Ce înseamnă lapte pasteurizat. Cum se obține și ce avantaje are

Laptele pasteurizat este un lapte crud supus unui tratament termic la maximum 20 de minute după ce a fost colectat. Procedura asigură distrugerea bacteriilor și implicit a unui termen de valabilitate mai mare.

O doamnă care pune lapte pasteurizat într-un pahar
Laptele pasteurizat are un termen de valabilitate mai mare decât cel crud / Shutterstock

Laptele este plin de vitamine și minerale, însă, dacă nu este colectat în condiții stricte de igienă poate fi un pericol imens pentru sănătate.

De aceea, este supus unui tratament termic la temperaturi foarte înalte și apoi răcit în câteva secunde.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce înseamnă, de fapt, laptele pasteurizat

Laptele pasteurizat este de fapt lapte crud care este încălzit la o temperatură sub 100°C, de obicei 60-70°C, urmată de o răcire bruscă la 4-6°C. Scopul este de a distruge toți agenții patogeni care s-ar putea afla în lapte cum ar fi Campylobacter, E. coli, Salmonella, Listeria and și altele.

Această metodă de conservare se folosește pentru orice tip de lapte, dar și pentru alte lichide.

Producătorii de lactate folosesc mai multe tipuri de pasteurizare:

  • pasteurizarea joasă care este de lungă durată în timpul căreia laptele este încălzit la 63-65°C timp de mai multe minute;
  • pasteurizarea medie este de scurtă durată, iar laptele este încălzit la 71-74°C timp de maximum 15-20 de secunde;
  • pasteurizarea înaltă presupune încălzirea laptelui la 85-87°C instantaneu, în câteva secunde;

Află mai multe și despre mitul potrivit căruia lactatele provoacă inflamație.

Diferența dintre lapte UHT și lapte pasteurizat

În industria laptelui se mai folosește și pasteurizarea UHT—ultra hight temperature, care presupune încălzirea laptelui crud instantaneu la 80-95°C, iar pentru cel fermentat la 85-90°C.

Prin această metodă se distrug bacteriile în proporție de 99,9% ceea ce înseamnă că și laptele are o perioadă de valabilitate mai lungă. Totuși, studiile spun că prin această metodă se distruge mare parte din vitamina B12.

Ce avantaje are pasteurizarea laptelui

Pasteurizarea laptelui face posibilă transportarea lui pe distanțe mari fără să se altereze. De asemenea, termenul de valabilitate se prelungește până la câteva luni, ceea ce nu ar fi posibil în cazul laptelui crud.

Prin pasteurizarea standard laptele va avea termenul de valabilitate extins până la 1-2 săptămâni, în schimb ce metoda UHT permite consumul și după 10 luni maximum. Încearcă și rețeta noastră de griș cu lapte. Uite în ce preparate poți să folosești laptele cu succes.

Scopul principal al pasteurizării rămâne însă distrugerea agenților patogeni din laptele crud. Bacterii precum Campylobacter, E. coli, Salmonella, Listeria sunt distruse și nu îți mai pot pune sănătatea în pericol. Cea mai periculoasă dintre ele este Listeria care poate provoca infecții, avort spontan sau meningite.

Se poate pasteuriza laptele acasă

Pasteurizarea laptelui este o metodă industrială care presupune existența unor echipamente speciale însă poți să folosești și tu acasă un procedeu apropiat de acesta.

În primul rând trebuie să pregătești bine sticlele în care vei pune laptele. Spală-le cu detergent de vase și apă caldă.

Limpezește-le bine și verifică dacă nu au mai rămas urme de grăsime, detergent de vase sau alt tip de murdărie. Apoi, sterilizează-le la cuptor pentru minimum două minute. Lasă-le să se usuce.

Apoi trebuie să pui laptele într-un fierbător de lapte cu pereți dublii. În mod gradual crește temperatura de fierbere a laptelui până la 74°C sau puțin mai mult și lasă-l să fiarbă așa cel puțin 15 secunde. Amestecă des pentru a păstra temperatura constantă. Pentru a te asigura de acest lucru ai nevoie de un termometru special pentru mâncare.

După cele 15-20 de secunde ia vasul de pe foc și așează-l imediat într-un alt vas mare plin cu gheață pentru a se răci. Amestecă continuu pentru ca răcirea să se facă mai rapid.

Laptele trebuie să ajungă la 20°C. Apoi varsă laptele în sticlele sterilizate și pune-le la frigider la o temperatură de maximum 4°C. În condiții ideale ar trebui să reziste până la două săptămâni.

