Gem de caise. Descoperă cea mai parfumată rețetă

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Gemul de caise este catifelat, parfumat și cu un gust dulce-acrișor. Cu alte cuvinte, irezistibil. Dacă îl faci în casă, din fructe proaspete, coapte exact cât trebuie, alese de tine, va fi ca un răsfăț dulce.

borcan cu gem de caise. așezat pe un tocător din lemn, alături de caise întregi și bucăți, alături de felii de pâine în formă de inimioară
Gemul de caise se păstrează în spații întunecoase și ventilate / Shutterstock

La prima vedere poate părea complicat să faci gem de caise. Adevărul este că are sensibilitățile lui, dar odată ce ai învățat care îi sunt secretele, îl vei face în fiecare an. 

Oricum, merită orice efort pentru că gemul făcut în casă va fi întotdeauna superior celui din comerț. Doar așa ești sigură de calitatea ingredientelor și de faptul că modul de preparare păstrează calitățile nutritive și olfactive ale caiselor.

Pentru gemul de caise de casă nu ai nevoie decât de trei ingrediente: caise proaspete, zahăr și suc de lămâie. 

Citește și

Cum se prepară rețeta parfumată de gem de caise

Cel mai important ingredient pentru gem sunt caisele. Acestea trebuie să fie proaspete, ajunse la gradul de maturitate a coacerii. Totuși, este recomandat să mai strecori printre ele și câteva mai puțin coapte pentru că acestea au mai multă pectină, substanță care ajută gemul să se închege mai repede.

Sucul de lămâie are două funcții importante în fabricarea gemului. În primul rând, este acid, iar acesta important pentru a ajuta la gelifiere. De asemenea, aciditatea sucului de lămâie ajuta la prevenirea creșterii bacteriilor și echilibrează dulceața zahărului.

Zahăr interacționează cu acizii și pectina, ajutând gemul să se întărească. În plus, are un efect de conservare, permițând gemului să fie stabil cât mai multe luni.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a steriliza borcanele, se preîncălzește cuptorul la 30°C. Se spală borcanele și capacele. Se pun pe o tavă la cuptor și se lasă 20 de minute.

Apoi, se pun două farfurii rezistente la căldură în congelator pentru a se răci.

Cum se pregătesc fructele pentru gem

Se spală caisele și se usucă. Se îndepărtează orice pată, apoi se taie pe jumătate și se îndepărtează sâmburii. Se pun caisele într-o cratiță mare și largă și se adaugă sucul de lămâie și apa. Se aduce compoziția la fiert la foc mediu, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.

Se acoperă oala și se fierbe, amestecând des, până când caisele sunt fragede și fierte, 10-15 minute. Apoi se adaugă zahărul și se amestecă constant. Se lasă la foc mic, pentru a nu ajunge la punctul de fierbere, până când zahărul se dizolvă.

După ce se dizolvă zahărul, se dă focul mai tare și se aduce la punctul de fierbere. Se continuă fierberea, fără capac, amestecând din când în când, pentru ca gemul să nu se prinde și nu se arde pe fundul cratiței.

Etapa în care rețeta de gem de caise nesesită o atenție deosebită

Pe măsură ce amestecul se reduce, se amestecă mai des. În această etapă, gemul necesită toată atenția. Când gemul pare mai gros, după ce a fiert aproximativ 20 de minute, se stinge focul și se pune o cantitate mică de gem pe o farfurie răcită. Se lasă să stea un minut să se răcească, apoi se încearcă cu degetul pentru a vedea dacă s-a întărit. Dacă este încă destul de lichid, se pune din nou pe foc pentru încă 5 minute și se repetă verificarea.

Apoi se lasă gemul să stea aproximativ 10 minute pentru ca fructele să se așeze. Se amestecă gemul și se  pune cu grijă în borcanele încălzite, sterilizate. Se sigilează imediat borcanele închizându-le ermetic cu capace sterilizate.

Gemul va fi în continuare lichid. Se va stabiliza în decurs de 48 de ore. Se acoperă cu pături pentru a se răci treptat.

De ce este mai bun gemul de caise de casă

În gemul de caise de casă nu există aditivi nedoriți, conservanți artificiali sau agenți de îngroșare, așa cum sunt folosite în majoritatea produselor de pe raftul magazinelor. 

Gândește-te la zilele mohorâte de toamnă, în care vei deschide un borcan de gem de caise de casă și vei simți imediat aroma fructelor ca și cum te-ai fi teleportat înapoi în luna iulie, într-o livadă.

Îl poți savura dimineața cu o felie de pâine prăjită, cu un croissant, deasupra unui iaurt simplu sau a unui terci de ovăz.

Pentru mesele mai rafinate, gemul de caise este perfect deasupra unui sandvici cu brânză de capră sau ca bază pentru un sos elegant pentru carnea de porc mai grasă. Dacă ai ceva timp, poți să îl utilizezi ca să umpli diverse prăjituri, tarte sau chiar torturi, cu clătite.

