Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile

Cartoful este una dintre cele mai apreciate legume pentru gustul, versatilitatea și disponibilitatea sa. Descoperă și tu ele mai iubite preparate din cartofi. Acestea sunt rețete pentru toate gusturile.

preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Galerie foto

Galerie foto

Cartoful este cea mai utilizată legumă din lume / Shutterstock

Cartoful este o sursă importantă de carbohidrați, fibre, vitamine și minerale esențiale. Sunt bogați în vitamina C, potasiu, vitamina B6 și niacină, elemente esențiale pentru sănătatea cardiovasculară, funcția nervoasă și imunitară.

Nu doar valoarea lor nutritivă îi face atât de apreciați. Cartofii sunt foarte accesibili din punct de vedere financiar și sunt disponibili pe tot parcursul anului, în aproape orice zonă. Iată cele mai iubite preparate din cartofi din lume, potrivit TastingTable.com.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai iubite preparate din cartofi

Cu o istorie ce se întinde pe mii de ani și o adaptabilitate remarcabilă la diferite medii climatice și condiții de sol, cartoful s-a transformat într-un aliment esențial pentru omenire. Vei găsi preparate din cartofi în întreaga lume sub forma a sute de rețete, mai simple sau mai complexe.

Cartofi fierți

Poți să mănânci cartofi fierți ca atare, dar poți să adaugi și alte ingrediente pentru a-i transforma într-o garnitură delicioasă.

Cartofi fierți puși într-o farfurie neagră
Cartofii fierți pot fi condimentați cu sare, piper și ierburi aromatice / Shutterstock

Dacă vrei să îi consumi fără nimic altceva, ei se vor potrivi perfect cu o friptură mai condimentată. Atunci când vrei ca ei să fie mai aromați poți chiar să presari deasupra lor puțină zeamă de murături.

Cartofi „ducesă”

Cartofii „ducesă” sunt cremoși, cu un gust bogat și un aspect apetisant. Totuși, au un defect. Pregătirea lor durează destul de mult timp. Prima parte a procesului de preparare este destul de simplă: amesteci cartofi cu unt, smântână și ouă.

Cartofi ducesă alături de un sos de usturoi
Cartofii „ducesă” sunt o variantă mai elaborată a piureului / Shutterstock

De-abia apoi este nevoie de îndemânare: trebuie să îi transformi în trandafiri frumoși pe care trebuie să îi ungi cu ou bătut pentru a căpăta o culoare plăcută. Se dau la cuptor și se lasă 20 de minute. Este un piure mai elaborat, perfect pentru mesele elegante.

Cartofi fondant

Cartofii fondant sunt perfecți pentru mese sofisticate pentru că sunt foarte gustoși, dar au și un aspect mai deosebit.

Cartofii fondant puși într-o tigaie la foc mediu
Cartofii fondant sunt moi și caramelizați în exterior, dar încă fermi în interior / Shutterstock

Rețeta de origine franțuzească presupune tăierea cartofilor sub formă de cilindru, apoi rumenirea lor în tigaie.

Procesul poate dura mai bine de o oră, dar merită fiecare minut. Important este să îi gătești cât mai aproape de momentul în care urmează să îi servești pentru a se bucura de gustul și textura lor.

Crochete

Dacă îți plac crochetele de mozzarella și cele de cartofi vor ajunge printre preferințele tale. Acestea se prepară din cartofi rași, storși și amestecați cu brânză și verdețuri.

Crochetele de cartofi servite un un sos gustos
Crochetele de cartofi sunt un aperitiv delicios / Shutterstock

Apoi se dau prin pesmet și se prăjesc fie în baie de ulei, fie la cuptor. Sunt perfect drept gustare sau garnitură lângă un fel de mâncare principal.

Cartofi „scoici”

Cartofii scoici seamănă destul de mult cu cei gratinați, dar diferă modul de preparare. Cei gratinați sunt presărați cu straturi de brânză, iar „scoicile” sunt gătite în într-un sos de smântână.

Cartofii  „scoici” serviți într-o tigaie neagră
Cartofii „scoici” sunt gătiți cu sos cremos și brânză la cuptor până când devin fragezi și aurii / Shutterstock

De aceea sunt extrem de moi și de cremoși. Se servesc ca fel principal, dar și drept garnitură sau gustare.

Cartofi copți

Cartofii copți par cel mai simplu preparat. Până la urmă ce poate fi atât de greu să îi speli, să îi ștergi cu un prosop de hârtie, să îi ungi cu ulei și sare și să îi dai la cuptor.

