Gem de caise. Descoperă cea mai parfumată rețetă

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Gemul de caise este catifelat, parfumat și cu un gust dulce-acrișor. Cu alte cuvinte, irezistibil. Dacă îl faci în casă, din fructe proaspete, coapte exact cât trebuie, alese de tine, va fi ca un răsfăț dulce.

borcan cu gem de caise. așezat pe un tocător din lemn, alături de caise întregi și bucăți, alături de felii de pâine în formă de inimioară
Gemul de caise se păstrează în spații întunecoase și ventilate / Shutterstock

La prima vedere poate părea complicat să faci gem de caise. Adevărul este că are sensibilitățile lui, dar odată ce ai învățat care îi sunt secretele, îl vei face în fiecare an. 

Oricum, merită orice efort pentru că gemul făcut în casă va fi întotdeauna superior celui din comerț. Doar așa ești sigură de calitatea ingredientelor și de faptul că modul de preparare păstrează calitățile nutritive și olfactive ale caiselor.

Pentru gemul de caise de casă nu ai nevoie decât de trei ingrediente: caise proaspete, zahăr și suc de lămâie. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum se prepară rețeta parfumată de gem de caise

Cel mai important ingredient pentru gem sunt caisele. Acestea trebuie să fie proaspete, ajunse la gradul de maturitate a coacerii. Totuși, este recomandat să mai strecori printre ele și câteva mai puțin coapte pentru că acestea au mai multă pectină, substanță care ajută gemul să se închege mai repede.

Sucul de lămâie are două funcții importante în fabricarea gemului. În primul rând, este acid, iar acesta important pentru a ajuta la gelifiere. De asemenea, aciditatea sucului de lămâie ajuta la prevenirea creșterii bacteriilor și echilibrează dulceața zahărului.

Zahăr interacționează cu acizii și pectina, ajutând gemul să se întărească. În plus, are un efect de conservare, permițând gemului să fie stabil cât mai multe luni.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a steriliza borcanele, se preîncălzește cuptorul la 30°C. Se spală borcanele și capacele. Se pun pe o tavă la cuptor și se lasă 20 de minute.

Apoi, se pun două farfurii rezistente la căldură în congelator pentru a se răci.

Cum se pregătesc fructele pentru gem

Se spală caisele și se usucă. Se îndepărtează orice pată, apoi se taie pe jumătate și se îndepărtează sâmburii. Se pun caisele într-o cratiță mare și largă și se adaugă sucul de lămâie și apa. Se aduce compoziția la fiert la foc mediu, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.

Se acoperă oala și se fierbe, amestecând des, până când caisele sunt fragede și fierte, 10-15 minute. Apoi se adaugă zahărul și se amestecă constant. Se lasă la foc mic, pentru a nu ajunge la punctul de fierbere, până când zahărul se dizolvă.

După ce se dizolvă zahărul, se dă focul mai tare și se aduce la punctul de fierbere. Se continuă fierberea, fără capac, amestecând din când în când, pentru ca gemul să nu se prinde și nu se arde pe fundul cratiței.

Etapa în care rețeta de gem de caise nesesită o atenție deosebită

Pe măsură ce amestecul se reduce, se amestecă mai des. În această etapă, gemul necesită toată atenția. Când gemul pare mai gros, după ce a fiert aproximativ 20 de minute, se stinge focul și se pune o cantitate mică de gem pe o farfurie răcită. Se lasă să stea un minut să se răcească, apoi se încearcă cu degetul pentru a vedea dacă s-a întărit. Dacă este încă destul de lichid, se pune din nou pe foc pentru încă 5 minute și se repetă verificarea.

Apoi se lasă gemul să stea aproximativ 10 minute pentru ca fructele să se așeze. Se amestecă gemul și se  pune cu grijă în borcanele încălzite, sterilizate. Se sigilează imediat borcanele închizându-le ermetic cu capace sterilizate.

