
Parteneri
Salată rucola cu sfeclă și tofu. Rețetă de salată delicioasă și sănătoasă

Salată rucola cu sfeclă și tofu. Rețetă de salată delicioasă și sănătoasă

Salată rucola cu sfeclă și tofu. Rețetă de salată delicioasă și sănătoasă
La 73 de ani, a mers să îşi ridice cardul de energie pentru a putea plăti facturile. Ce pensie are Gheorghiţa Trandafir

La 73 de ani, a mers să îşi ridice cardul de energie pentru a putea plăti facturile. Ce pensie are Gheorghiţa Trandafir

La 73 de ani, a mers să îşi ridice cardul de energie pentru a putea plăti facturile. Ce pensie are Gheorghiţa Trandafir
Fiica lui Ion Țiriac s-a săturat de declarațiile de dragoste primite! Decizia luată de Ioana Natalia

Fiica lui Ion Țiriac s-a săturat de declarațiile de dragoste primite! Decizia luată de Ioana Natalia

Fiica lui Ion Țiriac s-a săturat de declarațiile de dragoste primite! Decizia luată de Ioana Natalia
Întâmpinarea Domnului sau Stretenia. Ce reprezintă sărbatoarea de pe 2 februarie 2023

Întâmpinarea Domnului sau Stretenia. Ce reprezintă sărbatoarea de pe 2 februarie 2023

Întâmpinarea Domnului sau Stretenia. Ce reprezintă sărbatoarea de pe 2 februarie 2023
Güero Castro îi ia apărarea actriței Angélica Rivera. Cei doi au divorțat acum mai bine de 14 ani

Güero Castro îi ia apărarea actriței Angélica Rivera. Cei doi au divorțat acum mai bine de 14 ani

Güero Castro îi ia apărarea actriței Angélica Rivera. Cei doi au divorțat acum mai bine de 14 ani
Samsung Galaxy S23 a fost dezvăluit. Cum arată și ce preț are

Samsung Galaxy S23 a fost dezvăluit. Cum arată și ce preț are

Samsung Galaxy S23 a fost dezvăluit. Cum arată și ce preț are
Ruladă din omletă cu morcovi și brânză

Ruladă din omletă cu morcovi și brânză

Ruladă din omletă cu morcovi și brânză
Art Safari revine cu cea de-a 11-a ediție. Uite ce poți vizita, chiar în inima Bucureștiului

Art Safari revine cu cea de-a 11-a ediție. Uite ce poți vizita, chiar în inima Bucureștiului

Art Safari revine cu cea de-a 11-a ediție. Uite ce poți vizita, chiar în inima Bucureștiului
fresh
Două porții din prăjitura Fanta
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
Salată de fenicul cu portocale, pentru o gustare simplă și rapidă
Salată de fenicul cu portocale, pentru o gustare simplă și rapidă
Avocado toast. 7 rețete din care să te inspiri
Avocado toast. 7 rețete din care să te inspiri
Dulceață de portocale roșii. Dulceață aromată pentru gustări delicioase
Dulceață de portocale roșii. Dulceață aromată pentru gustări delicioase
Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există
Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există
închide