Cartofi copți serviți pe un blat de lemn
Cartofii copți pot fi umpluți cu carne, brânzeturi sau legume / Shutterstock

Totuși, este nevoie de exercițiu pentru a obține cartofii cu textura perfectă: crocanți la exterior și moi la interior. Contrează foarte mult cât ulei folosești, ce condimente alegi, temperatura la care îi coci.

Sunt garnitura perfectă, mai ales că pot fi personalizați în funcție de preferințele personale. Pot fi presărați cu brânzeturi, cu bacon, cu legume pe grătar.

Salata de cartofi

Salata de cartofi este unul dintre preparatele care te va salva atunci când ai nevoie să gătești ceva rapid, sățios și gustos. În plus, este foarte versatilă și o poți personaliza în funcție de preferințe, dar și de ingredientele pe care le ai la îndemână.

Salata de cartofi servită într-un castron de lemn
Salata de cartofi poate fi servită rece sau caldă / Shutterstock

Poți să pui maioneză sau poți face un dressing mai ușor, în funcție de nevoile tale. Un bol cu salată de cartofi este un fel principal sau o garnitură, poate fi prânz sau cină și se poate servi atât rece, cât și caldă.

Piure de cartofi

Piureul de cartofi pare garnitura universală. Se potrivește lângă orice tip de carne, chiar și lângă brânzeturi.

Piure de cartofi servit într-un bol negru
Piureul de cartofi poate fi asezonat cu ierburi aromatice / Shutterstock

Partea bună este că se prepară și foarte repede, fără prea multe ingrediente, iar rezultatul este unul gustos.

Cu doar câțiva cartofi, puțin unt, lapte și sare ai obținut un piure cremos și moale pe care îl poate mânca oricine. Dacă vrei să îl duci la nivelul următor poți pune îl el ierburi aromatice, trufe sau condimente.

Cartofi gratinați

Cartofii gratinați sunt perfecți pentru cei care iubesc brânzeturile. Poți să personalizezi acest fel de mâncare cu ce tipuri de brânză îți plac, să faci combinații între sortimente maturate și proaspete, dulci sau sărate.

Cartofii gratinați serviți într-o tavă specială
Cartofii gratinați se servesc imediat ce sunt scoși din cuptor / Shutterstock

Poți avea de fiecare dată alt preparat, la fel de bun. Totuși, prepararea durează destul de mult, așa încât trebuie să te înarmezi cu răbdare.

Cartofii gratinați se pot servi la cină drept garnitură sau chiar și fel principal pentru că este foarte sățios.

Cartofi prăjiți

Cartofii prăjiți sunt vedeta preparatelor din cartofi. Probabil că nu există persoană care să nu îi iubească.

Sunt atât de populari încât se vând și în restaurante de lux, dar și ca mâncare stradală în orice colț al lumii. Sunt ieftini, ușor de preparat și pare că se potrivesc cu orice.

Cartofii prăjiți serviți cu un sos de maioneză
Cartofii prăjiți pot fi serviți cu maioneză sau ketchup / Shutterstock

Poți să îi mănânci cu simpli, cu sosuri, cu salate, cu brânzeturi, cu ouă, cu carne în orice fel, cu condimente.

În plus, există și variante sănătoase, în afara celei în care cartofii sunt prăjiți în baie de ulei. Poți să îi pregătești la air fryer sau la cuptor pentru a reduce cantitatea de grăsimi.

Chipsuri de cartofi

Chipsurile de cartofi sunt singurul preparat de cartofi pe care îl poți consuma liniștită, seara pe canapea. Partea bună este că nu trebuie decât să deschizi o pungă pe care ai cumpărat-o de la magazin și să îi mănânci.

Chipsurile de cartofi puse într-un bol de lemn
Chipsurile de cartofi sunt una dintre cele mai populare gustări / Shutterstock

Dacă vrei să completezi meniul, poți pune alături și un sos de brânză, dar acesta este opțional. Oricum, în cazul în care vrei mai multe arome, nu trebuie decât să alegi de pe raftul magazinului ceea ce îți place.

Gnocchi

În bucătăria italiană, gnocchi este un fel de mâncare emblematic, apreciat pentru textura sa moale și pufosă, care se topește în gură cu fiecare înghițitură.

Gnocchi serviți într-o tigaie neagră
Gnocchi se pot servi cu sos se brânzeturi / Shutterstock

Aceste bucățele mici de aluat sunt preparate din cartofi, făină și ou, iar variantele lor pot include și alte ingrediente pentru a crea arome și consistențe variate.

Gnocchi este unul dintre cele mai versatile preparate din bucătăria italiană, putând fi servit într-o varietate de sosuri și garnituri, fiind o alegere perfectă pentru un prânz sau o cină reconfortantă.