Gemul va fi în continuare lichid. Se va stabiliza în decurs de 48 de ore. Se acoperă cu pături pentru a se răci treptat.

De ce este mai bun gemul de caise de casă

În gemul de caise de casă nu există aditivi nedoriți, conservanți artificiali sau agenți de îngroșare, așa cum sunt folosite în majoritatea produselor de pe raftul magazinelor. 

Gândește-te la zilele mohorâte de toamnă, în care vei deschide un borcan de gem de caise de casă și vei simți imediat aroma fructelor ca și cum te-ai fi teleportat înapoi în luna iulie, într-o livadă.

Îl poți savura dimineața cu o felie de pâine prăjită, cu un croissant, deasupra unui iaurt simplu sau a unui terci de ovăz.

Pentru mesele mai rafinate, gemul de caise este perfect deasupra unui sandvici cu brânză de capră sau ca bază pentru un sos elegant pentru carnea de porc mai grasă. Dacă ai ceva timp, poți să îl utilizezi ca să umpli diverse prăjituri, tarte sau chiar torturi, cu clătite.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornulețe de post cu borș în aluat, umplute cu gem de căpșuni așezate pe un tocător de lemn, alături de un bol cu gem
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Ou prăjit în pâine și decorat cu semințe pe o farfurie neagră, alături de felii de bacon crocante
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
mâncare de cartofi de post servită într-un castron alb
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
compoturi de fructe pe un fundal alb
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
compoturi de fructe pe un fundal alb
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Tartă frangipane cu caise servită pe o masă albă
Tartă frangipane cu caise. Desertul de inspirație franceză pe care îl voi adora
Tartă frangipane cu caise. Desertul de inspirație franceză pe care îl voi adora
Conserve de iarnă pregătită deupă niște reguli simple de igienă
Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiști
Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiști
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Sparanghel pus pe o farfurie albă
28 martie, 06:03
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta 5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
nucile puse într-un castronel de lemn
28 martie, 05:34
Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta
Cinci baghete crocante cu miez pufos
28 martie, 04:45
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Pogăcele cu brânză și unt pe un platou alb cu picior
28 martie, 03:42
Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
Exemplu de carne marinată pe un tocător de lemn, pentru a înțelege cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
27 martie, 09:35
Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
Biscuiți Sablé așezați în straturi pe un platou de lemn
27 martie, 08:48
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure în vas și în lingură
27 martie, 05:41
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Mai mulți prieteni care merg în vizită la o cramă
27 martie, 04:59
Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
1
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncarea de cartofi poate fi foarte gustoasă și sățioasă, chiar și fără ingrediente de origine animală. Cu puțină creativitate și atenție la detalii, mâncarea de cartofi de post poate fi o...
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
2
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Rețeta de ficăței de pui cu ceapă este ușor de preparat. Vei obține un preparat savuros și hrănitor, perfect pentru o cină rapidă în timpul săptămânii. Poți, de asemenea, să adaugi...
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
3
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Pentru că ouăle ochiuri sunt printre cele mai populare alimente pentru micul dejun, încearcă-le și preparate altfel. Îți recomandăm o rețetă de ouă prăjite în pâine. Pâinea toast feliată este cea...
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
4
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Pentru că a început postul și sunt la mare căutare rețetele de dulciuri de post, îți oferim mai jos o rețetă de cornulețe de post cu borș în aluat și umplute...
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
5
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
De sute de ani oamenii au conservat fructele pentru a se bucura de ele pe tot parcursul anului. Au fost uscate, transformate în dulceață sau compot, murate sau congelate, atunci când...
Parteneri
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. Sunt în discuţii cu două persoane
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Cornulețe umplute cu prune uscate
Cornulețe umplute cu prune uscate
Cornulețe umplute cu prune uscate
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
fresh
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos

Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil

Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil

Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească

Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească

Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase

Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
închide