Cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf. Trucuri utile în bucătărie

Fie că este servită la Crăciun, Paște sau alte ocazii speciale, salata de boeuf rămâne un simbol al ospitalității și tradiției românești. Pentru ca ea să aibă textura perfectă ai nevoie de ingrediente corect gătite. Iată cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf.

O salată de boeuf servită pe un platou alb
Pentru salata beof se folosesc cartofi albi sau roșii / Shutterstock

Istoria salatei de boeuf este legată de influențele culinare franceze asupra bucătăriei românești din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Inițial inspirată de salata rusească „Olivier", creată de bucătarul belgian Lucien Olivier în Moscova, salata de boeuf a suferit diverse modificări și simplificări în timp, adaptându-se la ingredientele disponibile și preferințele locale.

În oricare variantă a rețetei sunt prezenți cartofii așa că este important să alegi soiul potrivit și să îi fierbi suficient cât să fie moi, dar fără să se sfarâme.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf

Pentru a pregăti cartofii pentru salata de boeuf, este important să-i fierbi corect pentru a obține textura potrivită, adică să fie suficient de fermi pentru a-și păstra forma, dar totuși gătiti. În primul rând, folosește cartofi de dimensiune medie, cu coajă subțire.

Cartofii roșii sau cartofii albi sunt ideali pentru salate, deoarece își păstrează bine forma după fierbere.

Înainte de a-i pune la fiert spală-i bine pentru a îndepărta orice urmă de murdărie. Poți să îi fierbi și curățați de coajă, dar este recomandat să nu îi cureți pentru că își vor păstra mai bine forma.

Pune cartofii într-o oală mare și adăugă suficientă apă rece pentru a-i acoperi complet. Pune și o lingură generoasă de sare și lasă cartofii să fiarbă la foc mediu aproximativ 20-30 de minute, în funcție de mărimea lor. Dacă fierbi cartofii tăiați cuburi mari, timpul de fierbere este de aproximativ 10-15 minute.

Verifică cartofii după timpul minim de fierbere sugerat, introducând ușor o furculiță sau un cuțit în unul dintre ei. Dacă sunt ușor de străpuns, dar nu prea moi sunt gata.

Odată fierți, scurge-i imediat și lasă-i să se răcească puțin înainte de a-i curăța dacă ați fiert cu coajă și tăia în cuburi mici pentru salată.

Ce fel de cartofi se folosesc la salata boeuf

Pentru salata de boeuf, este important să folosești cartofi care își păstrează forma și textura după fierbere, pentru a evita o salată moale și apoasă.

Alege cartofi cu un conținut scăzut de amidon și un conținut ridicat de umiditate, ceea ce îi face să își păstreze forma după fierbere. Cartofi roșii, cartofi noi (noi, mici și cu coajă subțire), cartofi fingerling (cartofi mai mici și mai lungi) fac parte din această categorie.

De asemenea, sunt potriviți și cartofii galbeni, cum ar fi Yukon Gold.

Indiferent de soiul ales, ai grijă să folosești cartofi de dimensiuni similare pentru a se fierbe uniform.

Rețetă delicioasă de salată de boeuf

Salata de boeuf este un preparat tradițional românesc, perfect pentru mesele de sărbătoare și ocaziile speciale.

Ingrediente

  • 500 g carne de vită (pulpă sau piept de vită)
  • 3-4 cartofi mari (de preferat cartofi roșii sau galbeni)
  • 3 morcovi mari
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 1 rădăcină de țelină mică
  • 200 g mazăre verde (opțional, congelată sau proaspătă)
  • 200 g castraveți murați
  • 150 g maioneză (plus extra pentru decor)
  • 2 lingurițe de muștar
  • sare
  • piper după gust

Mod de preparare

Se pune carnea de vită într-o oală mare cu apă rece și se adaugă un praf de sare. Se fierbe la foc mediu până când carnea este fragedă, aproximativ 1,5-2 ore. Din când în când se îndepărtează spuma formată deasupra.

În timpul fierberii cărnii, se spală bine cartofii, morcovii, păstârnacul și țelina. Apoi se pun la fiert întregi în apă cu sare până sunt moi dar ferme, aproximativ 20-30 de minute. Este important ca legumele să nu fie prea moi, deoarece vor fi tăiate cubulețe. Mazărea se fierbe separat până este fragedă, aproximativ 5-7 minute.

Se scot carnea și legumele din apă și se lasă să se răcească suficient pentru a putea fi manevrate. Se taie carnea, cartofii, morcovii, păstârnacul și țelina în cubulețe mici și uniforme. Castraveții murați se taie în cubulețe mici și se storc bine pentru a elimina excesul de lichid.

Într-un bol mare, se combină cubulețele de carne, legumele fierte și tocate, castraveții murați, mazărea. Se adaugă maioneza, păstrând câteva linguri pentru decor și muștarul, amestecând bine până când toate ingredientele sunt uniform acoperite și compoziția este omogenă. Se condimentează cu sare și piper după gust.

