Ce înseamnă lapte pasteurizat. Cum se obține și ce avantaje are

Laptele pasteurizat este un lapte crud supus unui tratament termic la maximum 20 de minute după ce a fost colectat. Procedura asigură distrugerea bacteriilor și implicit a unui termen de valabilitate mai mare.

O doamnă care pune lapte pasteurizat într-un pahar
Laptele pasteurizat are un termen de valabilitate mai mare decât cel crud / Shutterstock

Laptele este plin de vitamine și minerale, însă, dacă nu este colectat în condiții stricte de igienă poate fi un pericol imens pentru sănătate.

De aceea, este supus unui tratament termic la temperaturi foarte înalte și apoi răcit în câteva secunde.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce înseamnă, de fapt, laptele pasteurizat

Laptele pasteurizat este de fapt lapte crud care este încălzit la o temperatură sub 100°C, de obicei 60-70°C, urmată de o răcire bruscă la 4-6°C. Scopul este de a distruge toți agenții patogeni care s-ar putea afla în lapte cum ar fi Campylobacter, E. coli, Salmonella, Listeria and și altele.

Această metodă de conservare se folosește pentru orice tip de lapte, dar și pentru alte lichide.

Producătorii de lactate folosesc mai multe tipuri de pasteurizare:

  • pasteurizarea joasă care este de lungă durată în timpul căreia laptele este încălzit la 63-65°C timp de mai multe minute;
  • pasteurizarea medie este de scurtă durată, iar laptele este încălzit la 71-74°C timp de maximum 15-20 de secunde;
  • pasteurizarea înaltă presupune încălzirea laptelui la 85-87°C instantaneu, în câteva secunde;

Află mai multe și despre mitul potrivit căruia lactatele provoacă inflamație.

Diferența dintre lapte UHT și lapte pasteurizat

În industria laptelui se mai folosește și pasteurizarea UHT—ultra hight temperature, care presupune încălzirea laptelui crud instantaneu la 80-95°C, iar pentru cel fermentat la 85-90°C.

Prin această metodă se distrug bacteriile în proporție de 99,9% ceea ce înseamnă că și laptele are o perioadă de valabilitate mai lungă. Totuși, studiile spun că prin această metodă se distruge mare parte din vitamina B12.

Ce avantaje are pasteurizarea laptelui

Pasteurizarea laptelui face posibilă transportarea lui pe distanțe mari fără să se altereze. De asemenea, termenul de valabilitate se prelungește până la câteva luni, ceea ce nu ar fi posibil în cazul laptelui crud.

Prin pasteurizarea standard laptele va avea termenul de valabilitate extins până la 1-2 săptămâni, în schimb ce metoda UHT permite consumul și după 10 luni maximum. Încearcă și rețeta noastră de griș cu lapte. Uite în ce preparate poți să folosești laptele cu succes.

Scopul principal al pasteurizării rămâne însă distrugerea agenților patogeni din laptele crud. Bacterii precum Campylobacter, E. coli, Salmonella, Listeria sunt distruse și nu îți mai pot pune sănătatea în pericol. Cea mai periculoasă dintre ele este Listeria care poate provoca infecții, avort spontan sau meningite.

Se poate pasteuriza laptele acasă

Pasteurizarea laptelui este o metodă industrială care presupune existența unor echipamente speciale însă poți să folosești și tu acasă un procedeu apropiat de acesta.

În primul rând trebuie să pregătești bine sticlele în care vei pune laptele. Spală-le cu detergent de vase și apă caldă.

Limpezește-le bine și verifică dacă nu au mai rămas urme de grăsime, detergent de vase sau alt tip de murdărie. Apoi, sterilizează-le la cuptor pentru minimum două minute. Lasă-le să se usuce.

Apoi trebuie să pui laptele într-un fierbător de lapte cu pereți dublii. În mod gradual crește temperatura de fierbere a laptelui până la 74°C sau puțin mai mult și lasă-l să fiarbă așa cel puțin 15 secunde. Amestecă des pentru a păstra temperatura constantă. Pentru a te asigura de acest lucru ai nevoie de un termometru special pentru mâncare.

După cele 15-20 de secunde ia vasul de pe foc și așează-l imediat într-un alt vas mare plin cu gheață pentru a se răci. Amestecă continuu pentru ca răcirea să se facă mai rapid.

Laptele trebuie să ajungă la 20°C. Apoi varsă laptele în sticlele sterilizate și pune-le la frigider la o temperatură de maximum 4°C. În condiții ideale ar trebui să reziste până la două săptămâni.