Gnocchi pot fi gătiți într-o varietate de moduri, de la fierbere în apă sărată până la prăjire în unt sau ulei de măsline pentru a obține o crustă ușoară și a adăuga arome suplimentare.

Cartofi Hasselback

Cartofii Hasselback, numiți astfel după Hotelul Hasselbacken din Stockholm unde au fost inventați pentru prima dată, reprezintă o delicatesă minunată ce combină textura crocantă și aroma bogată a cartofilor cu un preparat simplu și elegant.

Cartofii Hasselback serviți într-o tavă specială
Cartofii Hasselback sunt o variantă elegantă a cartofilor la cuptor / Shutterstock

Această rețetă clasică s-a răspândit în întreaga lume datorită gustului său delicios și prezentării impresionante.

Cartofii Hasselback pot fi savurați ca un fel principal delicios sau ca o garnitură elegantă pentru aproape orice fel de mâncare.

Se pot servi alături de carne, pește sau legume, sau pot fi chiar o opțiune excelentă pentru o masă vegetariană sau vegană. Cu textura lor crocantă și aromele bogate, acești cartofi sunt întotdeauna un succes la masă.

Hash browns

Hash browns sunt un preparat de cartofi prăjiți, popular în bucătăria americană și canadiană. Acești cartofi sunt de obicei tăiați în bucăți mici sau rase și apoi prăjiți până când devin crocanți și auriți.

Hash browns serviți pe un tocător de lemn
Hash browns pot fi serviți și la micul-dejun / Shutterstock

Hash browns sunt apreciați pentru textura lor crocantă și gustul lor bogat, fiind adesea servite ca o garnitură delicioasă sau ca un fel principal în micul dejun sau în alte mese.

Pentru a face hash browns, cartofii sunt de obicei curățați și rași sau tăiați în bucăți mici. Aceștia pot fi amestecați cu diverse ingrediente, cum ar fi ceapă, ardei sau condimente, în funcție de preferințele personale.

Amestecul rezultat este apoi prăjit într-o tigaie sau pe o plită până când se formează o crustă crocantă și auriu deschisă pe ambele părți.

Latkes

Latkes sunt bucăți de cartofi rase sau tăiate subțire, amestecate cu ouă și făină (sau pesmet) și prăjite până devin crocante și aurii.

Latkes servit pe o farfurie albă
Latkes este un preparat specific evreiesc / Shutterstock

Acestea sunt un preparat tradițional în bucătăria evreiască și sunt adesea consumate în timpul sărbătorii evreiești a Hanukkah-ului.

Rețeta de bază pentru latkes constă în cartofi rași, ceapă, ouă, făină (sau pesmet), sare și piper. Aceste ingrediente sunt amestecate împreună pentru a forma o compoziție omogenă, iar apoi porțiile de amestec sunt prăjite în ulei până devin crocante și aurii pe ambele părți.

Latkes sunt adesea servite alături de sos de mere sau smântână și se consumă ca un fel de mâncare principal sau ca o garnitură. Ele sunt apreciate pentru gustul lor bogat și textura crocantă.

Cartofi wedges

Cartofii wedges sunt o variantă de cartofi prăjiți sau copți în cuptor, tăiați în forma unor „jumătăți de lună” sau în bastonașe mai groase. Aceștia sunt de obicei condimentați și pot fi preparați cu sau fără coajă, în funcție de preferințe.

Cartofii wedges serviți într-un bol de lemn
Cartofii wedges sunt garnitura perfectă pentru preparate din carne / Shutterstock

Cartofii wedges sunt perfecți ca gustare sau aperitiv pentru o petrecere sau pentru a fi savurați în timpul unei seri relaxante în familie sau cu prietenii.

Poți să îi servești cu diverse sosuri, precum sosul de usturoi, sosul de brânză sau ketchupul. Acești cartofi sunt, de asemenea, o alegere excelentă pentru a însoți diferite feluri de mâncare, precum burgeri, friptură de pui sau carne de porc.

Poți să îi servești alături de o salată verde proaspătă sau legume coapte la cuptor pentru a completa perfect o masă echilibrată și delicioasă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei felii de drob alături de o legătură de ceapă verde
06:50
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob 7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Un bol plin cu ouă roșii deasupra căruia se ciocnesc două ouă roșii
06:49
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte
Pască cu aluat fraged cu ciocolată porționată pe hârtie de copt
05:44
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
29 aprilie, 08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
29 aprilie, 06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
29 aprilie, 06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
29 aprilie, 05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Benny Blanco a mărturisit că i-a luat mult timp să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: Am fost ultimul care a înțeles
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște

Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște

Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă

Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
închide