Gem de caise. Descoperă cea mai parfumată rețetă

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Gemul de caise este catifelat, parfumat și cu un gust dulce-acrișor. Cu alte cuvinte, irezistibil. Dacă îl faci în casă, din fructe proaspete, coapte exact cât trebuie, alese de tine, va fi ca un răsfăț dulce.

borcan cu gem de caise. așezat pe un tocător din lemn, alături de caise întregi și bucăți, alături de felii de pâine în formă de inimioară
Gemul de caise se păstrează în spații întunecoase și ventilate / Shutterstock

La prima vedere poate părea complicat să faci gem de caise. Adevărul este că are sensibilitățile lui, dar odată ce ai învățat care îi sunt secretele, îl vei face în fiecare an. 

Oricum, merită orice efort pentru că gemul făcut în casă va fi întotdeauna superior celui din comerț. Doar așa ești sigură de calitatea ingredientelor și de faptul că modul de preparare păstrează calitățile nutritive și olfactive ale caiselor.

Pentru gemul de caise de casă nu ai nevoie decât de trei ingrediente: caise proaspete, zahăr și suc de lămâie. 

Citește și

Cum se prepară rețeta parfumată de gem de caise

Cel mai important ingredient pentru gem sunt caisele. Acestea trebuie să fie proaspete, ajunse la gradul de maturitate a coacerii. Totuși, este recomandat să mai strecori printre ele și câteva mai puțin coapte pentru că acestea au mai multă pectină, substanță care ajută gemul să se închege mai repede.

Sucul de lămâie are două funcții importante în fabricarea gemului. În primul rând, este acid, iar acesta important pentru a ajuta la gelifiere. De asemenea, aciditatea sucului de lămâie ajuta la prevenirea creșterii bacteriilor și echilibrează dulceața zahărului.

Zahăr interacționează cu acizii și pectina, ajutând gemul să se întărească. În plus, are un efect de conservare, permițând gemului să fie stabil cât mai multe luni.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a steriliza borcanele, se preîncălzește cuptorul la 30°C. Se spală borcanele și capacele. Se pun pe o tavă la cuptor și se lasă 20 de minute.

Apoi, se pun două farfurii rezistente la căldură în congelator pentru a se răci.

Cum se pregătesc fructele pentru gem

Se spală caisele și se usucă. Se îndepărtează orice pată, apoi se taie pe jumătate și se îndepărtează sâmburii. Se pun caisele într-o cratiță mare și largă și se adaugă sucul de lămâie și apa. Se aduce compoziția la fiert la foc mediu, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.

Se acoperă oala și se fierbe, amestecând des, până când caisele sunt fragede și fierte, 10-15 minute. Apoi se adaugă zahărul și se amestecă constant. Se lasă la foc mic, pentru a nu ajunge la punctul de fierbere, până când zahărul se dizolvă.

După ce se dizolvă zahărul, se dă focul mai tare și se aduce la punctul de fierbere. Se continuă fierberea, fără capac, amestecând din când în când, pentru ca gemul să nu se prinde și nu se arde pe fundul cratiței.

Etapa în care rețeta de gem de caise nesesită o atenție deosebită

Pe măsură ce amestecul se reduce, se amestecă mai des. În această etapă, gemul necesită toată atenția. Când gemul pare mai gros, după ce a fiert aproximativ 20 de minute, se stinge focul și se pune o cantitate mică de gem pe o farfurie răcită. Se lasă să stea un minut să se răcească, apoi se încearcă cu degetul pentru a vedea dacă s-a întărit. Dacă este încă destul de lichid, se pune din nou pe foc pentru încă 5 minute și se repetă verificarea.

Apoi se lasă gemul să stea aproximativ 10 minute pentru ca fructele să se așeze. Se amestecă gemul și se  pune cu grijă în borcanele încălzite, sterilizate. Se sigilează imediat borcanele închizându-le ermetic cu capace sterilizate.

Gemul va fi în continuare lichid. Se va stabiliza în decurs de 48 de ore. Se acoperă cu pături pentru a se răci treptat.

De ce este mai bun gemul de caise de casă

În gemul de caise de casă nu există aditivi nedoriți, conservanți artificiali sau agenți de îngroșare, așa cum sunt folosite în majoritatea produselor de pe raftul magazinelor. 

Gândește-te la zilele mohorâte de toamnă, în care vei deschide un borcan de gem de caise de casă și vei simți imediat aroma fructelor ca și cum te-ai fi teleportat înapoi în luna iulie, într-o livadă.

Îl poți savura dimineața cu o felie de pâine prăjită, cu un croissant, deasupra unui iaurt simplu sau a unui terci de ovăz.