Cum se păstrează laptele pasteurizat

Laptele pasteurizat cumpărat de la magazin se păstrează în frigider, iar cel UHT poate fi ținut oriunde, indiferent de temperatură sau condiții.

Acesta din urmă va fi pus la frigider odată ce ambalajul a fost deschis și se consumă în 2-3 zile. Indiferent de tipul de lapte ideal este să nu îl depozitezi pe ușa frigiderului unde temperatura este oscilantă și se poate strica mult mai repede. Trebuie ținut în zona de mijloc a acestuia.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ardei multicolori umpluți cu carne la cuptor, în sos de roșii
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă în borcane și pe un capac de borcan, alături de roșii proaspete și ardei proaspeți
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
gyros de pui pe un tocător de lemn
Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui
Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui
borcan de dulceață de prune
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Două borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Orez cu lapte cremos și aromat pus într-un bol mare și alb
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
tipuri de lapte vegetal puse în trei carafe diferite
17 tipuri de lapte vegetal. Care sunt cele mai comune și la ce se folosesc
17 tipuri de lapte vegetal. Care sunt cele mai comune și la ce se folosesc
lapte pentru caffe latte făcut spumă
Ce tip de lapte nu e recomandat să folosești dacă îți place să prepari caffe latte. Sfaturi utile pentru iubitorii de cafea
Ce tip de lapte nu e recomandat să folosești dacă îți place să prepari caffe latte. Sfaturi utile pentru iubitorii de cafea
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
07:05
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară porționat
06:25
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
8 septembrie, 06:27
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi în farfurie albă
8 septembrie, 06:12
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
7 septembrie, 07:52
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Cobbler cu afine în tavă, servit cu lingurița
7 septembrie, 05:56
Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios
Două borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă
6 septembrie, 07:47
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie secționată în forma de copt
6 septembrie, 06:14
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
1
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Dacă îți plac roșiile deshidratate folosite la rețetele de pizza, paste sau diferite salate, încearcă rețeta de roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă. Te vei bucura de ele...
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
2
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
3
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
4
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Nu ai cum să dai greș cu o tavă de ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Indiferent că pregătești o masă pentru familie sau pentru invitați este...
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
5
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacusca de ciuperci este un preparat pe care trebuie să îl ai în cămară. Este un aperitiv, o garnitură sau chiar un fel principal delicios și versatil care te va încânta...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 9 septembrie – 15 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 9 septembrie – 15 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 9 septembrie – 15 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astăzi începe noul an şcolar 2024-2025. Principalele modificări pentru elevi. Când este prima vacanţă şi când se dau examenele
Astăzi începe noul an şcolar 2024-2025. Principalele modificări pentru elevi. Când este prima vacanţă şi când se dau examenele
Astăzi începe noul an şcolar 2024-2025. Principalele modificări pentru elevi. Când este prima vacanţă şi când se dau examenele
Motivul incredibil pentru care Ion Ţiriac a fost dat afară din liceu. Dezvăluire după 70 de ani
Motivul incredibil pentru care Ion Ţiriac a fost dat afară din liceu. Dezvăluire după 70 de ani
Motivul incredibil pentru care Ion Ţiriac a fost dat afară din liceu. Dezvăluire după 70 de ani
O femeie a vrut să meargă în camera fetiței sale, însă a încremenit de spaimă atunci când a văzut ce se ascundea printe jucării
O femeie a vrut să meargă în camera fetiței sale, însă a încremenit de spaimă atunci când a văzut ce se ascundea printe jucării
O femeie a vrut să meargă în camera fetiței sale, însă a încremenit de spaimă atunci când a văzut ce se ascundea printe jucării
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Experții au descoperit secretul diamantelor roz rare. De ce sunt atât de diferite
Experții au descoperit secretul diamantelor roz rare. De ce sunt atât de diferite
Experții au descoperit secretul diamantelor roz rare. De ce sunt atât de diferite
Budincă de legume răzuite, pentru gustări deosebite
Budincă de legume răzuite, pentru gustări deosebite
Budincă de legume răzuite, pentru gustări deosebite
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Lady Gaga a vorbit despre substanța pe care a încetat să o mai consume în ultimii ani: M-am schimbat mult
Lady Gaga a vorbit despre substanța pe care a încetat să o mai consume în ultimii ani: „M-am schimbat mult”
Lady Gaga a vorbit despre substanța pe care a încetat să o mai consume în ultimii ani: „M-am schimbat mult”
Proprietățile sucului din trestie de zahăr. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile sucului din trestie de zahăr. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile sucului din trestie de zahăr. Efectele acestei băuturi în organism
fresh
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene

Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene

Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios

Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios

Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină

Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină

Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă

Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă
închide