Cum se păstrează laptele pasteurizat

Laptele pasteurizat cumpărat de la magazin se păstrează în frigider, iar cel UHT poate fi ținut oriunde, indiferent de temperatură sau condiții.

Acesta din urmă va fi pus la frigider odată ce ambalajul a fost deschis și se consumă în 2-3 zile. Indiferent de tipul de lapte ideal este să nu îl depozitezi pe ușa frigiderului unde temperatura este oscilantă și se poate strica mult mai repede. Trebuie ținut în zona de mijloc a acestuia.

Citește și
CELE MAI CITITE
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi pe un suport alb
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
chifteluțe suedeze
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
humus de sfeclă
Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos
Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
lapte bătut
Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă
Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă
Un pahar cu lapte alături de un desert delicios pentru rețete cu lapte
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
Orez cu lapte cremos și aromat pus într-un bol mare și alb
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
tartă franțuzească cu ciocolată
06:30
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Brownie de sfeclă roșie
06:08
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
carne de pui și condimente pe o masă
05:39
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Crochete de ciuperci cu cașcaval pe o farfurie, una secționată, alături de roșii cherry și frunze verzi
9 noiembrie, 06:02
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
ce beneficii are sfecla pentru sănătate
9 noiembrie, 05:09
Cum să gătești sfecla roșie și ce beneficii are sfecla pentru sănătate Cum să gătești sfecla roșie și ce beneficii are sfecla pentru sănătate
Ciuperci champignon murate pentru iarnă în două borcane
9 noiembrie, 05:03
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
plăcintă de dovleac în stil american
8 noiembrie, 06:37
Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică
paste cu ton și roșii
8 noiembrie, 05:44
Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Nepotul lui Michael Jackson îl va interpreta pe starul pop într-un film biografic. Cine este Jaafar Jackson
Nepotul lui Michael Jackson îl va interpreta pe starul pop într-un film biografic. Cine este Jaafar Jackson
Nepotul lui Michael Jackson îl va interpreta pe starul pop într-un film biografic. Cine este Jaafar Jackson
Cristian Andrei, acuzat de hărțuire sexuală şi că nu are atestat de psihoterapeut: Victimele să sune la 112
Cristian Andrei, acuzat de hărțuire sexuală şi că nu are atestat de psihoterapeut: "Victimele să sune la 112"
Cristian Andrei, acuzat de hărțuire sexuală şi că nu are atestat de psihoterapeut: "Victimele să sune la 112"
Milionarul român cu trei pensii a pierdut 4,5 milioane de euro. Dezvăluiri teribile: amp;#8220;Am crezut că mor”
Milionarul român cu trei pensii a pierdut 4,5 milioane de euro. Dezvăluiri teribile: amp;#8220;Am crezut că mor”
Milionarul român cu trei pensii a pierdut 4,5 milioane de euro. Dezvăluiri teribile: amp;#8220;Am crezut că mor”
Zodiile care vor experimenta iubirea cum n-au simțit-o niciodată, în următoarele zile. Cine sunt norocoșii
Zodiile care vor experimenta iubirea cum n-au simțit-o niciodată, în următoarele zile. Cine sunt norocoșii
Zodiile care vor experimenta iubirea cum n-au simțit-o niciodată, în următoarele zile. Cine sunt norocoșii
Burak Özçivit și Fahriye Evcen au petrecut timp de calitate alături de copii. Cum s-au fotografiat actorii celebri
Burak Özçivit și Fahriye Evcen au petrecut timp de calitate alături de copii. Cum s-au fotografiat actorii celebri
Burak Özçivit și Fahriye Evcen au petrecut timp de calitate alături de copii. Cum s-au fotografiat actorii celebri
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Quinoa cu ciuperci, usturoi și pătrunjel
Quinoa cu ciuperci, usturoi și pătrunjel
Quinoa cu ciuperci, usturoi și pătrunjel
30 de lucruri mărunte și gesturi care înseamnă mult pentru copii
30 de lucruri mărunte și gesturi care înseamnă mult pentru copii
30 de lucruri mărunte și gesturi care înseamnă mult pentru copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru nasul înfundat. Ce să faci când nu mai poți să respiri cum trebuie
Remedii naturale pentru nasul înfundat. Ce să faci când nu mai poți să respiri cum trebuie
Remedii naturale pentru nasul înfundat. Ce să faci când nu mai poți să respiri cum trebuie
fresh
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi

Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi

Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi

Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă

Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă

Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică

Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică

Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane

Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane

Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat

Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
închide