Se transferă salata pe un platou și se nivelează suprafața cu o spatulă. Se acoperă salata cu un strat subțire de maioneză pentru decor și se garnisește după preferințe cu felii de castraveți murați, morcovi, ouă fierte, măsline sau frunze de pătrunjel.

Se lasă să se răcească la frigider timp de câteva ore înainte de servire pentru a permite aromelor să se întrepătrundă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango secționat
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Porție de tort Malakoff
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O pungă plină cu boabe de porumb care urmează să fie congelată
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Un dovleac curățat și tăiat în cubulețe
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricui
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricui
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
O tavă cu cubulețe de dovleac copt
09:03
Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun
O pungă plină cu boabe de porumb care urmează să fie congelată
08:58
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată, aranjată pe un tocător de lemn
06:07
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș
lasagna cu legume pusă pe o farfurie
14 octombrie, 09:06
Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă
pâine mucegăită pusă pe masă
14 octombrie, 08:57
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită
Două boluri cu budincă de dovleac cu brânză și semințe
13 octombrie, 06:36
Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, secționat
12 octombrie, 06:46
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Supă cremă de dovleac cu smântână servită într-un bol gri
12 octombrie, 05:39
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
1
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta de supă crema de dovleac cu smântână este o alegere excelentă pentru sezonul de toamnă, fiind bogată în arome, cremoasă și hrănitoare. Textura ei cremoasă îți va da o stare...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
2
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
3
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
4
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria turcească, apreciat pentru gustul său bogat și aromele intense. Vânăta este umplută cu roșii, ceapă și usturoi, rezultând un preparat...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
5
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Parteneri
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2024. Taurii sunt sfătuiți să se accepte așa cum sunt. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2024. Taurii sunt sfătuiți să se accepte așa cum sunt. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2024. Taurii sunt sfătuiți să se accepte așa cum sunt. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Surpriza avută de o brașoveancă după ce a scos la poartă o ladă plină cu pere gratis pentru șoferii care stăteau în coloană: Nu m-am așteptat la așa ceva
Surpriza avută de o brașoveancă după ce a scos la poartă o ladă plină cu pere gratis pentru șoferii care stăteau în coloană: "Nu m-am așteptat la așa ceva"
Surpriza avută de o brașoveancă după ce a scos la poartă o ladă plină cu pere gratis pentru șoferii care stăteau în coloană: "Nu m-am așteptat la așa ceva"
Cine este tatăl celor trei copii dispăruţi în Hunedoara! Trăieşte într-o rulotă şi a fost la „cuţite” cu Adrian Mutu
Cine este tatăl celor trei copii dispăruţi în Hunedoara! Trăieşte într-o rulotă şi a fost la „cuţite” cu Adrian Mutu
Cine este tatăl celor trei copii dispăruţi în Hunedoara! Trăieşte într-o rulotă şi a fost la „cuţite” cu Adrian Mutu
Cum arată Diandra Doris Moga după ce și-a topit acidul din buze. Cât de schimbată e ispita de la Insula Iubirii acum
Cum arată Diandra Doris Moga după ce și-a topit acidul din buze. Cât de schimbată e ispita de la Insula Iubirii acum
Cum arată Diandra Doris Moga după ce și-a topit acidul din buze. Cât de schimbată e ispita de la Insula Iubirii acum
A murit Jessica Jurado din La Usurpadora. Gabriela Spanic și-a exprimat regretul în mediul online
A murit Jessica Jurado din La Usurpadora. Gabriela Spanic și-a exprimat regretul în mediul online
A murit Jessica Jurado din La Usurpadora. Gabriela Spanic și-a exprimat regretul în mediul online
Când apare aurora boreală în 2025. Perioadele în care cresc șansele să apară fenomenul inedit 
Când apare aurora boreală în 2025. Perioadele în care cresc șansele să apară fenomenul inedit 
Când apare aurora boreală în 2025. Perioadele în care cresc șansele să apară fenomenul inedit 
Cremes cu vanilie și frișcă
Cremes cu vanilie și frișcă
Cremes cu vanilie și frișcă
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
Motivul pentru care toddlerul tău are tendința să se dezbrace. Ce poți să faci în aceste situații
J-Hope de la BTS va fi eliberat din armata sud-coreeană. BIGHIT Music a împărtășit anunțul pe rețelele sociale
J-Hope de la BTS va fi eliberat din armata sud-coreeană. BIGHIT Music a împărtășit anunțul pe rețelele sociale
J-Hope de la BTS va fi eliberat din armata sud-coreeană. BIGHIT Music a împărtășit anunțul pe rețelele sociale
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
fresh
Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată

Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată

Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată

Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă

Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită

Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș

Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș

Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun

Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun
închide