Cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf. Trucuri utile în bucătărie

Fie că este servită la Crăciun, Paște sau alte ocazii speciale, salata de boeuf rămâne un simbol al ospitalității și tradiției românești. Pentru ca ea să aibă textura perfectă ai nevoie de ingrediente corect gătite. Iată cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf.

O salată de boeuf servită pe un platou alb
Pentru salata beof se folosesc cartofi albi sau roșii / Shutterstock

Istoria salatei de boeuf este legată de influențele culinare franceze asupra bucătăriei românești din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Inițial inspirată de salata rusească „Olivier", creată de bucătarul belgian Lucien Olivier în Moscova, salata de boeuf a suferit diverse modificări și simplificări în timp, adaptându-se la ingredientele disponibile și preferințele locale.

În oricare variantă a rețetei sunt prezenți cartofii așa că este important să alegi soiul potrivit și să îi fierbi suficient cât să fie moi, dar fără să se sfarâme.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf

Pentru a pregăti cartofii pentru salata de boeuf, este important să-i fierbi corect pentru a obține textura potrivită, adică să fie suficient de fermi pentru a-și păstra forma, dar totuși gătiti. În primul rând, folosește cartofi de dimensiune medie, cu coajă subțire.

Cartofii roșii sau cartofii albi sunt ideali pentru salate, deoarece își păstrează bine forma după fierbere.

Înainte de a-i pune la fiert spală-i bine pentru a îndepărta orice urmă de murdărie. Poți să îi fierbi și curățați de coajă, dar este recomandat să nu îi cureți pentru că își vor păstra mai bine forma.

Pune cartofii într-o oală mare și adăugă suficientă apă rece pentru a-i acoperi complet. Pune și o lingură generoasă de sare și lasă cartofii să fiarbă la foc mediu aproximativ 20-30 de minute, în funcție de mărimea lor. Dacă fierbi cartofii tăiați cuburi mari, timpul de fierbere este de aproximativ 10-15 minute.

Verifică cartofii după timpul minim de fierbere sugerat, introducând ușor o furculiță sau un cuțit în unul dintre ei. Dacă sunt ușor de străpuns, dar nu prea moi sunt gata.

Odată fierți, scurge-i imediat și lasă-i să se răcească puțin înainte de a-i curăța dacă ați fiert cu coajă și tăia în cuburi mici pentru salată.

Ce fel de cartofi se folosesc la salata boeuf

Pentru salata de boeuf, este important să folosești cartofi care își păstrează forma și textura după fierbere, pentru a evita o salată moale și apoasă.

Alege cartofi cu un conținut scăzut de amidon și un conținut ridicat de umiditate, ceea ce îi face să își păstreze forma după fierbere. Cartofi roșii, cartofi noi (noi, mici și cu coajă subțire), cartofi fingerling (cartofi mai mici și mai lungi) fac parte din această categorie.

De asemenea, sunt potriviți și cartofii galbeni, cum ar fi Yukon Gold.

Indiferent de soiul ales, ai grijă să folosești cartofi de dimensiuni similare pentru a se fierbe uniform.

Rețetă delicioasă de salată de boeuf

Salata de boeuf este un preparat tradițional românesc, perfect pentru mesele de sărbătoare și ocaziile speciale.

Ingrediente

  • 500 g carne de vită (pulpă sau piept de vită)
  • 3-4 cartofi mari (de preferat cartofi roșii sau galbeni)
  • 3 morcovi mari
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 1 rădăcină de țelină mică
  • 200 g mazăre verde (opțional, congelată sau proaspătă)
  • 200 g castraveți murați
  • 150 g maioneză (plus extra pentru decor)
  • 2 lingurițe de muștar
  • sare
  • piper după gust

Mod de preparare

Se pune carnea de vită într-o oală mare cu apă rece și se adaugă un praf de sare. Se fierbe la foc mediu până când carnea este fragedă, aproximativ 1,5-2 ore. Din când în când se îndepărtează spuma formată deasupra.

