13 condimente potrivite pentru ciocolata albă. Sfaturi de la cofetarii specialiști
Ciocolata albă este o invenție relativ recentă în istoria ciocolatei, comparativ cu ciocolata neagră sau cu ciocolata cu lapte. Gustul bogat, cremos și dulce al ciocolatei albe a cucerit rapid inimile consumatorilor de dulciuri din întreaga lume. Descoperă și tu 13 condimente potrivite pentru ciocolata albă. Iată câteva sfaturi de la cofetarii specialiști.
Ciocolata albă nu conține substanțe solide de cacao, doar unt de cacao, care este practic doar grăsimea boabelor de cacao. Cu toate acestea, are o aromă distinctă în sine, iar untul cacao este cel care i-o imprimă.
Chiar dacă este un desert satisfăcător atunci când este consumat singur, ciocolata albă devine un deliciu atunci când este asociată cu anumite condimente. Profilul său cremos aproape neutru este baza perfectă pentru atât de multe gusturi diferite. Se potrivește bine atât cu ingrediente picante, cât și cu fructe, flori, ierburi aromatice. Iată o listă cu condimente potrivite pentru ciocolata alba.
Condimente potrivite pentru ciocolata albă
Aceasta a fost creată pentru prima dată în Elveția, la începutul secolului al XX-lea, de către ciocolatierii care au rafinat procesul de producție a ciocolatei. Principalele ingrediente ale ciocolatei albe includ unt de cacao, zahăr și lapte praf, fără adaos de masă de cacao.
Vanilie
Vanilia și ciocolata albă sunt o combinație divină, deoarece vanilia poate este foarte bine pusă în evidență de untul de cacao și laptele îndulcit. Totuși, este atât de delicată încât să nu le copleșească.
Ideal este să cauți ciocolată albă pentru care s-au folosit păstăi de vanilie adevărate. Vei recunoaște acest lucru pentru că are mici pete negre. Aroma sau esența de vanilie tind să aibă un gust mai artificial.
Sare
Combinația de dulce și sărat este una specială și funcționează la fel de bine și în cazul ciocolatei albe. Poți să faci prăjituri cu ciocolată albă în care să adaugi un praf de sare. Nu te vei mai sătura de ele.
Există, de asemenea, o mulțime de producători artizanali care fac ciocolată albă cu fulgi de sare de mare. Trebuie doar să încerci odată și vei descoperi un sortiment special, cu o textură care te va cuceri.
Sumac
Sumac este un condiment de culoarea purpurie, popular în Orientul Mijlociu și în țări precum Iran și Turcia. Are un gust destul de acid, așa că este perfect pentru asocierea cu ciocolata albă. Ajută la diminuarea gustului uneori mult prea dulce al acesteia, fără totuși să îi domine aroma.
Nu vei găsi în magazine ciocolată albă cu sumac, dar o poți face casă.
Pur și simplu se topește niște ciocolată albă la bain marie și apoi presară sumac deasupra. Poți adăuga și alte toppinguri, cum ar fi nucile sau lămâile confiate.
Lavanda
Lavanda și ciocolata albă au devenit o asociere populară și îți va fi destul de ușor să găsești un astfel de sortiment dacă este pe placul tău.
Petalele de lavandă nu doar că dau o aromă interesantă, dar creează și un impact vizual de apreciat. Notele florale fine se îmbină cu natura catifelată a ciocolatei pentru a crea un desert ușor parfumat.
Boabe de piper roz
Un alt condiment care se potrivește de minune cu ciocolata albă este piperul roz. De fapt, completează perfect și ciocolată neagră și pe cea cu lapte.
Piperul ușor fructat creează o complexitate de arome care echilibrează conținutul de zahăr al ciocolatei albe. În plus, arată și foarte bine din punct de vedere vizual.
Cardamom
Cardamomul este un condiment care se potrivește foarte bine cu ciocolata albă. În Asia de Sud și Orientul Mijlociu, cardamomul se folosește des în diferite deserturi și băuturi, dar și în preparate sărate.
