Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile

Cartoful este una dintre cele mai apreciate legume pentru gustul, versatilitatea și disponibilitatea sa. Descoperă și tu ele mai iubite preparate din cartofi. Acestea sunt rețete pentru toate gusturile.

preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Galerie foto

Galerie foto

Cartoful este cea mai utilizată legumă din lume / Shutterstock

Cartoful este o sursă importantă de carbohidrați, fibre, vitamine și minerale esențiale. Sunt bogați în vitamina C, potasiu, vitamina B6 și niacină, elemente esențiale pentru sănătatea cardiovasculară, funcția nervoasă și imunitară.

Nu doar valoarea lor nutritivă îi face atât de apreciați. Cartofii sunt foarte accesibili din punct de vedere financiar și sunt disponibili pe tot parcursul anului, în aproape orice zonă. Iată cele mai iubite preparate din cartofi din lume, potrivit TastingTable.com.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai iubite preparate din cartofi

Cu o istorie ce se întinde pe mii de ani și o adaptabilitate remarcabilă la diferite medii climatice și condiții de sol, cartoful s-a transformat într-un aliment esențial pentru omenire. Vei găsi preparate din cartofi în întreaga lume sub forma a sute de rețete, mai simple sau mai complexe.

Cartofi fierți

Poți să mănânci cartofi fierți ca atare, dar poți să adaugi și alte ingrediente pentru a-i transforma într-o garnitură delicioasă.

Cartofi fierți puși într-o farfurie neagră
Cartofii fierți pot fi condimentați cu sare, piper și ierburi aromatice / Shutterstock

Dacă vrei să îi consumi fără nimic altceva, ei se vor potrivi perfect cu o friptură mai condimentată. Atunci când vrei ca ei să fie mai aromați poți chiar să presari deasupra lor puțină zeamă de murături.

Cartofi „ducesă”

Cartofii „ducesă” sunt cremoși, cu un gust bogat și un aspect apetisant. Totuși, au un defect. Pregătirea lor durează destul de mult timp. Prima parte a procesului de preparare este destul de simplă: amesteci cartofi cu unt, smântână și ouă.

Cartofi ducesă alături de un sos de usturoi
Cartofii „ducesă” sunt o variantă mai elaborată a piureului / Shutterstock

De-abia apoi este nevoie de îndemânare: trebuie să îi transformi în trandafiri frumoși pe care trebuie să îi ungi cu ou bătut pentru a căpăta o culoare plăcută. Se dau la cuptor și se lasă 20 de minute. Este un piure mai elaborat, perfect pentru mesele elegante.

Cartofi fondant

Cartofii fondant sunt perfecți pentru mese sofisticate pentru că sunt foarte gustoși, dar au și un aspect mai deosebit.

Cartofii fondant puși într-o tigaie la foc mediu
Cartofii fondant sunt moi și caramelizați în exterior, dar încă fermi în interior / Shutterstock

Rețeta de origine franțuzească presupune tăierea cartofilor sub formă de cilindru, apoi rumenirea lor în tigaie.

Procesul poate dura mai bine de o oră, dar merită fiecare minut. Important este să îi gătești cât mai aproape de momentul în care urmează să îi servești pentru a se bucura de gustul și textura lor.

Crochete

Dacă îți plac crochetele de mozzarella și cele de cartofi vor ajunge printre preferințele tale. Acestea se prepară din cartofi rași, storși și amestecați cu brânză și verdețuri.

Crochetele de cartofi servite un un sos gustos
Crochetele de cartofi sunt un aperitiv delicios / Shutterstock

Apoi se dau prin pesmet și se prăjesc fie în baie de ulei, fie la cuptor. Sunt perfect drept gustare sau garnitură lângă un fel de mâncare principal.

Cartofi „scoici”

Cartofii scoici seamănă destul de mult cu cei gratinați, dar diferă modul de preparare. Cei gratinați sunt presărați cu straturi de brânză, iar „scoicile” sunt gătite în într-un sos de smântână.

Cartofii  „scoici” serviți într-o tigaie neagră
Cartofii „scoici” sunt gătiți cu sos cremos și brânză la cuptor până când devin fragezi și aurii / Shutterstock

De aceea sunt extrem de moi și de cremoși. Se servesc ca fel principal, dar și drept garnitură sau gustare.

