Rulouri cu scorțișoară, desertul care îți parfumează zilele de iarnă
Cum ar fi să îți parfumezi bucătăria cu aromă de rulouri cu scorțișoară? Nu doar că se fac ușor, dar sunt și desertul perfect pentru o zi de iarnă. Poți să le faci la tine acasă la fel de bune ca la cofetărie sau la cafenea.
Pentru a prepara rulouri cu scorțișoară nu ai nevoie de multe ingrediente, ci mai degrabă de răbdare. Este un desert care se face ușor, dar trebuie să respecți pașii, timpii de lucru și temperaturile, pentru ca totul să iasă perfect.
Nu te descuraja dacă nu iți ies din prima pentru că, vei vedea, merită efortul de a mai încerca măcar o dată.
Desertul care îți parfumează zilele de iarnă: rulouri cu scorțișoară
Pentru rulourile de scorțișoară trebuie să folosești lapte cu minimum 2% grăsime, dar de preferat integral. Dacă ai inteloranță la lactoză, este bun și laptele de migdale, însă nu vor ieși la fel de pufoase. Untul trebuie să fie și el cu 82% grăsime, însă la nevoie, poți pune și unul cu 65%.
Făina pentru rulouri de scorțișoară este bine să fie bogată în proteine pentru a le da textura ușoară și pufoasă. Mai multe proteine înseamnă mai mult gluten, iar acesta este secretul rulourilor moi, la fel ca la cofetărie.
Toate ingredientele pe care le vei folosi pentru această rețetă trebuie să fie la temperatura camerei, așa că ai grijă să le scoți din frigider sau cămară cu 30-60 de minute înainte de a te apuca de gătit.
Ingrediente
Mod de preparare
Se amestecă drojdia, laptele călduț și 1 linguriță de zahăr. Se lasă 5 minute, până se formează spumă deasupra. Apoi se adaugă restul de zahăr, ambele tipuri de făină, sarea și oul. Se amestecă până se omogenizează, apoi se acoperă cu folie alimentară și se lasă să se odihnească 20 de minute.
Cum se prepară aluatul și se formează rulouri cu scorțișoară
Se ia folia alimentară și se frământă aluatul bine. Se unge cu ulei un bol. Se pune aluatul și se unge și el. Apoi se acoperă cu folie alimentară și se lasă să crească până își dublează volumul, aproximativ 1 oră.
Se pune aluatul pe o suprafață pe care a fost presărată făină. Se întinde cu un sucitor. Deasupra se pune untul și se întinde. Într-un bol, se amestecă scorțișoara și zahărul brun și se presară peste unt. Apoi aluatul se strânge într-un sul și se taie în 8 porții.
Se pun pe o tavă cu foaie de copt și se lasă 1 oră să crească. Înainte cu 15 minute, se preîncălzește cuptorul la 180°C. Rulourile se ung cu ulei și se dau la cuptor pentru 10-12 minute sau până când devin aurii. Apoi se scot și se lasă să se răcească 5 minute.
Toppinguri pentru rulouri cu scorțișoară
În cazul în care vrei ca rulourile tale cu scorțișoară să fie mai aromate, poți să le adaugi după ce le scoți din cuptor și o lingură de glazură. Poate fi o cremă ușoară din brânză, de preferat ricotta sau mascarpone, unt la temperatura camerei, zahăr și vanilie.
Dacă vrei să faci o cantitate mai mare de aluat, poți să o prepari și să o congelezi.
Rulourile cu scorțișoară vor fi modelate, puse pe o tavă și date la congelator pentru 2-3 ore sau până când se întăresc. Apoi pune-le într-o caserolă rezistentă la temperaturi scăzute și dă-le la congelator.
Când ai nevoie le scoți, le lași să se decongeleze în frigider și apoi le coci. Rezistă la congelator până la 3 luni.