În timpul fierberii cărnii, se spală bine cartofii, morcovii, păstârnacul și țelina. Apoi se pun la fiert întregi în apă cu sare până sunt moi dar ferme, aproximativ 20-30 de minute. Este important ca legumele să nu fie prea moi, deoarece vor fi tăiate cubulețe. Mazărea se fierbe separat până este fragedă, aproximativ 5-7 minute.

Se scot carnea și legumele din apă și se lasă să se răcească suficient pentru a putea fi manevrate. Se taie carnea, cartofii, morcovii, păstârnacul și țelina în cubulețe mici și uniforme. Castraveții murați se taie în cubulețe mici și se storc bine pentru a elimina excesul de lichid.

Într-un bol mare, se combină cubulețele de carne, legumele fierte și tocate, castraveții murați, mazărea. Se adaugă maioneza, păstrând câteva linguri pentru decor și muștarul, amestecând bine până când toate ingredientele sunt uniform acoperite și compoziția este omogenă. Se condimentează cu sare și piper după gust.

Se transferă salata pe un platou și se nivelează suprafața cu o spatulă. Se acoperă salata cu un strat subțire de maioneză pentru decor și se garnisește după preferințe cu felii de castraveți murați, morcovi, ouă fierte, măsline sau frunze de pătrunjel.

Se lasă să se răcească la frigider timp de câteva ore înainte de servire pentru a permite aromelor să se întrepătrundă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Spaghetti cu lămâie
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Ravioli cu unt și salvie
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Struguri negri și patru pahare cu lichior de struguri negri
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
souvlaki
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
de ce strică ciupercile
Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile
Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile
carnea de vită la cuptor
La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată
La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată
musculițele de pe fructe
Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
de ce strică ciupercile
07:06
Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile
Negresă cu ciocolată și castane, glazurată cu ciocolată și decorată cu mentă
06:51
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
Porție de curry de dovleac cu năut și orez basmati
05:54
Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat
carnea de vită la cuptor
21 octombrie, 07:22
La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată
Corneluțe cu gem
21 octombrie, 06:13
Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede
Lasagna cu dovleac și spanac pe farfurie și în vasul de copt
21 octombrie, 05:30
Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat
Risotto cu orez negru și parmezan
20 octombrie, 06:03
Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială
rețete ușoare pentru copii
20 octombrie, 05:16
5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute 5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Anne Hathaway și Adam Shulman, într-o apariție rară la New York. Cei doi sunt căsătoriți din 2012
Anne Hathaway și Adam Shulman, într-o apariție rară la New York. Cei doi sunt căsătoriți din 2012
Anne Hathaway și Adam Shulman, într-o apariție rară la New York. Cei doi sunt căsătoriți din 2012
O bunicuţă din Gorj s-a trezit fără 77.000 de lei, după ce nepoata ei s-a apucat de făcut tranzacţii bancare
O bunicuţă din Gorj s-a trezit fără 77.000 de lei, după ce nepoata ei s-a apucat de făcut tranzacţii bancare
O bunicuţă din Gorj s-a trezit fără 77.000 de lei, după ce nepoata ei s-a apucat de făcut tranzacţii bancare
În ce INVESTEŞTE Ion Ţiriac câteva sute de milioane de euro. Construcţia GIGANT pe care o plănuieşte
În ce INVESTEŞTE Ion Ţiriac câteva sute de milioane de euro. Construcţia GIGANT pe care o plănuieşte
În ce INVESTEŞTE Ion Ţiriac câteva sute de milioane de euro. Construcţia GIGANT pe care o plănuieşte
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Eminem este din nou îndrăgostit! Cu cine se iubește rapperul la 53 de ani
Eminem este din nou îndrăgostit! Cu cine se iubește rapperul la 53 de ani
Eminem este din nou îndrăgostit! Cu cine se iubește rapperul la 53 de ani
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
fresh
Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani

Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani

Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani

Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială

Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială

5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute

5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute

Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat

Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat

Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede

Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede
închide