Cartofi copți

Cartofii copți par cel mai simplu preparat. Până la urmă ce poate fi atât de greu să îi speli, să îi ștergi cu un prosop de hârtie, să îi ungi cu ulei și sare și să îi dai la cuptor.

Cartofi copți serviți pe un blat de lemn
Cartofii copți pot fi umpluți cu carne, brânzeturi sau legume / Shutterstock

Totuși, este nevoie de exercițiu pentru a obține cartofii cu textura perfectă: crocanți la exterior și moi la interior. Contrează foarte mult cât ulei folosești, ce condimente alegi, temperatura la care îi coci.

Sunt garnitura perfectă, mai ales că pot fi personalizați în funcție de preferințele personale. Pot fi presărați cu brânzeturi, cu bacon, cu legume pe grătar.

Salata de cartofi

Salata de cartofi este unul dintre preparatele care te va salva atunci când ai nevoie să gătești ceva rapid, sățios și gustos. În plus, este foarte versatilă și o poți personaliza în funcție de preferințe, dar și de ingredientele pe care le ai la îndemână.

Salata de cartofi servită într-un castron de lemn
Salata de cartofi poate fi servită rece sau caldă / Shutterstock

Poți să pui maioneză sau poți face un dressing mai ușor, în funcție de nevoile tale. Un bol cu salată de cartofi este un fel principal sau o garnitură, poate fi prânz sau cină și se poate servi atât rece, cât și caldă.

Piure de cartofi

Piureul de cartofi pare garnitura universală. Se potrivește lângă orice tip de carne, chiar și lângă brânzeturi.

Piure de cartofi servit într-un bol negru
Piureul de cartofi poate fi asezonat cu ierburi aromatice / Shutterstock

Partea bună este că se prepară și foarte repede, fără prea multe ingrediente, iar rezultatul este unul gustos.

Cu doar câțiva cartofi, puțin unt, lapte și sare ai obținut un piure cremos și moale pe care îl poate mânca oricine. Dacă vrei să îl duci la nivelul următor poți pune îl el ierburi aromatice, trufe sau condimente.

Cartofi gratinați

Cartofii gratinați sunt perfecți pentru cei care iubesc brânzeturile. Poți să personalizezi acest fel de mâncare cu ce tipuri de brânză îți plac, să faci combinații între sortimente maturate și proaspete, dulci sau sărate.

Cartofii gratinați serviți într-o tavă specială
Cartofii gratinați se servesc imediat ce sunt scoși din cuptor / Shutterstock

Poți avea de fiecare dată alt preparat, la fel de bun. Totuși, prepararea durează destul de mult, așa încât trebuie să te înarmezi cu răbdare.

Cartofii gratinați se pot servi la cină drept garnitură sau chiar și fel principal pentru că este foarte sățios.

Cartofi prăjiți

Cartofii prăjiți sunt vedeta preparatelor din cartofi. Probabil că nu există persoană care să nu îi iubească.

Sunt atât de populari încât se vând și în restaurante de lux, dar și ca mâncare stradală în orice colț al lumii. Sunt ieftini, ușor de preparat și pare că se potrivesc cu orice.

Cartofii prăjiți serviți cu un sos de maioneză
Cartofii prăjiți pot fi serviți cu maioneză sau ketchup / Shutterstock

Poți să îi mănânci cu simpli, cu sosuri, cu salate, cu brânzeturi, cu ouă, cu carne în orice fel, cu condimente.

În plus, există și variante sănătoase, în afara celei în care cartofii sunt prăjiți în baie de ulei. Poți să îi pregătești la air fryer sau la cuptor pentru a reduce cantitatea de grăsimi.

Chipsuri de cartofi

Chipsurile de cartofi sunt singurul preparat de cartofi pe care îl poți consuma liniștită, seara pe canapea. Partea bună este că nu trebuie decât să deschizi o pungă pe care ai cumpărat-o de la magazin și să îi mănânci.