Pentru mesele mai rafinate, gemul de caise este perfect deasupra unui sandvici cu brânză de capră sau ca bază pentru un sos elegant pentru carnea de porc mai grasă. Dacă ai ceva timp, poți să îl utilizezi ca să umpli diverse prăjituri, tarte sau chiar torturi, cu clătite.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
pizza mexicană într-o tavă
Pizza mexicană, rețeta care îți va condimenta mesele în familie
Pizza mexicană, rețeta care îți va condimenta mesele în familie
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Te-ar mai putea interesa și
Trei borcane cu salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă
Galerie foto
Salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă
Salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă
Două borcane cu conopidă murată cu morcovi și hrean
Galerie foto
Conopidă murată cu morcovi și hrean
Conopidă murată cu morcovi și hrean
borcan cu dulceață de smochine
Dulceață de smochine sau cum să păstrezi aroma verii într-un borcan
Dulceață de smochine sau cum să păstrezi aroma verii într-un borcan
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Batoane cu mac și susan după coacere, unul secționat în două părți
08:57
Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
O femeie care mestecă cu o lingură din lemn într-un fel de mâncare
08:17
Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști
Borcan cu tocănița de roșii și ardei pentru iarnă
06:05
Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
26 septembrie, 09:07
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Ingrediente pentru preparate bogate în proteine
26 septembrie, 08:49
Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta
Dulceață de struguri fără sâmburi în bol de sticlă și în două borcane, alături de struguri albi, proaspeți
26 septembrie, 07:23
Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
25 septembrie, 08:52
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
25 septembrie, 07:47
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
1
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Când ai poftă de gogoși, dar nu ai timp de frământat aluatul, sau de așteptat până când acesta se dospește, poți prepara gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura....
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
2
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Pentru că se apropie sezonul rece, iar acesta vine la pachet și cu viroze și răceli, asigură-ți cămara și cu ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Este un adevărat elixir...
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
3
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Pentru răsfățul din weekend când se adună toată familia acasă, prepară o rețetă de prăjitură cu mere rase și bezea. Este o rețetă simplă și ușoară, dar gustoasă și spectaculoasă. Odată...
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos într-un platou alb din porțelan
4
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Când ai poftă de un desert delicios, dar timpul nu-ți permite să stai prea mult în bucătărie, poți umple biscuiți amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos. Rețeta este...
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos într-un platou alb din porțelan
5
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Când ai poftă de un desert delicios, dar timpul nu-ți permite să stai prea mult în bucătărie, poți umple biscuiți amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos. Rețeta este...
Parteneri
Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele
Tricolorii mei, vă iubesc mult de tot!. Fane Văncică, interlopul care s-a filmat când își lovea și batjocorea iubita, a fost reținut pentru răpire

"Tricolorii mei, vă iubesc mult de tot!". Fane Văncică, interlopul care s-a filmat când își lovea și batjocorea iubita, a fost reținut pentru răpire

"Tricolorii mei, vă iubesc mult de tot!". Fane Văncică, interlopul care s-a filmat când își lovea și batjocorea iubita, a fost reținut pentru răpire
Adevărata dramă din spatele bătăii dintre Laurenţiu Reghecampf şi Anamaria Prodan. Dezvăluire tulburătoare

Adevărata dramă din spatele bătăii dintre Laurenţiu Reghecampf şi Anamaria Prodan. Dezvăluire tulburătoare

Adevărata dramă din spatele bătăii dintre Laurenţiu Reghecampf şi Anamaria Prodan. Dezvăluire tulburătoare
Cât a costat ceasul lui Laurențiu Reghecampf, cu care s-a afișat la botezul fiului său. Cum a petrecut alături de Corina Caciuc

Cât a costat ceasul lui Laurențiu Reghecampf, cu care s-a afișat la botezul fiului său. Cum a petrecut alături de Corina Caciuc

Cât a costat ceasul lui Laurențiu Reghecampf, cu care s-a afișat la botezul fiului său. Cum a petrecut alături de Corina Caciuc
Nurgül Yeşilçay din “Furtună pe Bosfor s-a fotografiat alături de partener în vacanță. Cum arată bărbatul care îi este mereu alături

Nurgül Yeşilçay din “Furtună pe Bosfor” s-a fotografiat alături de partener în vacanță. Cum arată bărbatul care îi este mereu alături

Nurgül Yeşilçay din “Furtună pe Bosfor” s-a fotografiat alături de partener în vacanță. Cum arată bărbatul care îi este mereu alături
Ultimul paradis de pe Pământ. Cum impresionează Raja Ampat și unde se află

„Ultimul paradis de pe Pământ”. Cum impresionează Raja Ampat și unde se află

„Ultimul paradis de pe Pământ”. Cum impresionează Raja Ampat și unde se află
Kartoffelsalat. Salată nemțească de cartofi

Kartoffelsalat. Salată nemțească de cartofi

Kartoffelsalat. Salată nemțească de cartofi
Mario Fresh, Renvto – In the light | Lyrics

Mario Fresh, Renvto – In the light | Lyrics

Mario Fresh, Renvto – In the light | Lyrics
fresh
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Rețete cu ouă pentru mic-dejun, de încercat oricând
Rețete cu ouă pentru mic-dejun, de încercat oricând
Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas
Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas
închide