Ce se întâmplă dacă mănânci desert în fiecare zi. Iată ce spun medicii
Desertul este răsfățul după masă. Uneori îl mănânci pentru că îți este poftă de ceva dulce și poate nici nu îți imaginezi să nu mănânci măcar o felie de dulce. Hai să aflăm împreună ce se întâmplă dacă mănânci desert în fiecare zi.
Pofta de desert după masă este normală. Satisfacția pe care o ai după ce consumi un anumit aliment dispare destul de repede, însă atunci când schimbi textura, temperatura și gustul mâncărurilor poate să îți aducă mai multă plăcere. Totuși, dacă întrebi nutriționiștii s-ar putea să nu fie de acord cu aceste practici.
Atunci când îți dai voie să consumi ceea ce îți place vei avea o relație mai bună cu mâncarea. Dacă îți place o prăjitură și nu o să o mănânci atunci vei sta cu gândul numai la ea.
Ce se întâmplă dacă mănânci desert în fiecare zi
Medicul nutriționist Patricia Pauyo spune pentru publicația Eating Well că ”orice aliment poate fi inclus în dietă, chiar și un desert. Cheia este să să îți dai voie să te bucuri de el fără să te simți vinovată.”
Dacă te vei bucura de prăjitura sau înghețata pe care vrei să o mănânci vei putea să îți continui ziua cu mai multă bucurie. Alge să consumi o cantitate care să îți satisfacă pofta, dar care să nu îți afecteze silueta și sănătatea.
Specialistul spune că dacă îți vei impune restricții câteva zile la un moment dat vei ajunge să fii foarte frustrată și să mănânci mult mai mut decât ai fi făcut-o dacă gustai o mică porție zilnic.
În plus, un studiu publicat în 2019 în American Journal of Health Promotion arată că atunci când îți dai voie să mănânci ceea ce îți place, alegând intuitiv ceea ce crezi că are nevoie organismul tău poate să îți crească stima de sine. În felul acesta reduci riscul de depresie și mâncatul obsesiv-compulsiv.
Poți avea parte de mai mulți nutrienți
Pe piață există o mulțime de tipuri de deserturi, iar multe dintre ele au un profil nutrițional impresionant. ”Atunci când alegi o prăjitură care are și fructe aduci în organism antioxidanți și fibre. Acestea pot ajuta la buna funcționare a sistemului digestiv. ”
”Nucile și alunele din desert au grăsimi sănătoase și proteine care sunt importante pentru sănătatea creierului. Ciocolata neagră de calitate și condimentele au proprietăți anti-inflamatoare.”, explică Pauyo. Deserturile pe bază de lapte sau produse lactate pot fi o bună sursă de calciu. Încearcă și 5 rețete de înghețată de casă.
Poate crește riscului de boli ale ficatului
Înghețata și deserturile coapte care sunt de obicei bogate în grăsimi saturate contribuie la apariția ficatului gras. Afecțiunea este asimptomatică, însă în unele cazuri poate duce la alte boli mai grave cum este ciroza. În plus, consumul de grăsimi saturate poate duce la creșterea riscului de boli cardiovasculare.
Ghidul Alimentației din SUA precizează că un adult nu ar trebui să aibă un aport mai mare de 10% de grăsimi saturate din totalul aportului energetic zilnic. Asociația Americană a Inimii limitează la 6% acestă cantitate. La o dietă de 2000 de calorii, cât are nevoie un adult care face și mișcare, grăsimile saturate nu trebuie să depășească mai mult de 14-23 g.
Poate crește riscul de boli cardiovasculare
Consumul de cantități mari de zahăr este asociat cu riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, așa cum arată un studiu publicat în 2019 în European Journal of Preventive Cardiology.
Deserturile sunt principala sursă de aport de zahăr. Ghidul Alimentației din SUA nu recomandă depășirea a 48 g de zahăr zilnic pentru un adult activ. Asociația Americană a Inimii spune că pentru femei aportul ar trebui să fie și mai mic, 24 g.
De aceea, este important să alegi un desert care nu este bogat în zahăr sau care este îndulcit cu substitute naturale cum sunt bananele, curmalele, sucul de mere, stevia.
Cum trebuie să alegi desertul
Adevărul este că poți să mănânci desert fără să te temi că vei consuma prea mult zahăr sau prea multe grăsimi.
Alege-le în primul rând pe cele care simți că nu îți provoacă balonare, crampe stomacale sau alt tip de senzații neplăcute. Există și deserturi care au textura și aromele pe care le iubești, dar care au ingrediente sănătoase. De exemplu, cele pe bază de iaurt și fructe pot fi potrivite chiar și după cină.
Dacă suferi de anumite boli cronice caută deserturi pe bază de ciocolată neagră, cu fructe sau iaurt și să consumi cantități mai mici, astfel încât să îți satisfaci pofta.