Chipsurile de cartofi puse într-un bol de lemn
Chipsurile de cartofi sunt una dintre cele mai populare gustări / Shutterstock

Dacă vrei să completezi meniul, poți pune alături și un sos de brânză, dar acesta este opțional. Oricum, în cazul în care vrei mai multe arome, nu trebuie decât să alegi de pe raftul magazinului ceea ce îți place.

Gnocchi

În bucătăria italiană, gnocchi este un fel de mâncare emblematic, apreciat pentru textura sa moale și pufosă, care se topește în gură cu fiecare înghițitură.

Gnocchi serviți într-o tigaie neagră
Gnocchi se pot servi cu sos se brânzeturi / Shutterstock

Aceste bucățele mici de aluat sunt preparate din cartofi, făină și ou, iar variantele lor pot include și alte ingrediente pentru a crea arome și consistențe variate.

Gnocchi este unul dintre cele mai versatile preparate din bucătăria italiană, putând fi servit într-o varietate de sosuri și garnituri, fiind o alegere perfectă pentru un prânz sau o cină reconfortantă.

Gnocchi pot fi gătiți într-o varietate de moduri, de la fierbere în apă sărată până la prăjire în unt sau ulei de măsline pentru a obține o crustă ușoară și a adăuga arome suplimentare.

Cartofi Hasselback

Cartofii Hasselback, numiți astfel după Hotelul Hasselbacken din Stockholm unde au fost inventați pentru prima dată, reprezintă o delicatesă minunată ce combină textura crocantă și aroma bogată a cartofilor cu un preparat simplu și elegant.

Cartofii Hasselback serviți într-o tavă specială
Cartofii Hasselback sunt o variantă elegantă a cartofilor la cuptor / Shutterstock

Această rețetă clasică s-a răspândit în întreaga lume datorită gustului său delicios și prezentării impresionante.

Cartofii Hasselback pot fi savurați ca un fel principal delicios sau ca o garnitură elegantă pentru aproape orice fel de mâncare.

Se pot servi alături de carne, pește sau legume, sau pot fi chiar o opțiune excelentă pentru o masă vegetariană sau vegană. Cu textura lor crocantă și aromele bogate, acești cartofi sunt întotdeauna un succes la masă.

Hash browns

Hash browns sunt un preparat de cartofi prăjiți, popular în bucătăria americană și canadiană. Acești cartofi sunt de obicei tăiați în bucăți mici sau rase și apoi prăjiți până când devin crocanți și auriți.

Hash browns serviți pe un tocător de lemn
Hash browns pot fi serviți și la micul-dejun / Shutterstock

Hash browns sunt apreciați pentru textura lor crocantă și gustul lor bogat, fiind adesea servite ca o garnitură delicioasă sau ca un fel principal în micul dejun sau în alte mese.

Pentru a face hash browns, cartofii sunt de obicei curățați și rași sau tăiați în bucăți mici. Aceștia pot fi amestecați cu diverse ingrediente, cum ar fi ceapă, ardei sau condimente, în funcție de preferințele personale.

Amestecul rezultat este apoi prăjit într-o tigaie sau pe o plită până când se formează o crustă crocantă și auriu deschisă pe ambele părți.

Latkes

Latkes sunt bucăți de cartofi rase sau tăiate subțire, amestecate cu ouă și făină (sau pesmet) și prăjite până devin crocante și aurii.

Latkes servit pe o farfurie albă
Latkes este un preparat specific evreiesc / Shutterstock

Acestea sunt un preparat tradițional în bucătăria evreiască și sunt adesea consumate în timpul sărbătorii evreiești a Hanukkah-ului.

Rețeta de bază pentru latkes constă în cartofi rași, ceapă, ouă, făină (sau pesmet), sare și piper. Aceste ingrediente sunt amestecate împreună pentru a forma o compoziție omogenă, iar apoi porțiile de amestec sunt prăjite în ulei până devin crocante și aurii pe ambele părți.

Latkes sunt adesea servite alături de sos de mere sau smântână și se consumă ca un fel de mâncare principal sau ca o garnitură. Ele sunt apreciate pentru gustul lor bogat și textura crocantă.

Cartofi wedges

Cartofii wedges sunt o variantă de cartofi prăjiți sau copți în cuptor, tăiați în forma unor „jumătăți de lună” sau în bastonașe mai groase. Aceștia sunt de obicei condimentați și pot fi preparați cu sau fără coajă, în funcție de preferințe.

