Ce înseamnă lapte pasteurizat. Cum se obține și ce avantaje are

Laptele pasteurizat este un lapte crud supus unui tratament termic la maximum 20 de minute după ce a fost colectat. Procedura asigură distrugerea bacteriilor și implicit a unui termen de valabilitate mai mare.

O doamnă care pune lapte pasteurizat într-un pahar
Laptele pasteurizat are un termen de valabilitate mai mare decât cel crud / Shutterstock

Laptele este plin de vitamine și minerale, însă, dacă nu este colectat în condiții stricte de igienă poate fi un pericol imens pentru sănătate.

De aceea, este supus unui tratament termic la temperaturi foarte înalte și apoi răcit în câteva secunde.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce înseamnă, de fapt, laptele pasteurizat

Laptele pasteurizat este de fapt lapte crud care este încălzit la o temperatură sub 100°C, de obicei 60-70°C, urmată de o răcire bruscă la 4-6°C. Scopul este de a distruge toți agenții patogeni care s-ar putea afla în lapte cum ar fi Campylobacter, E. coli, Salmonella, Listeria and și altele.

Această metodă de conservare se folosește pentru orice tip de lapte, dar și pentru alte lichide.

Producătorii de lactate folosesc mai multe tipuri de pasteurizare:

  • pasteurizarea joasă care este de lungă durată în timpul căreia laptele este încălzit la 63-65°C timp de mai multe minute;
  • pasteurizarea medie este de scurtă durată, iar laptele este încălzit la 71-74°C timp de maximum 15-20 de secunde;
  • pasteurizarea înaltă presupune încălzirea laptelui la 85-87°C instantaneu, în câteva secunde;

Află mai multe și despre mitul potrivit căruia lactatele provoacă inflamație.

Diferența dintre lapte UHT și lapte pasteurizat

În industria laptelui se mai folosește și pasteurizarea UHT—ultra hight temperature, care presupune încălzirea laptelui crud instantaneu la 80-95°C, iar pentru cel fermentat la 85-90°C.

Prin această metodă se distrug bacteriile în proporție de 99,9% ceea ce înseamnă că și laptele are o perioadă de valabilitate mai lungă. Totuși, studiile spun că prin această metodă se distruge mare parte din vitamina B12.

Ce avantaje are pasteurizarea laptelui

Pasteurizarea laptelui face posibilă transportarea lui pe distanțe mari fără să se altereze. De asemenea, termenul de valabilitate se prelungește până la câteva luni, ceea ce nu ar fi posibil în cazul laptelui crud.

Prin pasteurizarea standard laptele va avea termenul de valabilitate extins până la 1-2 săptămâni, în schimb ce metoda UHT permite consumul și după 10 luni maximum. Încearcă și rețeta noastră de griș cu lapte. Uite în ce preparate poți să folosești laptele cu succes.

Scopul principal al pasteurizării rămâne însă distrugerea agenților patogeni din laptele crud. Bacterii precum Campylobacter, E. coli, Salmonella, Listeria sunt distruse și nu îți mai pot pune sănătatea în pericol. Cea mai periculoasă dintre ele este Listeria care poate provoca infecții, avort spontan sau meningite.

Se poate pasteuriza laptele acasă

Pasteurizarea laptelui este o metodă industrială care presupune existența unor echipamente speciale însă poți să folosești și tu acasă un procedeu apropiat de acesta.

În primul rând trebuie să pregătești bine sticlele în care vei pune laptele. Spală-le cu detergent de vase și apă caldă.

Limpezește-le bine și verifică dacă nu au mai rămas urme de grăsime, detergent de vase sau alt tip de murdărie. Apoi, sterilizează-le la cuptor pentru minimum două minute. Lasă-le să se usuce.

Apoi trebuie să pui laptele într-un fierbător de lapte cu pereți dublii. În mod gradual crește temperatura de fierbere a laptelui până la 74°C sau puțin mai mult și lasă-l să fiarbă așa cel puțin 15 secunde. Amestecă des pentru a păstra temperatura constantă. Pentru a te asigura de acest lucru ai nevoie de un termometru special pentru mâncare.

După cele 15-20 de secunde ia vasul de pe foc și așează-l imediat într-un alt vas mare plin cu gheață pentru a se răci. Amestecă continuu pentru ca răcirea să se facă mai rapid.

Laptele trebuie să ajungă la 20°C. Apoi varsă laptele în sticlele sterilizate și pune-le la frigider la o temperatură de maximum 4°C. În condiții ideale ar trebui să reziste până la două săptămâni.

Cum se păstrează laptele pasteurizat

Laptele pasteurizat cumpărat de la magazin se păstrează în frigider, iar cel UHT poate fi ținut oriunde, indiferent de temperatură sau condiții.

Acesta din urmă va fi pus la frigider odată ce ambalajul a fost deschis și se consumă în 2-3 zile. Indiferent de tipul de lapte ideal este să nu îl depozitezi pe ușa frigiderului unde temperatura este oscilantă și se poate strica mult mai repede. Trebuie ținut în zona de mijloc a acestuia.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pască cu Nutella, fără aluat porționată
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
carne de miel pusă într-o tavă
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă și porționat pe un tocător
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșun pe un platou
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un pahar cu lapte alături de un desert delicios pentru rețete cu lapte
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
Orez cu lapte cremos și aromat pus într-un bol mare și alb
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
tipuri de lapte vegetal puse în trei carafe diferite
17 tipuri de lapte vegetal. Care sunt cele mai comune și la ce se folosesc
17 tipuri de lapte vegetal. Care sunt cele mai comune și la ce se folosesc
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
06:57
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
21 aprilie, 05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Mini tarte cu mousse de ton
20 aprilie, 05:14
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
19 aprilie, 05:48
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Piftie de curcan cu ouă fierte în trei vase, alături de un bol cu muștar, felii de pâine, furculițe, ceapă verde și usturoi
19 aprilie, 05:35
Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
19 aprilie, 05:21
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
18 aprilie, 06:11
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine porționată pe farfurii
18 aprilie, 05:31
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Detox după sărbători: Cum îți poți ajuta organismul să se refacă după masa de Paște
Detox după sărbători: Cum îți poți ajuta organismul să se refacă după masa de Paște
Detox după sărbători: Cum îți poți ajuta organismul să se refacă după masa de Paște
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
„Întotdeauna elegantă”. Marea iubire a lui Ion Ţiriac şi-a dat peste cap fanii cu ultima apariţie. Cum arată la 54 de ani
„Întotdeauna elegantă”. Marea iubire a lui Ion Ţiriac şi-a dat peste cap fanii cu ultima apariţie. Cum arată la 54 de ani
„Întotdeauna elegantă”. Marea iubire a lui Ion Ţiriac şi-a dat peste cap fanii cu ultima apariţie. Cum arată la 54 de ani
Mesaje de La mulți ani Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Cât se ține pasca la frigider. După câte zile nu mai poate fi consumată
Cât se ține pasca la frigider. După câte zile nu mai poate fi consumată
Cât se ține pasca la frigider. După câte zile nu mai poate fi consumată
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște
Beneficiile masajului cu bețe de bambus. Care sunt efectele acestei terapii
Beneficiile masajului cu bețe de bambus. Care sunt efectele acestei terapii
Beneficiile masajului cu bețe de bambus. Care sunt efectele acestei terapii
fresh
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată

Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
închide