Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Dacă îți plac ciorbele, sarmalele sau alte preparare servite cu ardei iuți, prepară pentru iarnă rețeta de ardei iuți tocați, la borcan. Este o rețetă simplă ce conține puține ingrediente.
Galerie foto
Tocați în rondele vor încăpea mai mulți ardei în borcane. În plus, vei avea posibilitatea să mai elimini din semințele ardeilor și să mai reduci din gustul lor picant. Poți combina mai multe feluri de ardei iuți: roșii, galbeni și verzi. Vor fi și mai gustoși, dar și mai atractiv așa colorați.
Ardeiul iute este un aliment pe care ar fi bine să-l incluzi periodic în alimentația ta. Chiar dacă are un gust foarte picant, el are și numeroase beneficii pentru sănătate. Poate fi folosit atât in bucătărie, pentru condimentarea mâncărurilor, cât si pentru ameliorarea unor afecțiuni, datorită proprietăților sale medicinale. Ardeiul iute are un conținut bogat de vitamine și minerale, dar și de antioxidanți, importanți în lupta împotriva radicalilor liberi și combaterea efectelor negative ale stresului oxidativ.
Ingredientul activ din ardeii iuți este capsaicina. Aceasta este cea care oferă gustul de iute, dar și multiplele proprietăți. Cu cât conținutul de capsaicină este mai ridicat, cu atât gustul ardeiului va fi mai iute. Capsaicina are un rol important în funcțiile metabolismului. Contribuie la creșterea temperaturii corpului și în același timp ajută la arderea unui număr mai mare de calorii pe zi. Un alt beneficiu important al acesteia este capacitatea de reducere a apetitului și fapul că îți conferă o stare de sațietate pe o perioadă mai lungă.
Te poți bucura de beneficiile ardeilor iuți și conservându-i pentru iarnă. Descoperă aici și o rețetă de ardei iuți conservați în oțet, fără fierbere. Iar mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru ardei iuți tocați la borcan.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea ardeilor constă în spălarea și sterilizarea borcanelor. Descoperă aici mai multe metode pentru sterilizarea borcanelor.
Cum prepari ardei iuți tocați la borcan
Începe cu sortarea ardeilor, spălarea acestora și scurgerea sau ștergerea de apă. Alege ardei sănătoși și mai cărnoși pentru a te bucura din plin de gustul și proprietățile lor. Apoi toacă ardeii în felii rotunde, mai grosiere.
Trece feliile de ardei prin jet de apă rece, doar dacă dorești să mai elimini din semințe. Adaugă-le într-o strecurătoare, la scurs.
Pune apa într-o cratiță și așaz-o pe flacăra aragazului. Adaugă sarea, zahărul și toate condimentele enumerate în listă. Lasă apa cu condimentele să fiarbă timp de 10-12 minute. În timpul fierberii condimentele își vor degaja aromele în apa fierbinte. Apoi stinge focul și acoperă cratița cu un capac.
Las-o acoperită timp de 5-6 minute, pentru a se infuza bine toate aromele. După acest interval de timp poți adăuga oțetul. Amestecă bine în cratiță pentru omogenizarea lichidului.
Pune feliile rotunde de ardei iuți în borcanele sterilizate și îndeasă-le bine. Trece prin sită soluția lichidă și toarn-o fierbinte peste ardeii din borcane.
Închide bine borcanele cu capacele aferente și așază o pătură peste ele. Lasă-le să se răcească bine, apoi le poți eticheta și transfera pe raftul din cămară.
Tot pentru iarnă mai poți prepara și rețeta de ardei bulgărești conservați în oțet.
Galerie foto