Cartofii wedges serviți într-un bol de lemn
Cartofii wedges sunt garnitura perfectă pentru preparate din carne / Shutterstock

Cartofii wedges sunt perfecți ca gustare sau aperitiv pentru o petrecere sau pentru a fi savurați în timpul unei seri relaxante în familie sau cu prietenii.

Poți să îi servești cu diverse sosuri, precum sosul de usturoi, sosul de brânză sau ketchupul. Acești cartofi sunt, de asemenea, o alegere excelentă pentru a însoți diferite feluri de mâncare, precum burgeri, friptură de pui sau carne de porc.

Poți să îi servești alături de o salată verde proaspătă sau legume coapte la cuptor pentru a completa perfect o masă echilibrată și delicioasă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie pe o farfurie, alături de un borcan cu dressing, smochine și un bol cu salată rucola
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
ceafa de porc la cuptor
Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit
Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit
Supă franțuzească de ceapă cu baghete prăjite și gratinate cu brânză
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Cum se păstrează lămâile
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
poutine
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Pulpe de pui cu dovleac și în tavă, presărate cu pătrunjel verde
Galerie foto
Pulpe de pui cu dovleac și cartofi la cuptor. Rețetă cu arome de toamnă
Pulpe de pui cu dovleac și cartofi la cuptor. Rețetă cu arome de toamnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
orez fiert
06:16
De ce se lipește orezul. Ce greșeli trebuie să eviți De ce se lipește orezul. Ce greșeli trebuie să eviți
Trei cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval
05:58
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Chec cu vanilie și pere întregi porționat pe farfurie și pe platou
05:02
Chec cu vanilie și pere întregi. O prăjitură delicată și elegantă Chec cu vanilie și pere întregi. O prăjitură delicată și elegantă
Trei cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii pe o farfurie albastră
23 octombrie, 06:55
Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene
cevapi
23 octombrie, 05:49
Cevapi. Rețeta preparatului pentru care se aprind grătarele în Balcani Cevapi. Rețeta preparatului pentru care se aprind grătarele în Balcani
Bulgur cu carne de pui și legume în două boluri
23 octombrie, 05:30
Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare
de ce strică ciupercile
22 octombrie, 07:06
Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile
Negresă cu ciocolată și castane, glazurată cu ciocolată și decorată cu mentă
22 octombrie, 06:51
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Supă cremă de dovleac cu ghimbir și crutoane aromate
Supă cremă de dovleac cu ghimbir și crutoane aromate
Supă cremă de dovleac cu ghimbir și crutoane aromate
Cum arată maşinile care au fost în apropierea exploziei de la blocul din Rahova
Cum arată maşinile care au fost în apropierea exploziei de la blocul din Rahova
Cum arată maşinile care au fost în apropierea exploziei de la blocul din Rahova
Lovitura dată de celebrul milionar care şi-a pierdut toată averea şi a ajuns la închisoare: amp;#8220;Sunt recunoscător”
Lovitura dată de celebrul milionar care şi-a pierdut toată averea şi a ajuns la închisoare: amp;#8220;Sunt recunoscător”
Lovitura dată de celebrul milionar care şi-a pierdut toată averea şi a ajuns la închisoare: amp;#8220;Sunt recunoscător”
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Pate de ciuperci cu boabe de fasole
Pate de ciuperci cu boabe de fasole
Pate de ciuperci cu boabe de fasole
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți divorțează de părinții lor
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți „divorțează” de părinții lor
Înstrăinarea copiilor de părinți: de ce copiii adulți „divorțează” de părinții lor
Jennifer Lopez a dezvăluit care a fost sărutul ei preferat din filme. Nu este cu fostul ei soț!
Jennifer Lopez a dezvăluit care a fost „sărutul ei preferat” din filme. Nu este cu fostul ei soț!
Jennifer Lopez a dezvăluit care a fost „sărutul ei preferat” din filme. Nu este cu fostul ei soț!
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
Ce schimbări produce statul în casă. Modificările pe care le poate avea atât fizic, cât și mintal
fresh
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat

Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat

Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat

Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat

Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat

Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile

Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile

Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare

Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare

Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene

Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene
închide