Citește și
CELE MAI CITITE
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi. Una dintre cele mai apreciate gustări de vară
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi. Una dintre cele mai apreciate gustări de vară
oi papanași fierți glazurați cu smântână și dulceață pe un platou alb, dreptunghiular
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Pahare cu supă rece de dovlecei cu castravete
Supă rece de dovlecei. Rețeta de care ai nevoie vara aceasta
Supă rece de dovlecei. Rețeta de care ai nevoie vara aceasta
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Două pahare de ice coffee preparate acasă
Cum să faci cea mai bună rețetă de ice coffee la tine acasă. Pașii simpli și metoda de preparare
Cum să faci cea mai bună rețetă de ice coffee la tine acasă. Pașii simpli și metoda de preparare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gem de căpșuni cu fragi de pădure în borcan, alături de căpșuni proaspete și fragi răsturnați dintr-un bol verde
Galerie foto
Gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent
Gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent
Borcan cu gem de căpșuni cu mentă, cu linguriță și căpșuni proaspete în bol
Galerie foto
Gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi
Gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi
Două borcane cu sirop din flori de salcâm alături de flori și o lingură de lemn
Galerie foto
Sirop din flori de salcâm, concentrat și foarte aromat
Sirop din flori de salcâm, concentrat și foarte aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de ouă servită în borcan
08:00
7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă 7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă
Preparate tradiționale din Dubai pe o masă festivă
07:00
Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite
Iaurt grecesc într-un bol care este alături de jumătăți de lămâie și castraveți
06:00
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
O tânără care pune o oală cu mâncare fierbinte în frigider
3 iunie, 08:00
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Cum se servesc corect brânzeturile ilustrat cu ajutorul unui platou plin cu diferite feluri de brânzeturi
3 iunie, 06:00
Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța
Clafoutis servite pe o masă amre albă
3 iunie, 06:00
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta pe un platou
2 iunie, 08:00
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Pahare cu supă rece de avocado
2 iunie, 06:00
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pahare cu supă rece de avocado
1
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Prepară o supă rece de avocado. Rețeta este cremoasă și delicioasă. Este perfectă într-o zi fierbinte de vară pentru că este răcoritoare și sățioasă în același timp. Cea mai bună parte este că...
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
2
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Un singur fruct costă câțiva lei și este hrănitor, consistent, cu o textură cremoasă. Beneficiile asupra sănătății sunt nenumărate dacă consumi zilnic cel mai ieftin fruct: banana. Descoperă în cele ce...
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta pe un platou
3
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Dacă îți plac prăjiturile în multe straturi, cu foi fragede, îți oferim o rețetă de foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Foile sunt delicioase, sunt aromate, dar și frumos colorate....
Trei sticle cu sirop natural din flori de soc închise cu dop, iar dintr-o sticlă se toarnă în două pahare
4
Sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir
Sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir
Nu rata sezonul florilor de soc, fără a le conserva aroma și proprietățile pentru mai târziu. Prepară și tu rețeta de sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și...
Clafoutis servite pe o masă amre albă
5
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Clafoutis este un fel de mâncare originar din zona Limousin din Franța. Datează de la mijlocul anilor 1800 sau poate chiar de dinainte și este o tartă franțuzească tradițională, fără crustă,...
Parteneri
Cupluri zodiacale care devin mai puternice peste ani. Dragostea lor durează o viață întreagă

Cupluri zodiacale care devin mai puternice peste ani. Dragostea lor durează o viață întreagă

Cupluri zodiacale care devin mai puternice peste ani. Dragostea lor durează o viață întreagă
Mă cutremur, gândindu-mă, ce-i viața omului. Cornel a murit în drum spre România, după ce i s-a făcut rău în autocar. Era divorțat și tatăl unui copil

"Mă cutremur, gândindu-mă, ce-i viața omului". Cornel a murit în drum spre România, după ce i s-a făcut rău în autocar. Era divorțat și tatăl unui copil

"Mă cutremur, gândindu-mă, ce-i viața omului". Cornel a murit în drum spre România, după ce i s-a făcut rău în autocar. Era divorțat și tatăl unui copil
Decizie incredibilă luată de Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf în legătură cu fiul lor, după durerosul divorț

Decizie incredibilă luată de Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf în legătură cu fiul lor, după durerosul divorț

Decizie incredibilă luată de Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf în legătură cu fiul lor, după durerosul divorț
Rusalii 2023. Rugăciunea care trebuie rostită astăzi. Este cea mai puternică rugăciune și îți va îndeplini toate dorințele

Rusalii 2023. Rugăciunea care trebuie rostită astăzi. Este cea mai puternică rugăciune și îți va îndeplini toate dorințele

Rusalii 2023. Rugăciunea care trebuie rostită astăzi. Este cea mai puternică rugăciune și îți va îndeplini toate dorințele
Sıla Türkoğlu dezvăluie totul pe rețelele sociale. Cum decurge o ședință foto profesională cu vedeta din Moștenirea

Sıla Türkoğlu dezvăluie totul pe rețelele sociale. Cum decurge o ședință foto profesională cu vedeta din Moștenirea

Sıla Türkoğlu dezvăluie totul pe rețelele sociale. Cum decurge o ședință foto profesională cu vedeta din Moștenirea
Experții au descoperit un mega-oraș ascuns sub pământ. Nu a fost construit de oameni

Experții au descoperit un „mega-oraș” ascuns sub pământ. Nu a fost construit de oameni

Experții au descoperit un „mega-oraș” ascuns sub pământ. Nu a fost construit de oameni
Înghețată de mentă cu ciocolată

Înghețată de mentă cu ciocolată

Înghețată de mentă cu ciocolată
Jennifer Lopez și Ben Affleck au cumpărat o casă de 60 de milioane de dolari. Cuplul a căutat doi ani după reședința perfectă

Jennifer Lopez și Ben Affleck au cumpărat o casă de 60 de milioane de dolari. Cuplul a căutat doi ani după reședința perfectă

Jennifer Lopez și Ben Affleck au cumpărat o casă de 60 de milioane de dolari. Cuplul a căutat doi ani după reședința perfectă
fresh
Pahare cu supă rece de avocado
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă
5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
închide