Ce înseamnă lapte pasteurizat. Cum se obține și ce avantaje are

Laptele pasteurizat este un lapte crud supus unui tratament termic la maximum 20 de minute după ce a fost colectat. Procedura asigură distrugerea bacteriilor și implicit a unui termen de valabilitate mai mare.

O doamnă care pune lapte pasteurizat într-un pahar
Laptele pasteurizat are un termen de valabilitate mai mare decât cel crud / Shutterstock

Laptele este plin de vitamine și minerale, însă, dacă nu este colectat în condiții stricte de igienă poate fi un pericol imens pentru sănătate.

De aceea, este supus unui tratament termic la temperaturi foarte înalte și apoi răcit în câteva secunde.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce înseamnă, de fapt, laptele pasteurizat

Laptele pasteurizat este de fapt lapte crud care este încălzit la o temperatură sub 100°C, de obicei 60-70°C, urmată de o răcire bruscă la 4-6°C. Scopul este de a distruge toți agenții patogeni care s-ar putea afla în lapte cum ar fi Campylobacter, E. coli, Salmonella, Listeria and și altele.

Această metodă de conservare se folosește pentru orice tip de lapte, dar și pentru alte lichide.

Producătorii de lactate folosesc mai multe tipuri de pasteurizare:

  • pasteurizarea joasă care este de lungă durată în timpul căreia laptele este încălzit la 63-65°C timp de mai multe minute;
  • pasteurizarea medie este de scurtă durată, iar laptele este încălzit la 71-74°C timp de maximum 15-20 de secunde;
  • pasteurizarea înaltă presupune încălzirea laptelui la 85-87°C instantaneu, în câteva secunde;

Află mai multe și despre mitul potrivit căruia lactatele provoacă inflamație.

Diferența dintre lapte UHT și lapte pasteurizat

În industria laptelui se mai folosește și pasteurizarea UHT—ultra hight temperature, care presupune încălzirea laptelui crud instantaneu la 80-95°C, iar pentru cel fermentat la 85-90°C.

Prin această metodă se distrug bacteriile în proporție de 99,9% ceea ce înseamnă că și laptele are o perioadă de valabilitate mai lungă. Totuși, studiile spun că prin această metodă se distruge mare parte din vitamina B12.

Ce avantaje are pasteurizarea laptelui

Pasteurizarea laptelui face posibilă transportarea lui pe distanțe mari fără să se altereze. De asemenea, termenul de valabilitate se prelungește până la câteva luni, ceea ce nu ar fi posibil în cazul laptelui crud.

Prin pasteurizarea standard laptele va avea termenul de valabilitate extins până la 1-2 săptămâni, în schimb ce metoda UHT permite consumul și după 10 luni maximum. Încearcă și rețeta noastră de griș cu lapte. Uite în ce preparate poți să folosești laptele cu succes.

Scopul principal al pasteurizării rămâne însă distrugerea agenților patogeni din laptele crud. Bacterii precum Campylobacter, E. coli, Salmonella, Listeria sunt distruse și nu îți mai pot pune sănătatea în pericol. Cea mai periculoasă dintre ele este Listeria care poate provoca infecții, avort spontan sau meningite.

Se poate pasteuriza laptele acasă

Pasteurizarea laptelui este o metodă industrială care presupune existența unor echipamente speciale însă poți să folosești și tu acasă un procedeu apropiat de acesta.

În primul rând trebuie să pregătești bine sticlele în care vei pune laptele. Spală-le cu detergent de vase și apă caldă.

Limpezește-le bine și verifică dacă nu au mai rămas urme de grăsime, detergent de vase sau alt tip de murdărie. Apoi, sterilizează-le la cuptor pentru minimum două minute. Lasă-le să se usuce.

Apoi trebuie să pui laptele într-un fierbător de lapte cu pereți dublii. În mod gradual crește temperatura de fierbere a laptelui până la 74°C sau puțin mai mult și lasă-l să fiarbă așa cel puțin 15 secunde. Amestecă des pentru a păstra temperatura constantă. Pentru a te asigura de acest lucru ai nevoie de un termometru special pentru mâncare.

După cele 15-20 de secunde ia vasul de pe foc și așează-l imediat într-un alt vas mare plin cu gheață pentru a se răci. Amestecă continuu pentru ca răcirea să se facă mai rapid.

Laptele trebuie să ajungă la 20°C. Apoi varsă laptele în sticlele sterilizate și pune-le la frigider la o temperatură de maximum 4°C. În condiții ideale ar trebui să reziste până la două săptămâni.

Cum se păstrează laptele pasteurizat

Laptele pasteurizat cumpărat de la magazin se păstrează în frigider, iar cel UHT poate fi ținut oriunde, indiferent de temperatură sau condiții.

Acesta din urmă va fi pus la frigider odată ce ambalajul a fost deschis și se consumă în 2-3 zile. Indiferent de tipul de lapte ideal este să nu îl depozitezi pe ușa frigiderului unde temperatura este oscilantă și se poate strica mult mai repede. Trebuie ținut în zona de mijloc a acestuia.

Citește și
CELE MAI CITITE
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un pahar cu lapte alături de un desert delicios pentru rețete cu lapte
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
Orez cu lapte cremos și aromat pus într-un bol mare și alb
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
tipuri de lapte vegetal puse în trei carafe diferite
17 tipuri de lapte vegetal. Care sunt cele mai comune și la ce se folosesc
17 tipuri de lapte vegetal. Care sunt cele mai comune și la ce se folosesc
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec cu caise și nuci porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit și două cești cu cafea
05:45
Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
05:06
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Porții de prăjitură cu prune și crumble
25 august, 06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
25 august, 05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Păstăi de fasole cu smântână și mămăligă. Rețetă din bucătăria tradițională
Păstăi de fasole cu smântână și mămăligă. Rețetă din bucătăria tradițională
Păstăi de fasole cu smântână și mămăligă. Rețetă din bucătăria tradițională
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, Kiss Of The Spider Woman. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
fresh
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
închide