Este un condiment versatil care aduce complexitate oricărui fel de mâncare în care este adăugat, ducându-l de la banal la luxuriant. Totuși, trebuie folosit corect pentru că poate fi neplăcut atunci când este adăugat în cantități mari.
Aromele ușor lemnoase, cu note de citrice ale cardamomului îl fac unul dintre cele mai potrivite condimente pentru ciocolata albă, adăugând o profunzime incredibilă a aromei sale. Descoperă o listă cu condimente esențiale pentru preparate gustoase.
Şofran
Șofranul este un condiment poate intimida, și acest lucru nu se întâmplă doar din cauza prețului său ridicat. Este suficientă o cantitate mică pentru a da gust preparatelor, așa că trebuie folosit cu atenție.
Aroma pământească și florală a șofranului este delicată, iar în combinație cu ciocolata albă se transformă într-o îmbinare de gusturi nobilă. În plus, aduce și un strop de culoare, semănând cu niște firișoare de chihlimbar.
Scorţişoară
Scorțișoara este unul dintre cele mai folosite condimente pentru deserturi, dar mai cu seamă în cele cu ciocolată, fie ea albă sau neagră. Poți să le îmbini în brioșe, rulouri cu scorțișoară, fursecuri, trufe sau chiar și într-o cană de ciocolată caldă albă.
În plus, ar putea fi chiar benefic pentru sănătate să adaugi scorțișoară la ciocolata albă, deoarece există dovezi că scorțișoara ajută la scăderea nivelului zahărului din sânge.
Mentă
Menta aduce note proaspete, răcoritoare, contrabalansând gustul dulce. Este recomandat să folosești mentă proaspătă pentru a evita senzația de aromă artificială dată de esențele din magazin. Poți combina menta cu ciocolată albă în bomboane, băuturi, creme pentru prăjituri.
Ghimbir
Ghimbirul nu e potrivit doar pentru turta dulce pe care o pregătești de Crăciun. Este un condiment incredibil de versatil care dă gust multor preparate dulci sau sărate.
Se potrivește foarte bine și cu ciocolata albă pentru că aduce note picante care echilibrează gustul dulce și untos al acesteia.
Cel mai potrivit este să adaugi fulgi de ciocolată albă în prăjiturile cu ghimbir sau să faci o glazură de ciocolată albă cu care să îmbraci turta dulce sau alte deserturi care au în compoziție ghimbir.
Trandafir
Trandafiri sub diverse forme au fost folosiți pentru a aroma deserturile de secole mai ales în partea de nord a Africii și în vestul Asiei. Este un ingredient parfumat, perfect pentru băuturi, dar și pentru tot felul de prăjituri. Cel mai adesea se găsește sub formă de esență de trandafiri sau apă de trandafiri.
Pentru un efect vizual mai interesant mugurii de trandafiri se pot infuza în alimente. Aceștia aduc și un plus de savoare, dar și modele roz-violet care dac deserturile adevărate opere de artă.
Lemongrass
Lemongrass este o iarbă aromatică pe care thailandezii o folosesc pentru ceai, supe sau curry. Nu este folosită prea des în asociere cu ciocolata alba, dar ar trebui să încerci.
Aroma de lămâie, cu note lemnoase, îi conferă ciocolatei o ușoară fiind suficient de blândă ca untul de cacao să rămână predominant. Trufele de ciocolată albă cu lemongrass sunt unul dintre cele mai bune moduri de a te bucura de această asociere.
Busuioc
Busuiocul a început să fie din ce în ce mai folosit în deserturi, devenind o aromă comună pentru înghețată și sorbeturi. Totuși, nu se potrivește cu orice fel de aromă dulce. Cu toate acestea, transformă orice preparat cu ciocolată albă într-un desert sofisticat, cu note proaspete, intens parfumat.