Ce este kiwano, fructul care seamănă cu un pepene cu coarne
Kiwano, uneori cunoscut sub numele de pepene galben cu coarne sau pepene kiwano, este un fruct exotic, originar din Africa Subsahariană. Răsadurile sunt plantate primăvara, iar fructele se coc perfect în timpul sezonului cald de vară. Dacă vrei să știi mai multe despre acest fruct, atunci hai să aflăm împreună ce este kiwano.
Fructele de kiwano cresc pe viță-de-vie joasă, stufoasă, care se desfășoară de-a lungul pământului. Kiwano este un fruct de formă ovală, de aproximativ 10 centimetri lungime, cu coajă groasă, noduroasă, portocalie. La interior are o pulpă verde, cu consistența asemănătoare cu a unui jeleu, care poate fi consumată proaspătă sau folosită în băuturi, mâncăruri sărate și deserturi. Gustul este cel mai adesea descris ca un amestec revigorant de banană, fructul pasiunii și lime.
Kiwano își are originea în Africa de Sud, dar mai târziu a migrat în Noua Zeelandă și Australia. Fructul este cultivat în principal în Africa sub-sahariană, Australia, Noua Zeelandă, Israel și anumite părți ale Asiei. În ultimii ani fructul a început să fie cultivat și în California.
Ce este kiwano și cum se mănâncă
Kiwano este ajuns la maturitate și poate fi consumat când coaja sa este portocalie, cu nuanțe aurii. Căută kiwano care au o culoare strălucitoare și profund aurie.
Datorită coarnelor înțepătoare, kiwano ar putea părea puțin înfricoșător, dar este de fapt foarte ușor de preparat și de mâncat. Pune fructul pe un tocător și încearcă să îl tai pe jumătate, evitând țepii. Nu vei avea mari neplăceri dacă îi atingi, dar nici nu este cea mai plăcută senzație.
După ce ai reușit să îl tai, împinge un cuțit în pulpă de mai multe ori pentru a o desprinde de pe coajă. Apoi cu o lingură scoate pulpa într-un bol. Un alt mod de a scoate pulpa de kiwano este să înțepi coaja din loc în loc din exterior pentru a o desprinde. Apoi, nu trebuie decât să tragi cu degetele și va ieși destul de ușor.
Cum se gătește fructul de kiwano
Kiwano este un fruct incredibil de versatil. Pulpa sa dă un gust deosebit unor mâncăruri precum raita, guacamole, salsa și salate, dar e perfectă și în deserturi, sucuri, cocktailuri, mocktail-uri, smoothie-uri. De asemenea, poți pune pulpă de kiwano în iaurt sau în groanola.
Kiwano proaspăt este, de asemenea foarte gustos atunci când e stropit cu puțin sos iute și sare de mare. O altă modalitate de a te bucura de acest fruct exotic este să folosești pulpa ca topping răcoritor pentru fructe de mare, sashimi, tacos sau pui la grătar. De asemenea, mănâncă-l pur și simplu proaspăt ca o gustare sănătoasă cu fructe.
Beneficiile nutritive ale kiwano
Kiwano e excelent pentru sănătatea organismului tău. Acesta reprezintă o sursă de magneziu, potasiu și fibre alimentare, scrie healthline.com.
Magneziul este un mineral important pentru a menține corpul în stare optimă de funcționare. Ajută la un somn mai bun prin reducerea tensiunii musculare, ajută la reducerea oboselii și menține oasele puternice. Potasiul este necesar pentru menținerea unui echilibru normal de apă în corpul nostru, susține funcția musculară sănătoasă și contribuie la creșterea și dezvoltarea normală a copiilor.
Fibrele alimentare te ajută să te simți mai plină, deci senzația de sațietate pe care ți-o oferă este mai mult decât de ajutor atunci când ești la dietă.
Fructelor de kiwano nu le place frigul și trebuie păstrate la temperatura camerei sau la peste 18 grade Celsius. Deci, nu îl pune la frigider. Pulpa poate fi păstrat maximum două zile după care începe să devină apoasă. Cel mai bine este să îl consumi cât mai repede după ce l-ai tăiat.
Un alt fruct mai rar, cu multe beneficii este fructul dragonului. Află cum trebuie ales, consumat și depozitat.
Smoothie de căpșuni și kiwano
Acum că ai aflat ce este kiwano, începe ziua într-un mod sănătos cu un boost de energie din fructe. Combinația de kiwano, pepene verde și căpșuni este atât de răcoritoare, încât diminețile tale de vară vor fi mai savuroase.
Ingrediente
- 1 kiwano,
- 1,5 kg pepene verde,
- 250 g căpșuni.
Metoda de preparare
Se taie kiwano în jumătate și i se scoate pulpa cu o lingură. Se taie pepenele verde în felii și i se îndepărtează coaja și semințele. Apoi, se taie miezul în bucăți. Căpșunile se spală și li se scot frunzele.
Fructele se pun mai apoi într-un blender și se mixează bine. Compoziția se trece printr-o sită, apoi se dă la rece.